ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: ΚΥΚΛΑΜΙΝΑ

 Cyclamen
Από τα πιο όμορφα εποχιακά φθινοπωρινά λουλούδια με το άσπρο, ροζ, μωβ ή κόκκινο χρώμα τους να μας υπενθυμίζει  ότι ...ο χειμώνας είναι ήδη εδώ, αφού βρίσκονται σε πλήρη ανθοφορία από τον Oκτώβρη έως και το τέλος του Δεκέμβρη.

Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολα φυτά στην φροντίδα τους αρκεί όμως να βρείτε την σωστή θέση γιατί δεν αντέχουν την ζέστη και το πότισμά τους να είναι τόσο όσο το χώμα τους να διατηρείται μόνιμα ελαφρά νωπό.


Τα κυκλάμινα γενικά αγαπούν την υγρασία αλλά όχι και το πολύ νερό γι΄αυτό και τέτοιες θα πρέπει να είναι οι συνθήκες που θα πρέπει να δημιουργήσετε σε όποιο σημείο τα τοποθετήσετε και αυτή είναι και η βασική αιτία που δεν θα αντέξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ούτε στο εσωτερικό του σπιτιού αλλά ούτε και στην απευθείας έκθεση στο συνεχές νερό της βροχής. 
 Cyclamen
 CyclamenΣε όλα τα φυτώρια από τον Σεπτέμβρη κιόλας θα βρείτε  ανθισμένα γλαστράκια με κυκλάμινα σε ποικιλία μεγεθών και χρωμάτων. 

Μεταφυτέψτε
απευθείας στο χώμα ή σε μεγαλύτερες γλάστρες και ζαρντινιέρες προστατεύοντας το χώμα γύρω από τις ρίζες τους με χαλίκι και τοποθετήστε τα σε σημεία φωτεινά αλλά προστατευμένα σχετικά από την απευθείας έκθεση στον ήλιο, σε κλίματα με ιδιαίτερο θερμό φθινόπωρο αλλά και υπερβολικό  νερό της βροχής

 Cyclamen

Κάτω από δέντρα ή μεγαλύτερα φυτά, τα σκεπασμένα μπαλκόνια και τα επίσης σκεπασμένα πρεβάζια των παραθύρων με σχετική σκιά τις περισσότερες ώρες της ημέρας, από τα ιδανικότερα σημεία για την ανάπτυξη των κυκλάμινων. 

 CyclamenΣε μεγάλα δοχεία φύτευσης αναμείξτε τα χρώματά τους, είναι πραγματικά πολύ όμορφο το αποτέλεσμα και την περίοδο της πλήρους ανθοφορίας τους "χαρείτε" ειδικά τα πιο μικρά γλαστράκια μέσα σε όμορφα κασπώ στο εσωτερικό του σπιτιού. Θα χρειαστεί απλά να κρατάτε το χώμα τους υγρό και να βρίσκονται σε σημείο με αρκετό φως.

Όταν λουλούδια και φύλλα αρχίσουν να μαραίνονται, συνήθως στο τέλος του Δεκέμβρη, κόψτε ολόκληρο το μέρος του φυτού που εξέχει από το έδαφος ή το χώμα της γλάστρας. 
Ο βολβός στο έδαφος θα αρχίσει ξανά να αναπτύσσεται στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού οπότε και το φυτό θα χρειάζεται τακτικό πότισμα για να ανθίσει ξανά από την αρχή του φθινοπώρου. 


 Cyclamen
 CyclamenΚαι τα άγρια πολύ μικρά κυκλαμινάκια που από τον Οκτώβρη μέχρι και το τέλος του Δεκέμβρη θα βρείτε σε κάθε σημείο της ελληνικής υπαίθρου αλλά ακόμα και σε δασάκια και άλση εντός των πόλεων, εξίσου εύκολα θα αναπτυχθούν αν τα μεταφυτέψετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας αρκεί να τους εξασφαλίσετε παρόμοιες συνθήκες διαβίωσης μ΄εκείνες στο φυσικό τους περιβάλλον δηλαδή υγρασία και όχι απευθείας και έντονη έκθεση στον ήλιο.  


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

,