
Το πρώτο και μόνο σίγουρο, ότι όπως συμβαίνει και με όλους γενικά τους αποθηκευτικούς χώρους του σπιτιού, έτσι και οι βιβλιοθήκες ή τα ράφια... ποτέ δεν φτάνουν.
Πάντα υπάρχουν κι άλλα... κι άλλα που θέλουμε να τοποθετήσουμε ή να ...πετάξουμε πάνω τους, αφού η πατροπαράδοτη συνταγή που ήθελε τις βιβλιοθήκες απόλυτα συμμετρικές, αποκλειστικά ξύλινες, βαριές και διακοσμημένες αυστηρά μόνο με βιβλία, έχει πλέον ξεπεραστεί.

Στην προσπάθεια εξοικονόμησης χώρου αποθήκευσης κάθε είδους αντικειμένων, στα σύγχρονα σπίτια, μια τέτοια σύνθεση (ψηλή ή χαμηλότερη, μόνο με ράφια ή και με κλειστές βιτρίνες και ντουλάπια), βρίσκει πλέον τη θέση της σε κάθε χώρο του σπιτιού από το χωλ, το σαλόνι ή την τραπεζαρία, μέχρι την κουζίνα και το μπάνιο.
Το κυρίαρχο λοιπόν πέρα από την "αισθητική" και τη διακόσμηση ενός τέτοιου επίπλου, είναι η αξιοποίηση του χώρου που σας παρέχει, στο μέγιστο βαθμό. Πριν αγοράσετε μια βιβλιοθήκη ή μια σύνθεση με ράφια, προσδιορίστε επακριβώς το σημείο που θα τοποθετηθεί και ποια θα είναι τα βασικά αντικείμενα που θα φιλοξενήσει, για να αποφύγετε λάθη που εκ των υστέρων δεν διορθώνονται. Προβλέψτε π.χ κλειστούς χώρους (βιτρίνες, ντουλάπια) για καποια αντικείμενα που δεν θέλετε να καταστρέφει καθημερινά η σκόνη, αλλά και για να "σπάσετε" την ενιαία όψη του επίπλου, ιδιαίτερα αν έχει μεγάλες διαστάσεις. Το χρώμα επίσης θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εντύπωση που θα δημιουργήσει το έπιπλο μέσα στο χώρο σας. Τα σκούρα καφέ και μαύρα, ειδικά αν είναι ογκώδη, προσφέρονται για μεγάλους και φωτεινούς χώρους, ενώ το ανοιχτό χρώμα του ξύλου και το λευκό, σε λιγότερο ευρύχωρους. Αν σε κάποιο χώρο υπάρχουν περισσότερες από μία τέτοιου είδους συνθέσεις, το "πρέπον" διακοσμητικά είναι να έχουν όλα τα κομμάτια την ίδια απόχρωση.





Αν οι τοίχοι που περιβάλλουν π.χ την μπαλκονόπορτα του καθιστικού σας, χρησιμεύουν τώρα απλά για να ακουμπά μια κλασσική βιβλιοθήκη ή κάποιο άλλο έπιπλο που έχετε την ευχέρεια να μετακινήσετε σε άλλο σημείο, μια τέτοια σύνθεση θα "μεταμορφώσει" κυριολεκτικά το δωμάτιο και θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο αναφοράς στη διακόσμησή του.
Όχι μόνο οι τοίχοι που περιβάλλουν μια πόρτα, αλλά και η ίδιες οι πόρτες, μπορούν να μεταμορφωθούν σε βιβλιοθήκες, όταν οι χώροι είναι μικροί και οι επιλογές σας περιορισμένες. Ιδανική λύση για παιδικά δωμάτια. Πίσω από την πόρτα, θα μπορέσετε να ακουμπήσετε βιβλία και παιχνίδια, δημιουργώντας την κατάλληλη κατασκευή. Εδώ δυστυχώς, ελάχιστα θα καταφέρετε με προσωπική δουλειά και με μάλλον "καταστροφικά" αποτελέσματα... Εξηγείστε λοιπόν σ΄έναν επαγγελματία ακριβώς τι θέλετε να φτιάξετε και φροντίστε το βάθος μιας τέτοιας σύνθεσης να είναι τόσο όσο χρειάζεται, ώστε με τα διαρκή ανοικοκλεισίματα, να μην κατρακυλούν τα πάντα, κάθε φορά που κλείνετε την πόρτα πίσω σας.

Εκτός όμως από το σχήμα, το υλικό ή το χρώμα μιας βιβλιοθήκης ή σύνθεσης ραφιών και ο τρόπος που θα τοποθετηθούν τα αντικείμενα σ΄αυτήν, μπορεί να αναδείξει το σύνολο. Όσο μεγαλύτερη δε σε μέγεθος μια ραφιέρα ή βιβλιοθήκη, τόσο αυξάνει και ο κίνδυνος να μοιάζει πάντα "ατακτοποίητη" ή "άχρωμη" χωρίς κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Μπορείτε βεβαίως να υιοθετήσετε αυτή τη μορφή ταξινόμησης, για κάποια μόνο ράφια και ειδικά τα ψηλότερα ή τα πολύ χαμηλά, τοποθετώντας εκεί βιβλία που δεν αναζητάτε συχνά. Για τα υπόλοιπα ράφια, στο μέσο των συνθέσεων, προτιμήστε πιο "χαλαρές" γραμμές, τοποθετώντας βιβλία όχι στοιχισμένα αλλά ακουμπισμένα πάνω στο ράφι ή βαλμένα ασύμμετρα κατά ύψος κλπ. Ανάμεσά τους ή και στο πίσω μέρος των ραφιών, τοποθετήστε διακοσμητικά κομμάτια ή και μικρά κάδρα ή φωτογραφίες...Ψάθινα ή ξύλινα καλάθια και κουτιά, που θα κρύψετε μικροαντικείμενα, θα σας φανούν επίσης πολύ πρακτικά.
Ο "μεγάλος εχθρός" όλων όσων θα τοποθετήσετε σε ανοιχτά ράφια και βιβλιοθήκες είναι φυσικά ...η σκόνη, γι΄αυτό και θα πρέπει να προστατέψετε παλιά, ευπαθή ή μεγάλης αξίας βιβλία/αντικείμενα σε κάποια ράφια που θα κλείσετε με τζάμι.

Γενικά, εκμεταλλευθείτε τις "ευέλικτες" και οικονομικές λύσεις που προσφέρει η σύγχρονη αγορά και που πλέον δεν σας υποχρεώνουν για να αποκτήσετε μια τέτοια σύνθεση, να διαθέσετε μια ...περιουσία. Προτιμήστε κομμάτια που θα συναρμολόγησετε μόνοι σας και που ανά πάσα στιγμή, όταν τα βαρεθείτε ή αλλάξουν οι ανάγκες σας, έχετε την ευχέρεια να τα ανανεώσετε, προσθέτοντας ή αφαιρώντας ράφια, αλλάζοντας το ύψος τους, κλείνοντας κάποια με πορτάκια κλπ.