ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ: ...H καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά


Και το πόσο αληθινά "κυρά" αισθάνεται η κάθε μια μέσα στο τσαρδί της, κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει, αλλά για το πόσο "δούλα" κάθε φορά που έρχεται η ώρα της φασίνας, δεν χωρεί ούτε αμφιβολία, ούτε και συζήτηση.


Καθ΄ ότι καλές οι λεζάντες, τα ντεκόρ κι όλα τα συναφή, αλλά δυστυχώς  έχουν το κακό ελάττωμα να σκονίζονται και να βρωμίζουν. 


Αφού λοιπόν το πάρετε απόφαση ότι τα πάντα γύρω σας απαιτούν καθάρισμα, κάποια μάλιστα ακόμα και καθημερινά κι ότι εσείς κι όχι πιθανόν μια επαγγελματίας του είδους θα ασχοληθεί μ΄αυτό κι αν θέλετε πραγματικά να ελαφρύνετε, όσο γίνεται,  αυτή την αγγαρεία, απλά ...οργανωθείτε


Κατ΄αρχήν καταρρίψτε στην συνείδησή σας αλλά και στην πράξη τον μύθο των εταιριών απορρυπαντικών ότι για κάθε αντικείμενο και υλικό, χρειάζεστε απαραιτήτως το αντίστοιχο ειδικό καθαριστικό.  Το μόνο που θα καταφέρετε να ξοδεύετε έναν σκασμό λεφτά, για προϊόντα που ελάχιστα ως καθόλου τελικώς θα χρησιμοποιήσετε γιατί πολύ απλά δεν σας είναι αναγκαία.

Ειδικά αν είστε νέα νοικοκυρά και καινούργια στο "σπορ" μην πιστέψετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε το σπίτι να λάμπει χρησιμοποιώντας ελάχιστα χημικά καθαριστικά, όπως έκανε η μητέρα ή η γιαγιά σας μόνο με νερό και πράσινο σαπούνι,  όταν ακόμη δεν υπήρχε ένα ειδικό προϊόν για κάθε χρήση και δέκα διαφορετικές μάρκες για το καθένα. 

Στην πραγματικότητα ένα απορρυπαντικό γενικής χρήσης που διαλύεται σε νερό, ένα υγρό για το καθάρισμα των τζαμιών,  από ένα για τις σκληρές βρωμιές από λάδια ή άλατα για το μπάνιο και την κουζίνα κι ένα υγρό για το νερό του σφουγγαρίσματος, είναι υπέρ αρκετά. 

Τοποθετήστε τα όλα σ΄ένα καλαθάκι μέσα στο ντουλάπι σας, για να μην τα ψάχνετε κάθε φορά εδώ κι εκεί, παρέα με μερικά σφουγγάρια, ξεσκονόπανα και τα γάντια σας κι όποια στιγμή αισθανθείτε ότι ...δεν πάει άλλο, ξεκινείστε.

Κατ΄αρχήν πριν το καθάρισμα, ένα "συμμάζεμα" είναι αναγκαίο. Τακτοποιείστε ή στην ανάγκη "κρύψτε" στις ντουλάπες όλα τα σκόρπια αντικείμενα, ρούχα κλπ. κι αφήστε τον χώρο ελεύθερο για να μπορείτε να δουλέψετε. Ότι ο χώρος πρέπει να είναι ελεύθερος, κυρίως, από παιδιά και συζύγους που δεν ξεύρουν τι είναι το ξεσκονόπανο, είναι μάλλον περιτή συμβουλή.  :)

H "σωστή" σειρά για να καθαρίσετε ένα δωμάτιο, κατά τις παλιές νοικοκυρές, είναι:
 σκούπισμα - ξεσκόνισμα - σφουγγάρισμα
όταν όμως σκουπίζετε με σκούπα ηλεκτρική και όχι την κλασική, που όσο προσεκτικά κι αν την χρησιμοποιήσετε σίγουρα θα σκορπίσει ξανά σκόνη πάνω στις επιφάνειες που μόλις έχετε ξεσκονίσει, δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία από που θα ξεκινήσετε.
Τα ειδικά σύγχρονα ξεσκονιστήρια που απορροφούν και δεν σκορπούν την σκόνη, απείρως πιο βολικά από τα κλασικά και το χαρτί κουζίνας ή οι εφημερίδες, τα ιδανικότερα για το καθάρισμα των τζαμιών.  

Τα ειδικά επίσης πανάκια από μικροϊνες  θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε ακόμα και μόνο με νερό, χωρίς κανένα απορρυπαντικό οποιαδήποτε επιφάνεια ακόμα κι εκείνες των επίπλων, εύκολα και γρήγορα, αρκεί να τα ξεπλένετε συχνά και να τα στίβετε κάθε φορά πολύ καλά. 
Η κουζίνα και το μπάνιο οι χώροι που όχι για λόγους αισθητικής, αλλά κυρίως υγιεινής, θα πρέπει να παραμένουν μόνιμα πεντακάθαροι κι ο τρόπος για να το κατορθώσετε να αφιερώνετε καθημερινά λίγο χρόνο για το καθάρισμα του νεροχύτη, του  πάγκου της κουζίνας και του εξωτερικού των ντουλαπιών, αλλά και των ειδών υγιεινής στο μπάνιο, ένα σκούπισμα κι ένα σφουγγάρισμα.

Το σφουγγάρισμα εκτός από την καθαριότητα, θα προσφέρει στα πατώματά σας και ανάλογα με το είδος τους την σωστή φροντίδα και άψογη εμφάνιση. Χρησιμοποιείτε χλιαρό και ποτέ καυτό νερό, ειδικά για μάρμαρα και μωσαϊκά, στο οποίο θα έχετε προσθέσει μια μικρή ποσότητα υγρού καθαριστικού ή παρκετίνης. Για πρόσθετη γυαλάδα κι αφού στεγνώσουν, κάντε ένα πέρασμα με την σφουγγαρίστρα με σκέτη υγρή παρκετίνη και αφού κι αυτή στεγνώσει αρχίστε το "πέρα δώθε"   με "πατίνια" σας ένα μάλλινο πανί ή και μια παλιά πετσέτα.
Με τον ίδιο τρόπο θα γυαλίσετε και τα ξύλινα πατώματα, στα οποία όμως δεν θα χρησιμοποιήσετε ποτέ νερό, παρά μόνο σκούπα ή την ειδική παρκετέζα για να τα καθαρίσετε.
 
Οι μεγάλες επιφάνειες των επίπλων, των τζαμιών ή των πατωμάτων είναι στην πραγματικότητα η ευκολότερη δουλειά μιας φασίνας.  Ο πραγματικός μπελάς είναι τα μικρά αντικείμενα, βιβλία, διακοσμητικά, κάδρα κι όλα εκείνα τα απίθανα σημεία που η σκόνη και η βρωμιά λατρεύουν όπως βιβλία, κάδρα, τα χερούλια στις πόρτες, οι ηλεκτρικοί διακόπτες, τα φωτιστικά κλπ.  Γι΄αυτό και στο στάδιο της διακόσμησης των χώρων σας, φανείτε προνοητικοί και τοποθετείστε όσο περισσότερα διακοσμητικά σε κλειστούς με τζάμια αποθηκευτικούς χώρους και καθαρίστε μ΄ένα βρεγμένο πανί κάθε τέτοια επιφάνεια, σε χρόνο ανύποπτο, με το που θα αντιληφθείτε ότι δεν είναι καθαρή, ώστε να μειώσετε τη δουλειά που θα χρειαστεί αν τα αφήσετε όλα για την μέρα της ..."γενικής" καθαριότητας. 

Αν είστε γενικώς εναντίον κάθε χρήσης χημικού, μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας οικολογικά φυσικά απορρυπαντικά:
Πατώματα: Προσθέστε σε χλιαρό νερό μια ποσότητα ξύδι και μια κουταλιά λάδι. 
Τζάμια: Σε 1 λίτρο νερό προσθέστε 4 κουταλιές ξύδι.
Ασημικά: Τοποθετήστε τα τυλιγμένα με αλουμινόχαρτο σ΄ένα δοχείο με 1 λίτρο καυτό νερό στο οποίο θα έχετε διαλύσει 1 κουταλιά σόδα και 1 κουταλιά αλάτι. Αφήστε τα για μία ώρα, ξεπλύντε και σκουπίστε τα μ΄ένα μαλακό πανί. 
Μπάνιο:  Γυαλίστε τις βρύσες τρίβοντας με μια λεμονόκουπα. Καθαρίστε τα είδη υγιεινής μ΄ένα μείγμα από 1/2 φλυτζάνι μαγειρική σόδα και υγρό σαπούνι, όσο χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα παχύρευστο μείγμα. Οι αρμοί ανάμεσα στα πλακάκια θα καθαρίσουν τέλεια αν αφού τους ρίξετε ξύδι τους τρίψετε με μια οδοντόβουρτσα. 
Μούχλα: Καθαρίστε την από τοίχους ή οπουδήποτε αλλού μ΄ένα μείγμα από ίση ποσότητα αλατιού και ξύδι.

Τέλος, οι "μαγικοί" σύγχρονοι ατμοκαθαριστές, είναι μια επίσης οικολογική λύση για το καθάρισμα του σπιτιού, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε το μεγάλο κόστος αγοράς ενός πραγματικά πρακτικού κι ότι έχετε τον κατάλληλο αποθηκευτικό χώρο για όλα τους τα εξαρτήματα, αφού τα "οικονομικά" και "εύχρηστα" εκείνα μοντέλα που κατά κόρον διαφημίζονται, χρειάζονται ακατάπαυστα γέμισμα με νερό, ο ατμός τους δεν έχει τη δύναμη να καθαρίσει αληθινά σκληρές βρωμιές  και ουδέποτε θα στεγνώσουν ταυτοχρόνως τις επιφάνειες που θα καθαρίζετε, με αποτέλεσμα τα πάντα γύρω σας να κολυμπούν στο νερό. 

Και...
 • Σε επιφάνειες λερωμένων τοπικά τοίχων, φανείτε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τρίψτε το λερωμένο σημείο  μ΄ένα πολύ καλά στιμένο, σχεδόν εντελώς στεγνό,  καθαρό πανί. Η μεγάλη ποσότητα νερού ή η χρήση απορρυπαντικού ίσως βγάλει ευκολότερα τον λεκέ αλλά αν ο τοίχος έχει καιρό να βαφτεί ή να καθαριστεί συνολικά, θα δημιουργήσει μια αντιαισθητική "πεντακάθαρη" στάμπα, που θα δείχνει τον υπόλοιπο τοίχο απελπιστικά πιο βρώμικο.
 • Ένα βρεγμένο σε ξύδι σφουγγάρι είναι ιδανικό για το καθάρισμα του ψυγείου κι ένα ποτηράκι με ζεστό αρχικά νερό μαζί με  δύο κομμάτια κανέλλας σε ξύλο που θα τοποθετήσετε σε κάποιο σημείο στην πόρτα του, θα απομακρύνει, μέχρι το επόμενο καθάρισμα, όλες τις δυσάρεστες μυρωδιές
 •  Το βάψιμο των τοίχων μια φορά τον χρόνο, θα κάνει το σπίτι σας όχι μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται καθαρό, αφού όσο κι αν ξεσκονίζετε κι αν τρίβετε πατώματα, οι "κιτρινισμένοι" τοίχοι πάντα θα ...κλέβουν τις εντυπώσεις. 
 • Επιλέγοντας πλακάκια για τα πατώματα, όπως και για  το μπάνιο και την κουζίνα αλλά και χαλιά για τους χώρους σας, επιλέξτε σχέδια και χρωματισμούς που δεν θα επιτρέπουν σ΄ένα και μόνο μικρό σκουπίδι να ξεχωρίζει σαν την ...μύγα μες το γάλα.
 • Μην παιδεύεστε με χίλιους  διαφορετικούς τρόπους να καθαρίσετε την μουντζούρα από το εσωτερικό των τζαμιών του ενεργειακού τζακιού. Ψεκάστε τα μ΄ένα από τα ειδικά καθαριστικά για σκληρές βρωμιές για το μπάνιο ή την κουζίνα, σκουπίστε μ΄ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας και ...θα λάμψουν.  
 •  Η μαγειρική σόδα το ίδιο καλά και πολύ πιο οικονομικά θα κάνει την ίδια δουλειά με το πανάκριβο αποσκληρυντικό νερού στο πλυντήριο ρούχων. 
 • Στα σφουγγάρια  των πιάτων και σε όποια άλλα χρησιμοποιείτε καθημερινά, μαζεύονται περισσότερα μικρόβια απ΄όσα σ΄όλες τις επιφάνειες του σπιτιού μαζί. Φροντίζετε να μένουν στεγνά όσο δεν τα χρησιμοποιήσετε και αντικαταστήστε τα πολύ συχνά, χρησιμοποιώντας ένα βρώμικο σφουγγάρι είναι σαν να καθαρίζετε με βρώμικο νερό. 
 • Φυσικά και θα πρέπει το σπίτι να διατηρείται καθαρό και να μην θεωρείτε ότι ένα "γενικό" χριστούγεννα και πάσχα του είναι αρκετό. Όμως αν φτάσετε στο αντίθετο άκρο να κυνηγάτε τους κόκκους της σκόνης, να σκουπίζετε κάθε μία ώρα τις στάμπες από νερό σε νεροχύτες και νιπτήρες και να στρώνετε πενήντα φορές μέσα στη μέρα το ριχτάρι του καναπέ που τσαλακώθηκε επειδή κάποιος ... "τόλμησε" να καθήσει, όπως και να τρέχετε να αδειάσετε και να καθαρίσετε το τασάκι με το πρώτο αποτσίγαρο ...συγνώμη και με όλο το θάρρος αλλά ναι... Έχουν δίκιο όλοι οι υπόλοιποι μέσα στο σπίτι που σας φωνάζουν "υστερική" :) και μάλλον σας χρειάζεται να φιλοσοφήσετε όχι μόνο το κλασσικό "παν μέτρον άριστον" αλλά και εκείνη την άποψη ότι από την βρωμιά λίγοι πεθαίνουν, από κούραση και άγχος ...αμέτρητοι :)

   Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

   ,