ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Φούξια

Φούξια (Σκουλαρικιά)

Το πολυετές ανθοφόρο τροπικής καταγωγής που παλαιότερα, φυτεμένο συνήθως σε μεταλλικούς τενεκέδες ή κατάλευκες ασβεστωμένες γλάστρες, δεν έλειπε από καμιά αυλή ή μπαλκόνι.
Από τα πιο εντυπωσιακά καλλωπιστικά καλοκαιρινής ανθοφορίας, λόγω των πολύ ιδιόμορφων λουλουδιών που γέρνουν προς τα κάτω και μοιάζουν με κρεμαστό σκουλαρίκι, γι΄αυτό και η Φούξια είναι γνωστή και ως Σκουλαρικιά


Οι παλιές - κλασσικές ποικιλίες έχουν άνθη σε έντονες αποχρώσεις του ροζ-μωβ, όμως πλέον υπάρχουν πάνω από 12.000! υβριδικές καλλιεργήσιμες ποικιλίες που διαφέρουν τόσο στα χρώματα όσο και στο μέγεθος των λουλουδιών. Σπανιότερα είναι τα είδη με λουλούδια σε πορτοκαλί και λευκές-μωβ αποχρώσεις.  

Η Φούξια φυτεύεται αποκλειστικά σε δοχεία φύτευσης και όχι απευθείας στο χώμα και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και για χρήση σε κρεμαστές γλάστρες-καλάθια. 
Χρειάζεται φως αλλά όχι απευθείας έκθεση στον έντονο ήλιο, ειδικά κατά τις μεσημεριανές ώρες. Διαλέξτε για την Φούξια ημισκιερά σημεία, προστατευμένα και από τον αέρα, ενώ κατά την διάρκεια του χειμώνα θα πρέπει να προφυλάσσεται και από το έντονο κρύο.  
Μένει ανθισμένη σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού κατά το οποίο, ιδιαίτερα αν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, χρειάζεται τακτικό πότισμα ακόμη και καθημερινά και πολύ καλή αποστράγγιση. Προτιμήστε να μην χρησιμοποιείτε πιατάκι στην γλάστρα της Φούξιας και επιλέξτε ένα καλής ποιότητας φυτόχωμα εμπλουτισμένο με οργανικά στοιχεία. 
Στο αρχικό στάδιο ανάπτυξής τους τα νερά φυτά χρειάζονται ελαφριά στήριξη
Ένα λίπασμα για καλλωπιστικά σε υγρή μορφή κάθε 20-25 ημέρες θα βοηθήσει πολύ την έντονη ανθοφορία της και την γενική ευρωστία του φυτού.
Στα μέσα της άνοιξης, αν χρειάζεται, μπορείτε να κλαδέψετε "ενήλικα" φυτά, για να διατηρήσουν το σχήμα τους.
Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους ή κυρίως με μοσχεύματα, όμως δεν είναι από τα ευκολότερα φυτά σε αυτή την διαδικασία.
Στην διάρκεια του χειμώνα και έως την επόμενη ανθοφορία της μπορεί να διατηρηθεί και σε προστατευμένο - εσωτερικό χώρο, αρκεί να της εξασφαλίσετε συνθήκες σχετικής υγρασίας και πότισμα μόνο όταν το χώμα γύρω από τις ρίζες στεγνώνει εντελώς.