DIY Κερί-Φαναράκι με Αποξηραμένα Φρούτα


Μια ιδιαίτερα όμορφη αλλά και πρακτική κατηγορία χειροποίητων κεριών είναι τα κεριά - φαναράκια που θα φτιάξετε μια φορά και θα φωτίζουν χωρίς να ...καούν για πολύ πολύ καιρό, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μορφή "κηροπήγιου" που μέσα θα τοποθετήσετε ένα ποτηράκι με ένα μικρό κεράκι.

Μπορείτε να διακοσμήσετε αυτού του τύπου τα κέρινα φαναράκια με πολλούς τρόπους, τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένας από τους πιο απλούς.Η διαδικασία να φτιάξετε αποξηραμένα φρούτα για χρήση ως τρόφιμα είναι πολύ απλή αλλά ιδιαίτερα χρονοβόρα, αφού για να στεγνώσουν σωστά και να διατηρηθούν αναλλοίωτα για καιρό θα χρειαστεί να τα "ψήσετε" στον φούρνο σε πολύ χαμηλή χαμηλή θερμοκρασία από 6-10 ώρες, ανάλογα με το είδος του φρούτου. 
Σε εκείνα όμως που προορίζονται για διακοσμητική χρήση και ειδικότερα σε τέτοιες κατασκευές που oι λεπτομέρειες στην επιφάνεια των αποξηραμένων φρούτων δεν είναι καν ορατές αφού μόνο το σχήμα και η απόχρωση κυρίως θα διακρίνονται μέσα στο κερί, μπορείτε να ...επισπεύσετε την όλη διαδικασία. Δείτε εδώ πως ακριβώς θα φτιάξετε τα δικά σας αποξηραμένα φρούτα, ενώ φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμα 

Εκτός από μερικές φέτες φρούτων, για την κατασκευή ενός μεγάλου σε μέγεθος τέτοιου φαναριού,  θα χρειαστείτε

- 1 κιλό παραφίνη και
- 1 μεταλλικό καλούπι (οποιοδήποτε μεταλλικό δοχείο, κονσερβοκούτι κλπ)Λιώστε την παραφίνη σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες κατασκευής χειροποίητων κεριών και όταν φτάσει σε θερμοκρασία 80 βαθμών, ρίξτε την μέσα στο καλούπι. 


Αφήστε να κρυώσει αρκετά έως ότου σχηματιστεί στην επιφάνεια κρούστα.  

Κόψτε
με μαχαίρι ένα τετράγωνο σε όλο το ύψος του κεριού, με τρόπο που στα τοιχώματα του καλουπιού να παραμείνει κερί πάχους περίπου 1 εκατοστού και με μια σπάτουλα αφαιρέστε το κερί από το τετράγωνο που κόψατεΌλα αυτά θα πρέπει να γίνουν ενώ το κερί έχει μεν στερεοποιηθεί ελαφρά στα τοιχώματα, αλλά δεν έχει σκληρύνει εντελώς. Το κερί που θα αφαιρέσετε, το μεταφέρετε σε ένα δοχείο για να μπορείτε να το λιώσετε ξανά και να το χρησιμοποιήσετε σε μελλοντικές κατασκευές.  

Πάρτε μία μία τις φέτες των φρούτων και πιέστε τες πάνω στην επιφάνεια του κεριού ώστε να κολλήσουν σταθερά. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει χωρίς διακοπή και σχετικά γρήγορα, αφού μέσα σε 7-10 λεπτά, το κερί θα έχει σκληρύνει. 


Ρίξτε και πάλι λιωμένη παραφίνη στο καλούπι, φροντίζοντας να μην υπερβεί η στάθμη της το ύψος του κεριού που ήδη έχει σχηματιστεί στο δοχείο κι όταν ξανά σχηματιστεί κρούστα και ελαφρά στερεοποιηθεί, κόψτε και πάλι ένα τετράγωνο όπως κάνατε στο πρώτο στάδιο κατασκευής, αφαιρέστε ξανά σε δοχείο όση ποσότητα κεριού περισσέψει και βγάλτε το κερί από το καλούπι όταν σκληρύνει εντελώς. 


Αφού ξεκαλουπώσετε το κερί, με κοπίδι ή και ψιλό γυαλόχαρτο, μπορείτε να κόψετετρίψετε σημεία του κεριού για να τελειοποιήσετε το σχήμα και να διορθώσετε ανομοιομορφίες στο επάνω ή το εσωτερικό μέρος του.

Τοποθετήστε μέσα στο κερί-φαναράκι ένα ποτηράκι με ρεσώ, η φωτισμένη όψη του είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, φροντίστε απλώς να χρησιμοποιήσετε ένα ποτηράκι από χοντρό γυαλί, ειδικά στην βάση, ώστε η θερμοκρασία του αναμμένου κεριού να μην επηρεάζει-λιώνει την βάση του κεριού-φαναριού.  Για να κατασκευάσετε συμπαγή κεριά διακοσμημένα εσωτερικά με αποξηραμένα φρούτα, λουλούδια κλπ. θα ακολουθήσετε την ίδια ακριβώς διαδικασία, απλώς πριν γεμίσετε ξανά το καλούπι με λιωμένο κερί, μετά την τοποθέτηση των διακοσμητικών, θα προσθέσετε φυτίλι και φυσικά δεν θα αφαιρέσετε 2ηφορά ποσότητα κεριού αλλά θα το αφήσετε να σκληρύνει και στην συνέχεια θα το βγάλετε από το καλούπι. ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
Sue Spear - "Candle Making in a weekend"