Γυάλες με φυτά - Terrarium

Πολύ  όμορφος και ιδιαίτερος τρόπος για να προσθέσετε ...πράσινο στο εσωτερικό του σπιτιού, με γυάλες κάθε τύπου και μεγέθους στις οποίες θα φυτέψετε φυτά με μικρές απαιτήσεις σε νερό και είδη που δεν αναπτύσσουν ιδιαίτερα μεγάλο ριζικό σύστημα.

Μικρά παχύφυτα, κακτοειδή, αερόφυτα που δεν δημιουργούν καθόλου ρίζες αλλά και κάποιες ποικιλίες φυτών εσωτερικού χώρου όπως η νάνα σανσεβιέρια,  ο πόθος που αναπτύσσεται πολύ εύκολα σε ελάχιστη ποσότητα χώματος, ο διακοσμητικός κισσός, ο νάνος κρότωνας, είναι από τα καταλληλότερα είδη για φύτευση σε γυάλινα δοχεία. 

terrariums-ideasTERRARIUMS IDEAS
Η φροντίδα μιας τέτοιας φυτεμένης γυάλας - Terrarium - είναι ευκολότερη απ΄όσο αρχικά ίσως φανεί σε κάποιον πριν ασχοληθεί με τις ιδιαίτερες αυτές "γλάστρες" ακριβώς εξ΄αιτίας του ότι τα ίδια φυτά που συνήθως τοποθετούνται σε αυτές έχουν μειωμένες ανάγκες σε νερό, λίπανση ή και φως. 
TERRARIUMS IDEAS
Οι τύποι των terrarium που μπορείτε να δημιουργήσετε είναι δύο, ανάλογα με το αν πρόκειται για ανοιχτές ή κλειστές γυάλες και η ουσιαστική διαφορά τους είναι οι ανάγκες και αντοχή τους στο ηλιακό φως. 
TERRARIUMS IDEAS
Ανοιχτές γυάλες μπορείτε να τοποθετήσετε στα ίδια ακριβώς σημεία που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν φυτά εσωτερικού χώρου σε κανονικές γλάστρες, σε φωτεινά δηλαδή σημεία ή απευθείας εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία για κάποιες ώρες της ημέρας, αν τα φυτά δεν ακουμπούν στο γυαλί ώστε να "καούν" από την ζέστη, ενώ τα κλειστά γυάλινα δοχεία στο εσωτερικό των οποίων δημιουργούνται στην πραγματικότητα συνθήκες θερμοκρασίας θερμοκηπίου χρειάζονται απαραίτητα ημισκιερά μέρη ακριβώς για να μην καταστραφούν από την υψηλή θερμοκρασία. 


Για να φυτέψετε σε ανοιχτές γυάλες τοποθετείτε αρχικά μια στρώση βότσαλο ή χαλίκι απαραίτητα για την συγκράτηση του νερού και στην συνέχεια μια στρώση κοινό φυτόχωμα καλής ποιότητας πάνω στο οποίο φυτεύετε τα φυτά ή σπόρους. Πάνω από το χώμα μπορείτε να τοποθετήσετε, αν θέλετε, μια ακόμη στρώση από πολύ λεπτό χαλίκι ή βοτσαλάκια για διακοσμητικούς κυρίως λόγους. 
TERRARIUMS IDEAS
Στα κλειστά και μεγάλου μεγέθους γυάλινα δοχεία, ανάμεσα σε βότσαλο-χαλίκι και το χώμα τοποθετείστε μια στρώση ενεργού άνθρακα (Charcoal) σε σκόνη ή κόκκους που λειτουργεί σαν φίλτρο για τον καθαρισμό του αέρα μέσα στην γυάλα. Θα τον βρείτε σε μεγάλα φυτώρια, καταστήματα με είδη ενυδρείου αλλά και φαρμακεία, δείτε ενδεικτικά εδώ
TERRARIUMS IDEAS
TERRARIUMS IDEAS
Το πότισμα θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά και με μικρή ποσότητα νερού, ανάλογα και με το είδος φυτών που έχετε επιλέξει αφού για παράδειγμα κακτοειδή ή παχύφυτα, έτσι κι αλλιώς χρειάζονται ελάχιστο νερό. TERRARIUMS IDEAS
Θεωρητικά, όλα τα είδη φυτών εσωτερικού χώρου μπορούν να ευδοκιμήσουν μέσα σε γυάλινα δοχεία, η μοναδική ουσιαστική διαφορά σε σχέση με μια κανονική γλάστρα είναι απλώς ότι το νερό του ποτίσματος δεν αποστραγγίζεται, γι΄αυτό και το πότισμα θα πρέπει να γίνεται με μικρή ποσότητα νερού και αφού βεβαιωθείτε ότι το χώμα έχει στεγνώσει όχι μόνο επιφανειακά αλλά και στο βάθος της γυάλας. 
TERRARIUMS IDEAS
TERRARIUMS IDEAS
TERRARIUMS IDEAS
Εκτός από φυτά σε ένα terrarium μπορούν να προστεθούν διακοσμητικά στοιχεία - αντικείμενα π.χ κανονική ή διακοσμητική άμμος, βρύα, πέτρες, φλοιός δέντρου, κοχύλια, μινιατούρες-φιγούρες, φωτισμός κλπ. δημιουργώντας ένα μικρό "τοπίο" με πραγματικά εντυπωσιακή όψη. 
TERRARIUMS IDEAS
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σε τέτοιες συνθέσεις άμμο θα το κάνετε αφού πριν τοποθετήσετε τα φυτά σε μικρά γυάλινα δοχεία ή και κανονικά γλαστράκια και στην συνέχεια, με την βοήθεια χωνιού, θα γεμίσετε το μεγάλο γυάλινο δοχείο με την άμμο σε όποιο σχέδιο-σχηματισμό θέλετε. 
TERRARIUMS IDEAS
TERRARIUMS IDEAS
Τα καταλληλότερα φυτά για δημιουργία terrarium με διακοσμητική κυρίως χρήση, είναι τα αερόφυτα. Αναπτύσσονται χωρίς ρίζες πάνω σε ένα ένα κομμάτι ξύλο, μια πέτρα κλπ. και είναι ιδανικά για διακοσμητικές γυάλες χωρίς χώμα, μόνο με χαλίκια, άμμο κλπ. σε ένα σημείο των οποίων απλώς θέλετε ...κάτι πράσινο. Για να τα ποτίσετε τα βυθίζετε για λίγη ώρα σε ένα δοχείο με νερό και στην συνέχεια τα ...επιστρέφετε στην θέση τους μέσα στη γυάλα. 
TERRARIUMS IDEAS
Eκτός από το φυσικό και το τεχνητό φως μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην διάτηρηση - ανάπτυξη ειδών φυτεμένων σε γυάλινα δοχεία και μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή "γλάστρα" είναι αυτή που μπορείτε να φτιάξετε μετατρέποντας μια φυτεμένη γυάλα με 1-2 κακτοειδή, παχύφυτα ή αερόφυτα  σε επιτραπέζιο φωτιστικό, χρησιμοποιώντας ένα κάλυμμα-καπάκι από χοντρό πλέξιγκλας για να βιδώσετε-στερεώσετε το καπέλο του φωτιστικού. 
TERRARIUMS IDEAS
Φυτά που με τον χρόνο θα αναπτυχθούν ιδιαίτερα μέσα σε ένα γυάλινο δοχείο και δεν θα χωρούν πια, μπορείτε να τα μεταφυτέψετε κανονικά σε γλάστρες και να τοποθετήσετε στις γυάλες σας νέα μικρά είδη.
Δείτε και...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto