Μεγαλώστε (;) τους ελάχιστους χώρους σας

Διαμόρφωση Διακόσμηση σε μικρούς χώρους


Η...φιλοσοφική άποψη ορισμένων ότι «ο χώρος είναι όπως τα λεφτά και όσα κι αν έχουμε, πάντα θα θέλουμε παραπάνω» και πως  είναι όλα θέμα "έξυπνων λύσεων", ελάχιστη μάλλον παρηγοριά μπορεί να σας προσφέρει, εκείνες τις φορές  που παρατηρώντας τα ασφυκτικά γεμάτα δωμάτια  θέλετε να τα γκρεμίσετε, να τα πυρπολήσετε ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, απλά να τα ...εγκαταλείψετε τρέχοντας. Αλλά δυστυχώς ούτε να τρέξετε δεν μπορείτε εκεί μέσα… Το μόνο που μπορείτε, είναι να πηγαίνετε από το ένα δωμάτιο στο άλλο οπισθοχωρώντας προσεκτικά στις μύτες, για να μη σκουντουφλήσετε πάνω στα έπιπλα. :)



Και βεβαίως θα έχετε κι εσείς ...άπειρες φορές βρεθεί μπροστά σε ιδανικές λύσεις «επί χάρτου» και σε φανταχτερές φωτογραφίες περιοδικών που θαυμάσατε το πόσο τέλεια χωρούν όλα, το πόσο ιδανικά έχουν διακοσμηθεί και απορείτε γιατί όλα αυτά τα "σχέδια" δεν μπορέσατε ποτέ να τα εφαρμόσετε και στο δικό σας μικρό σπίτι, γιατί όσο κι αν προσπαθήσατε δεν κατορθώσατε κι εσείς να κάνετε τα δικά σας δωμάτια τόσο "ευέλικτα" και λειτουργικά όσο πχ εκείνα τα κουκλίστικα δωματιάκια του ΙΚΕΑ που όλα τα χωρούν με τρόπο ιδανικό; 

Γιατί άραγε "μόνο εσείς" δεν μπορείτε να τα καταφέρετε;;;; Πολύ απλά γιατί τις πιο πολλές φορές, αυτές οι εκπληκτικές εικόνες «άνεσης»  σε χώρους ελάχιστων τετραγωνικών, δεν είναι στην πραγματικότητα διακοσμητικές αλλά αρχιτεκτονικές προτάσεις.


Που σημαίνει ότι βασικά στοιχεία που δημιουργούν την αίσθηση... «ζούμε σαν σε γήπεδο μέσα στο δυάρι», δεν αφορούν την εκ των υστέρων εσωτερική διαμόρφωση - διακόσμηση του χώρου αλλά σε στοιχεία που έχουν ήδη ληφθεί υπόψη,  όταν ακόμα το δυάρι βρισκόταν στα ...τούβλα. Σ΄ αυτές τις  «άνετες» εικόνες   π.χ έχουν εκ των προτέρων προβλεφθεί εσοχές για ορισμένα εντοιχισμένα έπιπλα, συρόμενες εσωτερικές πόρτες, έχει μελετηθεί το σημείο των παραθύρων, όπως κι εκείνο  των σωμάτων θέρμανσης και πολλές ακόμα, καθόλου "λεπτομέρειες", που σαφώς εξοικονομούν χώρους. 
Δεν θα δείτε πχ σε καμιά απ΄ αυτές τις προτάσεις μικρή κουζίνα ένα τζάκι τεράστιο σαν το δικό σας που καλύπτει και "αχρηστεύει" ολόκληρο τον ένα τοίχο, του έτσι κι αλλιώς μικρού καθιστικού, ενώ θα μπορούσε να ήταν γωνιακό, ούτε μια παιδική κρεβατοκάμαρα, που σε κανένα τοίχο της δεν μπορείτε με άνεση να τοποθετήσετε π.χ μια μεγάλη σύνθεση ραφιών-γραφείου. Πως να το κάνετε αφού στον ένα υπάρχει η εντοιχισμένη ντουλάπα, στους άλλους παράθυρα και στον τρίτο η πόρτα που ανοίγει προς τα μέσα και το καλοριφέρ; Δεν  θα βρείτε πουθενά, στις "ιλλουστρασιόν λύσεις για μικρούς χώρους", να απεικονίζεται ένα "άχρηστο" τεράστιο χωλ σαν αυτό που διαθέτει το δικό σας παλιό διαμέρισμα και καμμία απ΄αυτές τις μικρές αλλά τόσο "άνετες" κρεβατοκάμαρες  δεν μοιάζει με φαρδύ διάδρομο σαν τη δική σας κλπ. 
Φυσικά και δεν πρέπει να απελπίζεστε με το ξεκίνημα της προσπάθειας να διαμορφώσετε λειτουργικά αλλά και καλαίσθητα ένα μικρό δωμάτιο όμως βασικό, για να μην απογοητευτείτε ακόμα περισσότερο τελικά κι από όσο ...στριμώχνεστε στο σπίτι σας, είναι να μην έχετε αυταπάτες ότι ακολουθώντας κατά γράμμα «διακοσμητικές μαγικές ιδέες» φτιαγμένες ειδικά για ...στενάχωρους χώρους, θα φτάσετε κι εσείς στο ίδιο αποτέλεσμα μ΄ αυτό που βλέπετε στις εντυπωσιακές εικόνες που τις  συνοδεύουν. Παρ΄όλα αυτά υπάρχουν βασικές αρχές και λύσεις, όταν το μέγεθος των χώρων δεν σας βοηθά και να θυμάστε πως όσο μικρότεροι είναι, τόσο περισσότερες απ΄ αυτές θα πρέπει να ενσωματώσετε, για να δημιουργήσετε  μια πιο  άνετη εικόνα οπτικά αλλά και για να γίνουν όσοι πιο λειτουργικοί είναι δυνατόν



ΧΡΩΜΑ

Όσο κι αν σας αρέσουν τα σκούρα χρώματα είναι άκρως απαγορευτικά για πολύ μεγάλες επιφάνειες μικρών δωματίων,  ειδικά σε ταβάνι και πατώματα. Η επιλογή σας για την οροφή μία και μοναδική. Λευκό.... Για τους επιμέρους τοίχους θα φτάσετε το πολύ μέχρι κάποια παλ  απόχρωση και εννοείται ότι αν τους γεμίσετε  με τεράστια σκουρόχρωμα κάδρα, είναι σαν να είναι βαμμένοι σε ...σκούρο καφέ. 

Σε καμιά επίσης περίπτωση δεν σας επιτρέπεται να  «φορτώσετε» τα πατώματα με πολύ σκούρα χαλιά. Σε παλιά σπίτια που διαθέτουν σκουρόχρωμα μωσαϊκά, κακόγουστα πλακάκια ή φθαρμένα πατώματα, μια ιδέα   είναι να τα αντικαταστήσετε με έτοιμα ανοιχτόχρωμα φύλλα παρκέ. Είναι  μια σχετικά οικονομική λύση και χωρίς ιδιαίτερη φασαρία στην τοποθέτηση κι ακόμη πιο απλή ιδέα να  «καλύψετε» το σκούρο πάτωμα με ανοιχτόχρωμα ψάθινα χαλιά. Θα τα βρείτε σε όλα τα πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού, είναι πάρα πολύ κομψά,  πρακτικά στο καθάρισμα και  μπορούν να μείνουν στη θέση τους και το καλοκαίρι, χωρίς να δείχνουν καθόλου αντιαισθητικά.
Πέρα από τις αποχρώσεις των τοίχωνκαθοριστικό είναι και το χρώμα επίπλων και υφασμάτων. Το λευκό και οι πολύ απαλές μπεζ όπως και όλες οι παλ αποχρώσεις,   οι πλέον ενδεδειγμένες  για μικρά δωμάτια, αλλά σίγουρα όχι και οι πιο πρακτικές και "ζεστές", αν δεν τις συνδυάσετε με έντονους χρωματισμούς στα υφασμάτινα στοιχεία κάθε χώρου. Εξάλλου ότι το καθιστικό σας μοιάζει με ...χωλ, δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη ότι πρέπει να θυμίζει και προθάλαμο «νοσοκομείου».... Φυσικά καμία διακοσμητική θεωρία δεν θα σας απαγορεύσει να χαρείτε έναν μόνον τοίχο ή κάποια επιλεγμένα σημεία σε σκούρο χρώμα, τον υπέροχο σκούρο μπλε καναπέ σας, ή να ακουμπάτε τον καφέ σας στο κατάμαυρο ινδικό τραπεζάκι…. Απλά σε γενικές γραμμές και ειδικά σε ότι καταλαμβάνει μεγάλη επιφάνεια (τραπεζαρία, βιβλιοθήκες κλπ)  αποφύγετε το πολύ σκούρο χρώμα του ξύλου, όπως και τις βαριές σκούρες κουρτίνες. 

 ΕΠΙΠΛΑ
Πόσα ακριβώς, ποιά και που;

Το να περιοριστείτε μόνο σε όσα  σας είναι πραγματικά αναγκαία, είναι ένα από τα πιο σημαντικά που μπορείτε να κάνετε σε χώρους περιορισμένων τετραγωνικών.
Αν καλά καλά δεν χωράτε εσείς και τα βασικά, είναι προφανές ότι δεν περισσεύει εκατοστό για περιτές «φιγούρες». Τραπεζάκια και  παρατραπεζάκια γεμάτα διακοσμητικά,  ξύλινα μπαουλάκια γεμάτα άχρηστα αντικείμενα, μικρές και μεγαλύτερες βιτρίνες γεμάτες ασημικά και πορσελάνες, που δεν χρησιμοποιούνται ποτέ, την συλλογή  στους τοίχους απ΄ όλα τα σουβενίρ που έχετε μαζέψει από τα ταξίδια σας και γενικά αυτή την εικόνα "καλώς ήρθατε στο μουσείο μας", αφήστε την για την έπαυλη που θα χτίσετε όταν γίνετε πλούσιοι…. :)
Όσο λιγότερα υπάρχουν σ΄ ένα μικρό δωμάτιο, τόσο μεγαλύτερο θα δείχνει και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα έπιπλα, αλλά για κάθε είδους αντικείμενα.


Και φυσικά κανένας δεν χρειάζεται  να σας υπενθυμίσει ότι οι μικροί χώροι ασφυκτιούν ακόμα περισσότερο, όταν διακοσμηθούν αποκλειστικά με ογκώδη έπιπλα και σκουρόχρωμα υφάσματα. 
Γενικά, πλαισιώνοντας ανοιχτόχρωμα και "ελαφρά" έπιπλα με έντονου χρωματισμού  υφάσματα θα έχετε πολύ ευκολότερα σε ό,τι αφορά τους συνδυασμούς ένα πολύ πιο πετυχημένο αποτέλεσμα απ΄ ότι λειτουργώντας αντίστροφα.

Πολλοί επίσης είναι και οι «μύθοι», για το πώς ακριβώς πρέπει να τοποθετούνται τα έπιπλα, σε δωμάτια μικρών διαστάσεων. Ο πιο συνηθισμένος και πολλές φορές ο πιο λάθος τρόπος, είναι το να τα παρατάξετε περιμετρικά του δωματίου ακουμπώντας τα όλα στους τοίχους, γιατί έτσι "υποτίθεται" ότι θα αφήσετε μεγαλύτερο  κενό χώρο ανάμεσα, μεγαλώνοντας την οπτική εντύπωση. 

Κι όμως αυτή δεν είναι πάντα η ενδεδειγμένη τακτική. Φυσικά και δεν θα βάλετε καταμεσής ενός μικρού δωματίου τον καναπέ σας,  αν πρόκειται να τον ...μετακινείτε κάθε φορά για να το διασχίσετε,  αλλά το να τον τοποθετήσετε σε κάποιο άλλο, εκτός τοίχου, σημείο και ακριβώς στη πλάτη του να ακουμπήσετε ένα τραπέζι κονσόλα, είναι μια ιδέα πολύ περισσότερο λειτουργική από μια κανονική τραπεζαρία που θα στριμωχνόταν κι εκείνη κολλητά στη γωνία ενός τοίχου, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι είναι μεγάλη για τον συγκεκριμένο χώρο.

Γενικά η ...κλασσική ιστορία "τραπεζαρία με μερικές ασορτί καρέκλες" είναι  κάτι που, όταν το μέγεθος του χώρου δεν την αντέχει, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα κακόγουστη και άχρηστη τελικά επιλογή. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να αντικαταστήσετε  αυτή την πατροπαράδοτη διάταξη και το πρώτο και βασικό είναι να παραδεχθείτε ότι μια τραπεζαρία για να αναδεικνύεται  και κυρίως για να είναι λειτουργική, για τη χρήση που έχει σχεδιαστεί, απαιτεί χώρο. Επίσης, αν δεν είστε ο τύπος που κάθε μέρα μπαινοβγαίνει κόσμος σπίτι σας, αναρωτηθείτε κάθε πότε την χρησιμοποιείτε. 
Αν η απάντηση είναι 3-5 άντε 10 φορές τον χρόνο, τότε σίγουρα δεν αξίζει να δεσμεύετε μ΄ αυτήν μεγάλο μέρος από τον πολύτιμο καθημερινό σας χώρο. Αν το τραπέζι της τραπεζαρίας σας βρίσκεται  στριμωγμένο μαζί με κάποιες από τις καρέκλες του με τρόπο που  για να καθήσει κάποιος πρέπει να κάνει ...μετακόμιση,  δυο ακόμα καρέκλες λίγο πιο πέρα και η επόμενη κάνει χρήση ...κρεμάστρας στο υπνοδωμάτιό σας, είναι προφανές ότι απλά, δεν είναι αυτό το κατάλληλο έπιπλο για τους χώρους σας. Ένα ανοιγόμενο τραπέζι-κονσόλα είναι η λύση για όταν έχετε καλεσμένους για φαγητό, επιπλέον  μπορεί να χρησιμοποιείται και ως γραφείο όποτε το χρειάζεστε ή και γιατί όχι και για τα καθημερινά γεύματα, αν στην επίσης μικρή  κουζίνα σας δεν χωρά τραπέζι.


Αν τώρα το «παλάτι» σας ανήκει σ΄εκείνη την κατηγορία τετραγωνικών μέτρων, που ούτε στη φαντασία του δεν μπορεί να χωρέσει άλλο τραπέζι εκτός από εκείνο των μικρών διαστάσεων της κουζίνας, μην αγχώνεστε και  κάπου θα φάνε και οι δικοί σας καλεσμένοι. Αντικαταστήστε το κλασσικό τραπεζάκι σαλονιού μ΄ένα απ΄αυτά που αλλάζουν ύψος και μετατρέπονται σε τραπέζι φαγητού. Θα σας κοστίζει κάτι παραπάνω, αλλά είναι μία από τις καλύτερες επιλογές επίπλων «δύο σε ένα», που μαζί μ΄ εκείνη του ανοιγόμενου τραπεζιού/κονσόλα,  αντικαθιστούν  θαυμάσια  την παραδοσιακή τραπεζαρία. 

Εκτός από το «που θα φάνε όλοι αυτοί;» το ίδιο πολύ  τρομοκρατεί τους  μικρούς χώρους και το ερώτημα   «που θα καθήσουν»; Αν μπορείτε να τοποθετήσετε στο καθιστικό σας  έναν καναπέ και 2-3 ακόμα καθίσματα με τη μορφή μικρών πολυθρονών ή μεγάλων σκαμπώ,  είστε τυχεροί. Αν όχι, αποκλείστε τον καναπέ
Στη πραγματικότητα ένας κανονικού μεγέθους τριθέσιος δεν χωρά με άνεση παραπάνω από δύο άτομα, όμως κατά κανόνα καταλαμβάνει πολύ περισσότερο χώρο από όσο δύο μικρές πολυθρόνες ή καρέκλες. 
Αντικαταστήστε τον λοιπόν, αν ο χώρος σας είναι περιορισμένος,  με μικρότερα καθίσματα  πολυθρόνες, καρέκλες, ταμπουρέ ή σκαμπώ με αποθηκευτικούς χώρους, πετάξτε και μερικές μαξιλάρες, δήθεν ανέμελα δήθεν τυχαία στο πάτωμα και ...χίλιοι καλοί θα χωρέσουν. :)


Επίσης "μύθος" η εντύπωση ότι ένας καναπές γωνία, απαιτεί το καθιστικό σας να είναι τεραστίων διαστάσεων. Ίσως συνέβαινε όταν πρωτοεμφανίσθηκαν στην αγορά επίπλων, όμως σήμερα πια μπορείτε να βρείτε ή και να παραγγείλετε στις δικές σας διαστάσεις, αυτόν που ταιριάζει ακριβώς στο χώρο σας. Στα διακοσμητικά υπέρ αυτής της λύσης, ότι θα υπάρχει ένα μόνο κεντρικό κομμάτι στο δωμάτιο κι όχι περισσότερα μικρά, κάτι που ελευθερώνει οπτικά τον χώρο. Πιθανό μειονέκτημα που πρέπει  να μελετήσετε, το ιδιο που συμβαίνει με όλους τους καναπέδες, το πόσα δηλαδή παραπάνω καθίσματα σας εξασφαλίζουν στην πραγματικότητα και αν η επιλογή αυτή αξίζει τον κόπο, ανάλογα με τον χώρο που θα θυσιάσετε.

Μια άκρως κομψή αισθητικά  αλλά και ιδιαίτερα λειτουργική ιδέα,  είναι να εκμεταλλευτείτε τους καθόλου μικρούς χώρους κάτω από χαμηλά ή και πιο ψηλά παράθυρα ή σε παράθυρα που έχουν τοποθετηθεί σε εσοχές τοίχων. Υπήρξε ένα αγαπημένο αρχιτεκτονικό στοιχείο περασμένων δεκαετιών και υπάρχει σε πολλά, παλιά κυρίως σπίτια. 

Αντί λοιπόν σ΄έναν τέτοιο χώρο, να τοποθετήσετε μια καρέκλα δίπλα σ΄ ένα τραπεζάκι για κάποιον «μοναχικό» που θα σας επισκεφτεί, τολμήστε να …χτίσετε ένα καναπεδάκι, το εσωτερικό του οποίου μπορεί να  είναι κενό κι ένας ακόμη πολύτιμος αποθηκευτικός χώρος. Αν εσείς δεν τα καταφέρνει σε τέτοια, ένας ειδικός σε τέτοιες εργασίες δεν θα χρειαστεί πάνω από 1-2 ημέρες και το κόστος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Ειδικά αν αυτού του τύπου η κατασκευή,  μπορεί να τοποθετηθεί  κοντά στον ένα και μοναδικό καναπέ σας,  το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά κι αυτή  θα γίνει η αγαπημένη σας γωνιά για ...χουζούρεμα. 

Οι γωνίες, επίσης, των δωματίων δεν είναι άχρηστες όπως πιθανόν συχνά νομίζουμε και δεν έχουν σχεδιαστεί μόνο για τις γεμίζουμε με….ψηλά αποξηραμένα κλαδιά ή καλόγερους για τα παλτά και τις ομπρέλες. Υπάρχουν πλέον στην αγορά έπιπλα, πολλαπλών χρήσεων, ειδικά σχεδιασμένα για να «χώνονται» σε γωνιές εκτός από όλα αυτά που μπορείτε να δημιουργήσετε με απλά ράφια. 

Με την ίδια απλή λογική που ορίζει  ότι μια γωνιακή ντουζιέρα "απελευθερώνει" το στενόχωρο μπάνιο σας, κινηθείτε και για τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, αξιοποιώντας όπου είναι δυνατόν τα γωνιακά έπιπλα. 



ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Το να "κρύψετε" στο σκοτάδι τα μικρά δωμάτια, δεν είναι η λύση για να μη φαίνεται ...πόσο μέγεθος τους λείπει. Αντίθετα όσο περισσότερο φως υπάρχει,  τόσο πιο ...άνετη η εντύπωση που δίνουν. Μην καλύπτετε τα παράθυρα με χοντρές κουρτίνες και για τον τεχνητό φωτισμό εκτός από ένα κεντρικό φως σε κάθε δωμάτιο, χωρέστε σε μια γωνιά ένα λιτό φωτιστικό δαπέδου ή ένα αμπαζούρ με έντονο όμως φως. Πολύ συνηθισμένη αιτία που ο φωτισμός δεν  αναδεικνύει  τους χώρους μας,  ιδιαίτερα τους μικρούς, είναι το χρώμα του φωτισμού. Διαλέξτε λάμπες με έντονο φως και αποφύγετε σε κάθε περίπτωση  εκείνο το κιτρινωπό  μουντό φως, που κάνει τους τοίχους να φαίνονται πιο σκούροι απ΄ ότι είναι και δημιουργεί μια γενική αίσθηση «ψυχοπλακώματος». Πολλές από τις οικονομικές λάμπες έχουν αυτό το ...κουσούρι, ειδικά οι παλαιότερης τεχνολογίας ή οι πολύ οικονομικές και μικρής ισχύος, όμως πραγματικά αξίζει να πληρώσετε λίγο παραπάνω ώστε ο κάθε χώρος να είναι πραγματικά και σωστά φωτισμένος. 

Δεν είναι σίγουρα το πιο εύκολο, ούτε και από τις πλέον οικονομικές λύσεις, όμως αν το κρίνετε αναγκαίο και υπάρχει η χωροταξική δυνατότητα,  δημιουργείστε επιπλέον παράθυρα.  Το φυσικό φως, είναι από τα πλέον αναντικατάστατα στοιχεία που βοηθούν πολύ ένα μικρό χώρο να δείχνει μεγαλύτερος και πιο άνετος.  

Χρησιμοποιείστε λεπτά υφάσματα για τις κουρτίνες,   προσανατολείστε τα κεντρικά σημεία συγκέντρωσης του σπιτιού ανάλογα με το σημείο που περνάτε τις περισσότερες ώρες σας (καναπές, τραπεζαρία, γραφείο κλπ.) στα σημεία με τον καλύτερο φυσικό φωτισμό και μοιράστε τον τεχνητό ανάμεσα σε δυνατά φωτιστικά στην οροφή αλλά και φωτιστικά δαπέδου και επιτραπέζια, με τρόπο που συνολικά σε κάθε σημείο του δωματίου να υπάρχει επαρκής φωτισμός.  



ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ



Τώρα μάλιστα… Τα πιάσαμε τα λεφτά μας…:) Άντε τα δωμάτια ...καταφέραμε να τα κάνουμε να δείχνουν «στο μάτι» μεγαλύτερα. Με την μία και μοναδική ντουλάπα σας όμως, πως ακριβώς θα γίνει να χωράει περισσότερα;;; Απλά ....δεν θα γίνει!!! :)
Γι΄ αυτό βασικός κανόνας, είναι να βγάλετε από το σπίτι ΟΛΑ όσα δεν χρησιμοποιείτε!! Και ο κανόνας αυτός ισχύει για κάθε είδους αποθηκευτικό χώρο και πάσης φύσεως αντικείμενα. 

Από την ντουλάπα σας με τα ένα σωρό ρούχα και παπούτσια  που δεν σας κάνουν πια ή που δεν σας αρέσουν, μέχρι τα ντουλάπια της κουζίνας, μέχρι το  ντουλαπάκι του μπάνιου, γεμάτο άδεια ή άχρηστα μπουκαλάκια, μέχρι το κουτί με τα μπιζού της δεκαετίας του 80 που ξέρετε καλά πως ποτέ δεν θα τα ξαναφορέσετε,  μέχρι το σύνθετο γεμάτο κλασικές πορσελάνες και κρύσταλλα που ποτέ δεν χρησιμοποιούνται, μέχρι και το καλάθι για τα περιοδικά που περιέχει εκδόσεις του 1960, μέχρι ...μέχρι…. 

Για τίποτα το οποίο δεν σας είναι πραγματικά χρήσιμο, δεν περισσεύει χώρος μέσα σ΄ ένα μικρό  σπίτι και η διάθεση ...ρακοσυλλέκτη, που σας κυριεύει κάθε φορά που αποφασίζετε εκείνο το «ξεκαθάρισμα»,  όπως και το άλλοθι του "πόσο συναισθηματικά δεμένοι" είστε με όλα αυτά, πρέπει οριστικά να σας εγκαταλείψουν.  Αν υπάρχει πατάρι, τοποθετήστε εκεί όσα δεν χωράνε αλλού  ή πιθανόν σε κάποια εξωτερική αποθήκη ή  ακόμα καλύτερα  πακετάρετε όλη την «πολύτιμη σαβούρα» και δώστε χαρά σε κάποιους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη όλα αυτά τα περιττά και άχρηστα για εσάς. xariseto.gr
Για να βολέψετε ότι θα απομείνει, χωρίστε ντουλάπες και ντουλάπια με επιπλέον πρόσθετα ράφια, χρησιμοποιείστε τις μοντέρνες λύσεις με κρεμαστά επιπρόσθετα χωρίσματα για ρούχα που δεν χρειάζονται κρεμάστρες, τσάντες, αξεσουάρ κλπ που κυκλοφορούν στην αγορά και μέσα σε όποια έπιπλα είναι δυνατόν, δημιουργήστε μικρές, έξυπνες αποθήκες. Σκαμπώ που στο εσωτερικό τους θα αποθηκεύσετε κάθε είδους αντικείμενα,  καναπέδες και κρεβάτια με  χώρο για τα παπλώματα, τις κουβέρτες σας, κλπ. 
Αν παρ΄ όλα αυτά οι κλειστοί αποθηκευτικοί σας χώροι  δεν επαρκούν δημιουργήστε νέους, εκμεταλλευόμενοι τους ανοιχτούς. 
Δεν υπάρχει για παράδειγμα κανένας νόμος που να ορίζει ότι το περιεχόμενο μιας βιβλιοθήκης ή μιας σειράς ραφιών πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται σε δημόσια θέα ή ότι οφείλει  να περιλαμβάνει αποκλειστικά βιβλία, cd και διακοσμητικά. Τοποθετείστε εκεί, μέσα σε απλά κουτιά που μπορείτε εξωτερικά να διακοσμήσετε με χαρτί, ύφασμα κλπ όλα σας τα μικροαντικείμενα και αν θέλετε να παρέμβετε ακόμα πιο διακοσμητικά και όχι μόνο χρηστικά, κρεμάστε μπροστά  μια εντυπωσιακή κουρτίνα, δημιουργώντας πανεύκολα μια αληθινά πρωτότυπη και όμορφη κατασκευή.  

Μια πολύ συνηθισμένη αιτία  που μας κάνει συχνά να παραπονιόμαστε ότι «δεν έχουμε χώρο», είναι το αναξιοποίητο ύψος. Πολλά έπιπλα - συνθέσεις - ράφια κλπ. φτάνουν περίπου στα 2 μέτρα ενώ ο χώρος που απομένει έως το ταβάνι είναι ακόμη αρκετός και σε μικρά δωμάτια - σπίτια εξαιρετικά πολύτιμος. 

Η πρόταση φυσικά δεν είναι να «ντύσετε» έναν μικρό χώρο από πάνω μέχρι κάτω με ράφια ή ντουλάπια, "πνίγοντάς" τον. Όμως σε κάποια σημεία μπορεί να γίνει και είναι απίστευτα λειτουργικό. Το ίδιο ακριβώς πιο λειτουργική και βολική θα γίνει και η κουζίνα σας μ΄ αυτόν τον τρόπο. Ξεφύγετε από την καθιερωμένη διάταξη που ορίζει μέχρι ποιο ύψος θα τοποθετηθούν ντουλάπια, δημιουργείστε επιπλέον χώρους για αντικείμενα που σπάνια χρησιμοποιούνται, αλλά που πρέπει να υπάρχουν για εκείνη την εκνευριστική ώρα της …«ανάγκης» και αφήστε ...στο ύψος σας αποκλειστικά εκείνα που χρειάζεστε καθημερινά. Τολμήστε ακόμη και να κρεμάσετε κάποια ογκώδη σκεύη που καταλαμβάνουν, χωρίς να χρησιμοποιούνται συχνά, τον περισσότερο χώρο από τα ντουλάπια σας αν αυτή είναι η μόνη λύση για να τα αποσυμφορήσετε





ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


Ακόμη κι αν κοστίσει παραπάνω απ΄όσο ένα έτοιμο έπιπλο, είναι πάρα πολλές φορές η λύση που ...μια για πάντα θα σας εξασφαλίσει λειτουργικότητα και άνεση σε οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού. 



Είτε πρόκειται για ένα κρεβάτι ειδικά σχεδιασμένο με μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, έναν αντίστοιχο καναπέ, μια ειδική κατασκευή ανοιγόμενου τραπεζιού, είτε θέλετε να διαμορφώσετε ένα εσωτερικό "πατάρι" σε κρεβατοκάμαρες, παιδικά δωμάτια κλπ. είτε ένα ειδικό έπιπλο για την κουζίνα, το μπάνιο κλπ.
Για όλες αυτού του τύπου τις παρεμβάσεις, πάρτε αρκετές προσφορές αφού οι τιμές των επαγγελματιών πολύ συχνά διαφέρουν, επιλέξτε ξύλα και γενικά υλικά αντοχής μεν αλλά όχι ιδιαίτερης ποιότητας εκεί που δεν σας χρειάζεται και εάν εσείς αναλάβετε το βάψιμο - επεξεργασία το κόστος θα μειωθεί ακόμη παραπάνω. 
Το να ζείτε  σ΄ ένα όχι και τόσο ευρύχωρο σπίτι, ό,τι κι αν ισχυρίζονται οι ειδικοί "μάγοι", σίγουρα δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. 
Όμως μπορείτε να κάνετε αρκετά για να βελτιώσετε την κατάσταση. 
Εκμεταλλευθείτε και το τελευταίο εκατοστό, απαλλαγείτε από κάθε άχρηστο και περιττό και   εξαντλήστε κάθε δυνατότητα που σας παρέχει η σύγχρονη αγορά επίπλων και ειδών σπιτιού. 
Με λίγη μελέτη και καλή διάθεση θα δείτε,  ότι όλα θα χωρέσουν τελικά και εσείς μέσα σ΄ αυτά... Για τις "στριμωγμένες" πάντως  ώρες,  θυμηθείτε την άποψη που υποστηρίζει  ότι "...είναι πολλές οι φορές που τα ελάχιστα αρνούνται να συνυπάρξουν  μέσα στο χάος. Πολύ περισσότερες  από εκείνες τις  φορές που τα πολλά κι αγαπημένα,  μια χαρά ταξινομούνται αγκαλιά....." και χωρίς να ξεχνάτε στιγμή πως τα πραγματικά αναγκαία και απαραίτητα σεαυτή την ζωή που συμπεριλαμβάνονται στην γενικότητα "πράγματα" είναι λίγα. Πολύ λίγα...





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto
Όνομα

10 must,8,3D ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ,2,3D DECOUPAGE,1,αγορές on line,4,αερόστατα από κολοκύθες,1,ΑΕΡΟΦΥΤΑ,1,ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΑ,2,αλλαγή ταπετσαρίας,3,αλλαγή υφάσματος πολυθρόνας,1,αλλαγή χρήσης αντικειμένων,1,αλόη,1,αλουμινόχαρτο,3,άμμος,4,ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ,4,ανακύκλωση,4,ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ,19,ανακυκλώσιμα υλικά,13,ανθοδέσμες με σφουγγάρι,1,ΑΝΘΡΩΠΟΙ,1,ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ,1,ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ,5,αντικέ γραφεία,1,αντικέ έπιπλα,1,αντικέ πίνακες,1,αντικείμενα σχέδια Decoupage,1,ΑΝΥΔΡΟΙ ΚΗΠΟΙ,2,αποθήκη,1,αποκριάτικα μακιγιάζ,1,αποκριάτικες κατασκευές,5,αποκριάτικες μάσκες,3,αποκριάτικες στολές,6,αποκριάτικη διακόσμηση,2,ΑΠΟΚΡΙΕΣ,15,αποξηραμένα λουλούδια,1,αποξηραμένες κολοκύθες,2,ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ,25,ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ,1,ασπρόμαυρες διακοσμήσεις,1,αυλές μπαλκόνια σε παραδοσιακό στυλ,1,αφρολέξ,1,βάζα,1,Βασιλικός,1,ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ,1,βάψιμο,1,βάψιμο γενικά,20,βάψιμο γυαλί,3,βάψιμο γυαλιού,1,ΒΑΨΙΜΟ ΕΠΙΠΛΩΝ,73,ΒΑΨΙΜΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ,30,βάψιμο με βερνίκια νυχιών,1,βάψιμο με τεχνοτροπίες,3,βάψιμο μέταλλο,1,βάψιμο μέταλλο σίδερο,1,βάψιμο ξύλου,1,βάψιμο πασχαλινών αυγών,1,βάψιμο πλακάκια,1,βάψιμο τοίχου με σχέδια,2,ΒΑΨΙΜΟ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΩΝ ΔΑΠΕΔΩΝ,1,βάψιμο υφασμάτων,1,ΒΑΨΙΜΟ-ΧΡΩΜΑΤΑ,13,ΒΕΛΟΥΔΟ,1,βιβλία,1,βιβλία ευχών,1,ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ,2,βιβλιοθήκες,9,Βιεννέζικη Ψάθα,2,ΒΙΤΡΩ,2,βιτρώ,1,ΒΟΤΣΑΛΑ,4,βότσαλα,10,ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ,1,ΒΡΑΧΟΚΗΠΟΙ,1,βρεφικά αναμνηστικά,1,γάμος βάφτιση,6,ΓΑΜΟΣ-ΒΑΦΤΙΣΗ,12,ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ,5,ΓΛΑΣΤΡΕΣ,39,γλάστρες με πλακάκια,1,ΓΛΥΠΤΙΚΗ,1,γλυπτική ζωγραφική,1,ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ,2,γραφεία για μικρούς χώρους,1,ΓΡΑΦΕΙΟ,15,γραφείο στο σπίτι,2,γυαλί,16,γυάλινες χριστουγεννιάτικες μπάλες,1,γυαλότουβλα,1,ΓΥΨΟΣ,1,γύψος,3,γυψοσανίδες,1,γωνιακά έπιπλα,1,ΔΑΠΕΔΑ ΒΙΝΥΛΙΟΥ,1,ΔΕΝΤΡΟΣΠΙΤΑ,1,δέρμα,1,διάδρομοι κήπου από παλέτες,1,διακοσμήσεις για την είσοδο του σπιτιού,1,διακοσμήσεις με καναπέδες από παλέτες,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΙΣ ΜΕ ΚΕΡΙΑ,2,διακοσμήσεις σε γκρι χρώμα,1,διακοσμήσεις σε κόκκινο χρώμα,1,διακοσμήσεις σε μπλε πορτοκαλί,1,διακοσμήσεις σε μωβ χρώμα,1,διακοσμήσεις σε παστέλ αποχρώσεις,2,διακοσμήσεις σε πράσινο και ροζ-μωβ,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΩΝ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ,4,ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ,141,διακόσμηση,1,διακόσμηση βιτρίνας,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ,368,διακόσμηση καθιστικού σε εθνικ στυλ,1,διακόσμηση κόκκινο,1,διακόσμηση κονσόλες,1,διακόσμηση κουζίνας,17,διακόσμηση κρεβατοκάμαρας,8,διακόσμηση με γωνιακά έπιπλα,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ,5,διακόσμηση με πουά,1,διακόσμηση με ταπετσαρία,1,διακόσμηση μικρών χώρων,1,διακόσμηση παιδικού δωματίου,2,διακόσμηση πιάτου,1,διακόσμηση σε άσπρο μαύρο γκρι,1,διακόσμηση σε τραπέζια μπουφέδες,1,διακόσμηση σπιτιού,80,ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΟΙΧΩΝ,18,διακόσμηση τοίχων,8,διακόσμηση τούρτας,1,διακόσμηση χαλιά,1,διακοσμητικά από πηλό,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ,13,διακοσμητικά μαξιλάρια,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ,1,διακοσμητικά στεφάνια,4,διακοσμητικά στεφάνια από αλουμίνιο,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΤΥΛ,37,διακοσμητικά φωτάκια,1,διακοσμητικά φωτάκια από ξερά κολοκύθια,1,διακοσμητικά mobiles,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ,1,διακοσμητικός κανόνας 60-30-10,1,διαμόρφωση γραφείου,2,ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΗΠΟΥ,31,διαμόρφωση κήπου,2,διαμόρφωση μικρού μπαλκονιού,2,διαμόρφωση μικρών σπιτιών,1,διαμόρφωση μικρών χώρων,1,διαμόρφωση παραθαλάσσιων σπιτιών,1,διαμόρφωση χώρου για νηπιαγωγεία παιδικούς σταθμούς,1,ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ-ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ,182,διάτρητοι πίνακες,1,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,1,ΔΙΑΦΟΡΑ Εποχιακά,5,ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΩΝ,1,διαχωριστικά χώρου,1,ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑ,1,ΔΙΟΡΑΜΑΤΑ,2,ΕΔΑΦΟΚΑΛΥΨΗ,1,εδαφοκάλυψη κήπων,1,έθνικ διακοσμήσεις,7,ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ,1,είδος χρώματος ανά υλικό,1,ΕΙΣΟΔΟΣ,9,ΕΛΑΤΟ,1,ΕΛΛΑΔΑ,1,εξοχικό,3,έξυπνες λύσεις για μικρούς χώρους,1,ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ,115,ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ,1,ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ,4,επαγγελματικοί χώροι,1,ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ,1,ΕΠΙΠΛΑ,55,έπιπλα από βαρέλια,1,ΕΠΙΠΛΑ ΑΠΟ ΠΑΛΕΤΕΣ,10,έπιπλα από παλέτες,7,έπιπλα από παλιά παράθυρα-πόρτες,1,ΕΠΙΠΛΑ ΚΗΠΟΥ,1,έπιπλα κουζίνας,2,έπιπλα μπάνιου,1,ΕΠΙΠΛΑ RATTAN,1,επισμάλτωση μπανιέρας,1,ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ,1,ΕΠΟΧΙΑΚΑ,4,ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ,1,έτοιμα καλύμματα επίπλων,1,έτοιμος πηλός,8,εύκαπτη πέτρα-πλακάκι,1,ΕΥΚΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,43,εύκολες κατασκευές για στεφάνια,1,ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ,9,ζωγραφική σε τοίχους,1,ζωγραφική σε έπιπλα,1,ζωγραφική σε πέτρες,2,ΗΛΙΑΚΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ,1,ηλιακά φωτιστικά,7,ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΗΠΟΥ,12,ΘΑΛΑΣΣΟΞΥΛΑ,5,θαλασσόξυλα,13,ΘΕΡΜΑΝΣΗ,1,ιδέες βάψιμο,7,ιδέες για βάψιμο επίπλων,2,ιδέες για διαδρόμους μονοπάτια κήπου,1,ιδέες για διαμόρφωση κήπου,1,ιδέες για δώρα σε μετρητά,1,ιδέες για έθνικ διακοσμήσεις,1,ιδέες για έπιπλα ως διαχωριστικά,1,ιδέες για καλύμματα επίπλων,1,ιδέες για κήπο μπαλκόνι,1,ιδέες για κιόσκια σε κήπους αυλές,1,ιδέες για κρεμαστές γλάστρες,1,ιδέες για μικρά μπάνια,1,ιδέες για μικρούς κήπους αυλές,1,ιδέες για μπαλκόνια,2,ιδέες για να φτιάξετε κεφαλάρια,3,ιδέες για παιχνιδοκατασκευές,1,ιδέες για παρτέρια,2,ιδέες για πολύχρωμες κουζίνες,1,ιδέες για ραφιέρες,1,ιδέες για στολισμό καλοκαιρινής βιτρίνας,1,ιδέες για τεχνοτροπίες τοίχου,1,ιδέες για την είσοδο χωλ,2,ιδέες για τούρτες γενεθλίων,1,ιδέες για χριστουγεννιάτικα δώρα,1,ιδέες για ψηφιδωτά σε κήπο,1,ιδέες για decoupage,1,ιδέες για Diaper Cakes,1,ιδέες διακόσμησης πιάτου,1,ιδέες διαμόρφωσης κήπου,2,ιδέες έπιπλα,21,ιδέες επίπλωσης AirBNB,2,ιδέες λύσεις για μικρά καθιστικά,2,ιδέες με πουά υφάσματα,1,ΙΚΕΑ,52,ΙΣΤΟΡΙΑ,1,ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ,1,ΚΑΔΡΑ,2,κάδρα,23,κάδρα από αλουμινόχαρτο,1,ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ,9,καθρέφτες,12,καθρέφτες με θαλασσόξυλα,1,ΚΑΚΤΟΙ,2,καλάθια από κουρελάκια,1,καλάθια με σκοινί,1,καλάμι,3,καλαμωτές,1,καλέντουλα,1,ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΝΕΡΟ,1,ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ,81,καλοκαιρινά τραπέζια,1,καλοκαιρινά χαλάκια εισόδου,1,καλοκαιρινές ιδέες για κάδρα,1,καλοκαιρινές κατασκευές,41,ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ,45,καλοκαιρινή διακόσμηση,19,ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ ΕΠΙΠΛΩΝ,2,καλύμματα επίπλων,3,ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ,1,κάμπινγ,2,ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ,4,καναπέδες,9,καναπέδες από παλέτες,2,καπέλα μινιατούρες,1,καρούλια καλωδίων,1,ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΙΚΕΑ,1,κατασκευέ από σκοινί,1,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,170,κατασκευές από ανακλυκλώσιμα υλικά,1,κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά,1,κατασκευές από βαρέλια,1,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΙ - ΛΥΓΑΡΙΑ,1,κατασκευές από καφάσια,1,κατασκευές από κολοκύθες,5,κατασκευές από κονσερβοκούτια,3,κατασκευές από κουτάκια αναψυκτικών,1,κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων,1,κατασκευές από μεταχειρισμένα παλιά αντικείμενα,1,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΠΑΛΕΤΕΣ,18,κατασκευές από παλέτες για καταστήματα,1,κατασκευές από παλιά παράθυρα-πόρτες,1,κατασκευές από ρολό χαρτιού,1,κατασκευές από συρτάρια,1,κατασκευές για κατοικίδια,2,κατασκευές για κατοικίδια από παλέτες,1,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ,38,κατασκευές για παιδικές κουζίνες,1,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ,52,καΤασκευές επίπλων,1,κατασκευές εφαρμογές πατητής τσιμεντοκονίας,1,κατασκευές κεριά,12,κατασκευές κήπος,23,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΗΠΟΥ,1,κατασκευές με βότσαλα,4,κατασκευές με βότσαλα πέτρες,2,κατασκευές με γλάστρες,1,κατασκευές με γυαλότουβλα,1,κατασκευές με γύψο,3,κατασκευές με γυψοσανίδα,1,κατασκευές με δαντέλες σεμέν,1,κατασκευές με διάτρητα πάνελ,1,κατασκευές με έτοιμο πηλό,5,κατασκευές με θαλασσόξυλα,2,κατασκευές με καλάμια,1,κατασκευές με καλούπι,1,κατασκευές με κεραμίδια,3,κατασκευές με κορμούς,1,κατασκευές με κουκουνάρια,3,κατασκευές με κουμπιά,1,κατασκευές με κοχύλια,1,κατασκευές με λινάτσα,1,κατασκευές με μπουκάλια,3,κατασκευές με ξυλάκια χειροτεχνίας,1,κατασκευές με πλακάκια,1,κατασκευές με σεμέν δαντέλες,4,κατασκευές με σκοινί,3,κατασκευές με σπιρτόκουτα,1,κατασκευές με σύρμα,4,κατασκευές με ταπετσαρία,1,κατασκευές με τσιμέντο,7,κατασκευές με τσιμεντόλιθους,1,κατασκευές με υγρό γυαλί,4,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΥΦΑΣΜΑ,41,κατασκευές με φελιζόλ,2,κατασκευές με φελλό,1,κατασκευές με φύλλα,1,κατασκευές με χαρτί,36,κατασκευές με χαρτί εφημερίδας,1,κατασκευές με χάρτινες αυγοθήκες,1,κατασκευές ρολόγια τοίχου,1,κατασκευές τύπου βιτρώ,1,κατασκευές ψηφιδωτά,1,κατασκευές mobiles,2,κατασκευή αντικέ κάδρα,1,κατασκευή βάσης για κρεμαστής γλάστρας,1,κατασκευή μπωλ από φύλλα,1,κατασκευή παζλ με φωτογραφίες,1,κατασκευή παιδικά κουκλόσπιτα,1,κατασκευή ραφιών από κορνίζες,1,κατασκευή σίτας,1,κατασκευή υφασμάτινων καλαθιών,1,κατασκευή φωτιζόμενο τραπεζάκι,1,κατασκευή φωτιστικών,1,κατασκευή χιονονιφάδες,1,κατασκευή diaper cake,1,κατασκευή diy μελωδών,1,κατασκευή fairy gardens,1,ΚΑΦΕ,1,ΚΕΑ,1,κεραμίδια,1,κερί,11,ΚΕΡΙΑ,14,κεριά,11,κεριά σιτρονέλας,1,κεφαλάρια,7,ΚΗΠΟΣ,78,ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ,275,κηπουρική για παιδιά,1,κηρομπογιές,1,κηροπήγια,6,κηροπήγια από κερί,1,κίτρινοι καναπέδες,1,κλασσικό στυλ,1,κολοκύθες,10,ΚΟΜΟΔΙΝΑ,2,κομοδίνα,5,ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙΑ,20,ΚΟΥΖΙΝΑ,61,κουζίνα,1,ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ,1,κούκλες από ξερές κολοκύθες,1,κουκλόσπιτα,2,κουκουνάρια,4,κουμπιά,1,κουνουπιέρες,1,ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ,5,κουρτίνες,13,κουρτίνες ρόμαν,2,κουρτίνες χωρίς ράψιμο,1,κουρτινόξυλα,1,κοχύλια,6,κρακελέ,2,κρεβάτια,3,κρεβατοκάμαρες έθνικ,1,κρέμασμα κάδρων,1,ΚΡΕΜΑΣΤΡΕΣ ΤΟΙΧΟΥ,1,κρεμάστρες τοίχου,3,ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ,1,ΚΩΝΟΦΟΡΑ,1,ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ,3,ΛΕΥΚΟΙ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ,2,λινάτσα,4,μαγνητικοί πίνακες,1,ΜΑΚΡΑΜΕ,3,μαξιλάρια,8,μαξιλάρια πατώματος,1,μαύρο,1,μαυροπίνακες,5,μελωδοί,1,ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ,1,Μεσογειακό Στυλ,1,ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ,2,μετακόμιση,1,μεταλλικά έπιπλα,1,μεταφορά εικόνας,1,ΜΙΚΡΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ,6,ΜΙΚΡΟΙ,1,ΜΙΚΡΟΙ ΧΩΡΟΙ,148,μινιατούρες για νεραϊδόκηπους,1,μοντέρνα έπιπλα από παλέτες,1,μοντέρνο στυλ,8,ΜΠΑΛΚΟΝΙ,25,μπαμπού,1,ΜΠΑΝΙΟ,31,μπάνιο,1,μπατίκ υφάσματα,1,μπλε,2,Μποέμ,1,ΜΠΟΥΦΕΔΕΣ,1,μπωλ από ρολό χαρτιού,1,μωβ,1,ΝΕΑΝΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ,3,νεραγκούλες,1,νεραϊδόσπιτα,1,ΝΗΣΙΔΕΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ,1,νοικοκυριό,2,Ντίνα Νικολάου,1,ντουλάπες,1,ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ,3,ξερές κολοκύθες,1,ξύλινα βαρέλια,1,ξύλινα κιβώτια,1,ΞΥΛΙΝΑ ΠΑΝΤΖΟΥΡΙΑ,1,ξύλο,40,Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ,97,οδηγίες κατασκευής κεριών,1,ΟΔΗΓΟΙ ΑΓΟΡΑΣ,44,ΟΔΗΓΟΣ για παλαίωση επίπλων,1,ΟΔΗΓΟΣ για camping στην Ελλάδα,2,ΟΔΗΓΟΣ κατασκευής για ΠΟΥΦ,1,οδηγός κατασκευής patchwork,1,ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ,3,οικολογικές πλαστελίνες,1,ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΨΙΜΟ ΑΥΓΩΝ,1,οργάνωση,24,οργάνωση χώρων εργασίας,1,ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ,31,ΟΡΧΙΔΕΑ,1,πάγκοι εργασίας,1,παζλ,1,ΠΑΙΔΙ,1,παιδικά αναμνηστικά,1,παιδικά αποτυπώματα,1,παιδικά γραφεία,2,ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,30,παιδικές κατασκευές,13,παιδικές κατασκευές από αυγοθήκες,1,παιδικές κατασκευές με χαρτί,1,παιδικές κουζίνες από χαρτόκουτα,1,ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ,1,παιδική πισίνα παιχνίδι,1,ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ,34,παιχνιδοκατασκευές,5,παλαίωση επίπλων,2,ΠΑΛΕΤΕΣ,32,παλιά συρτάρια,1,παλιές ραπτομηχανές,1,ΠΑΝΣΕΔΕΣ,1,παπουτσοθήκες,1,παραβάν,1,ΠΑΡΤΕΡΙΑ,9,παρτέρια,14,παστέλ,1,ΠΑΣΧΑ,46,ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ,1,ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ,4,πασχαλινά αυγά,1,ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΑΛΑΘΙΑ,1,ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ,2,ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ BAZAAR,2,ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,29,ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ,2,ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ,12,ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΒΙΤΡΙΝΑΣ,1,ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΜΠΑΛΑΖ,1,ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ,3,πατητή τσιμεντοκονία,1,ΠΑΤΙΝΑ,1,πατίνα,1,πάτσγουορκ,1,ΠΑΧΥΦΥΤΑ,25,πέργκολες,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,4,πέτρα,5,πέτρινα κιόσκια,1,πηλός,17,πιάτα με decoupage,1,πίνακες ανακοινώσεων,1,πίνακες κάδρα από βότσαλα,1,ΠΛΑΚΑΚΙΑ,1,πλακάκια,10,ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΕΙΣ,1,πλεχτά από χαρτί εφημερίδας,1,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,2,πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα,1,ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ,1,πολυθρόνες,3,ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ-ΚΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ,1,πορομπετόν,3,πόρτες,2,ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΚΑΙ ΠΟΣΟ,21,ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΚΑΙ ΠΟΣΟ...,6,πουφ,1,πράσινο της ελιάς,1,προβλήματα υγρασίας,1,προζύμι,1,προστασία επίπλων,1,ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ,1,προστατευτικές μάσκες DIY,1,πρωτομαγιάτικα στεφάνια,4,πως θα αποξηράνετε λουλούδια,1,πως θα προσθέσετε χρώμα στο σπίτι,1,πως θα φτιάξετε αντικουνουπικά κεριά,1,πως θα φτιάξετε κάλυμμα καλοριφέρ καλοριφέρ,1,πως θα φτιάξετε κεριά,1,πως θα φτιάξετε κουρτίνες,1,πως θα φτιάξετε μαξιλάρια χωρίς γάζωμα,1,πως θα φτιάξετε πλαστελίνες,1,πως θα φτιάξετε τραπέζια από παλέτες,1,πως θα φτιάξετε Diaper Cakes,1,πως θα φτιάξω,9,ΡΑΠΤΙΚΗ,18,ραπτική,5,ράφια,11,ραφιέρες βιβλιοθήκες από παλέτες,1,ράψιμο μαξιλαριών,1,ριγέ,1,ρολόγια τοίχου,3,ΣΑΛΟΝΙ,47,ΣΑΛΟΝΙ ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ,3,ΣΑΛΟΝΙ-ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ,108,σαπούνι,1,ΣΕΜΕΝ,2,σεμέν-δαντέλες,9,σιδερώστρες,1,σιδερώστρες για μικρούς χώρους,1,σκάλες,1,Σκανδιναβικό στυλ,13,σκελετοί για στεφάνια,1,ΣΚΙΑΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩ ΧΩΡΩΝ,1,σκοινί,15,σπιρτόκουτα,2,σπιτάκια μινιατούρες,1,ΣΠΙΤΙ-ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ,27,ΣΠΙΤΙΑ COB,1,σπιτικά αναψυκτικά,1,σπιτικές μαρμελάδες,1,σπιτικό ψωμί,1,ΣΤΕΓΑΣΤΡΑ ΕΙΣΟΔΟΥ,1,ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ,15,στολές κλόουν,1,στολίδια με ζύμη σόδας,1,στολισμός για μπαλκόνια,1,ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ,1,συμβουλές για αλλαγή γλάστρας,1,συμβουλές για Λεβάντα,1,συμβουλές κηπουρικής για Βασιλικό,1,συμβουλές κηπουρικής φτέρη,1,συνθέσεις λουλουδιών,1,συνθέσεις με επιπλέοντα κεριά,1,συνθέσεις με καρπούς φρούτα,1,ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΓΚΑΖΟΝ,1,σύρμα,5,συρμάτινες κατασκευές,1,ΣΥΡΤΑΡΙΕΡΕΣ,1,σφουγγάρια ανθοδετικής,1,σχέδια για ψηφιδωτά,1,σωστό πότισμα,1,ταινίες Led,2,ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΕΣ,2,ταπετσαρίες,1,τάρτες,1,ΤΕΧΝΗ,11,ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΛΑΙΩΣΗΣ,71,τεχνικές παλαίωσης,8,τεχνική μεταφοράς εικόνας,1,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,3,ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ,1,τεχνοτροπίες,3,ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ,16,ΤΖΑΚΙ,11,ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΟΥ ΜΗΝΑ,12,ΤΟ ESHOP ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ,7,ΤΡΑΠΕΖΑΚΙΑ ΣΑΛΟΝΙΟΥ,11,ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ,21,τραπεζαρίες για κήπο μπαλκόνι,1,τραπέζια,2,τραπέζια από παλέτες,1,ΤΡΑΠΕΖΙΑ-ΚΟΝΣΟΛΕΣ,1,ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ,1,ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΑ,1,τσιμέντο,13,τσιμεντόλιθοι,4,τσόχα,5,υγρό γυαλί,5,ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ,47,ύφασμα,37,υφάσματα επίπλωσης,1,φελιζόλ,4,φελλός,2,ΦΕΤΕΣ ΞΥΛΟΥ,1,ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ,1,φθινοπωρινή διακόσμηση,6,ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ,8,φλοράλ,1,ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ,1,ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ,4,φροντίδα κατοικίδιων,1,ΦΤΙΑΞΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ...ΚΟΥΖΙΝΑ,47,φύλλα,5,φυσικά υλικά,1,φυτά,30,ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ,30,ΦΥΤΑ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΕΣ,1,φωτισμός εξωτερικών χώρων,2,φωτισμός εσωτερικών χώρων,2,φωτισμός με ταινίες Led,1,ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ,2,φωτιστικά,31,φωτιστικά από θαλασσόξυλα,1,φωτιστικά από κληματόβεργες,1,φωτιστικά από μπουκάλια,1,φωτιστικά με σκοινί,1,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,5,φωτογραφίες,4,ΧΑΛΙΑ,8,χαλιά,12,ΧΑΛΙΑ ΣΙΣΑΛ,1,ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ,1,ΧΑΡΤΕΣ,1,χαρτί,44,ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ,1,ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΚΕΡΙΑ,15,χειροποίητα σαπούνια,2,χειροποίητα στολίδια,1,ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΚΑ,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ,176,χριστουγεννιάτικα γούρια,1,χριστουγεννιάτικα δέντρα,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΩΡΑ,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ,7,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ BAZAAR,2,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΓΙΡΛΑΝΤΕΣ,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΑΚΙ,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,103,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΒΙΤΡΙΝΑ,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ,58,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΓΙΑ ΠΟΡΤΕΣ,1,χριστουγεννιάτικη συνταγή για ψωμί,1,χριστουγεννιάτικο αμπαλάζ για μπουκάλια,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ,7,χριστουγεννιάτικο τραπέζι,2,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚH ΔΙΑΚΟΣΜΗΣH,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΚΑΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ,1,ΧΡΙΣΤΟΥΕΝΝΑ,1,χρώμα,2,χρώμα μαυροπίνακα,2,χρώμα σπρέϊ,1,χρώματα για κατασκευές,1,χρώματα κιμωλίας,21,χρώματα σπρέϊ,1,χρώματα σπρέϋ,1,ΧΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ,99,χτιστές κατασκευές για το μπάνιο,1,ΧΤΙΣΤΟΙ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ,2,χωριάτικο στυλ,2,Χώροι για άτομα με κινητικά προβλήματα,1,χώροι για παιδικές δραστηριότητες,1,ψάθα,6,ΨΑΘΙΝΑ ΧΑΛΙΑ,1,ψηφιδωτά,15,ψηφιδωτά νούμερα για διεύθυνση σπιτιού,1,AirBNB,4,Aithrio.com,1,Annie Sloan,10,anysticker,1,ART,10,avramis,1,bar,1,Bohemian,5,boho style,11,camping,4,camping στην Ελλάδα,2,Chalk of the Town,1,chalk paint,1,collage,1,COTTAGE,1,country στυλ,3,Covid19,10,Deco Tip,1,DECOUPAGE,27,decoupage γενικά,4,decoupage με ύφασμα,1,decoupage σε έπιπλα,2,decoupage σε τσάντες παπούτσια,2,DESIGN,8,DESIGN IS THIS,1,diaper cakes,1,DIY,170,DIY ΕΠΙΠΛΑ,128,DIY έπιπλα,26,DIY ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΣΤΟΛΕΣ,4,DIY ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ,29,DIY XALIA,5,DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,629,DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΥΦΑΣΜΑ,1,Driftwood Art,2,DRIVE&LISTEN,1,E-SHOPS,1,Easy DIY,51,ektorp,1,ESHOPS,4,ethnic στυλ,13,fairy gardens,3,fairy lights,1,faiy gardens,1,Fallingwater,1,floral,2,FOOD ARTIST,1,food plating,1,GAMES,1,Garden Answer,1,graffiti,2,GREEN LIVING,15,HOME TOURS,212,HOTELS TOURS,33,HOTELSTOURS,1,Hundertwasser,1,ikea,9,illustradays,1,inart,1,instagram,1,INSTAGRAM HOMES,49,INTERNET,2,JAPANDI,1,Kintsugi,1,KOYZINA,1,laminate,1,led,3,ledokosmos,1,LEGO,3,leroy merlin,5,loft,1,marble ideas,1,minimal στυλ,1,natural christmas,1,nautical στυλ,2,oikianet.gr,1,pakketo.com,1,Paper Wicker,1,patchwork,3,pets,3,pour painting,1,powertex,2,praktiker,4,proofing hyperstone,1,PUZZLE,1,quilting,2,recycle,8,resin,3,retro,3,RETRO ΕΠΙΠΛΑ,1,reuse,37,Royal Design Studio,4,RUSTIC,1,sgraffito,1,shabby chic στυλ,2,Soulouposeto,1,stencils,11,STREET ART,1,SUPER MARKETS ΑΓΟΡΕΣ ONLINE,1,terrarium,2,TikTok,1,upcycling,1,Valentine's Day,1,VELVET,1,video,2,videos,65,vintage,32,vintage κουζίνες,3,WALL ART,1,wall decoration,1,WALL MURALS,2,wall&design.gr,1,WEB,5,windowswap,1,XEIROTEXNIKA,1,xinara house,1,
ltr
item
SOULOUPOSETO: Μεγαλώστε (;) τους ελάχιστους χώρους σας
Μεγαλώστε (;) τους ελάχιστους χώρους σας
Διαμόρφωση Διακόσμηση σε μικρούς χώρους
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6ulLY5ukggQtyT5PAt8Te1P_VGGqoCaqM6UhhVhyphenhyphenpK6WS0ZIT6BlTY9qBbObt3Z6KxPB8gnZo_CRR4M4tlo-vvfARDovKxGp2fg4fYemPA3OFx4sl9P9CeTrdstOFVjG4dkRN5RvaoVM/s320/SMALL+SPACES.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6ulLY5ukggQtyT5PAt8Te1P_VGGqoCaqM6UhhVhyphenhyphenpK6WS0ZIT6BlTY9qBbObt3Z6KxPB8gnZo_CRR4M4tlo-vvfARDovKxGp2fg4fYemPA3OFx4sl9P9CeTrdstOFVjG4dkRN5RvaoVM/s72-c/SMALL+SPACES.jpg
SOULOUPOSETO
https://www.soulouposeto.gr/2015/09/blog-post.html
https://www.soulouposeto.gr/
https://www.soulouposeto.gr/
https://www.soulouposeto.gr/2015/09/blog-post.html
true
4011188418940387580
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts Δείτε τα όλα Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES Άρθρα Δείτε τα όλα ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ARCHIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Ιαν Φεβ Μαρ Απρ May Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content