ΒΑΨΙΜΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΑΥΓΩΝ


Tο κατ΄εξοχήν σύμβολο του Πάσχα και με την ετοιμασία τους την Μεγάλη Πέμπτη, σύμφωνα με το έθιμο, ουσιαστικά ξεκινά η ...αντίστροφη μέτρηση για την κορύφωση της ατμόσφαιρας των ημερών, το βράδυ της Ανάστασης.
Τα τελευταία χρόνια θα βρείτε και έτοιμα-βαμμένα αυγά στα super markets, όμως η διαδικασία για να τα βάψετε είναι  απλή και από τις ...τελετουργίες που ειδικά αν έχετε παιδιά, θα τα κάνει να αισθανθούν ότι πραγματικά αυτές οι μέρες είναι γιορτινές και ιδιαίτερες μέσα στο σπίτι και θα τους προσφέρουν ανεκτίμητες ...μνήμες από τα παιδικά, ανέμελα χρόνια τους.
polyxroma pasxalina avga1. Κατ΄αρχήν αγνοείστε την πρώτη συμβουλή του παλιού καλού καιρού, που συνιστούσε να χρησιμοποιήσετε μια "παλιά κατσαρόλα". Οι σύγχρονες βαφές δεν αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στις κατσαρόλες και μόνο για τα χέρια σας δεν ισχύει το ίδιο. Αν δεν χρησιμοποιήσετε γάντια, ειδικά για το γυάλισμα, ίσως μείνουν ..."χρωματιστά" για μερικές ώρες, ανάλογα βεβαίως και με την ποιότητα της βαφής.

2. Αν έχετε τα αυγά στο ψυγείο, βγάλτε τα αρκετές ώρες πριν το βράσιμο και πλύντε τα με χλιαρό νερό ώστε το κέλυφος να είναι καθαρό. Το αποτέλεσμα θα είναι πιο πετυχημένο αν χρησιμοποιήσετε κατάλευκα αυγά, πάνω στο λευκό η βαφή ευκολότερα αποκτά έντονη απόχρωση. 
kokkina avga
3. Τοποθετείστε τα αυγά σε μία στρώση σε φαρδιά κατσαρόλα με νερό που δεν έχει ακόμη αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε πολύ την θερμοκρασία και αφήστε τα να σιγοβράσουν, χωρίς να κοχλάζουν, για  10-15 λεπτά.
Καλού κακού πριν τα βγάλετε όλα, σπάστε ένα για να βεβαιωθείτε ότι έχουν βράσει και είναι εντελώς 
σφιχτά
Ένα τρυκ για να αποφύγετε κάποια να σπάσουν είναι να τοποθετήσετε στον πάτο της κατσαρόλας ένα wettex ή πάνινη πετσέτα και πάνω να ακουμπήσετε τα αυγά.


4. Αφήστε τα να στεγνώσουν μέσα σε ένα σουρωτήρι ή πάνω σε απορροφητικό χαρτί και συνεχίστε με τη βαφή ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Οι περισσότερες βαφές πλέον χρησιμοποιούνται με κρύο-χλιαρό νερό και αυτή είναι μια διαδικασία σαφώς ευκολότερη από το βράσιμο των αυγών μέσα στο χρώμα, όπως γινόταν παλαιότερα. 
Το κάθε φακελάκι βαφής στην συσκευασία του συνήθως αναφέρει ότι "βάφει 50 αυγά", αλλά εσείς μην το πιστέψετε... Για πραγματικά πετυχημένο βάψιμο χρειάζεται περισσότερη και συνήθως και λίγο περισσότερο ξύδι απ΄όσο αναφέρουν οι συσκευασίες. Γενικά υπολογίστε ότι με μία συσκευασία βαφής βάφονται, πετυχημένα, 20-30 αυγά. 
Αφήστε τα βρασμένα αυγά μέσα στο χρώμα για 2-3 λεπτά, βγάλτε με μια τρυπητή κουτάλα ένα και αν το χρώμα σας ικανοποιεί είναι έτοιμα αν όχι αφήστε τα 1-2 λεπτά ακόμη. 

6. Ακουμπήστε τα βαμμένα αυγά σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν και περάστε με ένα μαλακό πανάκι λίγο λάδι για να γυαλίσουν, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και πολύ πιο οικολογικό από το γυαλιστικό που συνήθως περιέχουν οι συσκευασίες βαφής αυγών. 
Φυσικά με την ίδια ακριβώς διαδικασία θα βάψετε αυγά σε οποιαδήποτε άλλη απόχρωση εκτός από το κόκκινο, κάτι που συνηθίζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. 

pasxalina avga diakosmhmena me fylla
Παραδοσιακά

Αν ρωτήσετε την γιαγιά σας ή και τους γονείς σας, θα σας πουν ότι τα πασχαλινά αυγά κάποτε ήταν αποκλειστικά και μόνο κόκκινα και διακοσμημένα με σχέδια από φύλλα φυτών ή λουλουδιών. Αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος που τα στόλιζαν οι παλιότεροι.
Αν λοιπόν θέλετε να είστε απόλυτα πιστοί στην παράδοση: 
-Αφού βράσετε τα αυγά, ακουμπήστε στην επιφάνειά τους φυλλαράκια, λουλούδια ή ολόκληρα κλαδάκια φυτών στερεώστε τα καλά στη θέση τους, τυλίγοντας ολόκληρο το αυγό μ΄ένα κομμάτι από νάϋλον κάλτσα-καλσόν. Δέστε σφιχτά την άκρη και βάψτε τα αυγά με την κανονική διαδικασία.

pasxalina avga diakosmhmena me fylla
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τούλι ή τουλουπάνι απλά το νάϋλον της κάλτσας είναι σίγουρο ότι θα αφήσει τη βαφή να περάσει σε όλα τα σημεία και να βάψει τα αυγά απολύτως ομοιόμορφα και χωρίς σημάδια. 
- Όταν τα βγάλετε από την κατσαρόλα, αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς, κόψτε μ΄ένα ψαλίδι το νάϋλον και τραβήξτε απαλά το φυλλαράκι, που θα έχει αφήσει το λευκό αποτύπωμά του πάνω στο αυγό. Γυαλίστε τα με ένα πανάκι ή χαρτί κουζίνας βουτηγμένο σε λίγο λάδι
Oikologika vamena pasxalina avga
Οικολογικά
Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες βαφές, μπορείτε να βάψετε τα πασχαλινά  αυγά σας με τρόπο φυσικό, μέσα σε ζωμό  που έχει προκύψει από το δυνατό βράσιμο νερού και διάφορων λαχανικών ή μπαχαρικών, ανάλογα με την απόχρωση που θέλετε να έχουν. 

Οι αναλογίες για να δημιουργήσετε τον ζωμό - χρώμα είναι: 
2 1/2 λίτρα νερό, 2-3 κουταλιές ξύδι και 3-4 φλυτζάνια από το αντίστοιχο λαχανικό κομμένο σε  κομμάτια ή  3-4 κουταλιές μπαχαρικού.  
Οι ποσότητες είναι για βάψετε περίπου 15-20 αυγά.

Βράζετε το νερό με τα λαχανικά ή το μπαχαρικό που θα χρησιμοποιήσετε για 10-15 λεπτά. Σουρώνετε και αφού κρυώσει ελαφρά, βουτάτε τα βρασμένα αυγά και τα αφήνετε για αρκετές ώρες ή και μια ολόκληρη νύχτα.
Ένας εναλλακτικός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε τον ζωμό ως το "νερό" που σε αυτό θα βράσετε τα αυγά. 


Ανάλογα με το είδος λαχανικού-μπαχαρικού που θα χρησιμοποιήσετε τα αυγά θα πάρουν αντίστοιχο χρώμα:

Παντζάρια για ΚΟΚΚΙΝΟ χρώμα
Κόκκινο λάχανο για ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΠΛΕ-ΜΩΒ χρώμα
- Σκόνη τσίλι ή πάπρικας ή κουρκουμά ή φύλλα ξερών κρεμμυδιών για ΚΙΤΡΙΝΟ-ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

- Άνθη βιολέτας ή φραγκοστάφυλα για ΜΩΒ χρώμα
- Φλούδες από φρέσκα καρύδια, σπανάκι ή μαϊντανό για ΠΡΑΣΙΝΟ χρώμα
- Για ΚΑΦΕ-ΧΡΥΣΑΦΙ απόχρωση βουτήξτε τα αυγά για αρκετές ώρες σε έτοιμο (βρασμένο) καφέ φίλτρου ή τσάϊ 
Για να μην απογοητευτείτε από το αποτέλεσμα καλό είναι να ξέρετε από πριν ότι  όσο κι αν αφήσετε τα αυγά στο χρωματισμένο νερό,  ποτέ δεν θα αποκτήσουν έντονο χρώμα παρά μόνο μια παλ απόχρωση  ανάλογη με το είδος του λαχανικού  ή του μπαχαρικού που έχετε διαλέξει.  Για αυτό, ειδικά για το βάψιμο με φυσικά χρώματα, είναι απαραίτητο τα αυγά να είναι άσπρα, γιατί στα πιο σκουρόχρωμα το χρώμα θα είναι σχεδόν ..."αόρατο".

Kαι τα αυγά που θα βάψετε με αυτόν τον οικολογικό τρόπο αποκτούν πολύ όμορφη εμφάνιση αν χρησιμοποιήσετε φυλλαράκια φυτών για να αποτυπώσετε σχέδια στην επιφάνειά τους. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

,