10 DIY καπέλα για ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ


Τα επιδαπέδια και επιτραπέζια αμπαζούρ και φωτιστικά, εκτός του πρωταρχικού λειτουργικού τους ρόλο στον σωστό φωτισμό των χώρων, αποτελούν και διακοσμητικά στοιχεία και μάλιστα από εκείνα που με πολύ μικρό κόστος και χωρίς ιδιαίτερο κόπο μπορείτε εύκολα να τους δώσετε εντελώς διαφορετική όψη.

Σε όλα τα πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού θα βρείτε απλά καπέλα που προσαρμόζονται σε κάθε τύπο φωτιστικού, σε διάφορα σχήματα και μεγέθη και σε πολύ χαμηλές τιμές. Προτιμήστε τα λευκά ή ανοιχτόχρωμα ώστε τίποτα να μην δεσμεύει χρωματικά τις παρεμβάσεις σας και απλά  ...αλλάξτε τους τα φώτα :)

1.  Διαλέξτε ένα ταιριαστό με την συνολική διακόσμηση του δωματίου λεπτό ύφασμα ή και διακοσμητικό χαρτί και κόψτε μια φαρδιά λουρίδα σε μέγεθος ίσο με την περίμετρο του καπέλου. Στην πάνω πλευρά του υφάσματος και από την ανάποδη όψη σχεδιάστε με μαρκαδόρο ένα ...δαντελωτό σχέδιο σε σχήμα κυκλικό, τριγωνικό ή όποιο άλλο σας αρέσει. Κόψτε προσεκτικά με το ψαλίδι το σχέδιο, γυρίστε ελάχιστα την άκρη του υφάσματος στο σημείο του σχεδίου προς τα μέσα και κολλήστε με κόλλα  ή γαζώστε το γύρω γύρω ώστε να καλυφθεί το ξέφτι του υφάσματος.
Κολλήστε την λουρίδα υφάσματος στο κάτω μέρος του καπέλου. 
Όσο πιο λεπτό και ανοιχτόχρωμο είναι το ύφασμα ή το χαρτί που θα χρησιμοποιήσετε τόσο περισσότερο θα εξακολουθεί να διαχέεται στον χώρο το φως, αν όμως πρόκειται για ένα μικρό αμπαζούρ με διακοσμητικό κυρίως ρόλο τα σκούρα και έντονα υφάσματα θα δώσουν ομορφότερο αποτέλεσμα. 

2.    Με τον ίδιο όπως και παραπάνω τρόπο φτιάξτε μια υφασμάτινη φαρδιά "δαντέλα" που όμως θα κολλήσετε στο κάτω μέρος του καπέλου με τρόπο που να εξέχει έξω από την επιφάνειά του. 
Ακριβώς από πάνω κολλήστε ακόμα μία ή δύο λουρίδες υφάσματος ή φαρδιές υφασμάτινες κορδέλες σε χρώματα ή μοτίβα ταιριαστά μεταξύ τους. 
Αν έχετε δύο ίδια φωτιστικά σε κοντινή σχετικά απόσταση κάντε το ίδιο και για τα δύο ή χρησιμοποιείστε το ύφασμα που θα φτιάξετε την "δαντέλα" του ενός για τις κορδέλες του άλλου και αντίστροφα, δίνοντας ένα ιδιαίτερα αρμονικό οπτικά αποτέλεσμα στον χώρο που βρίσκονται. 
Για περισσότερο μοντέρνους χώρους προτιμήστε υφάσματα μονόχρωμα ή με μοτίβα σε σχέδια γεωμετρικά

3. Σ΄ένα φωτιστικό με απλό καπέλο που βρίσκεται τοποθετημένο σε χαμηλό σημείο με τρόπο τέτοιο που να διακρίνεται το εσωτερικό του κάντε εκεί την ...παρέμβασή σας κι όχι στην εξωτερική του όψη
Κολλήστε περιμετρικά στο εσωτερικό μέρος του καπέλου ένα λεπτό εμπριμέ ύφασμα σε χρώματα ταιριαστά με την συνολική διακόσμηση του σημείου που βρίσκεται και χρησιμοποιείστε μια δυνατή λάμπα που θα επιτρέπει στο φως να διαχέεται στον χώρο χωρίς να ....φυλακίζεται από το ύφασμα. 
Είναι μια πρόταση που δίνει στα φωτιστικά αυτού του τύπου ιδιαίτερα  εντυπωσιακή όψη και όταν είναι σβηστά αλλά και αφού τα ανάψετε, γιατί το φως "παίρνει χρώματα" από εκείνα του υφάσματος και τα αντανακλά στον χώρο.


4. Κόψτε από χοντρό ύφασμα ή χαρτί διακοσμητικά σχέδια και ράψτε τα ή κολλήστε τα ΄με κόλλα πάνω στο καπέλο δημιουργώντας σειρές με τα μεγαλύτερα σχήματα στο κάτω μέρος ή σε μία μόνο σειρά ανακατεύοντας τα μεγέθη.

Εξίσου όμορφο το αποτέλεσμα αν χρησιμοποιήσετε κάθε είδους έτοιμα διακοσμητικά ή εποχιακά στοιχεία όπως κοχύλια, μικρά κουκουνάρια κλπ. 


5. Μετατρέψτε σε ριγέ ένα απλό λευκό καπέλο χρησιμοποιώντας λεπτές και πιο χοντρές υφασμάτινες κορδέλες.  
Φτιάξτε το σχέδιο και τον αριθμό από τις ρίγες ανάλογα με το γούστο σας και ολοκληρώστε την δημιουργία σας με μια σειρά από μικρά κρεμαστά διακοσμητικά που θα κολλήσετε πάνω στην τελευταία  κορδέλα πριν την τοποθετήσετε στο κάτω μέρος του καπέλου ή χρησιμοποιείστε στο κάτω μέρος μια έτοιμη τρέσα με διακοσμητικά ή χάντρες που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη ραπτικής.


6. Αντιμετωπίστε την επιφάνεια ενός απλού καπέλου για φωτιστικό σαν οποιαδήποτε άλλη που μπορεί να επεξεργαστεί με μπογιά και δώστε της ...ζωή μ΄ένα stencil ή sticker. 


Επιλέξτε το σχέδιο του, ανάλογα με το πόσο μοντέρνα ή περισσότερο κλασσική θέλετε την όψη του φωτιστικού κι αν πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο  τοποθετήστε το  περιμετρικά στο κάτω μέρος του καπέλου, αν είναι ένα οποιοδήποτε μεμονωμένο σχέδιο   στο κέντρο της μπροστινής του όψης. 

7. Για φωτιστικά με εντελώς διακοσμητικό ρόλο που δεν σας ενδιαφέρει το πόσο φως θα προσφέρουν στον χώρο, επιλέξτε να ντύσετε ολόκληρη την εξωτερική τους επιφάνεια με ύφασμα ή αυτοκόλλητη ταπετσαρία σε σχέδια και χρώματα ίδια ή παρόμοια μ΄εκείνα που υπάρχουν σε άλλα υφασμάτινα στοιχεία του χώρου όπως διακοσμητικά μαξιλάρια, καλύμματα, κουρτίνες κλπ. 


8. Στα καταστήματα με είδη ραπτικής θα βρείτε  κομμάτια από διάφορα πατρόν πάνω σε ειδικό λεπτό χαρτί με αναλυτικές ...γραμμογραφημένες οδηγίες για την πορεία που θα ακολουθήσει κάθε ...ραφή. Κολλήστε ένα τέτοιο πατρόν στην εξωτερική επιφάνεια ενός λευκού καπέλου, προσθέστε μια διακοσμητική τρέσα στην πάνω και κάτω πλευρά του και χρησιμοποιήστε μια λάμπα με κίτρινο φως.

Είναι μια πολύ μοντέρνα και ιδιαίτερη ιδέα κι αν ανήκετε στους περισσότερο ...κλασσικούς κάντε ακριβώς το ίδιο χρησιμοποιώντας αντί για πατρόν έναν χάρτη τυπωμένο σε εξίσου λεπτό χαρτί.
Εκτύπωση τέτοιου είδους σε έναν οποιοδήποτε χάρτη θα σας κάνει  ένα μεγάλο κατάστημα με φωτογραφικά και φωτοτυπικά είδη και σε τιμή λίγο πιο ακριβή απ΄αυτή μιας απλής φωτοτυπίας.  9. Μ΄ένα αιχμηρό κοπίδι, δημιουργείστε μια σειρά από τρύπες στο πάνω και κάτω μέρος ενός λευκού καπέλου για φωτιστικό. Με τη βοήθεια μιας πολύ χοντρής βελόνας περάστε ανάμεσα από τις τρύπες ένα  δερμάτινο κορδόνι σε όποιο χρώμα ταιριάζει στο σημείο που θα το τοποθετήσετε. 
Κολλήστε σε ακανόνιστες αποστάσεις πάνω στην επιφάνεια του καπέλου υφασμάτινα διακοσμητικά "μπαλώματα" σε διάφορα σχέδια και σχήματα. Θα τα βρείτε σε  καταστήματα με είδη ραπτικής.  
Ιδιαίτερα νεανική πρόταση, ιδανική για εφηβικά και παιδικά δωμάτια, αφού θα βρείτε τέτοια μπαλώματα σε σχέδια από ήρωες κινούμενων σχεδίων, παιδικές παραστάσεις κλπ.


10. Όχι μόνο τα μεγαλύτερου μεγέθους καπέλα αλλά κι εκείνα τα πολύ μικρά που διακοσμούν κρεμαστά φωτιστικά, προσφέρονται για τέτοιου είδους ...αυτοσχεδιασμούς.

Το ύφασμα ή η αυτοκόλλητη ταπετσαρία πάνω σ΄αυτού του τύπου τα καπέλα θα στερήσουν μεγάλο μέρος από τον φωτισμό του χώρου όμως με πολύ λεπτό χαρτί, stencils ή stickers αλλά και διακοσμητικές τρέσες, μπορείτε να αλλάξετε και αυτών των φωτιστικών την όψη και μην ξεχνάτε ότι και όλες οι προηγούμενες ιδέες για ένα οποιοδήποτε μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους καπέλο φωτιστικού με την προσθήκη  του καλωδίου, που σε πολλά πλέον υπάρχει ήδη μέσα στην συσκευασία που θα τα αγοράσετε, μετατρέπονται σε κρεμαστά φωτιστικά. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
www.bhg.comwww.thisnext.comShare this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

,