DIY ΧΙΟΝΟΜΠΑΛΕΣΑπό τα ομορφότερα αντικείμενα που παραπέμπουν σε γιορταστική ατμόσφαιρα και λατρεμένες από μικρά αλλά και ...μεγαλύτερα παιδιά, οι γυάλινες χριστουγεννιάτικες χιονόμπαλες. 


Αυτές που μπορείτε να φτιάξετε με πολύ απλά και οικονομικά υλικά μόνοι σας, δεν θα διαθέτουν βεβαίως το ολοστρόγγυλο σχήμα των έτοιμων snow globes που θα βρείτε στο εμπόριο, αλλά δεν θα υστερούν σε τίποτα αισθητικά, θα είναι πολύ πιο πρωτότυπες και με την επιπρόσθετη αξία που έχει κάθε χειροποίητη κατασκευή, είτε τις χρησιμοποιήσετε για τον γιορτινό στολισμό του σπιτιού είτε τις προσφέρετε ως χριστουγεννιάτικο δώρο.
Θα χρειαστείτε:
* Γυάλινα βάζα με καπάκι
*Μια ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης με αντοχή στο νερό ή πιστόλι σιλικόνης
* Υγρή Γλυκερίνη (στα φαρμακεία)
* Χριστουγεννιάτικες φιγούρες
Χρυσόσκονη (γκλίτερ) και συνθετικό ψεύτικο χιόνι (στα εποχιακά καταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη)
Απoσταγμένο νερό

1. Κατ΄αρχήν βυθίστε σε ένα ποτήρι νερό, δοκιμαστικά,  όσες φιγούρες και διακοσμητικά θα χρησιμοποιήσετε ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν ξεβάφουν. 

Αφού στεγνώσουν κολλήστε τα διακοσμητικά στο μέσα μέρος από το καπάκι του βάζου. 


Αφήστε να στερεοποιηθεί-στεγνώσει εντελώς η κόλλα κι αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο ισχυρή είναι, αν δεν χρησιμοποιήσετε πιστόλι σιλικόνης,  περιμένετε αρκετές ώρες πριν προχωρήσετε στην υπόλοιπη διαδικασία και αφού πριν δοκιμάστε να κουνήσετε την φιγούρα ώστε να βεβαιωθείτε πως έχει κολλήσει γερά. 
Όλες οι κόλλες με ένδειξη "ισχυρή" είναι κανονικά κατάλληλες για αυτήν την χρήση και δεν επηρεάζονται από το νερό, αλλά καλού κακού επιμείνετε λίγο παραπάνω σε αυτό το σημείο απ΄όπου αγοράσετε την κόλλα επιλέγοντας μιας καλής ποιότητας, είναι από τα βασικότερα της όλης κατασκευής. 


2. Ρίξτε στο βάζο την χρυσόσκονη και το συνθετικό χιόνι, γεμίστε μέχρι μέχρι λίγο πιο κάτω από το χείλος με αποσταγμένο νερό, προσθέστε την γλυκερίνη και ανακατέψτε καλά. Η αναλογία είναι περίπου 4/1. Τέσσερα μέρη νερού, ένα γλυκερίνη. 
Η ποσότητα χρυσόσκονης-χιονιού είναι φυσικά ανάλογη του μεγέθους του βάζου που θα χρησιμοποιήσετε, αλλά "με το μάτι" θα δείτε πόσο περίπου χρυσόσκονη και χιόνι χρειάζεται, όσο για την γλυκερίνη, που χρησιμοποιείται για να επιβραδύνει την κίνηση του γκλίτερ και του χιονιού, να τα κάνει δηλαδή να πέφτουν σιγά-σιγά όταν κουνάτε την χιονόμπαλα, υπολογίστε περίπου 3-4 μεγάλες κουταλιές σε ένα μετρίου μεγέθους βάζο και προτιμήστε να είναι  λιγότερη από όσο χρειάζεται κι όχι παραπάνω, γιατί τότε θα κολλήσει μαζί με το γκλίτερ στον πάτο του βάζου. 

3. Τοποθετήστε  μια μικρή ποσότητα κόλλας στο σημείο που το καπάκι εφάπτεται και κλείνει το βάζο ώστε να είστε βέβαιοι πως δεν θα ανοίξει, κλείστε σφιχτά το καπάκι και αναποδογυρίστε το βάζο. 
Εξωτερικά του κλεισίματος, μπορείτε για επιπρόσθετη ασφάλεια να χρησιμοποιήσετε και σιλικόνη ή κόλλα με θερμοκολλητικό πιστόλι, τοποθετώντας στο σημείο αυτό μια κορδέλα, ένα σχοινάκι ή ένα κομματάκι ύφασμα ώστε να μην φαίνεται η κόλλα. 

Eίναι από τις πιο εντυπωσιακότερες χριστουγεννιάτικες κατασκευές, με μικρό κόστος, υπέροχη ιδέα και για δώρα και ανάλογα με τις φιγούρες και τα χρώματα που θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε μπορείτε να δώσετε στις χιονόμπαλες όποιο ύφος θέλετε, από απολύτως ...παιχνιδιάρικο έως όσο επιθυμείτε ...σοβαρό.

Και...

* Πριν ξεκινήσετε την κατασκευή σας, κάντε μερικές δοκιμές με ένα απλό βαζάκι με καπάκι και χωρίς να χρησιμοποιήσετε φιγούρες, απλά για να δείτε αν είναι σωστή η κίνηση του χιονιού  και πόση ακριβώς γλυκερίνη χρειάζεται να προσθέσετε, ανάλογα με το μέγεθος-σχήμα του βάζου που θα χρησιμοποιήσετε.  

* Το βασικότερο υλικό που μπορεί να καθορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία της κατασκευής είναι η ποιότητα του ψεύτικου χιονιού. Για να "κάθεται" στον πάτο του βάζου, όταν η χιονόμπαλα είναι ακίνητη  θα πρέπει έχει το απαραίτητο βάρος κάτι που π.χ δεν διαθέτει το"κινέζικο" χιόνι που τα τελευταία χρόνια έχει κατακλύσει την αγορά και αποτελείται από μικρές νιφάδες πλαστικού. Με το συγκεκριμένο, που μάλιστα έχει ελαφρά διαφανές και όχι κάτασπρο χρώμα, δεν θα καταφέρετε η κίνηση του χιονιού μέσα στο βάζο να είναι κανονική. Αναζητείστε το παλιό κλασσικό συνθετικό χιόνι που μοιάζει σαν πολύ ψιλό  τριμμένο φελιζόλ ή χρησιμοποιείστε αντί για χιόνι άσπρη σκόνη γκλίτερ, το αποτέλεσμα οπτικά είναι σχεδόν το ίδιο. * Χριστουγεννιάτικες φιγούρες (δεντράκια, χιονανθρώπους κλπ) μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα παιχνιδιών ή να χρησιμοποιήσετε τις ειδικές και για αυτήν την χρήση ειδικές χριστουγεννιάτικες μινιατούρες που θα βρείτε σε καταστήματα - eshops με είδη-υλικά κατασκευών. Δείτε ενδεικτικά εδώ. 

* Η χρήση αποσταγμένου νερού, εξασφαλίζει την ίδια διαυγή εμφάνιση της χιονόμπαλας όσο χρόνος κι αν περάσει από την κατασκευή της. Αν χρησιμοποιήσετε νερό βρύσης σε λίγο διάστημα τα άλατα θα καθήσουν πάνω στην επιφάνεια του βάζου και θα το θολώσουν.

* Το σχήμα του βάζου παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Όσο πιο στρογγυλό τόσο πιο πειστικά παραπέμπει σε χριστουγεννιάτικη χιονόμπαλα. Ένα από τα καταλληλότερα βαζάκια για να φτιάξετε mini χριστουγεννιάτικες χιονόμπαλες είναι οι συσκευασίες με παιδικές αλεσμένες τροφές, που θα βρείτε σε όλα τα super markets. 


* Σε μικρού μεγέθους βάζα με φαρδύ καπάκι ή όταν τα διακοσμητικά που θα χρησιμοποιήσετε είναι μικρά σε ύψος, κολλήστε στο εσωτερικό μέρος από το καπάκι ένα κομμάτι φελιζόλ και πάνω σε αυτό κολλήστε τα διακοσμητικά.

Τα καπάκια από τα βάζα μπορείτε να τα βάψετε χρυσαφί, ασημί ή σε όποια απόχρωση θέλετε, όπως και να τα διακοσμήσετε στο τέλος της κατασκευής με κορδέλα, σκοινί κλπ.

* Και το εσωτερικό της μπάλας μπορεί να αποκτήσει περισσότερο χρώμα, αν θέλετε, αρκεί να χρησιμοποιήσετε διάφορες αποχρώσεις γκλίτερ. 


Σε φαρδιά και χαμηλά βάζα που σας επιτρέπουν να δουλέψετε άνετα στο εσωτερικό τους, μπορείτε να κολλήσετε τις φιγούρες στον πάτο του βάζου αντί για το καπάκι.


Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής εξωτερικά θα μπορείτε φυσικά να καθαρίσετε το γυαλί εσωτερικά όμως όχι. Γι΄αυτό πριν ξεκινήσετε πλύνετε και σκουπίστε τέλεια τα βάζα και σε όλη την διάρκεια της κατασκευής φροντίστε να μην αφήσετε υπολείμματα κόλλας, δαχτυλιές κλπ. στην εσωτερική επιφάνεια του γυαλιού. 

*Μπορείτε να δημιουργήσετε τέτοιου είδους συνθέσεις και χωρίς νερό, σε ανοιχτά ή κλειστά βάζα, ποτήρια κλπ χρησιμοποιώντας, αν χρειάζεται, σαν "καπάκι"  του δοχείου που θα χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι χοντρό χαρτόνι.
Σε αυτού του τύπου τις κατασκευές θα κολλήσετε τα διακοσμητικά είτε στο χαρτόνι, είτε θα τα ακουμπήσετε σε ένα μπωλ, γυάλα κλπ και θα γεμίσετε μέχρι ένα σημείο με συνθετικό χιόνι. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: