Χρησιμοποιείστε καλαίσθητα αλλά και λειτουργικά Ράφια-ΒιβλιοθήκεςΤο πρώτο και μόνο σίγουρο, ότι όπως συμβαίνει και με όλους γενικά τους αποθηκευτικούς χώρους του σπιτιού, έτσι και οι βιβλιοθήκες ή τα ράφια... ποτέ δεν φτάνουν. 


Πάντα υπάρχουν κι άλλα... κι άλλα που θέλουμε να τοποθετήσουμε ή να ...πετάξουμε πάνω τους, αφού η πατροπαράδοτη συνταγή που ήθελε τις βιβλιοθήκες απόλυτα συμμετρικές, αποκλειστικά ξύλινες, βαριές και διακοσμημένες αυστηρά μόνο με βιβλία, έχει πλέον ξεπεραστεί.
Η σύγχρονη αγορά επίπλων διαθέτει μια τεράστια ποικιλία σ΄ αυτό το είδος με τελευταίο "must", τις συναρμολούμενες ελαφριές συνθέσεις που κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, κυρίως λόγω του χαμηλού τους κόστους. Κάτι που επίσης έχει εντελώς πλέον παραμεριστεί  είναι η άποψη ότι έπιπλα με ράφια χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για το καθιστικό ή τα παιδικά υπνοδωμάτια. 
Στην προσπάθεια εξοικονόμησης χώρου αποθήκευσης κάθε είδους αντικειμένων, στα σύγχρονα σπίτια, μια τέτοια σύνθεση (ψηλή ή χαμηλότερη, μόνο με ράφια ή και με κλειστές βιτρίνες και ντουλάπια), βρίσκει πλέον τη θέση της σε κάθε χώρο του σπιτιού από το χωλ, το σαλόνι ή την τραπεζαρία, μέχρι την κουζίνα και το μπάνιο.

Το κυρίαρχο λοιπόν πέρα από την "αισθητική" και τη διακόσμηση ενός τέτοιου επίπλου, είναι η αξιοποίηση του χώρου που σας παρέχει, στο μέγιστο βαθμό. Πριν αγοράσετε μια βιβλιοθήκη ή μια σύνθεση με ράφια, προσδιορίστε επακριβώς το σημείο που θα τοποθετηθεί και ποια θα είναι τα βασικά αντικείμενα που θα φιλοξενήσει, για να αποφύγετε λάθη που εκ των υστέρων δεν διορθώνονται. Προβλέψτε π.χ κλειστούς χώρους (βιτρίνες, ντουλάπια) για καποια αντικείμενα που δεν θέλετε να καταστρέφει καθημερινά η σκόνη, αλλά και για να "σπάσετε" την ενιαία όψη του επίπλου, ιδιαίτερα αν έχει μεγάλες διαστάσεις. Το χρώμα επίσης θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εντύπωση που θα δημιουργήσει το έπιπλο μέσα στο χώρο σας. Τα σκούρα καφέ και μαύρα, ειδικά αν είναι ογκώδη, προσφέρονται για μεγάλους και φωτεινούς χώρους, ενώ το ανοιχτό χρώμα του ξύλου και το λευκό, σε λιγότερο ευρύχωρους. Αν σε κάποιο χώρο υπάρχουν περισσότερες από μία τέτοιου είδους συνθέσεις, το "πρέπον" διακοσμητικά είναι να έχουν όλα τα κομμάτια την ίδια απόχρωση.
Αν βρίσκεστε στο στάδιο κατασκευής του σπιτιού σας, μην παραλείψετε να προβλέψετε εσοχές που θα φιλοξενήσουν ράφια και βιβλιοθήκες, χωρίς να σας στερήσουν επιπλέον χώρο. Γενικά οι "εντοιχισμένες" λύσεις, είναι πολύ πιο λειτουργικές και κομψές. Σχεδιάστε αναλυτικά "επί τοίχου" τις ανάγκες σας και ξεφύγετε από τις κλασσικές λύσεις, δημιουργώντας εσοχές όχι μόνο για μεγάλες συνθέσεις αλλά και μικρότερες, σε σημεία που πιστεύετε τόσο ότι σας είναι απαραίτητες, όσο και ότι θα "στολίσουν" τους χώρους πολύ πιο όμορφα αλλά και θα αξιοποιήσουν τον χώρο  από όσο έπιπλα ή ράφια ακουμπισμένα στους τοίχους.


Ακόμη όμως κι αν δεν έχετε πλέον καμιά δυνατότητα "αρχιτεκτονικής παρέμβασης" στους χώρους σας, υπάρχουν λύσεις πολύ πιο εντυπωσιακές από μια απλή κλασσική βιβλιοθήκη π.χ οι βιβλιοθήκες - συνθέσεις ραφιών που "περιστοιχίζουν" εσωτερικές πόρτες αλλά και οι μπαλκονόπορτες, αξιοποιώντας ολόκληρο το μέγεθος του τοίχου και είναι μια ιδιαίτερα πρακτική λύση αν ο όγκος των βιβλίων που υπάρχουν σπίτι είναι μεγάλος. Γενικά, η συγκέντρωση αντικειμένων όπως τα βιβλία σε 1-2 μεγάλου μεγέθους τέτοιες συνθέσεις είναι και λειτουργικά και διακοσμητικά πολύ προτιμότερη λύση από το να ...γεμίσετε όλο το σπίτι τοποθετώντας σε κάθε διαθέσιμο χώρο και από κάποια. 

Για μια τέτοια σύνθεση, αν οι διαστάσεις των έτοιμων συναρμολογούμενων ραφιών, που διατίθενται στα ειδικά καταστήματα δεν σας εξυπηρετούν, θα χρειαστεί να "εμπιστευθείτε" ένα ξυλουργό. Το είδος του ξύλου, δεν είναι απαραίτητο να είναι κάτι πολύ ακριβό, εκτός βεβαίως κι αν η υπόλοιπη διακόσμησή σας περιλαμβάνει βαριά, μασίφ ξύλινα κομμάτια. Δώστε περισσότερη βαρύτητα στην αντοχή της σύνθεσης και για χρώμα, αν ταιριάζει, προτιμήστε το λευκό. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και θα σας εξασφαλίσει έναν μεγάλο, ενιαίο χώρο για βιβλία, διακοσμητικά, στερεοφωνικά κλπ. που θα βρίσκονται συγκεντρωμένα σ΄ένα σημείο.


Αν οι τοίχοι που περιβάλλουν π.χ την μπαλκονόπορτα του καθιστικού σας, χρησιμεύουν τώρα απλά για να ακουμπά μια κλασσική βιβλιοθήκη ή κάποιο άλλο έπιπλο που έχετε την ευχέρεια να μετακινήσετε σε άλλο σημείο, μια τέτοια σύνθεση θα "μεταμορφώσει" κυριολεκτικά το δωμάτιο και θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο αναφοράς στη διακόσμησή του.

Όχι μόνο οι τοίχοι που περιβάλλουν μια πόρτα, αλλά και η ίδιες οι πόρτες, μπορούν να μεταμορφωθούν σε βιβλιοθήκες, όταν οι χώροι είναι μικροί και οι επιλογές σας περιορισμένες. Ιδανική λύση για παιδικά δωμάτια. Πίσω από την πόρτα, θα μπορέσετε να ακουμπήσετε βιβλία και παιχνίδια, δημιουργώντας την κατάλληλη κατασκευή. Εδώ δυστυχώς, ελάχιστα θα καταφέρετε με προσωπική δουλειά και με μάλλον "καταστροφικά" αποτελέσματα... Εξηγείστε λοιπόν σ΄έναν επαγγελματία ακριβώς τι θέλετε να φτιάξετε και φροντίστε το βάθος μιας τέτοιας σύνθεσης να είναι τόσο όσο χρειάζεται, ώστε με τα διαρκή ανοικοκλεισίματα, να μην κατρακυλούν τα πάντα, κάθε φορά που κλείνετε την πόρτα πίσω σας.


Εκτός όμως από το σχήμα, το υλικό ή το χρώμα μιας βιβλιοθήκης ή σύνθεσης ραφιών και ο τρόπος που θα τοποθετηθούν τα αντικείμενα σ΄αυτήν, μπορεί να αναδείξει το σύνολο. Όσο μεγαλύτερη δε σε μέγεθος μια ραφιέρα ή βιβλιοθήκη, τόσο αυξάνει και ο κίνδυνος να μοιάζει πάντα "ατακτοποίητη" ή "άχρωμη" χωρίς κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Μπορείτε βεβαίως να υιοθετήσετε αυτή τη μορφή ταξινόμησης, για κάποια μόνο ράφια και ειδικά τα ψηλότερα ή τα πολύ χαμηλά, τοποθετώντας εκεί βιβλία που δεν αναζητάτε συχνά. Για τα υπόλοιπα ράφια, στο μέσο των συνθέσεων, προτιμήστε πιο "χαλαρές" γραμμές, τοποθετώντας βιβλία όχι στοιχισμένα αλλά ακουμπισμένα πάνω στο ράφι ή βαλμένα ασύμμετρα κατά ύψος κλπ. Ανάμεσά τους ή και στο πίσω μέρος των ραφιών, τοποθετήστε διακοσμητικά κομμάτια ή και μικρά κάδρα ή φωτογραφίες...Ψάθινα ή ξύλινα καλάθια και κουτιά, που θα κρύψετε μικροαντικείμενα, θα σας φανούν επίσης πολύ πρακτικά.


Έχετε την ευχέρεια να "κινηθείτε" διακοσμητικά με τα αντικείμενα αυτά πάνω στα ράφια "παίζοντας" με τα υλικά και τα χρώματά τους, ώστε να δημιουργούν όμορφες αντιθέσεις ή ομοιομορφίες με τους υπόλοιπους χρωματισμούς που κυριαρχούν στον χώρο και το γενικότερο ύφος της υπόλοιπης διακόσμησής σας. Φυσικά και αναφερόμαστε αποκλειστικά στα διακοσμητικά αντικείμενα, εκτός των βιβλίων... Τα βιβλία δεν τα διαλέγουμε με βάση το μέγεθος ή το εξώφυλλό τους, ούτε και τα τοποθετούμε ... "κατά χρώμα". Ο πιο εύχρηστος τρόπος, για να βρίσκετε εύκολα αυτό που θέλετε είναι η ταξινόμηση κατά είδος, ανάλογα με το περιεχόμενό τους.

Ο "μεγάλος εχθρός" όλων όσων θα τοποθετήσετε σε ανοιχτά ράφια και βιβλιοθήκες είναι φυσικά ...η σκόνη, γι΄αυτό και θα πρέπει να προστατέψετε παλιά, ευπαθή ή μεγάλης αξίας βιβλία/αντικείμενα σε κάποια ράφια που θα κλείσετε με τζάμι.

Εκτός των ψηλών και μεγάλου μεγέθους βιβλιοθηκών ή συνθέσεων με ράφια, πολύ κομψές και λειτουργικές είναι και οι "λιλιπούτειες" εκδοχές τους. Μια μικρή και χαμηλή ραφιέρα, μπορεί π.χ να αναδείξει θαυμάσια μια συλλογή από πορσελάνινα αντικείμενα ή ασημικά, χωρίς να περιλαμβάνει κανένα βιβλίο. Μια παρόμοια, λιγότερο κλασσική σύνθεση ή και ένα μόνο απλό ράφι, πλαισιωμένο από έναν καθρέφτη ή ένα πίνακα ζωγραφικής, είναι το ιδανικό έπιπλο για την είσοδο του σπιτιού. Κλειδιά, τηλέφωνα κι ένα σωρό άλλα θα βρουν επιτέλους τη θέση τους και εσείς θα ξέρετε πάντα που τα έχετε αφήσει.

Γενικά, εκμεταλλευθείτε τις "ευέλικτες" και οικονομικές λύσεις που προσφέρει η σύγχρονη αγορά και που πλέον δεν σας υποχρεώνουν για να αποκτήσετε μια τέτοια σύνθεση, να διαθέσετε μια ...περιουσία. Προτιμήστε κομμάτια που θα συναρμολόγησετε μόνοι σας και που ανά πάσα στιγμή, όταν τα βαρεθείτε ή αλλάξουν οι ανάγκες σας, έχετε την ευχέρεια να τα ανανεώσετε, προσθέτοντας ή αφαιρώντας ράφια, αλλάζοντας το ύψος τους, κλείνοντας κάποια με πορτάκια κλπ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: