ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Γαρδένια


Από τα πιο ευωδιαστά πολυετή ανθοφόρα και γενικά πολύ όμορφο φυτό-θάμνος, με στιλπνά βαθυπράσινα φύλλα και κατάλευκα λουλούδια. 
Η γαρδένια, όπως και αρκετά επίσης πολυετή και εντυπωσιακά σε εμφάνιση είδη, ανήκουν στα ελαφρά "παρεξηγημένα" φυτά αφού πολλοί έχουν την εντύπωση ότι πρόκειται για "πολύ δύσκολο" λουλούδι που απαιτεί πολλές και χρονοβόρες φροντίδες και πως ό,τι κι αν κάνουν, ειδικά αν δεν έχουν εμπειρία γενικά στην κηπουρική,  δεν θα τα καταφέρουν να την διατηρήσουν υγιή και ...ζωντανή. 
Στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά και αν εξασφαλίσετε στις γαρδένιες σας στοιχειώδεις προϋποθέσεις που αφορούν κυρίως την θέση που θα πρέπει να την τοποθετήσετε, το είδος χώματος που θα χρησιμοποιήσετε και το σωστό πότισμα, θα τις δείτε να αναπτύσσονται και να στολίζουν πραγματικά το μπαλκόνι ή τον κήπο κυρίως προς τέλος της άνοιξης και αρχές του καλοκαιριού, που είναι η βασική περίοδος ανθοφορίας τους, αλλά και μένοντας καταπράσινες όλο το χρόνο.
Πρόκειται για είδος καταγόμενο από την Αφρική και την Ασία και όπως όλα τα αντίστοιχα είναι ευαίσθητη στο έντονο κρύο.  Για τη σωστή ανάπτυξή της χρειάζεται συνθήκες αυξημένης υγρασίας, ενώ η απευθείας έκθεσή της στον έντονο ήλιο  είναι από τους χειρότερους ...εχθρούς της, κάτι βεβαίως που με την αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών θα το παρατηρήσετε στην πράξη να συμβαίνει πλέον και με πολλά άλλα φυτά που θεωρητικά αντέχουν τον καλοκαιρινό ήλιο.  - Η καλύτερη θέση για να τοποθετήσετε γαρδένιες είναι ένα προστατευμένο από τον αέρα σκιερό σημεό που θα δέχονται φως  μόνο λίγες ώρες τις ημέρας και κατά προτίμηση το απόγευμα ή στην σκιά ενός δέντρου με αραιό φύλλωμα και με την προϋπόθεση ότι αυτό δεν ανήκει σε είδος που προσβάλλεται συχνά από ασθένειες όπως π.χ η μελίγκρα που μοιραία θα μεταφερθεί και στις γαρδένιες σας. Ιδανικά δέντρα για να τοποθετήσετε γαρδένιες στις σκιά τους είναι όλα τα εσπεριδοειδή, λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές κλπ. 

Σε συνθήκες παγετού, σκεπάστε τα φυτά με ένα ναϋλον και γενικά κατά την διάρκεια του χειμώνα, ειδικά σε περιοχές με έντονο κρύο, μεταφέρετε τις γαρδένιές σας σε ένα κατά το δυνατόν προστατευμένο και ζεστό σημείο. 

- Όπως όλα τα οξύφιλα (ορτανσία,  αζαλέα, καμέλια κλπ) και η γαρδένια αναπτύσσεται καλύτερα σε όξινα χώματα.  Χρησιμοποιείστε για τις γαρδένιες σας καστανόχωμα ή ένα μείγμα από καστανόχωμα και εμπλουτισμένο χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου καλής ποιότητας.


- Σε σχέση με πολλά άλλα είδη δεν είναι φυτό ιδιαίτερα απαιτητικό σε νερό, αντίθετα επειδή οι ρίζες της σαπίζουν εύκολα το χώμα της θα πρέπει να στεγνώνει εντελώς ανάμεσα στα ποτίσματα και η γλάστρα της να διαθέτει σωστό σύστημα αποστράγγισης χωρίς εφαπτόμενο σε αυτήν πιάτο που το νερό του ποτίσματος θα λιμνάζει μόνιμα. Αν χρησιμοποιήσετε πιάτο τοποθετείστε ανάμεσα σε αυτό και την γλάστρα 1 τούβλο ενώ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού το ιδανικό, ανάλογα βεβαίως και με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, είναι ένα καλό πότισμα κάθε 2-3 μέρες και καθημερινό ελαφρύ κατάβρεγμα των φύλλων της νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Αυτό δημιουργεί στα φύλλωμα τις συνθήκες υγρασίας που χρειάζεται για να αναπνέει το φυτό σωστά αλλά φυσικά σε καμιά περίπτωση μην βρέχετε τα φύλλα τις ώρες που ο ήλιος είναι έντονος, το αποτέλεσμα θα είναι να καούν και να κιτρινίσουν. - Το κιτρίνισμα των φύλλων της γαρδένιας εκτός από αποτέλεσμα του λάθος ποτίσματος, της υπερβολικής έκθεσης σε έντονο ήλιο ή και της ανεπάρκειας σε φως, είναι πολύ συχνά και σημάδι ότι το φυτό σας έχει ανάγκη από θρεπτικά συστατικά και κυρίως σίδηρο.
Σε όλα τα φυτώρια θα βρείτε σίδηρο ή πλήρη οργανικά σκευάσματα με ένδειξη ειδικά για γαρδένιες, για την σωστή λίπανση στην διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς (μία φορά τον μήνα) αλλά ειδικά για να βοηθήσετε τα φυτά σας την εποχή της ανθοφορίας τους.


Οι κλασσικές πρακτικές συνήθειες και συμβουλές για τοποθέτηση της γαρδένιας σε τενεκέδες αντί για γλάστρες, η τοποθέτηση καρφιών στο χώμα κλπ. με στόχο από την σκουριά που θα προκληθεί το φυτό να προσλάβει τον απαραίτητο σίδηρο, δεν επαρκούν ειδικά σε φυτά μεγάλου μεγέθους  και χωρίς πρόσθετη λίπανση δεν θα κατορθώσετε να διατηρήσετε απολύτως υγιείς τις γαρδένιες σας όσο αυτές αναπτύσσονται


Εκτός από τα φυτά θάμνους, υπάρχουν ποικιλίες γαρδένιας που αναπτύσσονται σε μορφή δενδρύλλιου τις οποίες μπορείτε και να κλαδέψετε δίνοντας τον σχηματισμό που θέλετε στο επάνω μέρος του φυτού, ενώ στις κλασσικές θαμνώδεις ποικιλίες, που μπορούν να φτάσουν ακόμη και το ένα μέτρο σε ύψος,  το κλάδεμα δεν είναι αναγκαίο φροντίστε απλώς να κόβετε κατά καιρούς μόνο τα ασθενικά και ξερά κλαδιά. - Ο πολλαπλασιαμός της γαρδένιας γίνεται με μοσχεύματα και χρησιμοποιώντας κλαδιά μήκους 8-10 εκατοστών, από υγιή και μεγάλα φυτά, κομμένα με το χέρι και όχι με ψαλίδα ή μαχαίρι. 
Φυτέψτε τα σε καστανόχωμα και σκεπάστε με ένα ψηλό ποτήρι ή διαφανές νάύλον με τρόπο που το μόσχευμα να καλύπτεται ολόκληρο και τοποθετείστε τα σε μέρος ζεστό και σκιερό. Με τον τρόπο αυτό και φυσικά τακτικό πότισμα, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες υγρασίας που έχει ανάγκη το μόσχευμα για να ριζοποιηθεί, διαδικασία που διαρκεί περίπου 4 εβδομάδες, οπότε μπορείτε να μεταφέρετε τα καινούργια φυτά σε  μικρά γλαστράκια.


Η καλύτερη εποχή για να κόψετε μοσχεύματα είναι το τέλος του χειμώνα προς αρχές της άνοιξης. Η ίδια εποχή όπως και προς το τέλος του φθινοπώρου, σε συνθήκες δηλαδή που ούτε το κρύο ούτε η ζέστη είναι έντονα και τα φυτά προσαρμόζονται ευκολότερα σε κάθε αλλαγή, είναι οι καταλληλότερες και για να αλλάξετε γλάστρα στις γαρδένιες φροντίζοντας το μέγεθος του δοχείου φύτευσης να είναι ανάλογου μεγέθους με εκείνο του φυτού. 

Τα λουλούδια της γαρδένιας εκτός από την εμφάνιση και το άρωμά τους είναι γνωστά και για τον ελάχιστο κύκλο ζωής τους. Δυστυχώς, αφού τα κόψετε, δεν ζουν παρά για 2-3 ημέρες και ο καλύτερος τρόπος για να μεταφέρετε το άρωμά τους στο εσωτερικό του σπιτιού είναι να τα τοποθετείτε σε ένα βαθύ πιατάκι με νερό, φροντίζοντας να μην ακουμπούν σε αυτό τα πέταλα των λουλουδιών.