ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΟΥ: ΜΠΑΝΙΟ


Αναζητώντας ιδέες για την διαμόρφωση στον χώρο του μπάνιου, σε έντυπα αλλά και ηλεκτρονικά περιοδικά διακόσμησης, σίγουρα έχετε κι εσείς αισθανθεί πολλές φορές ότι οι περισσότερες τέτοιες "προτάσεις"  απευθύνονται τουλάχιστον στη ...Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, αν όχι στον υπεύθυνο διακόσμησης του ...προεδρικού μεγάρου και σίγουρα έχετε πολλές φορές εκνευριστεί μ΄ ένα  βασικό μειονέκτημα και του δικού σας σπιτιού, που δυστυχώς  δεν μπορεί πια να διορθωθεί.  Ότι δεν έχει και το μπάνιο του ...τις διαστάσεις του καθιστικού.


Γιατί αν βεβαίως διαθέτατε και εσείς τα άπειρα τετραγωνικά, αν το παράθυρο του μπάνιου, ήταν μια μπαλκονόπορτα! με θέα από την 3χ3 μπανιέρα! προς την πισίνα! ή τον πέντε στρεμμάτων κήπο!!, μια χαρά θα ξέρατε  και πως να το διακοσμήσετε και ποια είναι η ιδανική διάταξη ειδών υγιεινής και επίπλων, χωρίς καμιά ιδιαίτερη γνώση και βοήθεια.


Στις ιδέες λοιπόν που ακολουθούν "αγνοείστε" αναζητείτε λύσεις που δεν δεσμεύονται από  το πόσο χώρο έχετε διαθέσιμο και μπορούν να βοηθήσουν και το δικό σας όχι "βασιλικό" μπάνιο, να γίνει περισσότερο λειτουργικό και ευχάριστο.


1. Ανεξάρτητα από το είδος καθρέφτη που θα τοποθετήσετε, το θέμα του φωτισμού του είναι καθοριστικό για το σύνολο του χώρου.
Ειδικά αν δεν υπάρχει και 
πρόσθετος κεντρικός φωτισμός στο μπάνιο σας, όπως συμβαίνει στα περισσότερα, μην είστε και τόσο σίγουροι ότι οι μικρές λάμπες που συνήθως συνοδεύουν τους καθρέφτες θα είναι επαρκείς. 

Σtις αχανείς και φωτεινές εκθέσεις των καταστημάτων, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε και τοποθετώντας τον καθρέφτη στον δικό σας χώρο, να βρεθείτε μπροστά σε μια "μουντή" έως και "σκοτεινή" δυσάρεστη έκπληξη. Προτιμήστε έναν καθρέφτη όχι με πολλά μικρά, αλλά με ένα και έντονο φως στο κέντρο του ή αν χρειασθεί τοποθετείστε επιπλέον φωτιστικά στον τοίχο.
2. Κλείστε τη μπανιέρα ή τη ντουζιέρα, σε μια  καμπίνα από γυαλί, fiberglass, ή κάποιο άλλο από τα σύγχρονα υλικά που διατίθενται στην αγορά.  Είναι μια λύση πολύ πιο λειτουργική  από την κλασσική κουρτίνα και  η διαφάνεια του γυαλιού προσθέτει αίσθηση "χώρου".  
Τέτοιους είδους καμπίνες κυκλοφορούν πλέον σε όλα τα σχήματα (για γωνιακές ντουζιέρες, ημικυκλικές κλπ) και το κόστος τους, αν επιλέξετε κάτι απλό, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό.  Σε πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού θα τις βρείτε ακόμα πιο φθηνά και η τοποθέτησή τους είναι πολύ εύκολο να γίνει από εσάς τους ίδιους.3.Οι αποθηκευτικοί χώροι στο μπάνιο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά του, ειδικά αν γενικά στο σπίτι έχετε έλλειψη ντουλαπιών

Αν για παράδειγμα θα πρέπει και όλες σας οι πετσέτες, επειδή δεν υπάρχει χώρος αλλού, να βρίσκονται κι αυτές στο μπάνιο, εκτός απ΄όλα τα μπουκάλια και μπουκαλάκια καλλυντικών και απορρυπαντικών, θα πρέπει να εκμεταλλευθείτε και το τελευταίο εκατοστό χώρου, με  κομψές και ταυτόχρονα όχι "παραφορτωμένες" οπτικά λύσεις.  

Αν υπάρχει κάποια ικανοποιητικού μεγέθους εσοχή, είστε από τους πιο τυχερούς. Μπορείτε εκεί να τοποθετήσετε  γυάλινα ράφια  ή  ένα κλειστό και πολύ πιο εύχρηστο ντουλάπι και  γιατί τα πάντα θα είναι πιο καθαρά και γιατί για να καθαρίσετε το μπάνιο σας, δεν θα χρειάζεται να κάνετε μια μικρή "μετακόμιση". Η λύση του ξύλινου ντουλαπιού με διαφανές, γυάλινο πορτάκι είναι η πιο κομψή οπτικά και στην αγορά θα βρείτε άπειρες πλέον επιλογές, τέτοιου είδους, σε σχετικά οικονομικές τιμές.

Αν τώρα ο αρχιτέκτων παρέλειψε να δημιουργήσει μια "πολύτιμη εσοχή" για να βάλετε το ντουλαπάκι σας, θα πρέπει να χωρέσετε τα πάντα σε όσο χώρο διαθέτει το έπιπλο  του νιπτήρα ή να προσθέσετε ένα επιπλέον ντουλάπι. 
Μια λύση είναι τα ντουλάπια τοίχου, που δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται περιμετρικά του καθρέφτη, αλλά σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει χώρος. 

Γενικά, για να διευκολύνετε στη ζωή σας, φροντίστε   όσο το δυνατόν λιγότερα αντικείμενα να βρίσκονται σε "δημόσια θέα" και να βγαίνει το κάθε τι  από τα ντουλάπια σας μόνο όταν είναι απαραίτητο. 

Η εικόνα ενός μπάνιου που σε κάθε διαθέσιμη επιφάνεια, μπορεί κανείς να βρει σαπουνάκια, αρώματα, σφουγγάρια, καλυντικά, πετσέτες κλπ. (βρεγμένα τις περισσότερες φορές...) δεν προσθέτει διακοσμητικά τίποτα, απλά δίνει την εικόνα μιας μόνιμης ακαταστασίας, σας δυσκολεύει στο καθάρισμα  που είναι σχεδόν καθημερινό και κάνει ακόμα και τα μεγαλύτερα μπάνια να δείχνουν μικρότερα.


Από τις πιο μοντέρνες, κομψές και λειτουργικές λύσεις, αν δεν μπορείτε να έχετε αρκετά ντουλάπια στο μπάνιο, οι μεταλλικές ράγες που πάνω τους μπορείτε να "κρεμάσετε"  στον τοίχο όλα σας τα μικροαντικείμενα. 
Στη πραγματικότητα με μια τέτοια απλούστατη κατασκευή στο χώρο της μπανιέρας/ντουζιέρας κι άλλη μία κοντά στον νιπτήρα, τα άκρως αναγκαία βρίσκονται πάντα σε τάξη. Για τις συγκεκριμένες ράγες, θα βρείτε στην αγορά δεκάδες εξαρτήματα (ποτήρια,  σαπουνοθήκες κλπ) που θα σας βοηθήσουν να τοποθετήσετε τα πάντα σωστά. Συνδυάζονται τέλεια με όλα τα υπόλοιπα inox αξεσουάρ μπάνιου   (χαρτοθήκη, μπαταρίες κλπ) και δίνουν μια εικόνα ομοιομορφίας. Μειονέκτημα; Οι λεκέδες από τις πιτσιλιές του νερού, που δυστυχώς κάνουν οποιοδήποτε inox αντικείμενο, να απαιτεί σχολαστικό και συχνό καθάρισμα. 

Αν επιμένετε ..."φοιτητικά" στο στυλ της διακόσμησης του μπάνιου σας, ιδού ένα ανοιχτό κοινό ντουλάπι, ταπετσαρισμένο με ..."εφημερίδες". Μοντέρνα και λειτουργική αντίληψη, για νεανικά μπάνια, αλλά και για τις περιπτώσεις που τα παιδιά διαθέτουν το δικό τους μπάνιο και δεν συμπαθούν τις δικές σας "μεγαλίστικες" επιλογές.
Φυσικά την ίδια χρήση με τις εφημερίδες μπορεί να κάνει οποιοδήποτε άλλο είδους χαρτιού, ένα εντυπωσιακό ύφασμα κλπ. τα οποία μπορείτε και να πλαστικοποιήσετε στις εξωτερικές επιφάνειες των ντουλαπιών, χρησιμοποιώντας διαφανές αυτοκόλλητο πλαστικό ή αφού τα κολλήσετε με κόλλα να τα περάσετε με ένα προστατευτικό σπρέϋ-βερνίκι, που θα αδιαβροχοποιήσει σχετικά την επιφάνειά τους.   

4.Το χρώμα που θα κυριαρχεί στο μπάνιο, ένα από τα βασικά στοιχεία που θα καθορίσουν την γενική εικόνα του. Όπως συμβαίνει γενικά,  τα σκούρα xρώματα σε τοίχους και έπιπλα προσφέρονται για μεγάλους χώρους και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει κι εδώ  να πλαισιωθούν με ανοιχτόχρωμα στοιχεία (είδη υγιεινής, πετσέτες κλπ) κι έναν μεγάλο καθρέφτη που θα "ανοίγει" οπτικά τον χώρο, αν δεν θέλετε κάθε φορά που ανοίγετε τη πόρτα να ..."μαυρίζει η ψυχή σας". Ειδικά η επιλογή για τα πλακάκια είναι καθοριστική. Εδώ αν αποτύχετε, δεν μπορείτε να αλλάξετε χρώμα στους τοίχους, όπως με ευκολία θα κάνατε σ΄ ένα οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο. Αν  το πλακάκι σαν υλικό σας φαίνεται κάπως "κρύο", μπορείτε απλά να το αγνοήσετε και να διατηρήσετε και στο μπάνιο τη μορφή των βαμμένων με χρώμα τοίχων, όπως σε κάθε άλλο δωμάτιο.  Πρόταση που δημιουργεί ένα  εξαιρετικά κομψό αποτέλεσμα αλλά όχι τόσο λειτουργική, σε ότι αφορά το καθάρισμα. Γι΄αυτό  θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν χρώματα με αντοχή στην υγρασία και το συχνό ...σαπούνισμα. Μια ενδιάμεση επίσης λύση και η πιο συνηθισμένη,  να συνδυάσετε πλακάκι μέχρι κάποιο ύψος του τοίχου, λίγο πάνω από τη μέση, και στη συνέχεια και μέχρι το ταβάνι να βάψετε τον τοίχο. Αν τώρα τα πλακάκια είχαν ήδη μπει πριν από εσάς στο σπίτι  και δεν σας αρέσουν, υπάρχουν μερικές ακόμα επιλογές, εκτός από τη "φασαριόζικη" λύση να τα γκρεμίσετε και να τοποθετήσετε καινούργια. 
Σε χρωματοπωλεία αλλά και καταστήματα ειδών υγιεινής και πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού, θα βρείτε διακοσμητικά για πλακάκια που θα δώσουν άλλη όψη στο μπάνιο σας, ειδικά αν τα παλιά είναι μονόχρωμα.  Μπορείτε να "σκορπίσετε" μερικά τέτοια διακοσμητικά, προτιμώντας αυτά σε ζελατοειδή μορφή που κολλούν τέλεια και εύκολα στο πλακάκι, μόνο με νερό και σας εξασφαλίζουν την άνεση για ανανέωση όποτε το ξαναθελήσετε χωρίς ιδιαίτερο κόπο.  Κι επειδή και η τεχνολογία είναι πια στην υπηρεσία των διακοσμητικών σας αναζητήσεων, μέχρι και διακοσμητικά πλακάκια με αγαπημένες σας φωτογραφίες μπορείτε να δημιουργήσετε και να αντικαταστήσετε μ΄ αυτά κάποια μόνο από  τα ήδη υπάρχοντα, δίνοντας στο χώρο το εντελώς προσωπικό σας στίγμα. Ακόμη και πλακάκια με το ζώδιό σας μπορούν πλέον να διακοσμήσουν με φαντασία το μπάνιο σας.  ΕΔΩ θα βρείτε τις λεπτομέρειες
.

5.Είναι απίστευτο πόσο πολύ μπορεί να αλλάξει την αισθητική ενός χώρου, αλλά και τη διάθεσή σας "ένα πράσινο φύλλο". 
Βρείτε το κατάλληλο σημείο, αν βεβαίως υπάρχει, για να τοποθετήσετε και στο μπάνιο ένα φυτό, αποφεύγοντας τα κακτάκια ή γλαστράκια με πλαστικά λουλούδια, αραδιασμένα σε μια γωνιά. Το μόνο που θα κάνουν να πιάνουν χώρο. Η ιδανική λύση;;; Ένα οποιοδήποτε φυτό με φύλλωμα χωρίς άνθη ή ...η ορχιδέα που ποτέ δεν κατορθώσατε να μείνει ζωντανή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σπιτιού!!! Λατρεύει την υγρασία και κάπου δίπλα στη μπανιέρα σας θα βρει την αγαπημένη της θέση, χωρίς να σας αγχώνει πια αν κάποια μέρα ξεχάσετε να την ποτίσετε. Εννοείται ότι όλα αυτά ισχύουν για μπάνια που διαθέτουν παράθυρο και φυσικό φως, διαφορετικά εγκαταλείψτε κάθε ιδέα γλάστρας. Καμιά  δεν ζει στο σκοτάδι, περιμένοντας τη λάμπα που  ανάβει μαζί με το ανεμιστηράκι.... 

6.Οι καθρέφτες είναι γνωστό ότι "μεγαλώνουν" και "φωτίζουν" τους χώρους που τοποθετούνται και επειδή δεν έχουν ..."προηγούμενα" ειδικά με το δικό σας μπάνιο, μπορούν θαυμάσια να το κατορθώσουν και εκεί. 
Αρκεί να απαρνηθείτε την τετριμμένη διακοσμητική αντίληψη ότι ο καθρέφτης οφείλει να οριοθετεί αυστηρά τον χώρο του νιπτήρα και να τον επεκτείνετε σε όσο μεγαλύτερο μέρος του τοίχου είναι δυνατόν. Ένα επίσης συχνό λάθος που αφορά τον καθρέφτη του μπάνιου, είναι η απόσταση που έχει το προσωπό από το είδωλό σας, όταν στέκεστε μπροστά του. Πολύ, πολύ όμορφος ο τεράστιος νιπτήρας που διαλέξατε, αλλά δυστυχώς δεν θα μπορέσετε ποτέ να μακιγιαριστείτε σωστά στο μπάνιο, παρά μόνο τις απόκριες, γιατί το βάθος του νιπτήρα είναι τέτοιο, που σας κρατά ...χιλιόμετρα μακρυά από τον καθρέφτη σας. Η λύση δεν είναι βεβαίως να απαρνηθείτε τον νιπτήρα. Αρκεί   να μην τοποθετήσετε τον καθρέφτη απευθείας πάνω στον τοίχο αλλά να τον ενσωματώσετε  σ΄ ένα πλαίσιο ή ακόμα καλύτερα σ΄ ένα ντουλάπι που θα κρύβεται πίσω του και θα τον φέρει όσο χρειάζεται ...κοντά σας.  

7.Και στο μπάνιο το "ύφασμα", μπορεί να δημιουργήσει την πιο εύκολη ανανέωση...  Πετσέτες, χαλάκια  και κουρτίνες μπάνιου, που υπάρχουν πλέον στην αγορά σε ατέλειωτη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, θα σας βοηθήσουν να ζωηρέψετε  την εικόνα του. Δεν είναι απαραίτητο τα χρώματά τους να εναρμονίζονται με τα πλακάκια, τα είδη υγιεινής κλπ και μπορείτε θαυμάσια μ΄ ένα σετ έντονες πετσέτες, να δημιουργήσετε μια αντίθεση που με κανέναν άλλο τρόπο δεν θα ήταν δυνατή σε χρόνο μηδέν.  


Όλα  τα αξεσουάρ μπάνιου (θήκες, ντισπένσερ, καλαθάκι κλπ) κυκλοφορούν πλέον σε πολύχρωμες εκδοχές, αρκεί φυσικά να μην το παρακάνετε, δημιουργώντας το μπάνιο της Barbie.. ειδικά αν εκτός από εσάς το χρησιμοποιούν και ...ανδρικές παρουσίες. Να θυμάστε πάντα ότι το υλικό αυτών των αξεσουάρ είναι περισσότερο σημαντικό από το χρώμα, για να μπορείτε εύκολα να τα διατηρείτε καθαρά. 

8.Γενικά το καθάρισμα του μπάνιου, όσο κι αν αρχικά φαίνεται μια γνωστή σε όλους και εύκολη διαδικασία μπορεί, αν δεν προσέξετε, να γίνει η καταστροφή του.  Τα σκληρά χημικά καθαριστικά που  "ορκίζονται" ότι θα σας απαλλάξουν χωρίς κόπο από άλατα, δύσκολες βρωμιές κλπ. βεβαίως το κατορθώνουν, μόνο που μετά από λίγο διάστημα θα διαπιστώσετε ότι εκτός από τη βρωμιά έχουν "πάρει μαζί τους"  και τα είδη υγιεινής ή τα πλακάκια σας.


Σε κάποια απ΄αυτά αναγράφεται ότι δεν ενδείκνυνται για χρήση σε εμαγιέ ή  επισμαλτωμένες επιφάνειες σε άλλα όμως  όχι και το πιο σύνηθες αποτέλεσμά τους, μια θαμπή και με κατεστραμμένο σμάλτο μπανιέρα, ένας χιλιοχαραγμένος και χωρίς γυαλάδα νιπτήρας. 
Προτιμήστε λοιπόν για το καθάρισμά τους ένα πιο "light" πρoϊόν και μην τα τρίβετε με τις ώρες  με σκληρά σφουγγάρια. Αν ωστόσο από τα απορυπαντικά ή και από το χρόνο, έχουν υποστεί φθορές, υπάρχει η λύση. Ένα ειδικό συνεργείο επισμάλτωσης, δεν θα χρειαστεί πάνω από 2 μέρες για να τα κάνει καινούργια. Η επί τόπου επισμάλτωση, είναι  μια λύση που εκτός από το να αποκαταστήσει τις ζημιές, μπορεί να αλλάξει και το χρώμα τους. Χωρίς υπέρογκο κόστος θα αποκτήσετε επιτέλους την μπλε, κόκκινη, καφέ ή όποιου άλλου χρωματισμού μπανιέρα που πάντα θέλατε και σε κάθε περίπτωση εντελώς "καινούργια" είδη υγιενής. Δείτε ΕΔΩ λεπτομέρειες για τη διαδικασία, πάρτε προσφορές από τις πολλές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο και αλλάξτε εντελώς το μπάνιο σας, με πολύ μικρότερο κόστος και φασαρία, απ΄ότι αν αλλάζατε εξ΄αρχής όλα τα είδη υγιενής. 

Για το τέλος, μην  ξεχνάτε ότι οι ώρες που περνάμε στο μπάνιο, ειδικά για ορισμένους,  δεν είναι καθόλου λίγες και σε τίποτα δεν πρέπει να υστερεί ο συγκεκριμένος χώρος σε  ...."ανέσεις". Ένα καλάθι ή  οποιοδήποτε άλλο σημείο με μερικές εφημερίδες και περιοδικά... μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά πιο χρήσιμο, από το εντυπωσιακό μπαμπού για τα άπλυτα. Στην ανάγκη, ελλείψει χώρου, πετάξτε δήθεν ..."ανέμελα" κάποια περιοδικά πάνω σ΄αυτό το καλάθι... :)

Δείτε και εδώ  ιδέες
για την ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ του μπάνιου


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
bhg.com / bonbrix.gr / pinterest.comShare this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

,