ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ-ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ για ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΙΤΙΑ

Άνετο ή ελάχιστων μόλις τετραγωνικών, παλιό ή σύγχρονο, πολύ κοντά στην πόλη ή μια μέρα δρόμο με το καράβι μακριά, ένα ..."κεραμίδι" πάνω από το κεφάλι σας που όμως ...κολυμπάει στο μπλε της θάλασσας, είναι δώρο ζωής ανεκτίμητο.
Είτε λοιπόν είστε από τους τυχερούς που ένα τέτοιο "κεραμίδι" αποτελεί την μόνιμη κατοικία σας σε κάποια παραθαλάσσια τοποθεσία, είτε είναι το εξοχικό σας που βρίσκεται κοντά στο κύμα, αξίζει να ασχοληθείτε με την οργάνωση αλλά και την διακόσμησή του με τρόπο τέτοιο που το στοιχείο της θάλασσας κι όλα τα υπόλοιπα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του να αξιοποιηθούν στο έπακρο, τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά.
Πρακτικά, το βασικότερο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ενός τέτοιου σπιτιού, είναι ότι οι εξωτερικοί του χώροι είναι εκείνοι που φιλοξενούν το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ και σε όλα τα υπόλοιπα διαστήματα η διαμόρφωσή του θα πρέπει να είναι τέτοια που η τοποθεσία, η θέα, το φως και η θάλασσα να εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν.

Οι ανάγκες συντήρησης ενός τέτοιου σπιτιού, λόγω ακριβώς της θάλασσας και του ήλιου, είναι αρκετά μεγαλύτερες απ΄ότι ενός διαμερίσματος στην πόλη, γι΄αυτό και τα υλικά τόσο της δόμησης όσο και της εξωτερικής διαμόρφωσης θα πρέπει να είναι τέτοιας αντοχής και ποιότητας ώστε να διευκολύνουν την διαδικασία της συντήρησής τους, ειδικά αν θα είστε εσείς που θα επωμιστείτε αυτήν την φροντίδα κι όχι κάποιοι κατά περίπτωση ειδικοί, τα ξύλα θα πρέπει να είναι περασμένα με ειδικά βερνίκια και την φθορά από την αλμύρα, τα χρώματα των τοίχων επίσης θα πρέπει να είναι ανάλογης αντοχής έναντι της υγρασία κλπ.

Πέτρα, ξύλο, κεραμίδι, καλάμι και γυαλί τα πιο ταιριαστά με το φυσικό περιβάλλον ενός τέτοιου σπιτιού υλικά, για να πλαισιώσουν το τσιμέντο, σε ότι αφορά την εξωτερική του όψη.
Εσωτερικά ξύλο, χρώμα, ύφασμα και ...φως τα μοναδικά απαραίτητα όπλα σας για να διαμορφώσετε ένα θαλασσινό, άνετο και όμορφο σκηνικό.


Η εσωτερική διάσταση ενός τέτοιου σπιτιού, ειδικά αν μιλάμε για μια εξοχική κατοικία, είναι "δευτερευούσης σημασίας", γι΄αυτό κι αν δεν σας ικανοποιούν σε μέγεθος οι εξωτερικοί του χώροι (κήπος, μπαλκόνια κλπ) μελετήστε όλους τους δυνατούς τρόπους για να τους μεγαλώσετε ίσως και "κλέβοντας" λίγο χώρο από το εσωτερικό του.
Ιδανική λύση, η δημιουργία ενός πρόσθετου "δωματίου" με την μορφή σκεπασμένης βεράντας που με την προσθήκη περιμετρικά κουφωμάτων με συρόμενα τζάμια, θα μπορεί κατά περίπτωση να μεταμορφώνεται σ΄ένα κλειστό "αίθριο" ή ένα εντελώς ανοιχτό στον αέρα και το φως άνετο μπαλκόνι.
Σ΄έναν τέτοιο χώρο μπορείτε να οργανώσετε το μεγαλύτερο ή μικρότερο καθιστικό και την τραπεζαρία σας σ΄όλη την διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και κλείνοντας τα τζάμια και με την κατάλληλη θέρμανση να συνεχίσετε να απολαμβάνετε την συντροφιά του ...γαλάζιου και του ...πράσινου όλες τις εποχές.

Γενικά όσο πιο κοντά στη θάλασσα βρίσκεται το σπίτι κι όσο πιο ...ονειρική η θέα που προσφέρει, τόσο περισσότερο θα πρέπει να αξιοποιήσετε το στοιχείο αυτό ..."ανοίγοντας" όλους τους χώρους τους σπιτιού προς τα έξω με την χρήση μεγάλων κουφωμάτων και τζαμαριών που θα μειώσουν, όσο είναι δυνατόν, την επιφάνεια των τοίχων.

Αν αντί για το μπαλκόνι είναι ο κήπος ή η αυλή τα σημεία που η θάλασσα κάνει την ...εμφάνισή της, οργανώστε τα με τρόπο τέτοιο που επίσης να μπορείτε εκεί να "ζείτε" τις περισσότερες ώρες σας, απολαμβάνοντας το φυσικό περιβάλλον. 

Θα σας χρειαστεί και εκεί ένας ανοιχτός αλλά και ταυτόχρονα "προστατευμένος" χώρος που μπορείτε και σ΄αυτήν την περίπτωση να τον δημιουργήσετε με την μορφή ενός αίθριου ή να προσαρμόσετε ένα υπαίθριο καθιστικό στις ανάγκες σας με τα ανάλογα έπιπλα εξωτερικού χώρου κάτω από μια πέργκολα, τέντα, ομπρέλλα κλπ. Εδώ θα βρείτε πολλές σχετικές ιδέες.


Η επέκταση μιας βεράντας, η κατασκευή ενός αίθριου, μιας πέργκολας κλπ. ειδικά αν δεν είστε σε θέση να προσφέρετε σε προσωπική εργασία, είναι από τις σχετικά δαπανηρές εργασίες, στην περίπτωση ενός τέτοιου σπιτιού, πολλές φορές, αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσετε να το "χαρείτε" αληθινά. 

Το ίδιο ακριβότερα από τα κλασσικά ξύλινα παράθυρα είναι και τα κουφώματα αλουμινίου όμως και αυτό το κόστος θα σας επιβαρύνει μία και μοναδική φορά και θα σας απαλλάξει για πάντα από την διαδικασία συντήρησης των ξύλινων κουφωμάτων που το αλάτι και ο ήλιος καταπονούν σε τέτοιο βαθμό που αν την αμελήσετε σύντομα θα καταστραφούν.


Η χρήση ντουζ στον εξωτερικό χώρο ενός παραθαλάσσιου σπιτιού, είναι απίστευτα πρακτική κι αν ο χώρος το επιτρέπει, μην περιοριστείτε στην κλασσική βρύση/ντουζιέρα.


Δημιουργείστε σε μια γωνιά μια "μικρογραφία" μπάνιου που θα απομονώσετε από την υπόλοιπο χώρο μ΄έναν πετρόχτιστο τοίχο ή και με ξύλινα καφασωτά. Ανάλογα με το ...μεράκι σας μπορείτε να το εμπλουτίσετε και με άλλους τοίχους, σκεπή κλπ. φροντίζοντας όμως τίποτα να μην στερεί και από αυτό το σημείο του σπιτιού τη θέα του ...γαλάζιου. Δείτε εδώ μερικες τέτοιες ιδέες. 
Αν τώρα είστε ο κατ΄εξοχήν τύπος του ....outdoor living, προσθέτοντας και μια υπαίθρια κουζίνα δεν έχετε πλέον κανένα λόγο να σας απασχολεί αν το εσωτερικό του σπιτιού σας πλάι στο κύμα περιορίζεται σε ...ένα μόνο δωμάτιο ελάχιστων τετραγωνικών. 

Παροχή νερού, ένας πάγκος με νεροχύτη, ένα πετρογκάζ κι ένα ντουλάπι τα βασικά που θα χρειαστείτε. Μπορείτε να τα "χωρέσετε" όλα πάνω και γύρω από μια απλή τσιμεντένια κατασκευή-πάγκο και φυσικά να τα εμπλουτίσετε μ΄ένα χτιστό φουρνάκι, ένα μικρό ψυγείο κλπ. δημιουργώντας μια πλήρως οργανωμένη κουζίνα για τους καλοκαιρινούς μήνες που απλώς δεν θα βρίσκεται μέσα αλλά ...έξω από το σπίτι.Όσο βεβαίως κι αν μετατρέψετε μια παραθαλάσσια κατοικία σε ..."camping" εκμεταλλευόμενοι τους εξωτερικούς της χώρους, κάποια στιγμή θα έρθει και η ώρα να ...μαζευτείτε μέσα.
Κι αν οι επιλογές και οι ιδέες για την διακόσμηση και την οργάνωση όλων όσων βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο είναι ανεξάντλητες, οι αντίστοιχες που αφορούν τους εσωτερικούς χώρους δεν είναι παρά ανεξάντλητες και ...κάτι.


Η πρώτη φυσικά σκέψη  μιλώντας για ένα σπίτι κοντά στη θάλασσα είναι το ...μπλε. Ακολουθούμενο πιστά από τα απαραίτητα ....καράβια ....κοχύλια ....βότσαλα .....αστερίες ...σωσίβια ...βάρκες και ....κουπιά κι ότι άλλο μπορεί να παραπέμπει σ΄αυτό το ναυτικό στυλ.

Κι αν και αυτό το ύφος της διακόσμησης για νησιώτικα ή γενικά παραθαλάσσια σπίτια είναι και ...πολυφορεμένο και ...πολυκινδυνευμένο, αφού η πιθανότητα να κάνετε το σπίτι σας πανομοιότυπο με ...ενοικιαζόμενο δωμάτιο στις κυκλάδες είναι αρκετά μεγάλη, ο πειρασμός να το ακολουθήσετε είναι ομολογουμένως ακόμα μεγαλύτερος.
Αν λοιπόν αποφασίσετε να υιοθετήσετε αυτό το στυλ, κάντε το με τρόπο που ναι μεν ακόμα και με κλειστά μάτια αν οδηγηθεί κάποιος μέχρι το εσωτερικό του σπιτιού να είναι σίγουρος ότι η θάλασσα είναι κοντά αλλά χωρίς υπερβολές και κυρίως αποφεύγοντας τετριμμένες επιλογές που ο καθένας, επίσης με κλειστά μάτια, θα μπορούσε να ορκιστεί ότι θα αντικρύσει με το που ...θα τα ανοίξει.

Το λευκό είναι το ιδανικό ...φόντο που μαζί με "πινελιές" από όλες τις αποχρώσεις του μπλε αλλά και σε συνδυασμό με πράσινο, κίτρινο και κόκκινο θα δώσουν ένα σύνολο φωτεινό και ανάλαφρο, εκτός φυσικά κι αν μιλάμε για την παραθαλλάσια ...βίλα σας που την θέλετε διακοσμημένη σε ναυτικό μεν στυλ αλλά σε  αυστηρά κλασσικά πρότυπα.
Τα βαριά σκούρα έπιπλα θα στερήσουν αρκετά από την "φωτεινότητα" και τις ανάλαφρες γραμμές που ταιριάζουν σε μια καλοκαιρινή κατά βάση ατμόσφαιρα, ενώ αντίθετα τα λευκά ή εκείνα στο φυσικό χρώμα της ψάθας ή του μπαμπού, συνδυασμένα με έντονα υφάσματα θα προσφέρουν στους χώρους σας και ...προοπτική εκτός από λειτουργικότητα και άνεση. Στα καταστήματα επίπλων για εξωτερικούς χώρους αλλά κυρίως στα πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού θα βρείτε μεγάλη ποικιλία τέτοιων επίπλων σε πολύ καλές τιμές.
Συνδυάστε τα υλικά και αποφύγετε την απόλυτη ομοιομορφία των επίπλων, ειδικά αν ο χώρος σας είναι ευρύχωρος και χωρά αρκετά, ταιριάξτε τα με υφάσματα ανθεκτικά και σε έντονους χρωματισμούς και χρησιμοποιείστε τις ...ρίγες σε πολλές παραλλαγές. Ταιριάζουν απόλυτα με το ναυτικό στυλ και λειτουργούν από μόνες τους ...διακοσμητικά σε σχέση με τα μονόχρωμα υφάσματα.

Στην αγορά θα βρείτε τεράστια ποικιλία από τέτοια λευκά έπιπλα για όλα τα δωμάτια του σπιτιού, από το καθιστικό μέχρι το μπάνιο, αλλά και κομμάτια από  μπαμπού και ρατάν κι αν εκμεταλλευθείτε και κάποιες από τις προσφορές σε υφάσματα, η δημιουργία ενός πραγματικά κομψού συνόλου, δεν θα σας κοστίσει ιδιαίτερα ακριβά. 
Για τις υπόλοιπες διακοσμητικές "λεπτομέρειες" κάποια ιδιαίτερα και μεγάλα αυθεντικά "θαλασσινά" αντικείμενα ή διακοσμητικά αυτού του τύπου, θα λειτουργήσουν πολύ πιο καταλυτικά και κομψά, από το να γεμίσετε κάθε σημείο με κοχύλια, βότσαλα κλπ.

Σε ένα τέτοιο σπίτι που είναι σίγουρο ότι οι επισκέπτες ...δεν θα σας λείψουν και ειδικά αν δεν διαθέτει πολλά δωμάτια, οι καναπέδες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν κρεββάτια θα αποδειχθούν ιδιαίτερα πρακτικοί. Οι χτιστοί πέτρινοι ή ξύλινοι τέτοιοι καναπέδες, που το κάτω μέρος τους θα αξιοποιηθεί ως αποθηκευτικός χώρος, από τις πιο έξυπνες λύσεις.

Οι κουρτίνες, τις περισσότερες ώρες της ημέρας, θα σας είναι μάλλον ...άχρηστες. Τα καλαμένια ή ψάθινα στόρια από τις πιο οικονομικές αλλά και καλόγουστες προτάσεις, αν ωστόσο δεν ταιριάζουν με το συνολικό στυλ διακόσμησης του σπιτιού, προτιμήστε και εδώ το λευκό ή τα ριγέ μοτίβα κι αν δεν υπάρχουν παντζούρια αναγκαστικά θα πρέπει να προβλέψετε ώστε το ύφασμά τους να δημουργεί την απαραίτητη σκίαση όποτε χρειάζεται.


Το εννιαίο με την κουζίνα καθιστικό θα δημιουργήσει την ψευδαίσθηση του μεγαλύτερου χώρου, ειδικά αν πρόκειται για ένα μικρό σπίτι κι αν το όλο στυλ του είναι πραγματικά ...καλοκαιρινό και ...ανάλαφρο, αποφύγετε τις ιδιαίτερα μοντέρνες επιλογές, τα εντοιχισμένα έπιπλα και συσκευές τελευταίας μόδας και τεχνολογίας. 
Είτε συνεχόμενη με κάποιον άλλον χώρο είτε εντελώς ανεξάρτητη, μια ελεύθερης διάταξης κουζίνα ή και μια εντοιχισμένη σε στυλ όμως απλό, χωριάτικο ή και αντικέ που θα της προσθέσετε το προσωπικό σας διακοσμητικό στίγμα με κάποιες πρόσθετες διακοσμητικές λεπτομέρειες, θα σας προσφέρει τις ίδιες ανέσεις και θα ..."δέσει" με το σπίτι και το περιβάλλον του πολύ πιο πετυχημένα.
Προσθέστε το  προσωπικό σας ύφος  και στην διακόσμηση των τοίχων προτιμώντας σε σχέση με τα κλασσικά θαλασσινά θέματα σε πίνακες και κάδρα, μεγενθυμένες ...πόζες από καλοκαιρινές στιγμές αγαπημένων προσώπων και χειροποίητες κατασκευές από φυσικά υλικά, θαλασσόξυλα, βότσαλα κλπ. 
Γενικά, για να διακοσμήσετε πετυχημένα ένα σπίτι σ΄ένα τέτοιο ιδιαίτερο περιβάλλον, δεν χρειάζεται παρά να αναζητήσετε αυτήν ακριβώς την ιδιαιτερότητα και σε κάθε σας παρέμβαση.
Ακόμα κι όταν, ανακαστικά, θα καταφύγετε σε κλασσικές λύσεις σε ότι αφορά το θέμα "θάλασσα" κάντε το με αντικείμενα και κατασκευές πρωτότυπες ή ακόμα καλύτερα φτιαγμένες με τα χέρια σας. Το ελαφρύ καλοκαιρινό ύφος, είναι ιδανικό για να κατορθώσετε με πολύ μικρό κόστος αλλά με πολύ ...γούστο και ενδιαφέρον για τον χώρο σας να δημιουργήσετε πραγματικά μια ζηλευτή ατμόσφαιρα ιδιαίτερα οικεία και προσωπική.
Για παράδειγμα δεν υπάρχει κανένας λόγος να "στολίσετε" οποιοδήποτε σημείο μ΄ένα καραβάκι ...του σωρού απ΄αυτά που θα βρείτε με το ...κιλό στα καταστήματα εποχιακών ειδών, όταν μπορείτε στο ίδιο ακριβώς σημείο να τοποθετήσετε αυτό που θα εσείς θα φτιάξετε μ΄ένα κομμάτι ξύλο της θάλασσας, λίγο πανί κι ένα κομμάτι σκοινί.

Με την ίδια ακριβώς ...γουστόζικη και απλή συλλογιστική μην γεμίσετε τους τοίχους ή τα πλακάκια του μπάνιου με αυτοκόλλητα, πλαστικά διακοσμητικά σε καλοκαιρινά μοτίβα, απ΄αυτά που υπάρχουν ακόμα και στις ...τουαλέτες παραθαλάσσιων μαγαζιών. Αν θέλετε να προσθέσετε ...αύρα καλοκαιριού στο θαλασσινό σας μπάνιο, κάντε το με στένσιλ που τα σχήματά τους θα βάψετε σε ταιριαστούς με τον χώρο σας χρωματισμούς ή με κάποια ξύλινα διακοσμητικά που επίσης θα βάψετε και θα κολλήσετε σε κάποια σημεία ή απλά και μόνο προσθέτοντας χρώμα στην πόρτα ή τους τοίχους του μπάνιου, αλλά με τρόπο που θα αποδεικνύει ότι πραγματικά ...νοιάζεστε και ...αγαπάτε το σπίτι σας.
Αν πραγματικά αυτό συμβαίνει, δεν θα δυσκολευθείτε καθόλου, ούτε στην περίπτωση ενός σπιτιού που γύρω του κυριαρχεί το μπλε της θάλασσας και η ανεμελιά του καλοκαιριού, να βρείτε τους κατάλληλους τρόπους για να δημιουργήσετε το ιδανικό λειτουργικά και αισθητικά περιβάλλον.Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

,