Κατασκευές με Φυσικά Φύλλα

Τα φυσικά στοιχεία γενικά, εκτός από εντελώς ...δωρεάν υλικό για κάθε τύπου κατασκευές είναι, κυρίως, η πιο σίγουρη επιλογή για δημιουργίες καλαίσθητες και ταιριαστές σε κάθε σπίτι.
Ακόμη και από εντελώς  κοινά στοιχεία που η φύση μας παρέχει εν αφθονία όπως για παράδειγμα κάθε είδους και μεγέθους  φύλλα δέντρων-φυτών, μπορούν εύκολα να δημιουργηθούν πολύ ιδιαίτερα διακοσμητικά αντικείμενα.


Ανεξάρτητα από το είδος φύλλων που θα χρησιμοποιήσετε υπάρχουν βασικοί τρόποι ώστε και οι κατασκευές σας να αποκτήσουν πιο όμορφη όψη-υφή αλλά κυρίως για να αφαιρεθεί η υγρασία από τα φρέσκα φύλλα κι έτσι αυτά να μην ξεραθούν και να  διατηρήσουν την ελαστικότητα και το αρχικό τους χρώμα


1. Κέρωμα των φύλλων
Λιώστε σε μέτρια θερμοκρασία υπολείμματα από καμμένα κεριά ή μερικά ρεσώ.
Βουτήξτε τα φύλλα για μερικά δευτερόλεπτα και στην συνέχεια κρεμάστε τα για να "στεγνώσουν" και να στερεοποιηθεί πλήρως το ανεπαίσθητο κέρινο φιλμ που δημιουργείται στην επιφάνειά τους.
Η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φρέσκα αλλά και ξερά φύλλα που θέλετε να τονίσετε το χρώμα τους ή να στους δώσετε πιο στιλπνή όψη. 2. Σιδέρωμα με κερωμένο χαρτί
Σιδερώστε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία τα φρέσκα φύλλα, χωρίς ατμό, αφού πριν τα τοποθετήσετε ανάμεσα σε αντικολλητικό κερωμένο χαρτί. Θα το βρείτε σε καταστήματα με είδη κουζίνας, ζαχαροπλαστικής. Δείτε ενδεικτικά εδώ.

Ο τρόπος αυτός ενδείκνυται για φρέσκα ή ελαφρά ξερά φύλλα που διαθέτουν ακόμη κάποια ελαστικότητα αφού φυσικά τα εντελώς ξεραμένα φύλλα με αυτόν τον τρόπο θα θρυμματιστούν


3. Με διάλυμα γλυκερίνης
Βυθίστε τα φύλλα για 3-5 ημέρες μέσα σε διάλυμα χλιαρού νερού και υγρής γλυκερίνης (σε αναλογία 2/1) τοποθετώντας πάνω τους ένα βάρος που θα τα κρατήσει ολόκληρα βυθισμένα μέσα στο υγρό. Υγρή γλυκερίνη θα βρείτε σε φαρμακεία.
Ο τρόπος αυτός είναι ιδανικός για κατασκευές με φρέσκα ή ελαφρά μαραμένα φύλλα που πρόκειται να τα διπλώσετε-τσακίσετε σε διάφορους σχηματισμούς, τους επιτρέπει να διατηρούν την ελαστικότητά τους ενώ τα αρχικά τους χρώματα θα μείνουν αναλλοίωτα.


Oι διαδικασίες αυτές είναι αναγκαίες για κατασκευές που θα χρησιμοποιήσετε φύλλα στην εντελώς φυσική τους μορφή, χωρίς επεξεργασία με κόλλα, βερνίκια, χρώματα κλπ. υλικά που αφ΄ενός δυσκολότερα θα "σταθούν" πάνω στην κερωμένη επιφάνεια αφ΄ετέρου από μόνα τους αδιαβροχοποιούν και προστατεύουν τις κατασκευές από φθορές. 

Η γκάμα κατασκευών που μπορούν να δημιουργηθούν από κάθε εποχής φύλλα, αλλά κυρίως τα φθινοπωρινά, με τους πολύ όμορφους χρωματισμούς, είναι μεγάλη και ο βαθμός δυσκολίας ποικίλει από πολύ απλές κατασκευές που μπορούν εύκολα να υλοποιηθούν ακόμη και από εντελώς ερασιτέχνες στο DIY και τις Κατασκευές, έως πολύ ξεχωριστές καλλιτεχνικές δημιουργίες που μεταχειρίζονται τα φύλλα σαν ...ξύλο για να χαράξουν πάνω τους σχέδια - παραστάσεις ή σαν ...καμβά ζωγραφικής.

1. Κάδρα - φιγούρες 
Εξαιρετικής αισθητικής κάδρα που θα φτιάξετε συνθέτοντας φύλλα διαφόρων αποχρώσεων με τρόπο που να σχηματίζονται γυναικείες μορφές, φορέματα, φιγούρες ζώων ή όποια άλλα σχέδια προτιμάτε, πλαισιώνοντας την όλη σύνθεση με κάποιες ταιριαστές λεπτομέρειες από λεπτά κλαδάκια, σύρμα ή ξύλο.
Τα φθινοπωρινά φύλλα σε πρασινωπές, καφέ, πορτοκαλί, κίτρινες και κόκκινες αποχρώσεις είναι ιδανικά για τέτοιου τύπου κατασκευές στις οποίες όπου χρειαστεί να κολλήσετε φύλλα μεταξύ τους θα το κάνετε με μια ρευστή ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης ενώ πάνω σε καμβά, ξύλο κλπ. θα τα κολλήσετε με πιστόλι σιλικόνης.
Οι πολύ απλές κατασκευές αυτές του είδους είναι κατάλληλες και αρέσουν πολύ και σε παιδιά μικρής ηλικίας. 


2. Κηροπήγια-Φαναράκια
"Κλασσική" και πανεύκολη κατασκευή.
Μπορούν να δημιουργηθούν ακόμη και συγκρατώντας χωρίς την βοήθεια κόλλας π.χ με σπάγγο, διακοσμητικό χόρτο κλπ μερικά φύλλα γύρω από γυάλινα μικρά κηροπήγια ή, αν το προτιμάτε, με χρήση φύλλων σαν να ήταν ...χαρτί για να τα ενσωματώσετε πάνω σε γυάλινα βάζα-κηροπήγια. Δείτε εδώ αναλυτικά πως ακριβώς θα το κάνετε. 3. Διακοσμητικά τριαντάφυλλα από φύλλα
Απίστευτα φυσικής όψης τριαντάφυλλα για χρήση σε κάθε είδους συνθέσεις-διακοσμήσεις, φτιαγμένα από μερικά ...φύλλα. Δείτε αναλυτικά εδώ την διαδικασία κατασκευής τους. 


4. Διακοσμητικά στεφάνια
Μπορείτε να τα δημιουργήσετε ακόμη και αποκλειστικά με φύλλα κάθε μορφής. Φρέσκα, ξερά, δίχρωμα ή συνδυάζοντας αποχρώσεις-σχήματα φύλλων κλπ. Όπου χρειαστεί να τα κολλήσετε μεταξύ τους ή πάνω σε κάθε τύπου σκελετό στεφανιού θα το κάνετε με πιστόλι σιλικόνης. Δείτε και εδώ πολλές ιδέες για φθινοπωρινά στεφάνια. 5. Αντικείμενα από έτοιμο πηλό 
Το σχήμα - αποτύπωμα μεγάλων φύλλων μπορεί να γίνει το ιδανικό "καλούπι" για να δημιουργήσετε πολύ εύκολα διακοσμητικά αντικείμενα διαφόρων τύπων όπως μπωλ, πιατέλες, κηροπήγια κλπ. από έτοιμο πηλό τα οποία στην συνέχεια μπορείτε να βάψετε, επεξεργαστείτε με τεχνικές παλαίωσης, πατίνες κλπ. δίνοντάς τους πραγματικά εντυπωσιακή μορφή.
Η όλη διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή δείτε την εδώ βήμα-βήμα μαζί με ιδέες-σχέδια για παρόμοιες κατασκευές. 6. Βάψιμο - ζωγραφική σε φύλλα
Με κάθε είδους χρώματα (ακρυλικά, πατίνες, χρώματα περιγράμματος, νερομπογιές, λάδια, σπρέϋ, ακόμη και απλούς μαρκαδόρους) μπορείτε να δώσετε τόσο σε φρέσκα όσο και ξερά φύλλα πραγματικά ...απίστευτη όψη και να τα χρησιμοποιήσετε τόσο σε συνθέσεις, για να δημιουργήσετε εντυπωσιακά καδράκια ή και μόνα τους σαν διακοσμητικά συγκεντρωμένα σε έναν δίσκο, μπωλ κλπ. 
Μπορείτε να δουλέψετε πάνω σε εντελώς φυσικά ή κερωμένα φύλλα, σύμφωνα με την διαδικασία που περιγράψαμε πιο πάνω, να ζωγραφίσετε απευθείας πάνω στην επιφάνειά τους ή επιπρόσθετα αφού πριν τα βάψετε σε όποια απόχρωση θέλετε, να χρησιμοποιήσετε απλά γεωμετρικά σχέδια ή μεγαλύτερες παραστάσεις ανάλογα και με το μέγεθος του φύλλου, να χρησιμοποιήσετε ανά σημεία πάνω στο ίδιο φύλλο διαφορετικές τεχνικές  κλπ.
Μετά την ολοκλήρωση κάθε κατασκευής περάστε 2-3 χέρια προστατευτικό βερνίκι.
Είναι από τις πιο απλές αλλά ιδιαίτερα εντυπωσιακές δημιουργίες και, ανάλογα με την διάθεση και τον χρόνο που έχετε για να ασχοληθείτε με κάτι παρόμοιο, πραγματικά μπορείτε να δημιουργήσετε αντικείμενα ...τέχνης από απλά φύλλα. 7. Μπωλ - Πιατέλες
Με καλούπι ένα μπαλόνι ή μια μαλακή πλαστική μπάλα θαλάσσης και ατλακόλ, δημιουργείστε χρηστικά ή διακοσμητικά μπωλ-πιατέλες από φυσικά φύλλα.
Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά ανάλογα και με το σχήμα-χρώματα φύλλων που θα επιλέξετε, μπορείτε εκ των υστέρων και να βάψετε τις κατασκευές αυτές σε όποια απόχρωση θέλετε και το μόνο που απαιτούν, για πετυχημένο αποτέλεσμα, είναι λίγη επιπλέον προσοχή σε τεχνικές λεπτομέρειες.  Δείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες και αναλυτικές βήμα-βήμα οδηγίες εδώ.8. Διακόσμηση κεριών
Με κάθε σχήματος και απόχρωσης φύλλα, μπορείτε να διακοσμήσετε εύκολα και εντυπωσιακά απλά κεριά, με τρόπο που να δίνουν την εντύπωση ότι αυτά έχουν τοποθετηθεί-ενσωματωθεί στο εσωτερικό του κεριού και όχι επικολληθεί εξωτερικά. Θα το κάνετε χρησιμοποιώντας για την συγκόλληση ...λιωμένο κερί. 
Λιώστε ένα ρεσώ, ακουμπήστε τα φύλλα πάνω στο κερί και με την ανάποδη όψη ενός κουταλιού χρησιμοποιείστε το λιωμένο κερί σαν "κόλλα" για να στερεώσετε και να ισιώσετε το φύλλο πάνω στο κερί. 
Σε μικρά και λεπτά φύλλα μπορείτε να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα απλώς και ζεσταίνοντας το κουτάλι στην φλόγα ενός κεριού και ακουμπώντας το στη συνέχεια πάνω στο φύλλο. 

9. Διακοσμητικές γιρλάντες 
Με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε για τεχνητά-υφασμάτινα χρησιμοποιείστε φυσικά και κερωμένα φύλλα διάφορων αποχρώσεων για να δημιουργήσετε διακοσμητικές γιρλάντες.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κρεμαστές ή και επιτραπέζιες εποχιακές διακοσμήσεις, σαν στοιχεία σε χειροποίητα mobiles, για να δημιουργήσετε εντυπωσιακές φωτεινές γιρλάντες κολλώντας με πιστόλι σιλικόνης από ένα φύλλο γύρω από κάθε φωτάκι μια σειράς led κλπ. 10. Κάδρα
Χρησιμοποιείστε μεμονωμένα φύλλα πάνω σε ξύλο ή καμβάδες ζωγραφικής ή και ολόκληρα κλαδάκια σαν ..stencil, για να δημιουργήσετε πολύ εύκολα ιδιαίτερα και πολύ οικονομικά κάδρα για κάθε χώρο του σπιτιού.
Δείτε και εδώ σχετικές οδηγίες και ιδέες. 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto