Οι στέγες του Παρισιού μέσα από τον φακό του Raphael Metivet

Τα μπλοκ πολυκατοικιών Haussmann στο Παρίσι είναι αυτά που κυρίως χαρακτηρίζουν την φημισμένη αστική αρχιτεκτονική  της πόλης και τόσο οι στέγες με τα κεραμίδια από γκρι ψευδάργυρο και τις πήλινες καμινάδες όσο και οι σοφίτες με τα μικρά μπαλκόνια δημιουργούν ένα πανόραμα, σήμα κατατεθέν της Γαλλικής πρωτεύουσας... 

Η σημερινή όψη της Γαλλικής πρωτεύουσας είναι σε συντριπτικό βαθμό αποτέλεσμα της ανοικοδόμησης του Georges-Eugène Haussmann που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι από το 1853 έως το 1870, κατά εντολή του Ναπολέοντα ΙΙΙ.
Ο Hausmann που δεν είχε αρχιτεκτονικές γνώσεις και ήταν επί της ουσίας ένας διοικητικός υπάλληλος - Νομάρχης του Seine- επικρίθηκε έντονα για πολλές επιλογές αυτής της ριζικής ανακατασκευής του σχεδίου της  πόλης και κυρίως για το κόστος αλλά και το γκρέμισμα πολλών ιστορικών μεσαιωνικών κτισμάτων, με αποτέλεσμα το 1870 να απολυθεί από τον Ναπολέοντα όμως οι εργασίες βάσει των σχεδίων του συνεχίστηκαν έως και το 1927, οπότε και ολοκληρώθηκε ο μετασχηματισμός της πόλης με τα χαρακτηριστικά συγκροτήματα κτιρίων που ευθυγραμμίζουν τις μεγάλες λεωφόρους, τα πάρκα κλπ.
Τα μπλοκ πολυκατοικιών Haussmann στο Παρίσι είναι αυτά που κυρίως χαρακτηρίζουν την φημισμένη αστική αρχιτεκτονική της πόλης και τόσο οι στέγες με τα κεραμίδια από γκρι ψευδάργυρο όσο και οι σοφίτες με τα μικρά μπαλκόνια όπως και οι πήλινες καμινάδες δημιουργούν ένα πανόραμα, σήμα κατατεθέν της Γαλλικής πρωτεύουσας και είναι χαρακτηριστικό ότι οι διάσημες στέγες του Παρισιού ενέπνευσαν κατά καιρούς ένα πλήθος λογοτεχνών και ζωγράφων.  

Vincent van Gogh - Roofs of Paris

 

Vincent van Gogh - View of Paris

 -1886

Η συλλογή φωτογραφιών από το Παρίσι του φωτογράφου Raphael Metivet που δημοσιεύονται στον λογαριασμό του στο Instagram, τραβηγμένες από στέγες της πόλης, προσφέρουν πραγματικά μια μαγική θέα που είναι αδύνατον να έχει κάποιος περπατώντας στους δρόμους της.  
Μοναδικά τόσο τα μακρινά πλάνα, οι εικόνες των διάσημων μνημείων, εκκλησιών και κτιρίων δημόσιας χρήσης όσο κυρίως οι λήψεις που ζουμάρουν σε λεπτομέρειες από το εσωτερικό των σπιτιών και σιλουέτες, προσθέτοντας "ζωή" στις φωτογραφίες, η κάθε μία των οποίων μοιάζει να διηγείται μια ιστορία όπως και ο ίδιος ο φωτογράφος αναφέρει σε συνέντευξή του στο Vogue.  


Το διάστημα της πανδημίας και οι καραντίνες που υποχρέωσαν και τους κατοίκους  του Παρισιού να μένουν στο σπίτι και τα μπαλκόνια τους ακόμη περισσότερες ώρες, προσέφεραν την ευκαιρία στον Metivet να αποθανατίσει από τις στέγες μερικές πραγματικά πολύ αντιπροσωπευτικές εικόνες της καθημερινής ζωής των κατοίκων της πόλης. 
Μιας πόλης από τις ομορφότερες και πιο ατμοσφαιρικές του κόσμου και ο φακός του Raphael Metivet πραγματικά αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο αυτή ακριβώς την ατμόσφαιρα της "Πόλης του φωτός".  


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: