ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΗΠΟΥ -1-

Πληροφορίες, προτάσεις και λεπτομέρειες για τον σωστό σχεδιασμό-διαμόρφωση του κήπου σε βασικά στοιχεία του όπως είδος περίφραξης, εδαφοκάλυψης, σκίασης, επιλογή φυτών, φωτισμό, διαμόρφωση παρτεριών



Μικρός ή μεγαλύτερος, περίτεχνος ή εντελώς απλός, το σίγουρο είναι πως σε μια χώρα που ο καιρός ελάχιστους μήνες δεν μας επιτρέπεται να ..."ζούμε έξω", ο κήπος για όσους τυχερούς τον διαθέτουν είναι  πρωταγωνιστής της καθημερινότητας στο σπίτι.

Περισσότερο από όσο ισχύει για κάθε εσωτερικό χώρο του σπιτιού,  το πετυχημένο τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά εξωτερικό περιβάλλον, είναι θέμα σωστού σχεδιασμού και προγραμματισμού αφού τα δέντρα, οι μάντρες, το γκαζόν, οι κατασκευές στον κήπο δεν είναι ...καναπέδες, για να αποφασίσετε ξαφνικά  που και πως τα θέλετε, να τα τοποθετήσετε όπου και όπως θέλετε όποια στιγμή το θέλετε κι αν δεν  σας αρέσουν απλά να τα ...μετακομίσετε.

Γι΄αυτό και το πρώτο και βασικό που θα πρέπει να αποφασίσετε δημιουργώντας τον κήπο σας, είναι  να προσδιορίσετε με ακρίβεια που θα τοποθετηθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα οριοθετούν τη βασική του διάταξη, όλα εκείνα που αργότερα θα είναι από πολύ δύσκολο μέχρι αδύνατο να αλλάξουν
Ξεκινώντας την διαμόρφωση ενός κήπου, θα πρέπει να εντοπίστε τις κατάλληλες θέσεις ανάλογα με τις δικές σας αλλά κυρίως  τις δικές τους ανάγκες για να φυτευτούν δέντρα και ογκώδη φυτά, το ιδανικότερο  σημείο για να οργανώσετε το υπαίθριο καθιστικό σας  και να  αποφασίστε για το  υλικό που θα χρησιμοποιήσετε για εδαφοκάλυψη αλλά και την περίφραξη.  
Φυσικά και οι όποιες  επιλογές σας μοιραία θα επηρεασθούν, σε έναν βαθμό,  από τον διαθέσιμο χώρο σας, τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και  τον χρόνο που μπορείτε να διαθέτετε για την φροντίδα του κήπου σας, όμως αν η καταγραφή των αναγκών σας είναι η σωστή το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα αυτό που είχατε φανταστεί. 

1. ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ

Σιδερένια κάγκελα, τσιμεντένιες ή πέτρινες μάντρες, απλό σύρμα περίφραξης και  ξύλινα καφασωτά,   κάγκελα και φράχτες, οι πιο συνηθισμένες επιλογές για να οριοθετήσετε τα σύνορα του οικοπέδου και κατ΄επέκταση του κήπου ή της αυλής σας. 
Σε μεγάλων διαστάσεων χώρους, κάποιες απ΄αυτές τις λύσεις μπορούν να συνυπάρξουν με περισσότερο διαδεδομένη εκείνη  με μάντρες περιμετρικά και κάγκελα στην πρόσοψη.
Η λύση της μάντρας,  είναι σαφώς η πιο  ασφαλής και στις μέρες μας δυστυχώς όλο και πιο επιβεβλημένη.  Βασικό μειονέκτημά της  το μεγάλο κόστος κατασκευής, σε αντίθεση με το κλασσικό σύρμα περίφραξης που είναι  η πιο οικονομική λύση και στα βασικά πλεονεκτήματα και των δύο ότι μετά την αρχική τους κατασκευή δεν απαιτούν  κανενός είδους ιδιαίτερη συντήρηση.  Οι ξύλινοι φράχτες και τα καφασωτά, ιδανικά για μικρά οικόπεδα και κήπους κυρίως εκτός αστικών περιοχών, θα δώσουν στο σπίτι σας έναν χαρακτήρα ιδιαίτερα προσωπικό, με την προϋπόθεση ότι θα έχετε την δυνατότητα,  τουλάχιστον κάθε δυό χρόνια, να τα βάφετε και να τα συντηρείτε για να αντέξουν την φθορά από τις καιρικές συνθήκες.

Μάντρες και κυρίως οι καθόλου όμορφες οπτικά συρμάτινες περιφράξεις,  μπορούν να καλυφθούν εντελώς από αναρριχώμενα  πολυετή φυτά, δημιουργώντας ένα πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα στον κήπο σας.
Συνδυάστε, για να καλύψετε μάντρες και φράχτες, κάποια εύκολα και γρήγορα στην ανάπτυξή τους φυτά, από εκείνα που μένουν όλο τον χρόνο καταπράσινα, με μερικά που κατά εποχές το χρώμα και το άρωμα των λουλουδιών τους θα κατακλύσουν τον χώρο, φροντίζοντας απλά να μην τα εκθέσετε σε καιρικές συνθήκες που κάποια απ΄αυτά δεν θα αντέξουν. Π.χ φυτέψτε οπουδήποτε, οποιοδήποτε είδος από κισσό, γιασεμί,   ή αναρριχώμενες τριανταφυλλιές αλλά είναι  κρίμα να  καταδικάσετε μια βουκαμβίλια σ΄ένα βορινού προσανατολισμού σημείο.

2. ΕΔΑΦΟΚΑΛΥΨΗ 

Αφού προσδιορίσετε τα σημεία που θα φιλοξενήσουν τα δέντρα και τα παρτέρια σας, όπως κι όλα εκείνα που θα στρωθούν με πέτρες, πλάκες, πλακάκια κλπ. θα πρέπει να επιλέξετε, για το υπόλοιπο μέρος του κήπου, με τι θα καλύψετε το χώμα
Τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, έχει γίνει  "μόδα" η λύση του γκαζόν κυρίως λόγω του ομολογουμένως όμορφης  αισθητικού και ομοιόμορφης εικόνας που δημιουργεί.  Παρ΄όλα αυτά δεν είναι η πιο "εύκολη" λύση όπως αρχικά πιστεύουν πολλοί.


Για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση χρειάζεται συχνή  φροντίδα, διαρκές κούρεμα  και  αρκετό νερό, γι΄αυτό και δεν είναι η ενδεδειγμένη επιλογή για όσους δεν έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν ιδιαίτερα με τον κήπο,  για σημεία του σπιτιού που εφάπτονται με τοίχους που ταλαιπωρούνται από την υγρασία, για κήπους που φιλοξενούν κατοικίδια ζώα με την φυσιολογική συνήθεια να σκάβουν το χώμα, εντελώς δε απαγορευτικό για αληθινά οικολογικές ....συνειδήσεις, αφού το νερό που τους καλοκαιρινούς μήνες θα χρειαστείτε για να το ποτίσετε, σε ποσότητα είναι το ίδιο με όσο θα χρειαστούν μαζί όλα τα υπόλοιπα δέντρα και φυτά σας.
Αν λοιπόν το γκαζόν δεν σας αρέσει ή δεν είναι κατάλληλο για τον δικό σας  κήπο το  βότσαλο ή το χαλίκι, είναι από τις πιο οικονομικές και  εύκολες στη εφαρμογή τους επόμενες επιλογές σας. Θα τα βρείτε σε διάφορους χρωματισμούς και είδη και απ΄όπου τα προμηθευτείτε ζητείστε οδηγίες τόσο για την σωστή τους τοποθέτηση (θα χρειαστεί πριν  ρίξετε βότσαλο ή χαλίκι να καλύψετε το έδαφος με ειδικό χοντρό πλαστικό,  ώστε να μην φυτρώνουν ανάμεσα χορτάρια),  για την σωστή ποσότητα που χρειάζεστε ώστε να μην "εξαφανιστούν" με την πρώτη νεροποντή και επίσης φροντίστε να μην τα τοποθετήσετε σε έδαφος με μεγάλη κατηφορική κλίση γιατί και πάλι δεν θα αντέξουν την ορμή του νερού.
Ο τεμαχισμένος φλοιός δέντρων επίσης, σε διάφορους χρωματισμούς, ένα ακόμα  υλικό εδαφοκάλυψης για μικρές κυρίως επιφάνειες, για να καλύψετε το χώμα σε  οριοθετημένα παρτέρια κλπ.


Επίσης τα φυτά εδαφοκάλυψης, συνδυασμένα  με περιοχές από γκαζόν, βότσαλο ή χαλίκι, θα δώσουν ένα πολύ πιο φυσικό και όμορφο αποτέλεσμα. Πρόκειται για φυτά που αναπτύσσονται "άναρχα", δεν έχουν μεγάλο ύψος, καλύπτουν γρήγορα τις περιοχές από χώμα που θέλετε να κρύψετε και  οπτικά θα λειτουργήσουν σαν ο ιδανικός συνδετικός κρίκος ανάμεσα π.χ σ΄ένα φυτεμένο παρτέρι κι έναν στρωμένο με πλάκες διάδρομο.
Βεβαίως για τους πιο φυσιολάτρες κι όσους επιθυμούν έναν κήπο χωρίς ιδιαίτερα  επιτηδευμένα στοιχεία, το χώμα μπορεί θαυμάσια να μείνει ακάλυπτο ανάμεσα στα δέντρα, τα λουλούδια και τις υπόλοιπες κατασκευές του κήπου, αφήνοντας τη φύση να κάνει τη δουλειά της γεμίζοντάς το με ότι είδους πρασινάδα εκείνη αποφασίσει να δημιουργήσει στο συγκεκριμένο σημείο. Θυμηθείτε μόνο ότι η κάλυψη του εδάφους δεν είναι μόνο ανάγκη αισθητική, αφού το χώμα κάθε φορά που θα β ρέχεται θα μετατρέπεται σε λάσπη, όπως και ότι οποιοδήποτε είδος χορταριού κι αν φυτρώσει μόνο του στα σημεία που θα αφήσετε ακάλυπτα θα πρέπει να το κόβετε τακτικά, διαφορετικά  ο χώρο σας θα μοιάζει περισσότερο με παρατημένο χωράφι παρά με κήπο.


3. ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Ένα στοιχείο που συνήθως παραμελείται αν και παίζει καθοριστικό ρόλο για την εμφάνιση του κήπου σας τις βραδυνές ώρες.  Στην πραγματικότητα  ηλεκτρικό  φωτισμό, χρειάζεστε μόνο για το σημείο που θα οργανώσετε το υπαίθριο καθιστικό σας. Ένα  κεντρικό φως κοντά στο σημείο του τραπεζιού και ίσως αν ο χώρος είναι μεγάλος κάποια ακόμα βοηθητικά, είναι αρκετά. Στον ίδιο χώρο φροντίστε και για την παροχή μιας τουλάχιστον μπρίζας κι έχετε πρόχειρο ένα πολύμπριζο, είναι σίγουρο πως θα χρειαστεί.

Για το υπόλοιπο μέρος του κήπου, τους διαδρόμους τα παρτέρια και  κάποια ιδιαίτερα σημεία που θέλετε να φωτίσετε,  τα ηλιακά φωτιστικά που την νύχτα απελευθερώνουν με τη μορφή φωτός την ηλιακή ενέργεια που συλλέγουν τις πρωϊνές ώρες, είναι η πιο οικολογική, οικονομική και εύκολη στην εφαρμογή της λύση, αφού δεν απαιτεί ηλεκτρική εγκατάσταση. Κι αφού για το "ρεύμα" τους δεν θα πληρώσετε ποτέ τίποτα, προτιμήστε κάτι ακριβότερο αλλά ποιοτικότερο που θα αντέξει στο χρόνο και πραγματικά θα φωτίζει πολύ παραπάνω από ένα κερί, όπως συμβαίνει με πολλά τέτοιου είδους φωτιστικά που κυκλοφορούν στην αγορά σε απίστευτα προκλητικές τιμές. Δείτε εδώ ιδέες για να χρησιμοποιήσετε ηλιακά φωτιστικά. 



Αν όμως επιλέξετε  να εγκαταστήσετε καλώδια περιμετρικά του κήπου ώστε  σε κάθε σημείο να έχετε την δυνατότητα για ηλεκτρικό φως, προτιμήστε κομψά φωτιστικά κήπου που θα βρείτε σε πολλά διαφορετικά σχέδια, ποιότητες και τιμές και θυμηθείτε πως μάλλον  τίποτα δεν είναι πιο καλαίσθητο από τα κλασσικά φανάρια για εξωτερικούς χώρους που ταιριάζουν παντού, είτε σαν απλίκες πάνω σε τοίχους, είτε στηριγμένα σε μεταλικές ράβδους και βάσεις, στερεωμένες σε οποιοδήποτε σημείο.
Τους καλοκαιρινούς μήνες ολοκληρώστε τον εξωτερικό σας φωτισμό με κρεμαστά φαναράκια, φωτίστε κάποια ιδιαίτερα μεγάλα δέντρα αλλά και την είσοδο του σπιτιού με προβολείς και κυρίως μην ξεχνάτε ότι τα μόνο που θα πρέπει να είναι εμφανή και εκτεθειμένα είναι τα φώτα και ποτέ  τα καλώδια,  όχι μόνο για λόγους αισθητικής αλλά κυρίως ασφάλειας.


4. ΠΑΡΤΕΡΙΑ

Με ότι κι αν τα οριοθετήσετε, ξύλινους ή καλαμένιους χαμηλούς φράχτες, πέτρες, μεγάλα βότσαλα κλπ.κλπ και με ότι είδους φυτά κι αν επιλέξετε να τα γεμίσετε, είναι  από τα σημαντικότερα στοιχεία ενός κήπου  και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην συνολική του εικόνα. Οι εκδοχές τους πάρα πολλές γι΄αυτό και μην περιορίζετε την φαντασία σας αποκλειστικά στην κλασσική διάταξη που τα απαιτεί μόνο γύρω γύρω στον κήπο κι εφαπτόμενα της περίφραξης. Μπορείτε να δημιουργήσετε θαυμάσια χτιστά παρτέρια περιμετρικά των δέντρων σας, που ταυτόχρονα θα λειτουργούν και σαν καθίσματα, να  τοποθετήσετε κάποια σε κυκλικό ή όποιο άλλο σχήμα θέλετε στη μέση ενός ελεύθερου χώρου στον κήπο και γενικά ακόμα και σε μικρούς κήπους,  αποφύγετε να "κολλήσετε" τα πάντα στον τοίχο για χάρη της ψευδαίσθησης ότι έτσι ο κήπος σας θα  "δείχνει"  μεγαλύτερος.  Απλά μονότονος θα δείχνει, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που μονότονα θα είναι και τα παρτέρια σας αν  δεν τα  "γεμίσετε" σωστά.

Διαλέξτε φυτά με διαφορετικούς χρωματισμούς και ύψος, τοποθετώντας τα ψηλότερα ή και κάποια αναρριχώμενα στο πίσω μέρος, φροντίστε εκτός από εποχιακά να περιλαμβάνουν αρκετά λουλούδια και φυτά που μένουν "ζωντανά" όλες τις εποχές, ώστε να μην χρειάζεται να έρθει η άνοιξη για να δείτε στα παρτέρια σας ένα λουλούδι και προσθέστε ανάμεσα στα φυτά κάποια πέτρινα, ξύλινα ή και μεταλλικά  διακοσμητικά στοιχεία, που θα  προσθέσουν στην συνολική εικόνα την προσωπική σας πινελιά, εκτός απ΄όσα η φύση θα κατορθώσει.
Για κάθε δέντρο και φυτό που τοποθετείτε σε μια συγκεκριμένη θέση, υπολογίστε τον χώρο που πραγματικά του χρειάζεται για να αναπτυχθεί και πόσος θα είναι εκείνος που μελλοντικά θα καταλαμβάνει, ώστε τα φυτά σας να μην ασφυκτιούν κολλημένα το ένα πάνω στο άλλο.


Ομοειδή φυτά όπως κακτοειδή, μυρωδικά ή και λαχανικά, συγκεντρώστε τα όλα στο ίδιο σημείο, έτσι θα είναι πολύ πιο εύκολη  η φροντίδα τους και περισσότερο  αρμονική η εικόνα τους μέσα στην συνολική οπτική εντύπωση του κήπου σας. 
Η εύκολη πρόσβαση για να μπορείτε να φροντίζετε τα φυτά σας, είναι επίσης σημαντική για το σημείο και την διάταξη των παρτεριών όπως και το να αποφύγετε να τα δημιουργήσετε σε περιοχές που γειτονικά δέντρα θα τα γεμίζουν με πεσμένα φύλλα, λουλούδια ή καρπούς, δυσκολεύοντας το καθάρισμά τους. 
Δείτε και εδώ 50+ Ιδέες για Διαμόρφωση Παρτεριών


5. ΓΛΑΣΤΡΕΣ

Σε μικρούς ειδικά κήπους, που δεν διαθέτουν επαρκή χώρο για φύτευση απευθείας στο έδαφος, οι γλάστρες σας είναι εκείνες που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του. 
Προτιμήστε γλάστρες και ζαρντινιέρες από φυσικά υλικά όπως πηλό, πέτρα ή και ξύλο και περιορίστε την χρήση του αντιαισθητικού πλαστικού μόνο για τις περιπτώσεις που πραγματικά είναι πιο πρακτικό, όπως για φυτά και λουλούδια που μετακινούνται συχνά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αφού ειδικά οι μεγάλες σε μέγεθος πήλινες γλάστρες, είναι σίγουρο ότι θα σας δυσκολέψουν στην μεταφορά τους. 

Εκτός από κάποια μεγάλου μεγέθους δοχεία φύτευσης, όπως πήλινα κιούπια, τσιμεντένιες ζαρντινιέρες κλπ. που θα αναδειχθούν υπέροχα σε οποιοδήποτε σημείο τα τοποθετήσετε μεμονωμένα, για τις όλες τις υπόλοιπες μικρές και μεσαίου μεγέθους γλάστρες, προτιμήστε να τις συγκεντρώσετε σε κάποια σημεία,  ανάλογα με το μέγεθος, το υλικό τους και το είδος των φυτών που φιλοξενούν, αντί να τις σκορπίσετε τυχαία.


Οι κρεμαστές γλάστρες, εκείνες στα πρεβάζια των παραθύρων, στις άκρες των σκαλοπατιών, οι στερεωμένες στους τοίχους  και σε οποιοδήποτε άλλο ψηλότερο του εδάφους σημείο, είναι σίγουρο ότι θα κλέψουν την παράσταση.

Μην παραλείπετε τα πιάτα σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, βοηθούν τα φυτά σας να διατηρούν την υγρασία που τους είναι απαραίτητη και πριν να τοποθετήσετε χώμα σε οποιοδήποτε δοχείο για να φυτέψετε, καλύψτε τις τρύπες στον πάτο της  γλάστρας με χαλίκι, πέτρες ή ένα σπασμένο κεραμίδι, ώστε να γίνεται σωστή αποστράγγιση του νερού.


Το μέγεθος της γλάστρας για κάθε φυτό, είναι επίσης καθοριστικής σημασίας παράγοντας για την σωστή ανάπτυξή του. Αν τοποθετήσετε ένα πολύ μικρό φυτό σε μια τεράστια γλάστρα, θα υποχρεώσετε τις ρίζες του να "ψάχνουν" σε πολύ μεγαλύτερο χώρο την "τροφή" τους, καθυστερώντας την ανάπτυξή του και πολλές φορές οδηγώντας το στο να μαραθεί.  Ίδιο θα είναι το αποτέλεσμα και αν αφήσετε ένα φυτό να συνεχίζει να μεγαλώνει σε μια γλάστρα που όλο της το χώμα έχει γεμίσει ρίζες και πλέον δεν υπάρχει γι΄αυτές "τροφή".
Η επιλογή της  κατάλληλης ή μη  εποχής για μεταφύτευση, επίσης μπορεί να καταστρέψει πολλά φυτά, γι΄αυτό κι αν δεν είστε σίγουροι για τις ανάγκες του κάθε ενός, σε ένα οποιοδήποτε φυτώριο θα σας δώσουν όσες πληροφορίες χρειάζεστε. 


6. Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ 

Η εικόνα ενός καταπράσινου και γεμάτου χρώματα και μυρωδιές κήπου, ελάχιστους μπορεί να αφήσει ασυγκίνητους κι ακόμα λιγότεροι εκείνοι που δεν θα δήλωναν ότι έτσι ακριβώς επιθυμούν να είναι και ο δικός τους κήπος. Όμως η απόσταση ανάμεσα σε όσα θέλετε και όσα πραγματικά ...θα συμβούν, ακόμη και στην κηπουρική, μπορεί στην πράξη να αποδειχθεί τεράστια. 
Η πραγματική σας διάθεση να φροντίσετε τα φυτά αλλά και ο χρόνος που αντικειμενικά είστε σε θέση  να τους αφιερώσετε, είναι οι πιο καθοριστικοί παράγοντες για τα είδη των δέντρων και λουλουδιών που θα πρέπει να επιλέξετε και όσο λιγότερα και από τα δύο σας ...περισσεύουν, τόσο  σε πιο ανθεκτικά είδη θα πρέπει να περιοριστείτε.  
Ένα κλασσικός για παράδειγμα "ελληνικός" κήπος, σε γενικές γραμμές δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και θα δείχνει όμορφος και φροντισμένος με τις στοιχειώδεις και μόνο φροντίδες.
Ελιές, μουριές, λεμονιές, νερατζιές, βερυκοκιές, καρυδιές, κουτσουπιές, αμυγδαλιές, ροδιές, συκιές, μανταρινιές, δέντρα που θα χρωματίσουν υπέροχα το περιβάλλον σας και με ελάχιστες απαιτήσεις θα σας προσφέρουν απλόχερα τους καρπούς τους. 
Αγιόκλημα, γιασεμί, κισσός, γλυτσίνια, βουκαμβίλια, τριανταφυλλιές, λαντάνα, πολλά είδη περικοκλάδας και κληματαριές οι πιό εύκολες επιλογές  σε αναρριχώμενα, αν δεν έχετε διάθεση και χρόνο για ....πολλά πολλά. 

Γεράνια, τριαντάφυλλα, γαρύφαλλα, κυκλάμινα, πανσέδες, πασχαλιές, πικροδάφνες, φτέρες, κρίνοι, γαρδένιες, αζαλέες, αγγελικές, χρυσάνθεμα, εποχιακοί  βολβοί (ζουμπούλια, κρόκοι, νάρκισσοι, τουλίπες, φρέζες κλπ),   όλα τα είδη παχύφυτων και κακτοειδών και φυσικά εποχιακοί καλοκαιρινοί  ήλιοι, βασιλικοί, κατηφέδες και πετούνιες, κάποιες μόνο από τις "σίγουρες" επιλογές, ώστε  χωρίς πολύ κόπο, ο κήπος σας να είναι όλες τις εποχές του χρόνου αληθινά "ζωντανός".
Πότισμα και μόνο απαιτούν κι όλα εκείνα τα μυρωδικά που μπορείτε να φυτέψετε για να τα χρησιμοποιείτε φρέσκα και ευωδιαστά για την κουζίνα σας όπως δυόσμος, μαϊντανός, άνηθος, ρίγανη, δεντρολίβανο, λεβάντα κλπ αλλά και κάποια πολύ "εύκολα" λαχανικά. Πράσινα κρεμμύδια, μαρούλια, κολοκύθια, πιπεριές και μελιτζάνες, από τα είδη που θα αναπτυχθούν θαυμάσια ακόμα και σε μεγάλες γλάστρες ή ζαρντινιέρες και που δεν έχουν ανάγκη καμιάς ιδιαίτερης φροντίδας και  μεταχείρισης.  
Αν βεβαίως τα λουλούδια είναι το πάθος σας και είστε σε θέση να φροντίσετε ακόμα και τα πιο απαιτητικά και δύσκολα φυτά, οι επιλογές σας πραγματικά ....αμέτρητες. 
Όσο ανθεκτικά και ελάχιστα απαιτητικά κι αν είναι τα είδη που θα διαλέξετε, μην ξεχνάτε ότι δέντρα και λουλούδια είναι οργανισμοί ζωντανοί κι ακόμα και το ελάχιστο που χρειάζονται θα πρέπει να τους το προσφέρετε τη στιγμή ακριβώς που το χρειάζονται κι όχι όταν εσείς θα έχετε τον χρόνο, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες εργασίες στο σπίτι. Αν δεν σκουπίσετε για μερικές μέρες,  το πάτωμα μια χαρά θα συνεχίσει να ...ζει έστω και βρώμικο, αν όμως μέσα στο κατακαλόκαιρο δεν ποτίσετε για παραπάνω από δύο μέρες, τα λουλούδια σας απλά ...δεν θα υπάρχουν πια. 
Αν λοιπόν πιστεύετε ότι διατρέχουν τέτοιο κίνδυνο, όπως κι αν οι απουσίες σας από το σπίτι του καλοκαιρινούς ειδικά μήνες είναι συχνές, ένα σύστημα μόνιμου αυτόματου ποτίσματος, είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση σε ότι αφορά το πότισμα.


Το κλάδεμα μια φορά τον χρόνο, η προσθήκη χώματος και λιπάσματος κατά καιρούς, το τακτικό  καθάρισμα από τα ξερά ή άρρωστα κομμάτια βλαστών και φύλλων μαζί με την κατάλληλη ποσότητα νερού και την επιλογή της σωστής τοποθεσίας για κάθε είδος, ανάλογα με το πόσο αντέχει  την έκθεση στον ήλιο τον αέρα και την βροχή, αρκούν για να σας εξασφαλίσουν υγιή και ζωντανά δέντρα και φυτά, που θα μετατρέψουν τον κήπο σας σ΄ένα πραγματικό χάρμα οφθαλμών κι αισθήσεων, έναν χώρο που αληθινά θα σας ηρεμεί και θα σας ξεκουράζει.

Δείτε και εδώ έναν βασικό Οδηγό Φροντίδας για να μην ξεραίνονται τα φυτά σας.  



Όνομα

10 must,8,3D ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ,2,3D DECOUPAGE,1,αγορές on line,4,αερόστατα από κολοκύθες,1,ΑΕΡΟΦΥΤΑ,1,ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΑ,2,αλλαγή ταπετσαρίας,3,αλλαγή υφάσματος πολυθρόνας,1,αλλαγή χρήσης αντικειμένων,1,αλόη,1,αλουμινόχαρτο,3,άμμος,4,ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ,4,ανακύκλωση,4,ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ,19,ανακυκλώσιμα υλικά,13,αναρριχώμενα φυτά,1,ανθοδέσμες με σφουγγάρι,1,ΑΝΘΡΩΠΟΙ,1,ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ,1,ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ,5,αντικέ γραφεία,1,αντικέ έπιπλα,1,αντικέ πίνακες,1,αντικείμενα σχέδια Decoupage,1,ΑΝΥΔΡΟΙ ΚΗΠΟΙ,2,αποθήκη,1,αποκριάτικα μακιγιάζ,1,αποκριάτικες κατασκευές,5,αποκριάτικες μάσκες,3,αποκριάτικες στολές,6,αποκριάτικη διακόσμηση,2,ΑΠΟΚΡΙΕΣ,15,αποξηραμένα λουλούδια,1,αποξηραμένες κολοκύθες,2,ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ,25,ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ,1,ασπρόμαυρες διακοσμήσεις,1,αυλές μπαλκόνια σε παραδοσιακό στυλ,1,αφρολέξ,1,βάζα,1,Βασιλικός,1,ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ,1,βάψιμο,1,βάψιμο γενικά,20,βάψιμο γυαλί,3,βάψιμο γυαλιού,1,ΒΑΨΙΜΟ ΕΠΙΠΛΩΝ,73,ΒΑΨΙΜΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ,30,βάψιμο με βερνίκια νυχιών,1,βάψιμο με τεχνοτροπίες,3,βάψιμο μέταλλο,1,βάψιμο μέταλλο σίδερο,1,βάψιμο ξύλου,1,βάψιμο πασχαλινών αυγών,1,βάψιμο πλακάκια,1,βάψιμο τοίχου με σχέδια,2,ΒΑΨΙΜΟ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΩΝ ΔΑΠΕΔΩΝ,1,βάψιμο υφασμάτων,1,ΒΑΨΙΜΟ-ΧΡΩΜΑΤΑ,13,ΒΕΛΟΥΔΟ,1,βιβλία,1,βιβλία ευχών,1,ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ,2,βιβλιοθήκες,9,Βιεννέζικη Ψάθα,2,ΒΙΤΡΩ,2,βιτρώ,1,ΒΟΤΣΑΛΑ,4,βότσαλα,10,ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ,1,ΒΡΑΧΟΚΗΠΟΙ,1,βρεφικά αναμνηστικά,1,γάμος βάφτιση,6,ΓΑΜΟΣ-ΒΑΦΤΙΣΗ,12,ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ,5,ΓΛΑΣΤΡΕΣ,39,γλάστρες με πλακάκια,1,ΓΛΥΠΤΙΚΗ,1,γλυπτική ζωγραφική,1,ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ,2,γραφεία για μικρούς χώρους,1,ΓΡΑΦΕΙΟ,15,γραφείο στο σπίτι,2,γυαλί,16,γυάλινες χριστουγεννιάτικες μπάλες,1,γυαλότουβλα,1,ΓΥΨΟΣ,1,γύψος,3,γυψοσανίδες,1,γωνιακά έπιπλα,1,ΔΑΠΕΔΑ ΒΙΝΥΛΙΟΥ,1,ΔΕΝΤΡΟΣΠΙΤΑ,1,δέρμα,1,διάδρομοι κήπου από παλέτες,1,διακοσμήσεις για την είσοδο του σπιτιού,1,διακοσμήσεις με καναπέδες από παλέτες,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΙΣ ΜΕ ΚΕΡΙΑ,2,διακοσμήσεις σε γκρι χρώμα,1,διακοσμήσεις σε κόκκινο χρώμα,1,διακοσμήσεις σε μπλε πορτοκαλί,1,διακοσμήσεις σε μωβ χρώμα,1,διακοσμήσεις σε παστέλ αποχρώσεις,2,διακοσμήσεις σε πράσινο και ροζ-μωβ,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΩΝ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ,4,ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ,141,διακόσμηση,1,διακόσμηση βιτρίνας,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ,368,διακόσμηση καθιστικού σε εθνικ στυλ,1,διακόσμηση κόκκινο,1,διακόσμηση κονσόλες,1,διακόσμηση κουζίνας,17,διακόσμηση κρεβατοκάμαρας,8,διακόσμηση με γωνιακά έπιπλα,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ,5,διακόσμηση με πουά,1,διακόσμηση με ταπετσαρία,1,διακόσμηση μικρών χώρων,1,διακόσμηση παιδικού δωματίου,2,διακόσμηση πιάτου,1,διακόσμηση σε άσπρο μαύρο γκρι,1,διακόσμηση σε τραπέζια μπουφέδες,1,διακόσμηση σπιτιού,80,ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΟΙΧΩΝ,18,διακόσμηση τοίχων,8,διακόσμηση τούρτας,1,διακόσμηση χαλιά,1,διακοσμητικά από πηλό,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ,13,διακοσμητικά μαξιλάρια,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ,1,διακοσμητικά στεφάνια,4,διακοσμητικά στεφάνια από αλουμίνιο,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΤΥΛ,37,διακοσμητικά φωτάκια,1,διακοσμητικά φωτάκια από ξερά κολοκύθια,1,διακοσμητικά mobiles,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ,1,διακοσμητικός κανόνας 60-30-10,1,διαμόρφωση γραφείου,2,ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΗΠΟΥ,31,διαμόρφωση κήπου,2,διαμόρφωση μικρού μπαλκονιού,2,διαμόρφωση μικρών σπιτιών,1,διαμόρφωση μικρών χώρων,1,διαμόρφωση παραθαλάσσιων σπιτιών,1,διαμόρφωση χώρου για νηπιαγωγεία παιδικούς σταθμούς,1,ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ-ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ,182,διάτρητοι πίνακες,1,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,1,ΔΙΑΦΟΡΑ Εποχιακά,5,ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΩΝ,1,διαχωριστικά χώρου,1,ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑ,1,ΔΙΟΡΑΜΑΤΑ,2,ΕΔΑΦΟΚΑΛΥΨΗ,1,εδαφοκάλυψη κήπων,1,έθνικ διακοσμήσεις,7,ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ,1,είδος χρώματος ανά υλικό,1,ΕΙΣΟΔΟΣ,9,ΕΛΑΤΟ,1,ΕΛΛΑΔΑ,1,εξοχικό,3,έξυπνες λύσεις για μικρούς χώρους,1,ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ,116,ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ,1,ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ,4,επαγγελματικοί χώροι,1,ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ,1,ΕΠΙΠΛΑ,55,έπιπλα από βαρέλια,1,ΕΠΙΠΛΑ ΑΠΟ ΠΑΛΕΤΕΣ,10,έπιπλα από παλέτες,7,έπιπλα από παλιά παράθυρα-πόρτες,1,ΕΠΙΠΛΑ ΚΗΠΟΥ,1,έπιπλα κουζίνας,2,έπιπλα μπάνιου,1,ΕΠΙΠΛΑ RATTAN,1,επισμάλτωση μπανιέρας,1,ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ,1,ΕΠΟΧΙΑΚΑ,4,ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ,1,έτοιμα καλύμματα επίπλων,1,έτοιμος πηλός,8,εύκαπτη πέτρα-πλακάκι,1,ΕΥΚΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,43,εύκολες κατασκευές για στεφάνια,1,ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ,9,ζωγραφική σε τοίχους,1,ζωγραφική σε έπιπλα,1,ζωγραφική σε πέτρες,2,ΗΛΙΑΚΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ,1,ηλιακά φωτιστικά,7,ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΗΠΟΥ,12,ΘΑΛΑΣΣΟΞΥΛΑ,5,θαλασσόξυλα,13,ΘΕΡΜΑΝΣΗ,1,ιδέες βάψιμο,7,ιδέες για βάψιμο επίπλων,2,ιδέες για διαδρόμους μονοπάτια κήπου,1,ιδέες για διαμόρφωση κήπου,1,ιδέες για δώρα σε μετρητά,1,ιδέες για έθνικ διακοσμήσεις,1,ιδέες για έπιπλα ως διαχωριστικά,1,ιδέες για καλύμματα επίπλων,1,ιδέες για κήπο μπαλκόνι,1,ιδέες για κιόσκια σε κήπους αυλές,1,ιδέες για κρεμαστές γλάστρες,1,ιδέες για μικρά μπάνια,1,ιδέες για μικρούς κήπους αυλές,1,ιδέες για μπαλκόνια,2,ιδέες για να φτιάξετε κεφαλάρια,3,ιδέες για παιχνιδοκατασκευές,1,ιδέες για παρτέρια,2,ιδέες για πολύχρωμες κουζίνες,1,ιδέες για ραφιέρες,1,ιδέες για στολισμό καλοκαιρινής βιτρίνας,1,ιδέες για τεχνοτροπίες τοίχου,1,ιδέες για την είσοδο χωλ,2,ιδέες για τούρτες γενεθλίων,1,ιδέες για χριστουγεννιάτικα δώρα,1,ιδέες για ψηφιδωτά σε κήπο,1,ιδέες για decoupage,1,ιδέες για Diaper Cakes,1,ιδέες διακόσμησης πιάτου,1,ιδέες διαμόρφωσης κήπου,2,ιδέες έπιπλα,21,ιδέες επίπλωσης AirBNB,2,ιδέες λύσεις για μικρά καθιστικά,2,ιδέες με πουά υφάσματα,1,ΙΚΕΑ,52,ΙΣΤΟΡΙΑ,1,ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ,1,ΚΑΔΡΑ,2,κάδρα,23,κάδρα από αλουμινόχαρτο,1,ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ,9,καθρέφτες,12,καθρέφτες με θαλασσόξυλα,1,ΚΑΚΤΟΙ,2,καλάθια από κουρελάκια,1,καλάθια με σκοινί,1,καλάμι,3,καλαμωτές,1,καλέντουλα,1,ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΝΕΡΟ,1,ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ,81,καλοκαιρινά τραπέζια,1,καλοκαιρινά χαλάκια εισόδου,1,καλοκαιρινές ιδέες για κάδρα,1,καλοκαιρινές κατασκευές,41,ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ,45,καλοκαιρινή διακόσμηση,19,ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ ΕΠΙΠΛΩΝ,2,καλύμματα επίπλων,3,ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ,1,κάμπινγ,2,ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ,4,καναπέδες,9,καναπέδες από παλέτες,2,καπέλα μινιατούρες,1,καρούλια καλωδίων,1,ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΙΚΕΑ,1,κατασκευέ από σκοινί,1,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,170,κατασκευές από ανακλυκλώσιμα υλικά,1,κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά,1,κατασκευές από βαρέλια,1,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΙ - ΛΥΓΑΡΙΑ,1,κατασκευές από καφάσια,1,κατασκευές από κολοκύθες,5,κατασκευές από κονσερβοκούτια,3,κατασκευές από κουτάκια αναψυκτικών,1,κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων,1,κατασκευές από μεταχειρισμένα παλιά αντικείμενα,1,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΠΑΛΕΤΕΣ,18,κατασκευές από παλέτες για καταστήματα,1,κατασκευές από παλιά παράθυρα-πόρτες,1,κατασκευές από ρολό χαρτιού,1,κατασκευές από συρτάρια,1,κατασκευές για κατοικίδια,2,κατασκευές για κατοικίδια από παλέτες,1,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ,38,κατασκευές για παιδικές κουζίνες,1,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ,52,καΤασκευές επίπλων,1,κατασκευές εφαρμογές πατητής τσιμεντοκονίας,1,κατασκευές κεριά,12,κατασκευές κήπος,23,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΗΠΟΥ,1,κατασκευές με βότσαλα,4,κατασκευές με βότσαλα πέτρες,2,κατασκευές με γλάστρες,1,κατασκευές με γυαλότουβλα,1,κατασκευές με γύψο,3,κατασκευές με γυψοσανίδα,1,κατασκευές με δαντέλες σεμέν,1,κατασκευές με διάτρητα πάνελ,1,κατασκευές με έτοιμο πηλό,5,κατασκευές με θαλασσόξυλα,2,κατασκευές με καλάμια,1,κατασκευές με καλούπι,1,κατασκευές με κεραμίδια,3,κατασκευές με κορμούς,1,κατασκευές με κουκουνάρια,3,κατασκευές με κουμπιά,1,κατασκευές με κοχύλια,1,κατασκευές με λινάτσα,1,κατασκευές με μπουκάλια,3,κατασκευές με ξυλάκια χειροτεχνίας,1,κατασκευές με πλακάκια,1,κατασκευές με σεμέν δαντέλες,4,κατασκευές με σκοινί,3,κατασκευές με σπιρτόκουτα,1,κατασκευές με σύρμα,4,κατασκευές με ταπετσαρία,1,κατασκευές με τσιμέντο,7,κατασκευές με τσιμεντόλιθους,1,κατασκευές με υγρό γυαλί,4,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΥΦΑΣΜΑ,41,κατασκευές με φελιζόλ,2,κατασκευές με φελλό,1,κατασκευές με φύλλα,1,κατασκευές με χαρτί,36,κατασκευές με χαρτί εφημερίδας,1,κατασκευές με χάρτινες αυγοθήκες,1,κατασκευές ρολόγια τοίχου,1,κατασκευές τύπου βιτρώ,1,κατασκευές ψηφιδωτά,1,κατασκευές mobiles,2,κατασκευή αντικέ κάδρα,1,κατασκευή βάσης για κρεμαστής γλάστρας,1,κατασκευή μπωλ από φύλλα,1,κατασκευή παζλ με φωτογραφίες,1,κατασκευή παιδικά κουκλόσπιτα,1,κατασκευή ραφιών από κορνίζες,1,κατασκευή σίτας,1,κατασκευή υφασμάτινων καλαθιών,1,κατασκευή φωτιζόμενο τραπεζάκι,1,κατασκευή φωτιστικών,1,κατασκευή χιονονιφάδες,1,κατασκευή diaper cake,1,κατασκευή diy μελωδών,1,κατασκευή fairy gardens,1,ΚΑΦΕ,1,ΚΕΑ,1,κεραμίδια,1,κερί,11,ΚΕΡΙΑ,14,κεριά,11,κεριά σιτρονέλας,1,κεφαλάρια,7,ΚΗΠΟΣ,79,ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ,274,κηπουρική για παιδιά,1,κηρομπογιές,1,κηροπήγια,6,κηροπήγια από κερί,1,κίτρινοι καναπέδες,1,κλασσικό στυλ,1,κολοκύθες,10,ΚΟΜΟΔΙΝΑ,2,κομοδίνα,5,ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙΑ,20,ΚΟΥΖΙΝΑ,61,κουζίνα,1,ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ,1,κούκλες από ξερές κολοκύθες,1,κουκλόσπιτα,2,κουκουνάρια,4,κουμπιά,1,κουνουπιέρες,1,ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ,5,κουρτίνες,13,κουρτίνες ρόμαν,2,κουρτίνες χωρίς ράψιμο,1,κουρτινόξυλα,1,κοχύλια,6,κρακελέ,2,κρεβάτια,3,κρεβατοκάμαρες έθνικ,1,κρέμασμα κάδρων,1,ΚΡΕΜΑΣΤΡΕΣ ΤΟΙΧΟΥ,1,κρεμάστρες τοίχου,3,ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ,1,ΚΩΝΟΦΟΡΑ,1,ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ,3,ΛΕΥΚΟΙ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ,2,λινάτσα,4,μαγνητικοί πίνακες,1,ΜΑΚΡΑΜΕ,3,μαξιλάρια,8,μαξιλάρια πατώματος,1,μαύρο,1,μαυροπίνακες,5,μελωδοί,1,ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ,1,Μεσογειακό Στυλ,1,ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ,2,μετακόμιση,1,μεταλλικά έπιπλα,1,μεταφορά εικόνας,1,ΜΙΚΡΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ,6,ΜΙΚΡΟΙ,1,ΜΙΚΡΟΙ ΧΩΡΟΙ,148,μινιατούρες για νεραϊδόκηπους,1,μοντέρνα έπιπλα από παλέτες,1,μοντέρνο στυλ,8,ΜΠΑΛΚΟΝΙ,25,μπαμπού,1,ΜΠΑΝΙΟ,31,μπάνιο,1,μπατίκ υφάσματα,1,μπλε,2,Μποέμ,1,ΜΠΟΥΦΕΔΕΣ,1,μπωλ από ρολό χαρτιού,1,μωβ,1,ΝΕΑΝΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ,3,νεραγκούλες,1,νεραϊδόσπιτα,1,ΝΗΣΙΔΕΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ,1,νοικοκυριό,2,Ντίνα Νικολάου,1,ντουλάπες,1,ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ,3,ξερές κολοκύθες,1,ξύλινα βαρέλια,1,ξύλινα κιβώτια,1,ΞΥΛΙΝΑ ΠΑΝΤΖΟΥΡΙΑ,1,ξύλο,40,Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ,97,οδηγίες κατασκευής κεριών,1,ΟΔΗΓΟΙ ΑΓΟΡΑΣ,44,ΟΔΗΓΟΣ για παλαίωση επίπλων,1,ΟΔΗΓΟΣ για camping στην Ελλάδα,2,ΟΔΗΓΟΣ κατασκευής για ΠΟΥΦ,1,οδηγός κατασκευής patchwork,1,ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ,3,οικολογικές πλαστελίνες,1,ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΨΙΜΟ ΑΥΓΩΝ,1,οργάνωση,24,οργάνωση χώρων εργασίας,1,ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ,31,ΟΡΧΙΔΕΑ,1,πάγκοι εργασίας,1,παζλ,1,ΠΑΙΔΙ,1,παιδικά αναμνηστικά,1,παιδικά αποτυπώματα,1,παιδικά γραφεία,2,ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,30,παιδικές κατασκευές,13,παιδικές κατασκευές από αυγοθήκες,1,παιδικές κατασκευές με χαρτί,1,παιδικές κουζίνες από χαρτόκουτα,1,ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ,1,παιδική πισίνα παιχνίδι,1,ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ,34,παιχνιδοκατασκευές,5,παλαίωση επίπλων,2,ΠΑΛΕΤΕΣ,32,παλιά συρτάρια,1,παλιές ραπτομηχανές,1,ΠΑΝΣΕΔΕΣ,1,παπουτσοθήκες,1,παραβάν,1,ΠΑΡΤΕΡΙΑ,9,παρτέρια,14,παστέλ,1,ΠΑΣΧΑ,46,ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ,1,ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ,4,πασχαλινά αυγά,1,ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΑΛΑΘΙΑ,1,ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ,2,ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ BAZAAR,2,ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,29,ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ,2,ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ,12,ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΒΙΤΡΙΝΑΣ,1,ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΜΠΑΛΑΖ,1,ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ,3,πατητή τσιμεντοκονία,1,ΠΑΤΙΝΑ,1,πατίνα,1,πάτσγουορκ,1,ΠΑΧΥΦΥΤΑ,25,πέργκολες,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,4,πέτρα,5,πέτρινα κιόσκια,1,πηλός,17,πιάτα με decoupage,1,πίνακες ανακοινώσεων,1,πίνακες κάδρα από βότσαλα,1,ΠΛΑΚΑΚΙΑ,1,πλακάκια,10,ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΕΙΣ,1,πλεχτά από χαρτί εφημερίδας,1,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,2,πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα,1,ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ,1,πολυθρόνες,3,ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ-ΚΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ,1,πορομπετόν,3,πόρτες,2,ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΚΑΙ ΠΟΣΟ,21,ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΚΑΙ ΠΟΣΟ...,6,πουφ,1,πράσινο της ελιάς,1,προβλήματα υγρασίας,1,προζύμι,1,προστασία επίπλων,1,ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ,1,προστατευτικές μάσκες DIY,1,πρωτομαγιάτικα στεφάνια,4,πως θα αποξηράνετε λουλούδια,1,πως θα προσθέσετε χρώμα στο σπίτι,1,πως θα φτιάξετε αντικουνουπικά κεριά,1,πως θα φτιάξετε κάλυμμα καλοριφέρ καλοριφέρ,1,πως θα φτιάξετε κεριά,1,πως θα φτιάξετε κουρτίνες,1,πως θα φτιάξετε μαξιλάρια χωρίς γάζωμα,1,πως θα φτιάξετε πλαστελίνες,1,πως θα φτιάξετε τραπέζια από παλέτες,1,πως θα φτιάξετε Diaper Cakes,1,πως θα φτιάξω,9,ΡΑΠΤΙΚΗ,18,ραπτική,5,ράφια,11,ραφιέρες βιβλιοθήκες από παλέτες,1,ράψιμο μαξιλαριών,1,ριγέ,1,ρολόγια τοίχου,3,ΣΑΛΟΝΙ,47,ΣΑΛΟΝΙ ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ,3,ΣΑΛΟΝΙ-ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ,108,σαπούνι,1,ΣΕΜΕΝ,2,σεμέν-δαντέλες,9,σιδερώστρες,1,σιδερώστρες για μικρούς χώρους,1,σκάλες,1,Σκανδιναβικό στυλ,13,σκελετοί για στεφάνια,1,ΣΚΙΑΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩ ΧΩΡΩΝ,1,σκοινί,15,σπιρτόκουτα,2,σπιτάκια μινιατούρες,1,ΣΠΙΤΙ-ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ,27,ΣΠΙΤΙΑ COB,1,σπιτικά αναψυκτικά,1,σπιτικές μαρμελάδες,1,σπιτικό ψωμί,1,ΣΤΕΓΑΣΤΡΑ ΕΙΣΟΔΟΥ,1,ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ,15,στολές κλόουν,1,στολίδια με ζύμη σόδας,1,στολισμός για μπαλκόνια,1,ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ,1,συμβουλές για αλλαγή γλάστρας,1,συμβουλές για Λεβάντα,1,συμβουλές κηπουρικής για Βασιλικό,1,συμβουλές κηπουρικής φτέρη,1,συνθέσεις λουλουδιών,1,συνθέσεις με επιπλέοντα κεριά,1,συνθέσεις με καρπούς φρούτα,1,ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΓΚΑΖΟΝ,1,σύρμα,5,συρμάτινες κατασκευές,1,ΣΥΡΤΑΡΙΕΡΕΣ,1,σφουγγάρια ανθοδετικής,1,σχέδια για ψηφιδωτά,1,σωστό πότισμα,1,ταινίες Led,2,ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΕΣ,2,ταπετσαρίες,1,τάρτες,1,ΤΕΧΝΗ,11,ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΛΑΙΩΣΗΣ,71,τεχνικές παλαίωσης,8,τεχνική μεταφοράς εικόνας,1,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,3,ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ,1,τεχνοτροπίες,3,ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ,16,ΤΖΑΚΙ,11,ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΟΥ ΜΗΝΑ,12,ΤΟ ESHOP ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ,7,ΤΡΑΠΕΖΑΚΙΑ ΣΑΛΟΝΙΟΥ,11,ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ,21,τραπεζαρίες για κήπο μπαλκόνι,1,τραπέζια,2,τραπέζια από παλέτες,1,ΤΡΑΠΕΖΙΑ-ΚΟΝΣΟΛΕΣ,1,ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ,1,ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΑ,1,τσιμέντο,13,τσιμεντόλιθοι,4,τσόχα,5,υγρό γυαλί,5,ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ,47,ύφασμα,37,υφάσματα επίπλωσης,1,φελιζόλ,4,φελλός,2,ΦΕΤΕΣ ΞΥΛΟΥ,1,ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ,1,φθινοπωρινή διακόσμηση,6,ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ,8,φλοράλ,1,ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ,1,ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ,4,φροντίδα κατοικίδιων,1,ΦΤΙΑΞΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ...ΚΟΥΖΙΝΑ,47,φύλλα,5,φυσικά υλικά,1,φυτά,29,ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ,30,ΦΥΤΑ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΕΣ,1,φωτισμός εξωτερικών χώρων,2,φωτισμός εσωτερικών χώρων,2,φωτισμός με ταινίες Led,1,ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ,2,φωτιστικά,31,φωτιστικά από θαλασσόξυλα,1,φωτιστικά από κληματόβεργες,1,φωτιστικά από μπουκάλια,1,φωτιστικά με σκοινί,1,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,5,φωτογραφίες,4,ΧΑΛΙΑ,8,χαλιά,12,ΧΑΛΙΑ ΣΙΣΑΛ,1,ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ,1,ΧΑΡΤΕΣ,1,χαρτί,44,ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ,1,ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΚΕΡΙΑ,15,χειροποίητα σαπούνια,2,χειροποίητα στολίδια,1,ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΚΑ,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ,176,χριστουγεννιάτικα γούρια,1,χριστουγεννιάτικα δέντρα,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΩΡΑ,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ,7,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ BAZAAR,2,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΓΙΡΛΑΝΤΕΣ,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΑΚΙ,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,103,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΒΙΤΡΙΝΑ,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ,58,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΓΙΑ ΠΟΡΤΕΣ,1,χριστουγεννιάτικη συνταγή για ψωμί,1,χριστουγεννιάτικο αμπαλάζ για μπουκάλια,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ,7,χριστουγεννιάτικο τραπέζι,2,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚH ΔΙΑΚΟΣΜΗΣH,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΚΑΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ,1,ΧΡΙΣΤΟΥΕΝΝΑ,1,χρώμα,2,χρώμα μαυροπίνακα,2,χρώμα σπρέϊ,1,χρώματα για κατασκευές,1,χρώματα κιμωλίας,21,χρώματα σπρέϊ,1,χρώματα σπρέϋ,1,ΧΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ,99,χτιστές κατασκευές για το μπάνιο,1,ΧΤΙΣΤΟΙ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ,2,χωριάτικο στυλ,2,Χώροι για άτομα με κινητικά προβλήματα,1,χώροι για παιδικές δραστηριότητες,1,ψάθα,6,ΨΑΘΙΝΑ ΧΑΛΙΑ,1,ψηφιδωτά,15,ψηφιδωτά νούμερα για διεύθυνση σπιτιού,1,AirBNB,4,Aithrio.com,1,Annie Sloan,10,anysticker,1,ART,10,avramis,1,bar,1,Bohemian,5,boho style,11,camping,4,camping στην Ελλάδα,2,Chalk of the Town,1,chalk paint,1,collage,1,COTTAGE,1,country στυλ,3,Covid19,10,Deco Tip,1,DECOUPAGE,27,decoupage γενικά,4,decoupage με ύφασμα,1,decoupage σε έπιπλα,2,decoupage σε τσάντες παπούτσια,2,DESIGN,8,DESIGN IS THIS,1,diaper cakes,1,DIY,170,DIY ΕΠΙΠΛΑ,128,DIY έπιπλα,26,DIY ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΣΤΟΛΕΣ,4,DIY ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ,29,DIY XALIA,5,DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,629,DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΥΦΑΣΜΑ,1,Driftwood Art,2,DRIVE&LISTEN,1,E-SHOPS,1,Easy DIY,51,ektorp,1,ESHOPS,4,ethnic στυλ,13,fairy gardens,3,fairy lights,1,faiy gardens,1,Fallingwater,1,floral,2,FOOD ARTIST,1,food plating,1,GAMES,1,Garden Answer,1,graffiti,2,GREEN LIVING,15,HOME TOURS,211,HOTELS TOURS,33,HOTELSTOURS,1,Hundertwasser,1,ikea,9,illustradays,1,inart,1,instagram,1,INSTAGRAM HOMES,49,INTERNET,2,JAPANDI,1,Kintsugi,1,KOYZINA,1,laminate,1,led,3,ledokosmos,1,LEGO,3,leroy merlin,5,loft,1,marble ideas,1,minimal στυλ,1,natural christmas,1,nautical στυλ,2,oikianet.gr,1,pakketo.com,1,Paper Wicker,1,patchwork,3,pets,3,pour painting,1,powertex,2,praktiker,4,proofing hyperstone,1,PUZZLE,1,quilting,2,recycle,8,resin,3,retro,3,RETRO ΕΠΙΠΛΑ,1,reuse,37,Royal Design Studio,4,RUSTIC,1,sgraffito,1,shabby chic στυλ,2,Soulouposeto,1,stencils,11,STREET ART,1,SUPER MARKETS ΑΓΟΡΕΣ ONLINE,1,terrarium,2,TikTok,1,upcycling,1,Valentine's Day,1,VELVET,1,video,2,videos,65,vintage,32,vintage κουζίνες,3,WALL ART,1,wall decoration,1,WALL MURALS,2,wall&design.gr,1,WEB,5,windowswap,1,XEIROTEXNIKA,1,xinara house,1,
ltr
item
SOULOUPOSETO: ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΗΠΟΥ -1-
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΗΠΟΥ -1-
Πληροφορίες, προτάσεις και λεπτομέρειες για τον σωστό σχεδιασμό-διαμόρφωση του κήπου σε βασικά στοιχεία του όπως είδος περίφραξης, εδαφοκάλυψης, σκίασης, επιλογή φυτών, φωτισμό, διαμόρφωση παρτεριών
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjTiib3ngJGRi1iP6NHkcJ-LcdDY2xkLB3_pL0wuMhiadkY-lh3B-66lq7FNppRE694GWtseqBrelCUhag_3LfdhLmITp0WdgYh232PkpAA89-LIaxCMdRhk_COL6J84wePuL9ed5YZXK4/s320/DIAMORFOSH+KHPOY.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjTiib3ngJGRi1iP6NHkcJ-LcdDY2xkLB3_pL0wuMhiadkY-lh3B-66lq7FNppRE694GWtseqBrelCUhag_3LfdhLmITp0WdgYh232PkpAA89-LIaxCMdRhk_COL6J84wePuL9ed5YZXK4/s72-c/DIAMORFOSH+KHPOY.jpg
SOULOUPOSETO
https://www.soulouposeto.gr/2018/05/diamorfosh-khpou-1.html
https://www.soulouposeto.gr/
https://www.soulouposeto.gr/
https://www.soulouposeto.gr/2018/05/diamorfosh-khpou-1.html
true
4011188418940387580
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts Δείτε τα όλα Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES Άρθρα Δείτε τα όλα ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ARCHIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Ιαν Φεβ Μαρ Απρ May Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content