10 must: Τραπεζάκια Σαλονιού


Τραπεζάκια σαλονιού

Τα γνωστά και ως ..."coffee tables" αν και σε πολλές περιπτώσεις ..."η Aρτα και τα Γιάννενα" :) που συχνά φιλοξενούν τα τραπεζάκια του σαλονιού, ελάχιστο χώρο αφήνουν έστω και  για το φλυτζάνι του καφέ.
Ένα ή περισσότερα, διαφορετικά ή σε σετ, μικρά ή μεγαλύτερα και σε κάθε τύπο και μορφή, είναι από τα πιο χρηστικά έπιπλα κοντά σε καναπέδες και πολυθρόνες, αρκεί βεβαίως να είναι τα κατάλληλα για κάθε χώρο. 


Γι΄αυτό και ο τρόπος που θα "διακοσμηθούν" θα πρέπει πριν και πάνω απ΄όλα να μην τα ...αχρηστεύει, εννοείται στις περιπτώσεις που αφορούν καθιστικά και σαλόνια καθημερινής χρήσης κι όχι κάποια σαν εκείνα τα παλιά που "ανοίγουν" μόνο για γιορτές και δεξιώσεις, οπότε σ΄αυτή την περίπτωση μπορείτε ελεύθερα να ...εκθέσετε πάνω τους όλα σας τα βάζα, τα ασημικά, τα κηροπήγια, τα βιβλία, τους δίσκους σερβιρίσματος, τα σετ του λικέρ, τις είκοσι δωδεκάδες σας από σουβέρ  κι ό,τι άλλο ...δεν χωρά πουθενά αλλού :)
Eκτός όμως από την επιλογή των αντικειμένων με τα οποία θα διακοσμήσετε τα συγκεκριμένα τραπεζάκια, υπάρχουν αρκετά ακόμη στοιχεία και προϋποθέσεις που θα τα κάνουν να εναρμονιστούν στο  σύνολο του σαλονιού με τον πιο κομψό αλλά και πρακτικό για τις ανάγκες σας τρόπο. 

Αν γενικά σας λείπουν χώροι αποθήκευσης, μην δεσμεύετε πολύτιμο χώρο με ένα τραπεζάκι που δεν χωρά τίποτα παραπάνω απ΄όσα θα τοποθετήσετε στην κεντρική του επιφάνεια. 
Χρησιμοποιήστε τραπέζια που διαθέτουν κλειστά συρτάρια ή  ανοικτά ράφια για καλάθια-κουτιά με μικροαντικείμενα, βιβλία, περιοδικά κλπ.  ή επιλέξτε έπιπλα με ύψος και σχεδιασμό τέτοιο που θα σας επιτρέπει να τοποθετήσετε καλάθια ή κουτιά στον χώρο κάτω από το τραπέζι. 


Αν ταιριάζει στο συνολικό ύφος της διακόσμησης και την υπόλοιπη επίπλωση του χώρου, αντί για τραπέζι χρησιμοποιείστε ένα έπιπλο τύπου μπαούλο από ξύλο ή μπαμπού που η επιφάνειά του θα εξυπηρετήσει θαυμάσια τις ανάγκες σας ως τραπέζι ενώι το εσωτερικό του θα σας εξασφαλίσει έναν καθόλου αμελητέο, κλειστό αποθηκευτικό χώρο για κάθε χρήση ή για την τοποθέτηση - "αποθήκευση" κάποιων μικρών μετακινούμενων καθισμάτων

2. Αν ο χώρος σας είναι ιδιαίτερα μικρός αντικαταστήστε την κλασσική μορφή του τραπεζιού με ένα ακόμα ...κάθισμα
Ένα ταμπουρέ ή σκαμπώ, που όποτε χρειάζεται θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κάθισμα θα αποδειχθεί πολύ λειτουργικότερο, όπως και μερικά μικρά σκαμπώ ή σκαμνάκια που μπορούν να μοιραστούν ανάμεσα στα κεντρικά καθίσματα και να χρησιμοποιηθούν, όποτε χρειάζεται, και ως τραπεζάκια

Eξίσου πρακτικά για μικρούς χώρους και τα πολλά και σε διαφορετικά μεγέθη τραπεζάκια που ...αποθηκεύονται το ένα μέσα στο άλλο.

Ανάλογα με την περίσταση μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή και όλα μαζί ενώ όταν δεν χρησιμοποιούνται καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο απ΄όσο ένα κλασσικό τραπέζι καθιστικού, όπως και τα "τραπέζια" που μπορείτε να φτιάξετε από απλά ξύλα- σανίδες δίνοντας σχήμα ορθής γωνίας και σε μέγεθος τέτοιο ώστε να στερεώνονται στα μπράτσα του καναπέ. Ανάλογα με την περίσταση μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή και όλα μαζί ενώ όταν δεν χρησιμοποιούνται καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο απ΄όσο ένα κλασσικό τραπέζι καθιστικού, όπως και τα "τραπέζια" που μπορείτε να φτιάξετε από απλά ξύλα- σανίδες δίνοντας σχήμα ορθής γωνίας και σε μέγεθος τέτοιο ώστε να στερεώνονται στα μπράτσα του καναπέ. 
3.  Επιλέγοντας πόσα αντικείμενα θα τοποθετήσετε και σε ποια ακριβώς θέση, χωρίστε νοητά στη μέση ή σε τέσσερα ίσα μέρη, ανάλογα με το μέγεθός της, την συνολική κεντρική επιφάνεια του τραπεζιού.
Συγκεντρώστε - ομαδοποιείστε τα αντικείμενα σε αυτά ακριβώς τα σημεία, φροντίζοντας στην μία ή και στις δύο άκρες να υπάρχει ένα αντικείμενο με μεγαλύτερο ύψος από τα υπόλοιπα αλλά και ανάμεσά τους να υπάρχει αρκετός κενός χώρος. Ένα υπερφορτωμένο τραπέζι  ούτε λειτουργικά θα σας εξυπηρετήσει αλλά και διακοσμητικά όλα τα αντικείμενα θα "χαθούν" και κανένα τελικώς δεν θα αναδεικνύεται. 4. Το πόσο πραγματικά πρακτικό θα αποδειχθεί το συγκεκριμένο τραπέζι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο το σχήμα και το μέγεθός του εξυπηρετεί πραγματικά όσους κάθονται στα καθίσματα που βρίσκονται γύρω του. Ένα  μικρό τέτοιο τραπέζι μπροστά σ΄έναν μεγάλο σε μήκος καναπέ, εκτός που οπτικά  δεν είναι το ...καλύτερο, δεν είναι και καθόλου λειτουργικό παρά μόνο για όποιον κάθεται στο ...κέντρο του καναπέ. 

Γι΄αυτό εκτός από την εμφάνιση του τραπεζιού δώστε ιδιαίτερη σημασία στο μέγεθος και κυρίως στο μήκος  του, αν τα βασικά σας καθίσματα είναι καναπέδες, όπως και στην σωστή απόσταση του τραπεζιού από τα καθίσματα που πρέπει να είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει σε κάποιον να περνά άνετα ανάμεσά τους και ταυτόχρονα καθισμένος να μπορεί να έχει εύκολα πρόσβαση στο τραπέζι χωρίς να σηκωθεί. 5. Όπως και οποιοδήποτε άλλο τραπέζι έτσι κι αυτό δεν αποτελείται παρά από μια επίπεδη επιφάνεια  με οποιαδήποτε μορφή στήριξης 


Σε μοντέρνους,  νεανικούς ή γενικά χώρους που θέλετε να δώσετε ιδιαίτερο ύφος απορρίψτε τις κλασσικές επιλογές και "δημιουργήστε" το  με φαντασία και με κάθε τύπου και είδος υλικά που μπορούν να το συνθέσουν και φυσικά ταιριάζουν με την υπόλοιπη επίπλωση του καθιστικού.Ξύλινα ή μεταλλικά κουτιά και συρτάρια, μια οποιαδήποτε ξύλινη, μεταλλική ή γυάλινη επιφάνεια που θα στερεωθεί σε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, συνθέσεις από παλέτες, κορμοί  κλπ. μπορούν να ...μεταμορφωθουν σε ένα λειτουργικότατο τέτοιο τραπέζι προσθέτοντας ταυτόχρονα στον χώρο μια ιδιαίτερη και πρωτότυπη διακοσμητική παρέμβαση. 

6. Η κεντρική επιφάνεια του τραπεζιού, ειδικά σε χώρους που χρησιμοποιούνται καθημερινά, είναι εκείνη που σίγουρα θα υποστεί πολύ πιο γρήγορα τις μεγαλύτερες φθορές σε σχέση με τα υπόλοιπα μέρη του. 
Αν λοιπόν τα ...σεμέν  δεν είναι του στυλ σας, για να προστατέψετε το ξύλο από γρατζουνιές και χτυπήματα, επενδύστε την επιφάνεια του τραπεζιού με γυαλί, αν η κατασκευή του το επιτρέπει, με χαρτί (decoupage) κλπ ή χρησιμοποιείστε εξ΄αρχής ένα τραπέζι που το βασικό του μέρος του θα είναι κατασκευασμένο από οποιοδήποτε άλλο υλικό εκτός από επεξεργασμένο ξύλο που είναι το πιο ευαίσθητο. 

7. Αν, χωρίς να αναζητάτε κάτι εξεζητημένο, τα τραπέζια που σας αρέσουν στα καταστήματα επίπλων τα βρίσκετε ακριβά  και θέλετε με το μικρότερο δυνατό κόστος να αποκτήσετε ένα όμορφο αλλά και πρακτικό τραπέζι για το καθιστικό σας, στα πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού θα βρείτε πολύ οικονομικά απλά τραπέζια σε διάφορα σχήματα, διαστάσεις και σχέδια που αν τα βάψετε στο χρώμα που θέλετε χρησιμοποιώντας ακόμη και κάποια stencils και γενικά αν τα επεξεργαστείτε με κάθε είδους τεχνική ανάλογα με το υλικό τους θα δημιουργήσετε με μικρό κόστος ένα πραγματικά "μοναδικό" και ιδιαίτερο έπιπλο, προσαρμοσμένο ακριβώς στο γούστο σας και την αισθητική του καθιστικού σας.


8. Αν παρ΄όλα όσα πολλές φορές σ΄αυτήν εδώ
την στήλη έχουν αναφερθεί  γι΄αυτήν την καθόλου πρακτική τάση να ...στοιβάζουμε στα συγκεκριμένα τραπέζια ένα σωρό άχρηστα, επί καθημερινής βάσης, αντικείμενα εσείς ...επιμένετε να μην μπορείτε να τα ...αποχωριστείτε  :) υπάρχει λύση

Συγκεντρώστε τα περισσότερα απ΄αυτά σ΄έναν δίσκο, ένα καλάθι ή ένα διακοσμητικό ρηχό κουτί ώστε με μία μόνο κίνηση να δημιουργείτε  χώρο για τα ...πιάτα ...τα ποτήρια αλλά και τα ...πόδια σας, όποτε  θέλετε να δείτε μια ταινία   ...αραχτοί στον καναπέ. :)
Γενικά κι αν ακόμη ...αναρωτιέστε, ένα βάζο με φυσικά λουλούδια και  ένα-δύο ακόμα διακοσμητικά κομμάτια είναι αρκετά ως decor του συγκεκριμένου επίπλου, αναλόγως βεβαίως και του μεγέθους του,  μαζί ίσως με ένα μεγάλο τασάκι και μερικά κεριά αν καπνίζετε ή αν συνηθίζετε να ανάβετε τα κεριά κι όχι μόνο να τα ...ξεσκονίζετε. :)

9. Στην σύγχρονη αγορά επίπλων εκτός από την  πραγματικά ανεξάντλητη ποικιλία  σε τέτοια τραπέζια, κατασκευασμένα από κάθε είδους σε κάθε μέγεθος, σχήμα και μορφή θα βρείτε και κάποιες ιδιαίτερα πρακτικές και έξυπνες κατασκευές που μετατρέπουν το βοηθητικό τραπέζι του σαλονιού σε κανονικό τραπέζι φαγητού, μια εξαιρετική πρόταση για μικρούς χώρους που στερούνται τραπεζαρίας και μια πρακτική ιδέα για καθημερινά και άνετα γεύματα στο καθιστικό.

Φυσικά και θα σας κοστίσουν παραπάνω από ένα απλό βοηθητικό τραπέζι, όμως είναι πραγματικά μια πολύ καλή λύση, ειδικά αν κανένα άλλο τραπέζι φαγητού δεν χωρά στο σπίτι σας εκτός από εκείνο της κουζίνας. 

10.    Αναζητώντας το κατάλληλο τραπέζι για τον δικό σας  χώρο και για να ξέρετε τι, γενικώς, κυκλοφορεί στην αγορά ψάξτε αρχικά στο internet.
Βρείτε το σχέδιο που σας αρέσει και ακόμη και αν δεν υπάρχει σε κάποιο κατάστημα της εγχώριας αγοράς ή η τιμή του είναι ακριβή, απλά ζητείστε από έναν ξυλουργό να "αντιγράψει" το σχέδιο και να το κατασκευάσει ειδικά για εσάς όπως ακριβώς το θέλετε. 

Δείτε και εδώ 100+ ιδέες για τραπεζάκια σαλονιού


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: