ΦΤΙΑΞΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ: Σπιτικά Αναψυκτικά


Η αγαπημένη γεύση των συμπυκνωμένων χυμών, που πριν κάποια χρόνια και πριν τα ράφια των super market κατακλυστούν με την τεράστια σημερινή ποικιλία αναψυκτικών ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς.
Η διαδικασία παρασκευή τους είναι εύκολη, το μοναδικό τους μειονέκτημα ότι περιέχουν ζάχαρη σε αντίθεση με τους φρεσκοστυμμένους χυμούς και το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους πως διατηρούνται στο ψυγείο για πολλούς μήνες και μπορεί κανείς ανά πάσα στιγμή να τους απολαύσει στην διάρκεια του καλοκαιριού





Στην πραγματικότητα πρόκειται για σιρόπι φρούτων που σερβίρεται αραιωμένο με παγωμένο νερό, ενώ για να προσθέσετε την γεύση του ανθρακικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ανθρακούχο νερό ή σόδα.
Η αναλογία ζάχαρης - χυμού φρούτου είναι περίπου 1/1 πχ 1 κιλό ζάχαρη - 1 λίτρο χυμού, με μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με το πόσο γλυκό ή όχι είναι το φρούτο που θα χρησιμοποιηθεί.
Οι χρόνοι βρασμού του σιροπιού μετρούν από την στιγμή που θα πάρει την πρώτη βράση. 

Για την φύλαξή τους χρησιμοποιείστε γυάλινα μπουκάλια που θα πρέπει να μπουν στο ψυγείο όταν  χυμός έχει κρυώσει εντελώς.
Στο μπουκάλι χυμών που πρόκειται να καταναλωθούν σε διάστημα λίγων εβδομάδων μπορείτε να προσθέσετε και κομμάτια φρέσκων φρούτων ή φλούδες τους, για εντονότερο άρωμα και γεύση





Πορτοκαλάδα 

1 λίτρο χυμό πορτοκαλιού
1 κιλό ζάχαρη 
500 γραμ. νερό
Φλούδες από 2-3 πορτοκάλια

Στίψτε τον χυμό και σουρώστε τον.
Τοποθετείστε σε κατσαρόλα την ζάχαρη, το νερό και τις φλούδες και βράστε για περίπου 5 λεπτά.
Προσθέστε τον χυμό στο σιρόπι, ανακατέψτε καλά και αφού κρυώσει βάλτε τον σε γυάλινο μπουκάλι. 


Σερβίρετε με κανονικό ή ανθρακούχο νερό ή σόδα και με φέτες πορτοκαλιού, φυλλαράκια μέντας ή δυόσμου

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και αναλογίες παρασκευάζεται και ο συμπυκνωμένος χυμός από Μανταρίνια ενώ στην Πορτοκαλάδα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαζί και διαφορετικά είδη πορτοκαλιού πχ χυμού και σαγκουϊνια ή ανάμικτο χυμό πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι. 



Λεμονάδα
1 λίτρο χυμό λεμονιού
1.250 γραμ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
φλούδα ή ξύσμα λεμονιού

Τοποθετείστε σε κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη και τις φλούδες ή το ξύσμα λεμονιού και βράστε για περίπου 5 λεπτά.
Σουρώστε τον χυμό λεμονιού και αναμείξτε με το σιρόπι ανακατεύοντας πολύ καλά.
Αφού κρυώσει βάλτε τον σε γυάλινο μπουκάλι. 

Σερβίρετε με φετούλες λεμονιού και φυλλαράκια μέντας ή δυόσμου.
Στο μείγμα του σιροπιού εκτός από ξύσμα - φλούδες λεμονιού μπορεί να προστεθεί και τριμμένο τζίντζερ που δίνει στην λεμονάδα ακόμη πιο έντονη γεύση.  



Βυσσινάδα
1 κιλό βύσσινα
900 γραμ. ζάχαρη
χυμό ενός λεμονιού

Τοποθετείστε τα βύσσινα στην κατάψυξη για 2-3 ώρες, ώστε να είναι ευκολότερη η διαδικασία της πολτοποίησης.
Παγωμένα περάστε τα από σουρωτήρι ώστε να διαχωριστεί ο χυμός και η σάρκα από τις  φλούδες και τα κουκούτσια.
Τοποθετείστε σε κατσαρόλα τον χυμό μαζί με την ζάχαρη και βράστε για περίπου 10 λεπτά, προσθέτοντας 5 λεπτά πριν το τέλος του βρασμού τον χυμό λεμονιού. Αφήστε να κρυώσει και μεταφέρετε σε γυάλινο μπουκάλι. 

Σερβίρετε με νερό, πάγο και μερικά βύσσινα ή κεράσια στο ποτήρι.