DEGOUPAGE ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΣΥΡΤΑΡΙΕΡΑE

ξαιρετικής αισθητικής τελικό αποτέλεσμα σε αντικέ ύφος  από το livemaster.ru με μια καθόλου δύσκολη διαδικασία και που ασφαλώς μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους μικρό ή μεγαλύτερο έπιπλο με συρτάρια.  

Τέτοιες μικρές θήκες-συρταριέρες, για την οργάνωση-αποθήκευση ειδών γραφείου, μικροαντικειμένων, κοσμημάτων κλπ. θα βρείτε τόσο σε καταστήματα ειδών σπιτιού όσο και σε εκείνα με υλικά για κατασκευές-Decoupage σε οικονομικές τιμές. Δείτε ενδεικτικά εδώ μια τέτοια συρταριέρα με κόστος 5 ευρώ. 

ΥΛΙΚΑ-ΕΡΓΑΛΕΙΑ

- Ξύλινη συρταριέρα
- Χαρτοπετσέτες, κόλλα, βερνίκι decoupage
- Λευκό ακρυλικό χρώμα
-Aκρυλική λευκή πάστα ή έτοιμο ακρυλικό στόκο 
-Βερνίκι ξύλου σε σκούρα απόχρωση (προαιρετικά και αν το έπιπλο που θα χρησιμοποιήσετε είναι άβαφτο)
 Stencil, πινέλο, σπάτουλα, γυαλόχαρτο

1. Αν χρησιμοποιήσετε συρταριέρα από ακατέργαστο άβαφτο ξύλο (όπως συνήθως είναι τα οικονομικά τέτοια κομμάτια που θα βρείτε στην αγορά) βάψτε την αρχικά με το βερνίκι ξύλου και με όσα χέρια χρειάζεται για ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. 
Αφού στεγνώσει, περάστε ελαφρά με το γυαλόχαρτο τις κόχες και τα εμφανή σημεία που δεν θα καλυφθούν με χαρτί, δημιουργώντας έτσι στο ξύλο μια ελαφρά παλαιωμένη όψη. 
Στην συνέχεια βάψτε με το λευκό ακρυλικό χρώμα όσες πλευρές-σημεία θα επεξεργαστείτε με decoupage και αφήστε να στεγνώσει2. Το αμέσως επόμενο στάδιο είναι να καλύψετε την εμπρός όψη των συρταριών και την πάνω και πλαϊνές πλευρές με χαρτοπετσέτα
Ο απλούστερος τρόπος για να το κάνετε, σε τέτοιες περιπτώσεις που θέλετε να εφαρμόσετε decoupage σε ολόκληρες μικρές επιφάνειες είναι η τεχνική του ...σιδερώματος του χαρτιού. 

Απλώστε την κόλλα, αφήστε να στεγνώσει και στην συνέχεια απλώστε την χαρτοπετσέτα, ισιώστε με τα χέρια σας και ...σιδερώστε με το σίδερο σε μέτρια θερμοκρασία (χωρίς ατμό) έως το χαρτί να ενσωματωθεί πλήρως πάνω στο ξύλο. Σε ένα κομματάκι γυαλόχαρτο "κόψτε" περιμετρικά το χαρτί που περισσεύει. 

Δείτε εδώ λεπτομέρειες για την συγκεκριμένη τεχνική και πολλά ακόμη ...τρυκ για να πετύχετε ευκολότερα το τέλειο αποτέλεσμα δουλεύοντας decoupage με χαρτοπετσέτα

3. Διακοσμήστε όποια σημεία θέλετε στην πάνω όψη του επίπλου και την εμπρός πλευρά των συρταριών με το stencil, γεμίζοντας με μια μικρή σπάτουλα τα κενά του σχεδίου με την πάστα ή έτοιμο λευκό ακρυλικό στόκο

Επιλέξτε ένα σχέδιο stencil μπορντούρα με έντονα διάτρητα μέρη, έτσι ώστε το ίδιο έντονο να είναι και το ανάγλυφο αποτέλεσμα που θα δημιουργήσει. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα κομμάτι δαντέλας ή οποιοδήποτε διάτρητο ύφασμα ή χαρτί που μπορεί να σας δώσει ανάλογο αποτέλεσμα. 

Όταν στεγνώσει η πάστα ή ο στόκος,  περάστε με σφουγγαράκι το σχέδιο με βερνίκι ξύλου, καφέ μπογιά ή πατίνα, ό,τι διαθέτετε, βάφοντας και "ξεφάβοντας" ελαφρά, ο στόχος είναι απλώς και μόνο να "σπάσει" το άσπρο και να αποκτήσει το σημείο εκείνο μια αντικέ "ατημέλητα" βαμμένη όψη. 
Αφήστε να στεγνώσουν όλα τα χρώματα και περάστε ολόκληρη την κατασκευή με 2-3 χέρια προστατευτικό βερνίκι. 
Και...

* Παραπάνω από το μισό της επιτυχίας σε ό,τι αφορά την αισθητική-διακοσμητική τελική όψη τέτοιων κατασκευών, είναι η επιλογή και ο συνδυασμός των κατάλληλων σχεδίων  του χαρτιού που θα χρησιμοποιήσετε για το decoupage. Σε τέτοιου είδους αντικείμενα τα επαναλαμβανόμενα σχέδια είναι τα πιο ενδεδειγμένα και στην αγορά θα βρείτε χαρτοπετσέτες με τέτοια σχέδια σε πολύ μεγάλη ποικιλία μοτίβων-αποχρώσεων.

* Ασφαλώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ρυζόχαρτο ή οποιοδήποτε άλλο χαρτί για decoupage, όπως η πολύ λεπτή υφή της χαρτοπετσέτας και ειδικά με την τεχνική του σιδερώματος δημιουργεί ένα αποτέλεσμα στο οποίο το χαρτί δεν ξεχωρίζει καθόλου και το σχέδιο φαίνεται τελικά σαν πραγματικά ζωγραφισμένο πάνω στο ξύλο. 
Τέτοιου είδους κατασκευές που το συνολικό τους κόστος με όλα τα υλικά, πολλά από τα οποία (βερνίκια, κόλλα χρώματα, stencils) θα τα χρησιμοποιήσετε πολλές φορές σε κάθε είδους δημιουργίες) δεν ξεπερνά τα 15-20 ευρώ είναι εξαιρετικές επιλογές και για τις περιπτώσεις που θέλετε να προσφέρετε ένα πραγματικά ιδιαίτερο και χειροποίητο δώρο
ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: