Μονόχρωμο-Εμπριμέ ή ...όλα μαζί;


Η πετυχημένη  χρήση και παρουσία των χρωμάτων σε οποιονδήποτε χώρο, δεν εξαρτάται τόσο από το ποιες αποχρώσεις θα χρησιμοποιήσετε όσο από τον τρόπο που θα επιλέξετε να τις συνδυάσετε και να τις "σκορπίσετε" στα επιμέρους μικρά και μεγαλύτερα στοιχεία ενός δωματίου.
Και αν θελήσετε εκτός από διαφορετικά χρώματα να χρησιμοποιήσετε και διαφορετικά σχέδια/μοτίβα, τα πράγματα ελαφρώς ...περιπλέκονται. 
Οι ταπετσαρίες στους τοίχους ή οι βαμμένοι τοίχοι με κάποια ιδιαίτερη τεχνοτροπία, τα χαλιά ή το σχέδιο του δαπέδου και τα μοτίβα στα κάθε είδους υφάσματα ενός χώρου, τα κεντρικά στοιχεία που σας επιτρέπουν να ...παίξετε και με τα σχέδια εκτός από τους χρωματισμούς και πολλοί οι τρόποι για να το κάνετε σωστά, όχι "ανακατεύοντας" τυχαία χρωματισμούς και μοτίβα αλλά συνδυάζοντάς τα με τον ιδανικό για το κάθε σημείο τρόπο. 1. Διαφορετικά και ...δίχρωμα
O απλούστερος τρόπος να συνδυάσετε διαφορετικά σχέδια   σ΄έναν ενιαίο χώρο, είναι να χρησιμοποιήσετε  μια διχρωμία σε λευκό μαζί με διαφορετικούς τόνους μιας δεύτερης οποιασδήποτε άλλης απόχρωσης. 

Αφού αποφασίσετε ποιο θα είναι το δεύτερο χρώμα του χώρου εκτός από το λευκό, βρείτε το κατάλληλο σημείο για να το "τοποθετήσετε" σε αρκετή "ποσότητα" σε κάποια  μεγάλη επιφάνεια όπως για παράδειγμα στο χρώμα ενός τοίχου ή μιας ταπετσαρίας, σ΄ένα χαλί, στο ύφασμα ενός μεγάλου καναπέ κλπ. Για τα υπόλοιπα μικρά και μεγαλύτερα κομμάτια στον χώρο θα κινηθείτε εντελώς ...αντίστροφα. Με βασικό χρώμα το λευκό  θα ...διανθιστούν με λεπτομέρειες από την δεύτερη απόχρωση και σε οποιοδήποτε σχέδιο εμπριμέ, ριγέ, καρώ κλπ.


2. Διαφορετικά σχέδια και αποχρώσεις με ένα κεντρικό έντονο χρώμα
Η επανάληψη μιας έντονης απόχρωσης σε πολλά και διαφορετικού μεγέθους και είδους  στοιχεία στον ίδιο χώρο, κατορθώνει να γίνεται "κυρίαρχη" ακόμα κι αν δεν είναι αυτή που καταλαμβάνει τις μεγαλύτερες επιφάνειες. 

Προσέξτε στο συγκεκριμένο παράδειγμα πως η επιφάνεια του τοίχου και των παραθύρων σχεδόν "εξαφανίζεται" από το  σκηνικό και το  κόκκινο κλέβει την παράσταση  και "τραβά" το μάτι όχι μόνο στο δάπεδο  αλλά ακόμα και στις πιο μικρές λεπτομέρειες που έχει χρησιμοποιηθεί όπως στο κάδρο, στο ύφασμα που ντύνει  τις εμπριμέ πολυθρόνες, το πουά φωτιστικό και την επίσης πολύχρωμη επιφάνεια του μικρού τραπεζιού.

Για τέτοιου είδους "ανακάτεμα" των σχεδίων το σημαντικότερο είναι η σωστή δόση του κεντρικού χρώματος που θα πρέπει να κάνει έντονη την παρουσία του χωρίς όμως να "πνίγει" και να κουράζει το σύνολο, κάτι που θα κατορθώσετε αφήνοντας μεγάλες επιφάνειες του χώρου εντελώς "ανέγγιχτες" από  αυτό, όπως  στο  συγκεκριμένο παράδειγμα  οι τοίχοι και οι  κουρτίνες.


3. Διαφορετικά σχέδια σε ακριβώς ίδιους χρωματισμούς.

Επίσης από τα εύκολα "ανακατέματα" σχεδίων και χρωμάτων. 
Το μόνο που θα χρειαστεί να βρείτε την ίδια ακριβώς απόχρωση  του ίδιου χρώματος σε διαφορετικά μοτίβα υφασμάτων ή το αντίστοιχο χρώμα για κάποιον τοίχο, σαν βασική απόχρωση σ΄ένα χαλί κλπ.

Είτε το κάνετε χρησιμοποιώντας λευκό και κάποια άλλη απόχρωση, είτε χρώματα που να ταιριάζουν μεταξύ τους σε καρώ, πουά, ριγέ ή  οποιοδήποτε  εμπριμέ σχέδιο θα "δέσουν"  το ίδιο καλά και στα πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής ότι "λειτουργεί" εξίσου  όμορφα και κομψά όχι μόνο σε έντονες αλλά και σε περισσότερο απαλές αποχρώσεις.
Ο ιδανικός τρόπος για να "παντρέψετε" μοτίβα και χρώματα σε υφασμάτινα στοιχεία ταιριάζοντας τα υφάσματα των επίπλων μ΄εκείνα των κουρτινών, με διακοσμητικά μαξιλάρια, λευκά είδη ή χαλιά δημιουργώντας ένα συνολικό ομοιόμορφο και αρμονικό οπτικά αποτέλεσμα από διαφορετικά όμως σχέδια και χρώματα.

4. Πολυχρωμία πάνω σ΄ένα βασικό σχέδιο
Ένα κεντρικό κομμάτι δίνει τον ...ρυθμό και όλα τα άλλα ακολουθούν.


Στο συγκεκριμένο παράδειγμα ένα ριγέ πολύχρωμο χαλί που οι αποχρώσεις του επαναλαμβάνονται σε όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του δωματίου και σε σχέδια διακριτικά ώστε να μην "κουράζουν" το σύνολο.

Ανάλογα και με το συνολικό ύφος που θέλετε να δημιουργήσετε μπορείτε να "παίξετε" με την ένταση και των χρωμάτων και των σχεδίων και πάντα σε τέτοιου είδους διακοσμήσεις το λευκό σε αρκετά μεγάλες δόσεις,  θα βοηθήσει ώστε ο χώρος να μην γεμίσει "ασφυκτικά". Φανταστείτε π.χ στο συγκεκριμένο παράδειγμα και τα παράθυρα "ντυμένα" με οποιουδήποτε χρώματος κουρτίνα εκτός από λευκή ή τα έπιπλα ντυμένα εξολοκλήρου με ύφασμα. Απλά κάθε στοιχείο του χώρου  θα είχε "χαθεί" μέσα σ΄ένα κουραστικά πολύχρωμο σύνολο, χωρίς κανένα κεντρικό σημείο αναφοράς. 

5. Με οδηγό τον ...τοίχο
"Ακολουθώντας" τις αποχρώσεις ή το σχέδιο μιας ταπετσαρίας, τις ρίγες ή την τεχνοτροπία ενός τοίχου, επίσης εύκολα θα ταιριάξετε διαφορετικά σχέδια και μοτίβα υφασμάτων στον ίδιο χώρο. 

Η χρήση   ακριβών ίδιων  ή παρόμοιων και  ταιριαστών  με τον τοίχο χρωματισμούς και για όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, είναι ένας σχεδόν αλάνθαστος τρόπος για τέτοιου είδους "ανακατέματα" και το μόνο που πρέπει να προσέξετε, σε μικρούς ειδικά χώρους, την ένταση των χρωμάτων. 

Αν θέλετε κάτι διαφορετικό από ένα συνολικά παλ σύνολο, προτιμήστε για την μεγάλη επιφάνεια του τοίχου περισσότερο "απαλούς" τόνους και προσθέστε έμφαση με πιο σκούρα και έντονα μοτίβα σε επιμέρους λεπτομέρειες.
Εκτός φυσικά από τις αποχρώσεις μπορείτε να "ακολουθήσετε" και το σχέδιο της ταπετσαρίας ή μιας τεχνοτροπίας στον τοίχο είτε αυτό είναι ριγέ, κάποιο εμπριμέ μοτίβο, γεωμετρικά σχέδια κλπ. αναζητώντας υφάσματα σε  παρεμφερή σχέδια που με το σωστό τους "μοίρασμα" στον χώρο θα δώσουν ένα πραγματικά εντυπωσιακό και ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

6. Όλα ίδια εκτός από τα έπιπλα
Σ΄έναν χώρο που συνολικά τοίχοι, δάπεδα και όλα τα βασικά και μεγάλων επιφανειών στοιχεία του εκτός από τα υφάσματα των επίπλων είναι μονόχρωμα και χωρίς έντονα και διαφορετικά χαρακτηριστικά, είστε εντελώς ελεύθεροι να χρησιμοποιήσετε στα υφάσματα των επίπλων συγκεντρωμένα όσα διαφορετικά μοτίβα και χρώματα θέλετε. 

Αν τα χρώματα δένουν αρμονικά μεταξύ τους, είτε είναι έντονα είτε πιο απαλά, κανένας συνδυασμός δεν θα είναι άκομψος ή αταίριαστος, ακόμα κι αν στον ίδιο καναπέ ή την ίδια πολυθρόνα χωρέσετε ...όλου του κόσμου τα σχέδια και τις αποχρώσεις. Ο ιδανικός τρόπος για να δημιουργήσετε σ΄έναν ομοιόμορφο γενικά χώρο "κεντρικά" και "εκκεντρικά" κομμάτια  που θα τραβούν την προσοχή και  θα σπάνε την "μονοτονία".7. Διαφορετικά κι όλα ...ασπρόμαυρα


Επίσης από τα πιο "ακίνδυνα" παντρέματα σχεδίων  και  από  τα  αγαπημένα  τόσο     των κλασσικών όσο και των ιδιαίτερα μοντέρνου ύφους διακοσμήσεων που δεν διαστάζουν να χρησιμοποιήσουν γενικά το ασπρόμαυρο σε όλους τους χώρους του σπιτιού.


Απλά επειδή ο συνδυασμός του λευκού με το μαύρο σε αντίθεση με τις διχρωμίες του με οποιαδήποτε άλλη απόχρωση, μπορεί να "κουράσει" πολύ πιο εύκολα βεβαιωθείτε ότι μεγάλο μέρος του συνολικού χώρου μένει "ελεύθερος" από το μαύρο που έτσι κι αλλιώς είναι τόσο έντονο που σε μικρές και μόνο δόσεις είναι αρκετό για να "χαρακτηρίσει" έναν χώρο.