Ημερολόγιο Κήπου: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣΑν δεν έχετε κάνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν ήδη από τον Σεπτέμβρη, έχετε ακόμη λίγο καιρό. 
O Οκτώβριος είναι η τελευταία ευκαιρία, πριν τα πρώτα κρύα, να φροντίσετε για τις χειμερινές ανάγκες των φυτών σας και να προετοιμάσετε την ανοιξιάτικη όψη του κήπου σας.


* Σε φυτώρια, πολυκαταστήματα με είδη κήπου αλλά ακόμα και μεγάλα super markets θα βρείτε αυτή την εποχή ανοιξιάτικους βολβούς. Τουλίπες, ίριδες, φρέζες, κρόκους, ζουμπούλια, νάρκισσους κλπ. Φυτέψτε τους προς το τέλος του μηνός, όταν η θερμοκρασία θα έχει σταθεροποιηθεί γύρω στους 20 βαθμούς για να ξεκινήσουν ήδη από τον Μάρτιο να ανθίζουν.  Δείτε ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες-οδηγίες. 

* Φυτέψτε αναρριχώμενα, δέντρα και θάμνους ή πολλαπλασιάστε με μοσχεύματα κάποια απ΄αυτά που ήδη διαθέτετε.* Φυτέψτε χειμωνιάτικα λαχανικά όπως μαρούλια, σπανάκι, λάχανο, ρόκα, καρότα.* Μεταφέρετε ευαίσθητα στο κρύο και τον αέρα φυτά σε κάποιο προστατευμένο σημείο ή και μέσα στο σπίτι αφού πριν καθαρίσετε τα φύλλα τους, προσθέσετε χώμα αν είναι απαραίτητο και ελέγξετε για τυχόν ασθένειες και ζιζάνια. Το φυτό του μήνα ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ
* Μέχρι το τέλος του μήνα κλαδέψτε  μικρά δέντρα και θάμνους τώρα που τα κλαδιά τους είναι ακόμα μικρά και ευλύγιστα, δίνοντας το σχήμα που θέλετε.


* Αν οι βροχές δεν είναι αρκετές φροντίστε να ποτίζετε τα ήδη ανθισμένα χρυσάνθεμα αλλά και όσους βολβούς ίσως φυτέψατε τέλος Αυγούστου και έχουν ήδη φυτρώσει.

* Σ΄ένα ειδικό σπιτάκι για πουλιά ή σ΄ένα οποιοδήποτε σημείο του κήπου, αφήνετε σπόρους ή ρύζι.  Τα μεταναστευτικά θα αρχίσουν σε λίγο τα ταξίδια τους και τίποτα δεν  χαρίζει περισσότερη "ζωή" σ΄έναν κήπο από την παρουσία τους. Δείτε εδώ πολλές απλές ιδέες για να κατασκευάσετε μια ταϊστρα πουλιών από απλά, ανακυκλώσιμα υλικά.


και ...

* Κυρίως μην ανησυχείτε για την ελαφρά "μουντή" εικόνα που ίσως παρουσιάζει ο κήπος ή το μπαλκόνι σας αυτή την εποχή, μετά τις "πολύχρωμες" γλάστρες, ζαρντινιέρες και παρτέρια με τα καλοκαιρινά. Εκτός από τα χρυσάνθεμα, τα κυκλάμινα, τους φθινοπωρινούς πανσέδες κι ελάχιστα ακόμη ανθοφόρα, το φθινόπωρο είναι η εποχή του ...πράσινου και του ...καφέ, απόλυτα φυσιολογικό σημάδι ότι ο κήπος σας ακολουθεί σωστά και πιστά τους ...κύκλους των εποχών.Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

,