ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΗΠΟΥ:MAΪΟΣ


Ο κατ΄εξοχήν μήνας των λουλουδιών λίγο πριν τα καταπράσινα και γεμάτα χρώματα μπαλκόνια και κήποι φιλοξενήσουν τις ζεστές μέρες και νύχτες του καλοκαιριού.
Όσο ζεσταίνει ο καιρός, όλα όσα δημιουργήσατε τους προηγούμενους μήνες, απαιτούν αυξημένη προσοχή και φροντίδα για να διατηρήσουν την όμορφιά τους.


 • Ποτίζετε όλο και πιο τακτικά, ανάλογα φυσικά και με τις επικρατούσες τοπικά θερμοκρασίες αλλά και με την θέση του κάθε φυτού και κατά πόσο ή όχι είναι εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία. Η σωστή ποσότητα του νερού σε κάθε φυτό και γλάστρα, είναι η πιο σημαντική φροντίδα της εποχής. Μην "αποκοιμηθείτε" επηρεασμένοι από τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους ρυθμούς, πολλές μέρες του Μαϊου η ηλιοφάνεια είναι τόσο έντονη και η ζέστη αρκετή για να καταστρέψει τα φυτά σας ακόμη και για 2-3 μέρες μόνο αν παραμελήσετε το πότισμά τους.
 • Οι λιπάνσεις από τα μέσα του μήνα και μετά θα πρέπει να αποκτήσουν τον κανονικό τους καλοκαιρινό ρυθμό. Μην ξεχνάτε αμέσως μετά, να ποτίζετε πολύ καλά.
 • Μελίγκρα/αφίδες και αρκετά άλλα ζωύφια και ασθένειες, είναι βέβαιον πως θα ευνοηθούν από τον ζεστό και υγρό ακόμη καιρό. Παρακολουθείτε τα φυτά σας και με τα πρώτα συμπτώματα αναζητήστε στον γεωπόνο το κατάλληλο ανά περίπτωση σκεύασμα.
 • Καθαρίζετε συχνά από ξερά, ασθενικά φύλλα ή κλαδιά, ξεραμένα από τον παγετό του χειμώνα και κλαδέψτε όσα φυτά έχουν άναρχα αναπτυχθεί για να δώσετε στο φύλλωμά τους πιο συμμετρικό και "γεμάτο" σχήμα. Το ίδιο ισχύει και τα αναρριχώμενα, ο Μαϊος είναι η τελευταία σας ευκαιρία να τα κλαδέψετε αν χρειάζεται πριν αρχίζουν να ανθίζουν. 
 • Μην παραμελείτε το ξεχορτάριασμα του κήπου με το που φυτρώνει το οτιδήποτε, θα είναι πολύ πιο δύσκολο αν το αναβάλλετε διαρκώς μέχρι όταν θα έχουν "θεριέψει". 

 • Αν κάποια φυτά σας χρειάζονται αλλαγή γλάστρας κάντε το όσο ακόμη ο καιρός δεν είναι πολύ ζεστός και μόνο εφ΄όσον έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία τους.  
 • Προετοιμάστε σιγά σιγά φυτά που βρίσκονταν τον χειμώνα μέσα στο σπίτι ή σπόρους που έχετε φυτέψει, για να βγουν στο φως του μπαλκονιού ή του κήπου. Για τις γλάστρες κάντε το σταδιακά, ειδικά αν ο καιρός δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα ζεστός, λίγες ώρες κάθε μέρα μέχρι να εγκλιματιστούν πλήρως στην αλλαγή.
 • Με το που θα ολοκληρωθεί η ανθοφορία των ανοιξιάτικων βολβών (π.χ. φρέζες, νάρκισσοι, κρόκοι, ζουμπούλια, τουλίπες) και κιτρινίσει το φύλλωμά τους, κάντε την τελευταία λίπανση αν δεν την έχετε πραγματοποιήσει μέσα στον Απρίλιο και αφήστε να ξεραθούν εντελώς πριν κόψετε το πάνω από το χώμα μέρος του φυτού και ξεθάψετε τους βολβούς που θα κρατήσετε μέσα σε σακουλάκια, σε σκοτεινό μέρος, για να τους φυτέψετε ξανά την επόμενη περίοδο. 
 • Σπόρους από χειμωνιάτικα λουλούδια και λαχανικά κι αφού έχουν ξεραθεί εντελώς, φυλάξτε τους σε σακουλάκια ή πλαστικά δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς για την επόμενη χρονιά. 
 • Φυτέψτε σπόρους από καλοκαιρινά όπως κατηφέδες, πορτουλάκα, βασιλικούς κλπ αλλά και απευθείας στην θέση τους στον κήπο μικρά έτοιμα μονοετή όπως  πετούνιες, καλοκαιρινούς πανσέδες, έρωτες κλπ αλλά και πλήθος εποχιακών φυτών που θα βρείτε αυτήν την εποχή στα γεμάτα με χρώμα και αρώματα  φυτώρια και εκμεταλλευθείτε τις ανθοκομικές εκθέσεις στην αρχή του μήνα, θα βρείτε φυτά σε πολύ καλές τιμές. 
 • Φυτέψτε όλα τα καλοκαιρινά λαχανικά. Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, φασόλια, κολοκύθια, καλαμπόκια αλλά και πατάτες.