ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥΤο τέλος του καλοκαιριού και οι πρώτες φθινοπωρινές ψύχρες εκτός της γενικής υπενθύμισης ότι όλο και πλησιάζει ο καιρός να μαζευτούμε οριστικά από διακοπές, αυλές και μπαλκόνια, σημαίνουν και εκείνο το καμπανάκι που φωνάζει ...ξανά σχολείο

Τα καταστήματα με τα σχολικά έχουν ξανά την τιμητική τους και τα  παιδικά δωμάτια, ίσως και για πρώτη φορά, είναι η ώρα να χωρέσουν κι ένα ...γραφείο.

Αν για την επίπλωση του παιδικού δωματίου έχετε επιλέξει κάποια από τις ολοκληρωμένες συνθέσεις για τέτοιους χώρους, είναι σίγουρο ότι έχει προβλεφθεί είτε ένα ξεχωριστό έπιπλο γραφείου ή μια ειδικά διαμορφωμένη επιφάνεια γι΄αυτήν τη χρήση. 

 Αν όχι, θα πρέπει να προσθέσετε εσείς το σωστό  γραφείο, για τον συγκεκριμένο χώρο αλλά κυρίως για τις ανάγκες του παιδιού σας. 
Για τα πολύ μικρά παιδιά, του νηπιαγωγείου αλλά και των πρώτων τάξεων του δημοτικού ο ρόλος του γραφείου είναι κατά πολύ διαφορετικός απ΄ότι για εκείνα  μεγαλύτερης ηλικίας.   

Ο στόχος δεν είναι φυσικά να  ...."στρώνονται στο διάβασμα"  όσο  να εξοικειωθούν  με τη διαδικασία, να μάθουν και να συνηθίσουν ότι και για τα ελάχιστα που έχουν να διαβάσουν, να ζωγραφίσουν ή να γράψουν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο σημείο του δικού τους χώρου κι όχι ...το κρεββάτι τους η ...το πάτωμα. Στην εμπέδωση αυτής της συνήθειας θα τα βοηθήσει πολύ ένα γραφείο που θα μοιάζει με ...παιχνίδι, τα έντονα χρώματα και που φυσικά και αυτό και η καρεκλίτσα του θα είναι ...στα μέτρα τους.

Στα καταστήματα με παιδικά έπιπλα αλλά και τα πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού θα βρείτε πολλά τέτοια "πολύχρωμα" γραφεία και καρέκλες, ειδικά για μικρά παιδιά για να επιλέξετε εκείνα που ταιριάζουν με τα υπόλοιπα έπιπλα και χρώματα του δωματίου τους και σε διάφορες τιμές αναλόγως της ποιότητας κατασκευής τους. Επειδή όμως πρόκειται για έπιπλα που μετά από 3-4 χρόνια σίγουρα θα χρειαστεί να τα αντικαταστήσετε με κάτι άλλο λιγότερο ...μπεμπεδίστικο, όσο το παιδί μεγαλώνει, η αλήθεια είναι πως δεν αξίζει τον κόπο να ..."χρυσοπληρώσετε" ένα τέτοιο γραφείο την στιγμή μάλιστα που με λίγη φαντασία και ακόμα μικρότερο κόστος μπορείτε να δημιουργήσετε στο παιδικό δωμάτιο ένα πραγματικά εύχρηστο για το παιδί αλλά και όμορφο γραφείο.Ή λοιπόν προτιμήστε εξ΄αρχής κάτι απλό, που θα μπορεί αργότερα  να μετατραπεί και να παραμείνει στον χώρο ή για τα πρώτα του ...διαβάσματα δημιουργείστε μια γωνιά είτε μ΄ένα εντελώς απλό ραπεζάκι  κι αντίστοιχες καρέκλες, ακόμα και πλαστικά, αφού είναι πολύ πιο πρακτικά και λιγότερο ....ευάλωτα στις γρατζουνιές και τα ...σημάδια από μπογιές και μαρκαδόρους, είτε μ΄ένα απλό ράφι που θα προσαρμόσετε στον τοίχο στο κατάλληλο ύψος και  θα το βάψετε σε μια έντονη απόχρωση που να ταιριάζει στον  χώρο.


Για τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά, ένα απλό γραφείο με πρόνοια και για μελλοντική χρήση υπολογιστή, αφού όλο και από μικρότερη ηλικία πλέον είναι σίγουρο ότι θα τον χρησιμοποιήσουν και  σε χρώμα λευκό, αν οι αποχρώσεις του ξύλου σας φαίνονται ....σοβαρές για την γενική διακόσμηση του παιδικού δωματίου, η πιο πρακτική και ...διαχρονική επιλογή.
Είτε το διαμορφώσετε μ΄ένα ελεύθερο στον χώρο έπιπλο/γραφείο, είτε το εντάξετε σε μια σύνθεση γραφείου/βιβλιοθήκης με κάποια ράφια, το λευκό  σαν βασικό χρώμα θα σας επιτρέψει να ...παίξετε με τις αποχρώσεις   σε όλα τα υπόλοιπα διακοσμητικά στοιχεία ώστε και να δημιουργήσετε ένα ευχάριστο για το παιδί σύνολο αλλά και αργότερα αφαιρώντας μερικά αποκλειστικά παιδικά ....στολίσματα, το συγκεκριμένο γραφείο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από έναν έφηβο.


Αν φυσικά τα υπόλοιπα έπιπλα στον χώρο είναι στο χρώμα του ξύλου, σε τέτοιες αποχρώσεις θα κινηθείτε και για το γραφείο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και σε κάθε περίπτωση θα προσθέσετε  χρώμα στους τοίχους που το περιστοιχίζουν ή  μ΄ένα χαλί, ένα φωτιστικό γραφείου και κάποια πρόσθετα διακοσμητικά, αναλόγως με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα  του παιδιού.


Ένα πίνακας ανακοινώσεων  που πάνω του το παιδί θα μπορεί να κολλά τις ζωγραφίες του, ένας μαυροπίνακας στον τοίχο που θα μπορεί να ...μουτζουρώνει  και να σβήνει παίζοντας και μαθαίνοντας, μερικά αγαπημένα του παιχνίδια και αντικείμενα σε κοντινή του γραφείου ...ακτίνα, κάποιες ζωγραφιές του στους τοίχους κλπ. είναι στοιχεία που θα το "προσελκύσουν" ευκολότερα να χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο χώρο,  θα το κάνουν να "αγαπήσει" το γραφείο του και από πολύ μικρή ηλικία να το συνδυάσει με την δημιουργία κι όχι με την ....άχαρη διαδικασία της αποστήθισης σχολικών βιβλίων.

Η καρέκλα που θα το πλαισιώσει είναι πολύ πιο σημαντική από το ίδιο το γραφείο. Επιλέξτε με κριτήρια το σωστό ύψος και την στάση του  σώματος του παιδιού πάνω σ΄αυτήν και εκτός κι αν πρόκειται για παιδιά πολύ μικρής ηλικίας,  προτιμήστε μια κανονική καρέκλα γραφείου με ρυθμιζόμενο ύψος και κλίση στην πλάτη.


Επίσης, όσο περιορισμένος κι αν είναι ο διαθέσιμος χώρος, ακόμα κι αν χρειαστεί να αλλάξετε θέση στα υπόλοιπα έπιπλα, το γραφείο θα πρέπει να βρίσκεται σε σημείο με ανεμπόδιστο φυσικό φωτισμό και φυσικά για τις σκοτεινές  ώρες της ημέρας ένα φωτιστικό γραφείου στο σωστό σημείο εντελώς απαραίτητο.

Όταν γράφουμε ή διαβάζουμε το ιδανικό είναι ο φωτισμός να έρχεται από πίσω και αριστερά μας και ειδικά στο παιδικό γραφείο, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να καταφέρετε το απόλυτα σωστό, προσπαθείστε τουλάχιστον όσο περισσότερο να το πλησιάσετε ανάλογα με τις ιδιομορφίες και τις πιθανές ...ιδιοτροπίες του χώρου. 

Γενικά και στο παιδικό, όπως και σε οποιοδήποτε γραφείο, δημιουργήστε αυτό ακριβώς που χρειάζεται ο κάθε χώρος αλλά και όποιος  θα το χρησιμοποιεί, με φαντασία και διάθεση, μην περιορίζεστε σε κλασσικές "συνταγές" και μην ξεχνάτε πως σαν γραφείο μπορεί θαυμάσια να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε επιφάνεια σε φωτεινό σημείο με την σωστή καρέκλα. 


Δημιουργείστε λοιπόν έναν τέτοιο χώρο συνδυάζοντας έπιπλα, χρώματα και διακοσμητικές λεπτομέρειες και χωρίς στην συγκεκριμένη περίπτωση να παραβλέπετε  και το ...δικό του γούστο.


Δείτε ΕΔΩ 40 Iδέες-Κατασκευές για την Οργάνωση του ΠΑΙΔΙΚΟΥ γραφείου
Και...

*Ένα απλό τραπεζάκι και μια καρεκλίτσα στα ...μέτρα του, που θα βρίσκεται στο δωμάτιο του από τότε ακόμη που αρχίζει να έχει αντίληψη του χώρου και των αντικειμένων και που εκεί θα μπορεί να παίζει με τα παιχνίδια του από την ηλικία των δώδεκα μηνών και μετά, θα βοηθήσει πολύ το παιδί σας να εξοικειωθεί από νωρίς με την διαδικασία να παίζει, να γράφει και να διαβάζει καθισμένο σωστά κι  όχι ξαπλωμένο ή με την πλάτη του στον ...αέρα.
*Και στα παιδικά γραφεία, όπως και σε κάθε είδους έπιπλα για παιδιά μικρής ηλικίας, βεβαιωθείτε ότι όλες οι άκρες τους είναι στρογγυλεμένες και χωρίς αιχμηρά σημεία που μπορούν να τραυματίσουν τα παιδιά ή χρησιμοποιείστε τα ειδικά για αυτήν την χρήση προστατευτικά
*Από τα 3-4 ακόμα χρόνια τους, δώστε τους την πολύ σημαντική για την σωστή τους  ανάπτυξη και ισορροπία ικανοποίηση ότι τα ...ακούτε και λαμβάνετε υπ΄όψιν την γνώμη τους. Διαλέξτε μαζί τα χρώματα για το δωμάτιο, τα ...στολίδια που θα πλαισιώσουν το γραφείο τους, τα πρώτα τους σχολικά κλπ. κλπ. 
*Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μάθουν τα παιδιά από πολύ νωρίς να κάνουν την "δουλειά" τους με ησυχία και μόνα στον χώρο τους, ζητώντας την βοήθειά σας μόνο όταν πραγματικά την έχουν ανάγκη για κάτι που δεν τα καταφέρνουν μόνα τους. Μάθετέ τα από νωρίς σ΄αυτόν τον τρόπο μελέτης, ώστε αργότερα να μην χρειάζεται να ...διαβάζετε μαζί μέχρι να πάνε στο ...λύκειο. 
*Το πρώτο τους γραφείο είναι και το πρώτο ουσιαστικό "πείραμα" για το πόσο μπορούν να κρατούν τα πράγματά τους σε τάξη ή έχουν την ακαταστασία στο ...αίμα τους. Εκπαιδεύστε τα να "οργανώνουν" και να καθαρίζουν το γραφείο τους,  με βασικό επιχείρημα ότι θα το κάνουν ώστε τα ίδια  να βρίσκουν εύκολα το κάθε τι και χωρίς ...υστερισμούς ...στριγγλιές και ακρότητες επειδή στο μυαλό τους και απολύτως  δικαιολογημένα,  δεν χωρά η έννοια της "απόλυτης τάξης" που πιθανόν να έχει κολλήσει το δικό σας "νοικοκυρίστικο" μυαλό.    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: