Ψηφιδωτά με Χαρτί




Απλή, πολύ οικονομική και ευφάνταστη ιδέα  από το confessionsofaserialdiyer.com για την δημιουργία "ψηφιδωτών" με την χρήση χαρτιού αντί για κανονικές ψηφίδες. 

Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο με ένα πρόσθετο "ενδιαφέρον" σε σχέση με το κλασσικό decoupage, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για την ίδια ακριβώς τεχνική με την διαφορά ότι αντί για πολύ λεπτό θα χρησιμοποιήσετε χαρτί λίγο πιο χοντρό και οποιουδήποτε τύπου-σχεδίου, κομμένο σε μικρά ακανόνιστου σχήματος κομμάτια. 

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα η παραλλαγή αυτή "decoupage" έχει εφαρμοστεί στην επάνω επιφάνεια ενός ξύλινου τραπεζιού troley, εσείς ασφαλώς μπορείτε να το κάνετε σε έναν απλό ξύλινο δίσκο σερβιρίσματος, στην επιφάνεια ενός μικρού βοηθητικού τραπεζιού ή σε οποιοδήποτε άλλο έπιπλο - αντικείμενο.






Εκτός από την επιφάνεια που θα επιλέξετε για να δημιουργήσετε το ιδιόμορφο αυτό "ψηφιδωτό" θα χρειαστείτε:
- Χαρτί - Κόλλα και Βερνίκι decoupage.

Αν η επιφάνεια που θα δουλέψετε δεν έχει την απόχρωση που θέλετε, ασφαλώς θα την βάψετε και θα αφήσετε να στεγνώσει εντελώς πριν ξεκινήσετε την επεξεργασία της με το χαρτί.

Κόψτε το χαρτί σε μικρά κομμάτια και σε ακανόνιστα, πολυγωνικά και πολυπλευρικά σχήματα και κολλήστε τα με την κόλλα, με την κλασσική διαδικασία του decoupage, αφήνοντας ανάμεσα τους μικρά κενά, ώστε να δημιουργηθεί μια όψη "ψηφιδωτού". 

Όταν η κόλλα στεγνώσει περάστε 2-3 χέρια προστατευτικό βερνίκι που θα αδιαβροχοποιήσει και θα προστατέψει την επιφάνεια από φθορές.
Tip

Για πιο πειστική όψη ψηφιδωτού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεπτό χαρτόνι. Θα δουλέψετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και όταν η κόλλα στεγνώσει γεμίστε τα κενά ανάμεσα στο κομμάτια χαρτιού με μια πάστα για κατασκευές ή έτοιμο ακρυλικό στόκο, σαν να επρόκειτο για ένα κανονικό ψηφιδωτό αποτελούμενο από ψηφίδες στο οποίο θα γεμίζατε τα κενά με μείγμα αρμόστοκου. Χρησιμοποιείστε μια μικρή και ιδιαίτερα λεπτή  σπάτουλα που θα σας επιτρέψει να ισιώσετε την πάστα ή τον στόκο ώστε σε όλα τα σημεία η κατασκευή να έχει το ίδιο πάχος και σκουπίζοντας όσο το δυνατόν γρηγορότερα το χαρτί ώστε να μην "ποτίσει". Αφήστε να στεγνώσει εντελώς και περάστε κανονικά το προστατευτικό βερνίκι. Εδώ θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες για την κατασκευή κανονικών ψηφιδωτών.