ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Βιολέτα


ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Από τα πιο αρωματικά ανοιξιάτικα λουλούδια και ελαφρά ...ξεχασμένη στις μέρες μας σε σχέση με άλλα καλλωπιστικά, ενώ παλαιότερα η Βιολέτα δεν έλειπε από κανέναν κήπο και το άρωμά της ήταν ταυτισμένο με τον ερχομό της άνοιξης αλλά και της γιορτής του πάσχα.
Ετήσιο λουλούδι αλλά αν αφήσετε τους σπόρους στο τέλος του χειμώνα, όταν πλέον το φυτό αρχίζει να μαραίνεται, να πέσουν στο έδαφος συχνά την επόμενη άνοιξη θα φυτρώσει ξανά.
Το ύψος της δεν ξεπερνά τα 30-50cm και το γκριζοπράσινο λεπτό της φύλλωμα είναι εξίσου όμορφο και χαρακτηριστικό με τα μονά ή διπλά λουλούδια της, ανάλογα με την ποικιλία. Το χρώμα των λουλουδιών μπορεί να είναι λευκό ή σε αποχρώσεις του ροζ, μωβ, κίτρινου και κόκκινου. 
Πολύ εντυπωσιακή όψη έχουν τόσο παρτέρια όσο και γλάστρες - ζαρντινιέρες στα οποία θα φυτέψετε ποικιλίες διαφορετικών αποχρώσεων. Από τις αρχές της άνοιξης σε όλα τα φυτώρια θα βρείτε έτοιμα φυτά Βιολέτας και σχεδόν όλες τις εποχές  ποικιλίες σπόρων.
Είναι από τα κατάλληλα λουλούδια και για τοποθέτηση σε βάζα, για να μεταφέρετε και στο εσωτερικό του σπιτιού το άρωμα της ...άνοιξης.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ


Η Βιολέτα φυτεύεται σε σημεία με άπλετο φως, διαφορετικά η ανθοφορία της είναι μειωμένη,  όμως τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού καλό είναι να προστατεύεται από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο.
Χρειάζεται αρκετό νερό, ειδικά αν είναι φυτεμένη σε γλάστρα. Τις ζεστές περιόδους θα πρέπει να ποτίζεται κάθε 2η μέρα και σε περιόδους καύσωνα ακόμη και καθημερινά, ενώ φυτά τοποθετημένα απευθείας στο έδαφος θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν αρκετή ποσότητα νερού αμέσως μόλις το χώμα τους στεγνώσει.
Στις γλάστρες μην τοποθετείτε πιατάκι και το χώμα σε παρτέρια φροντίστε να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση, για να αποφευχθεί το σάπισμα των ριζών.
Μία λίπανση στην αρχή της άνοιξης και ακόμη μία αρχές καλοκαιριού, με κοκκώδες ή υγρό λίπασμα γενικής χρήσης, ενισχύει κατά πολύ την ανθοφορία της.
Αν στην διάρκεια του καλοκαιριού και ειδικά αν επικρατούν συνθήκες με έντονη υγρασία προσβληθεί από μελίγκρα, ψεκάστε με ένα ειδικό ζιζανιοκτόνο για την καταπολέμησή της. 

ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ-ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ


Η Βιολέτα ανθίζει από τα μέσα της άνοιξης έως και τα μέσα του φθινοπώρου.
Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους που μπορείτε να συλλέξετε αρχές του χειμώνα, όταν πλέον τα φυτά έχουν ξεραθεί. Προς το τέλος του χειμώνα φυτεύετε σε προστατευμένο σπορείο και όταν ο καιρός ζεστάνει αρκετά μεταφέρετε τα νεαρά φυτά σε εξωτερικό περιβάλλον.