Ημερολόγιο Kήπου: ΑΠΡΙΛΙΟΣ


GARDEN DIARY FOR APRIL
Ο μήνας που ο κήπος και το μπαλκόνι γεμίζει ξανά "ζωή" και χρώματα μετά την νάρκη του χειμώνα και τα φυτά σας αρχίζουν να έχουν ανάγκη από αυξημένες φροντίδες (πότισμα, λίπανση, "καθαρίσματα") ώστε να διατηρήσουν την όμορφη εικόνα τους και σ΄ολόκληρη την διάρκεια του καλοκαιριού. Όσο ζεσταίνει σταδιακά ο καιρός αρχίστε να ποτίζετε πιο τακτικά και να ξανα-λιπαίνετε τα φυτά σας, χρησιμοποιώντας μικρές δόσεις μέχρι να φτάσετε την κανονική δόση Μάϊο με Ιούνιο ανάλογα και με τις θερμοκρασίες που επικρατούν.


Ελέγχετε συχνά για ασθένειες και έντομα (κυρίως μελίγκρα/αφίδες που όσο ζεσταίνει ο καιρός είναι βέβαιον πως θα εμφανιστούν. Καθαρίζετε συχνά από ξερά, ασθενικά φύλλα ή κλαδιά, ξεραμένα από τον παγετό του χειμώνα και κλαδέψτε όσα φυτά έχουν άναρχα αναπτυχθεί για να δώσετε στο φύλλωμά τους πιο συμμετρικό και "γεμάτο" σχήμα. Το ίδιο ισχύει και τα αναρριχώμενα, προλαβαίνεται να τα κλαδέψετε αν χρειάζεται πριν αρχίζουν να ανθίζουν. 

Μην παραμελείτε το ξεχορτάριασμα του κήπου με το που φυτρώνει το οτιδήποτε, θα είναι πολύ πιο δύσκολο αν το αναβάλλετε διαρκώς μέχρι όταν θα έχουν "θεριέψει".
  
Αν πρόκειται να φυτέψετε γκαζόν κάντε το τώρα και μέχρι τα μέσα Μαϊου πριν ζεστάνει πολύ ο καιρός.

Αν κάποια φυτά σας χρειάζονται αλλαγή γλάστρας κάντε το όσο ακόμη ο καιρός δεν είναι πολύ ζεστός και μόνο εφ΄όσον έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία τους. 


Το φυτό του μήνα: ΤΟΥΛΙΠΕΣ

Προετοιμάστε σιγά σιγά φυτά που βρίσκονταν τον χειμώνα μέσα στο σπίτι ή σπόρους που έχετε φυτέψει, για να βγουν στο φως του μπαλκονιού ή του κήπου. Για τις γλάστρες κάντε το σταδιακά, ειδικά αν ο καιρός δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα ζεστός, λίγες ώρες κάθε μέρα μέχρι να εγκλιματιστούν πλήρως στην αλλαγή.


Με το που θα τελειώσει η ανθοφορία των ανοιξιάτικων βολβών (π.χ. φρέζες, νάρκισσοι, κρόκοι, ζουμπούλια, τουλίπες) και θα αρχίζει να κιτρινίζει το φύλλωμα τους, κάντε την τελευταία λίπανση και αφήστε να ξεραθούν εντελώς πριν κόψετε το πάνω από το χώμα μέρος του φυτού και ξεθάψετε τους βολβούς που θα κρατήσετε μέσα σε σακουλάκια, σε σκοτεινό μέρος, για να τους φυτέψετε ξανά την επόμενη περίοδο. Σπόρους από χειμωνιάτικα λουλούδια και λαχανικά κι αφού έχουν ξεραθεί εντελώς, φυλάξτε τους σε σακουλάκια ή πλαστικά δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς για την επόμενη χρονιά. Αρχίστε να φυτεύετε σπόρους από καλοκαιρινά όπως κατηφέδες, πορτουλάκα, βασιλικούς κλπ αλλά και απευθείας στην θέση τους μικρά έτοιμα φυτά πετούνιες, καλοκαιρινούς πανσέδες, έρωτες κλπ που ήδη από τον Μάρτιο μήνα θα βρείτε ανθισμένα στα φυτώρια. Είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψετε καρότα, πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδα αλλά και λάχανα, μπρόκολα και ντομάτες πρώιμης συγκομιδής. Στο τέλος του μήνα και μέχρι τα μέσα Μαϊου φυτέψτε καλαμπόκι, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθιές, φασόλια και ντομάτες καλοκαιρινές.

Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

,