Διαμόρφωση - Διακόσμηση γκαρσονιέρας 29 m²

Oι μικροί χώροι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ...μεγάλοι αισθητικά.
Απόδειξη αυτή η κουκλίστικη και με ...γυναικεία ατμόσφαιρα γκαρσονιέρα 29 m². 


Ένα πολύ μικρών διαστάσεων διαμέρισμα στην Στοκχόλμη, σε παλαιό ιστορικό κτίριο του 1912-1913, που ανακαινίστηκε διατηρώντας πολλά από τα αυθεντικά  παλιά του αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά (ξύλινα κουφώματα-πατώματα, πλακάκια μπάνιου κλπ) και διακοσμήθηκε σε παστέλ αποχρώσεις με το ροζ να κυριαρχεί. 


Το ροζ στις μεγάλες επιφάνειες των τοίχων δένει ιδανικά με το ανοιχτόχρωμο ξύλο στα δάπεδα και με την φυσική απόχρωση των επίπλων που χαρακτηρίζονται από εντελώς λιτές γραμμές, χωρίς συμπαγείς όγκους, ώστε ο μικρός χώρος να "απελευθερώνεται" οπτικά.   

Η κουρτίνα στην ίδια ακριβώς ροζ απόχρωση και υπολογισμένη να καλύπτει τους τοίχους δεξιά-αριστερά της μπαλκονόπορτας δημιουργεί μια ιδιαίτερα όμορφη οπτική όταν η κουρτίνα είναι ανοιχτή, έτσι ο χώρος διατηρείται φωτεινός όλες τις ώρες και με θέα στο επίσης πολύ όμορφα διαμορφωμένο μπαλκόνι.  
Τα δύο "ευέλικτα" παγκάκια που αποτελούν τα καθίσματα της τραπεζαρίας εύκολα μπορούν να μετακινηθούν και να χρησιμοποιηθούν και στο καθιστικό όποτε χρειάζεται. 
Τα λιγοστά διακοσμητικά αντικείμενα είναι όσα ακριβώς χρειάζεται ο χώρος, σε ταιριαστό μεταξύ τους ύφος και σε αποχρώσεις παστέλ -βαθύ πράσινο-γκρι όπως ακριβώς και όλα τα υφασμάτινα στοιχεία, δημιουργώντας έτσι μια γενική ομοιομορφία καθοριστική -γενικά- στην διακόσμηση πολύ μικρών χώρων που διαφορετικά, αν χωριστούν σε "περιοχές" η κάθε μία με το δικό της στυλ-αποχρώσεις, το σύνολο του χώρου μοιάζει ακόμη μικρότερο.  
Η απόχρωση των τοίχων έχει χρησιμοποιηθεί και για την εντελώς απλή ντουλάπα, που αποτελεί τον βασικό αποθηκευτικό χώρο του σπιτιού και η οποία τελικά περνά ...απαρατήρητη δημιουργώντας μια προοπτική του δωματίου στο συγκεκριμένο σημείο που δεν θα υπήρχε αν είχε χρησιμοποιηθεί άλλο χρώμα, πιο "γεμάτο" σχέδιο στις πόρτες, πομολάκια κλπ.
 
Ο χώρος της κρεβατοκάμαρας διαχωρίζεται από το καθιστικό με κουρτίνα στην ίδια ροζ απόχρωση δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για συνέχεια του τοίχου και είναι βεβαίως ιδιαίτερα μικρός διαμορφωμένος όμως έτσι ώστε να διαθέτει όλα τα βασικά για έναν άνθρωπο.
Εξάλλου μιλάμε πάντα για ένα σπίτι συνολικής επιφάνειας 29τμ που σημαίνει ότι περίπου στις διαστάσεις που έχει ο χώρος ...μόνο του καθιστικού σε ένα διαμέρισμα 100τμ έχουν διαμορφωθεί καθιστικό-τραπεζαρία-υπνοδωμάτιο-κουζίνα-μπάνιο!

Το μάρμαρο πάνω από το καλοριφέρ προσφέρει μια επιπλέον επιφάνεια που μπορεί να λειτουργεί και ως κομοδίνο και η εσοχή με τα ράφια δημιουργεί  οπτικό βάθος ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μερικούς ακόμη πολύτιμους αποθηκευτικούς χώρους σε σπίτια λίγων τετραγωνικών και οι γκρι-μπλε αποχρώσεις ταιριάζουν ιδανικά με τον χώρο του καθιστικού με το οποίο η κρεβατοκάμαρα έχει οπτική επαφή.  
Η ανοιχτή ντουλάπα ακριβώς στην είσοδο του υπνοδωματίου είναι ιδιαίτερα πρακτική και η μοναδική επιλογή που θα μπορούσε να έχει ο συγκεκριμένος χώρος, ενώ πολύ μοντέρνο ύφος προσθέτει και η ξύλινη σκάλα στην ακριβώς απέναντι πλευρά η οποία χρησιμοποιείται ως ...κρεμάστρα τοίχου καταλαμβάνοντας ελάχιστο χώρο.  

Στην επίσης μικρή κουζίνα έχει αξιοποιηθεί με τον ιδανικό τρόπο το ύψος του χώρου για τοποθέτηση ντουλαπιών, ώστε τελικά ο συνολικός αποθηκευτικός χώρος να είναι ακόμη και μεγαλύτερος από ότι σε κουζίνες πολύ περισσότερων τετραγωνικών, ενώ το εντελώς λευκό σε όλες τις επιφάνειες δημιουργεί και εδώ μια αίσθηση μεγαλύτερης "ευρυχωρίας". 
Στο πολύ ιδιαίτερο μπάνιο έχουν παραμείνει, στο μεγαλύτερο μέρος του, τα παλιά λευκά πλακάκια στα οποία όμως έχει δοθεί πολύ ιδιαίτερο μοντέρνο ύφος με ...ζωγράφισμα των αρμών σε μαύρο χρώμα. Το αποτέλεσμα σε συνδυασμό με το εντελώς απλού σχεδιασμού έπιπλο νιπτήρα-καθρέφτη, τα ραφάκια στο μοναδικό διαθέσιμο σημείο και τις ροζ λεπτομέρειες, είναι ιδιαίτερα καλαίσθητο και απόλυτα ταιριαστό με το ύφος ολόκληρου του σπιτιού. 
Στο μπαλκόνι που είναι αρκετά μεγάλο, αναλογικά με το μέγεθος του σπιτιού, έχει χρησιμοποιηθεί προστατευτικό περιμετρικά στα κάγκελα που το απομονώνει οπτικά και το επίσης ξύλινο δάπεδο όπως σε ολόκληρο το σπίτι συνδυαστικά με τα μπαμπού έπιπλα και τα φυτά δημιουργούν, όταν ο καιρός το επιτρέπει,  ένα ...επιπλέον άνετο δωμάτιο.  
_______________________

* Το ...Ροζ ίδιας απόχρωσης με τον τρόπο που έχει χρησιμοποιηθεί σε όλα τα σημεία (τοίχοι, υφάσματα, διακοσμητικά) και που δημιουργεί συνολικά ένα μοντέρνο ύφος αλλά και με vintage ατμόσφαιρα απόλυτα ταιριαστή με το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα παλιάς αρχιτεκτονικής διαμέρισμα.  
* Η πολύ όμορφη και λειτουργική διαμόρφωση του μπαλκονιού που με ανοιχτή την μπαλκονόπορτα δημιουργεί πραγματικά την αίσθηση ότι πρόκειται για ...προέκταση του καθιστικού.