Καλοκαιρινή διαμόρφωση κήπου με μεγάλες Πήλινες γλάστρες & Κιούπια

Διαμόρφωση - διακόσμηση κήπου 
με γλάστρες - πήλινα πιθάρια

Oι μεγάλες πήλινες γλάστρες όπως και τα πήλινα και κεραμικά κιούπια - πιθάρια είναι από τα πιο όμορφα και φυσικά στοιχεία για διαμορφώσεις - διακοσμήσεις κήπου και μπορούν να αξιοποιηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ειδικά στην περίοδο του καλοκαιριού


Το μοναδικό μειονέκτημα, γενικά, των πήλινων - κεραμικών αντικειμένων είναι ότι η όψη τους επηρεάζεται σταδιακά από το νερό και την υγρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος και στην επιφάνεια τους εμφανίζεται μούχλα, αντιαισθητικά σημάδια κλπ. Για να τα καθαρίσετε χρησιμοποιείστε ζεστό νερό, υγρό απορρυπαντικό και συρματόβουρτσα

Κατ΄αρχήν ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα του πήλινου δοχείου επιλέξτε το κατάλληλο φυτό.
Πολλά πολυετή καλλωπιστικά μπορούν να αναπτυχθούν για πολλά χρόνια σε μεγάλες πήλινες γλάστρες - πιθάρια και όσο ψηλότερο το φυτό τόσο πιο όμορφη η συνολική εικόνα.

Η Βουκαμβίλια είναι από τα πιο κατάλληλα καλοκαιρινά φυτά για την συγκεκριμένη χρήση. 
Τα κακτοειδή είναι μια ακόμη κατηγορία φυτών που η όψη τους "δένει" ιδανικά με εκείνη του πηλού
Συγκεντρώστε μερικές μεγάλες πήλινες γλάστρες σε ένα σημείο του κήπου ή της αυλής σας με διάφορα είδη ψηλών κάκτων, χωρίς να παραλείψετε τις κλασσικές και απόλυτα καλοκαιρινές ...φραγκοσυκιές


Γενικά όπου έχετε την δυνατότητα χρησιμοποιείστε πήλινες και όχι πλαστικές γλάστρες. Είναι αλήθεια ότι είναι ακριβότερες, πιο ευαίσθητες σε φθορές, πιο βαριές και μεταφέρονται δυσκολότερα, όμως αισθητικά η όψη ενός κήπου ή και μπαλκονιού διαμορφωμένων με πήλινα δοχεία φύτευσης είναι κατά πολύ ομορφότερη.  


Με μεγάλες αλλά και μικρότερες πήλινες γλάστρες τοποθετημένες μαζί σε ένα σημείο οριοθετημένο με πέτρες ή χαλίκι, θα δημιουργήσετε με εύκολο τρόπο πολύ όμορφα διακοσμητικά παρτέρια

Τα πήλινα δοχεία φύτευσης, ακόμη και εντελώς κενά, είναι ιδανικά για να διακοσμήσετε μικρούς και μεγαλύτερους βραχόκηπους.
Αν θέλετε να τοποθετήσετε καλλωπιστικά φυτά σε διαμορφώσεις αυτής της μορφής προτιμήστε κάποια είδη που μένουν πράσινα όλες τις εποχές σε συνδυασμό με μικρά εποχιακά
Τοποθετείστε πήλινα κιούπια εφαπτόμενα του εδάφους σε συνδυασμό με χαλίκι, βότσαλα ή διακοσμητικές πέτρες τοποθετημένα με τρόπο που να δημιουργούν ένα πέτρινο ...ποτάμι. Είναι από τις πιο εντυπωσιακές διαμορφώσεις κήπου με αμιγώς φυσικά στοιχεία και μπορεί να δημιουργηθεί σε μικρό ή μεγαλύτερο μέγεθος ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο σας. 

Τοποθετείστε μια βάση στήριξης για αναρριχώμενα μέσα σε μια μεγάλη πήλινη γλάστρα - κιούπι πριν τοποθετήσετε το χώμα. Φυτέψτε όποιου είδους αναρριχώμενο προτιμάτε και καλύψτε την επιφάνεια του χώματος με χαλίκι.
Όσο το φυτό αναπτύσσεται και καλύπτει το στήριγμα η όψη του θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Τοποθετείστε πήλινες γλάστρες - κιούπια εφαπτόμενα του εδάφους ή σε ελαφρά κυρτή θέση, στερεώνοντας  τα με χώμα, και φυτέψτε είδη χαμηλής ανάπτυξης με τρόπο που να ξεκινούν από την γλάστρα και να δημιουργούν ένα εντυπωσιακό παρτέρι.  

 Τα παχύφυτα είναι από τα καταλληλότερα φυτά για την συγκεκριμένη χρήση. 
Οι πολύχρωμες καλοκαιρινές Πετούνιες είναι επίσης ένα πολύ κατάλληλο είδος για να δημιουργήσετε τέτοιου είδους εντυπωσιακές συνθέσεις κήπου με μεγάλα ή μικρότερα πήλινα δοχεία φύτευσης. 

Χρησιμοποιείστε απλές πήλινες γλάστρες κομμένες κάθετα στην μέση για να προστατέψετε τις ρίζες φυτών από κατοικίδια ή την έντονη ξηρασία, αφού με τον τρόπο αυτό το χώμα γύρω από την ρίζα στεγνώνει πιο αργά απ΄ότι όταν είναι εκτεθειμένο στον ήλιο.
Ο πηλός κόβεται με απλό στρογγυλό κόφτη - σβουράκι, απλά φροντίστε να το κάνετε σιγά σιγά και όχι δουλεύοντας κόντρα στο αέρα, διαφορετικά το κοκκινόχωμα από το κόψιμο θα καταλήξει ...πάνω σας :)

Ακόμη και κομμάτια από σπασμένες - φθαρμένες πήλινες γλάστρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στην βάση δοχείων φύτευσης πριν την τοποθέτηση χώματος ώστε να εξασφαλισθεί σωστή αποστράγγιση του νερού ποτίσματος, όσο και για να καλύψετε την επιφάνεια του χώματος έτσι που αυτό να συγκρατεί περισσότερη υγρασία και να στεγνώνει αργά, μειώνοντας την ανάγκη του φυτού για πότισμα.