ω έλατο.. ω έλατο..Η λάμψη που πολλές φορές ζηλεύετε κοιτώντας τις στολισμένες βιτρίνες και τους δρόμους ή κάποιες εικόνες στα περιοδικά, δεν είναι καθόλου δύσκολο να μεταφερθεί στο σπίτι σας, δημιουργώντας ένα παραμυθένιο σκηνικό, που θα σας κάνει να νοιώσετε αληθινά όμορφα και καθόλου ...αδικημένοι, επειδή ούτε φέτος τα οικονομικά σας άντεχαν ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι, σε κάποια καταστόλιστη και ολόφωτη ξένη πρωτεύουσα.

Με λίγο μόνο χρόνο και  διάθεση μπορείτε να δημιουργήσετε και μέσα στο σπίτι σας ένα «χριστουγεννιάτικο χωριό» και με το έλατο φυσικά  να δεσπόζει στην ...κεντρική πλατεία του. Το ύφος και της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης που θα επιλέξετε, όπως και κάθε άλλης, εξαρτάται  αποκλειστικά από το προσωπικό σας γούστο. Ποιο είναι το στυλ που σε εσάς αρέσει περισσότερο, ποια είναι η εικόνα που εσείς και μόνο εσείς ονειρεύεστε για τους δικούς σας, στολισμένους χριστουγεννιάτικα χώρους.

Στην πραγματικότητα και ανάλογα και με το ύφος που συνολικά είναι διακοσμημένο το σπίτι, σε ότι αφορά γενκά τον χριστουγεννιάτικο στολισμό του αλλά και εκείνον του δέντρου, δύο είναι οι «κατευθύνσεις» που πρωταρχικά θα πρέπει ανάμεσά τους να επιλέξετε.
Ένα «σοβαρό» λαμπερό πρόσωπο ή μια πιο «παιχνιδιάρικη» χριστουγεννιάτικη νότα;
Η ύπαρξη παιδιών εκ των πραγμάτων θα σας κάνει να γείρετε προς την δεύτερη εκδοχή, χωρίς βεβαίως αυτό να είναι δεσμευτικό, αλλά όπως και να έχει τα πιτσιρίκια σας σίγουρα θα «εκτιμήσουν» πολύ περισσότερο ένα κλασσικό έλατο "ντυμένο" στα πράσινο-κόκκινα και γεμάτο χριστουγεννιάτικες φιγούρες, από ένα π.χ «βαρύ» δέντρο μόνο με μπάλες σε αποκλειστικά χρυσές ή ασημένιες αποχρώσεις.

Το στυλ που θα ακολουθήσετε λοιπόν στο έλατο, κεντρικό σημείο αναφοράς κάθε χριστουγεννιάτικης διακόσμησης, είναι εκείνο που θα καθορίσει και την υπόλοιπες επιμέρους επιλογές σας. Κάνοντας μια βόλτα στα ειδικά εποχιακά καταστήματα, είναι πολύ εύκολο να αντιληφθείτε τη διαφορά ανάμεσα σ΄αυτά τα δύο στυλ χριστουγεννιάτικου διακόσμησης και να διακρίνετε σε ποιό απ΄τα δύο "απευθύνεται" κάθε μικρό ή μεγαλύτερο στολίδι ή διακοσμητικό και φυσικά θέμα καθαρά προσωπικού γούστου αν θα τα αναμείξετε. Όμως το συνολικό αποτέλεσμα θα δείχνει πολύ πιο «δεμένο» αν όλα όσα χρησιμοποιήσετε  εκπέμπουν το ίδιο «ύφος» αφού και τα χριστουγεννιάτικα μοιάζουν σε «συμπεριφορά» μέσα στο χώρο, με όλα τα υπόλοιπα διακοσμητικά κι όπως για παράδειγμα δεν σας «πηγαίνουν» στο μάτι ξύλινα έθνικ διακοσμητικά, δίπλα σε ασημένιες αντίκες, το ίδιο δεν «δένουν» και στολίδια γεμάτα με τη γελαστή φάτσα του «Ρούντολφ», δίπλα σε "επίσημες" και "αυστηρές" εορταστικές συνθέσεις.

Κάτι που επίσης θα διαπιστώσετε αν ασχοληθείτε λιγάκι πιο "θεωρητικά", απ΄ όσο οι περισσότεροι, με το χριστουγεννιάτικο στόλισμα του σπιτιού είναι ότι, όσο παράξενο κι αν φαίνεται, τα χρώματα που γενικά κυριαρχούν στο χώρο, στη πραγματικότητα σας δεσμεύουν. Ειδικά αν πρόκειται να «πνίξετε» το σπίτι με την ατμόσφαιρα των γιορτών κι όχι μόνο να στολίσετε σε μια γωνιά ένα δέντρο, το σε πιο χρώμα θα κινηθούν τα χριστουγεννιάτικα στοιχεία, είναι καθοριστικό, με δεδομένο πάντα ότι στα κατ΄εξοχήν «χρώματα των χριστουγέννων», δεν μπορείτε να παρέμβετε αλλά ούτε και το χρώμα των τοίχων, των επίπλων και συνολικά των υφασμάτων μπορείτε να αλλάξετε ειδικά και μόνο για τις γιορτινές ημέρες. 


Πάντως όσο κι αν η σύγχρονη αγορά, είναι πλέον γεμάτη με κάθε είδος υλικού και απόχρωσης στολίδια, χωρίς κόκκινο και πράσινο δεν νοούνται χριστούγεννα. Και ειδικά χριστούγεννα στο σπίτι  που θα πρέπει να εκπέμπει "ζεστασιά" κι όχι απλά να είναι στολισμένο όπως π.χ μια βιτρίνα, που μπορεί θαυμάσια να χρησιμοποιήσει για κεντρικό της στοιχείο κι ένα «παγωμένο» μωβ δέντρο, ταιριασμένο ιδανικά  με τα τελευταίας μόδας μοντελάκια της, στην ίδια απόχρωση.... 

Αν λοιπόν καταλήξετε στο κλασσικό έλατο, αυτό που φέρνουμε όλοι στο μυαλό μας ακούγοντας τη λέξη «χριστούγεννα», προμηθευτείτε κατ΄αρχήν λευκά φωτάκια.  Δεν είναι καθόλου άσχημα και τα πολύχρωμα, όμως τα πολύ μικρά (led) λευκά λαμπάκια, αναδεικνύουν πιο όμορφα τα χρωματιστά στολίδια και προσθέτουν στο χώρο περισσότερη "ζεστασιά". 
Πολύ εύχρηστα είναι και τα φωτάκια, που τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανισθεί στην αγορά, με τη μορφή «χταποδιού». Ακουμπάτε στη κορυφή του δέντρου την αρχή του καλωδίου τους και ξετυλίγετε κάθετα τις σειρές με τα λαμπάκια, που ξεκινούν από την κορυφή  και τελειώνουν στο πάτωμα.  Και το σχήμα είναι εντυπωσιακό, το φως φαίνεται σαν να «αγκαλιάζει» το δέντρο και ταυτόχρονα σας γλιτώνει από τον κόπο και τους «υπολογισμούς» που απαιτούν τα κοινά φώτα, για να τα τοποθετήσετε απόλυτα συμμετρικά γύρω γύρω από το έλατο. Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία «φωταγώγησης» του δέντρου, βεβαιωθείτε ότι τα φώτα λειτουργούν, ειδικά αν τα έχετε από προηγούμενα χρόνια. Είναι κρίμα να το διαπιστώσετε όταν ...θα το έχετε στολίσει ολόκληρο και θα πρέπει να παιδευτείτε αφάνταστα για να τα αντικαταστήσετε.


Μετά τα λαμπιόνια, χριστούγεννα ...σημαίνει «μπάλες». Φροντίστε να έχετε αρκετές ανάλογα με το μέγεθος του δέντρου και σε δύο τουλάχιστον διαφορετικές αποχρώσεις π.χ κόκκινο και χρυσαφί ή κόκκινο και πράσινο και σ΄ένα μόνο μέγεθος.  Φυσικά και τίποτα απ΄όλα αυτά δεν είναι κανόνας, όμως μιλάμε για το στόλισμα ενός «κλασσικού», χαρούμενου δέντρου.

Κρεμάστε τις μπάλες περιμετρικά σε ολόκληρο το έλατο και όχι ιδιαίτερα κοντά την μια στην άλλη, χρησιμοποιώντας τα χρώματά τους εναλλάξ τόσο κατά μήκος όσο στο ύψος. 


Xρησιμοποιήστε τα ειδικά γαντζάκια,  είναι πολύ πιο πρακτικά και μόνο για  όσες χρειάζεται να κρεμαστούν από μεγαλύτερο ύψος  κλωστή, κορδέλα ή μπετονιά. Τελειώνοντας, θα πρέπει να σας δίνεται η εντύπωση ότι από κανένα σημείο δεν «λείπει» κάποια, αλλά ούτε και ότι  κάπου «περισσεύουν» τόσο αριθμητικά όσο και σε αποχρώσεις.

Ένα συχνό λάθος που κάνει κάποια δέντρα να μοιάζουν «άδεια», ενώ έχουν πάνω τους μεγάλο αριθμό από μπάλες και στολίδια, είναι ότι αυτά είναι συγκεντρωμένα στο εξωτερικό μέρος των κλαδιών και κρεμασμένα στην άκρη τους. Όμως το δέντρο δεν είναι μόνο το τελείωμα από τα κλαδιά του και χρειάζεται γέμισμα και στο εσωτερικό, ώστε να δίνει την εντύπωση ότι όσο προσθέτετε στολίδια, τόσο αληθινά «γεμίζει» και όχι απλά «φορτώνεται». 


Δείτε εδώ 100+  Χριστουγεννιάτικα Δέντρα
 για να ...διαλέξετε


Μετά τις μπάλες σειρά έχουν όλα τα υπόλοιπα, που σ΄ένα τέτοιο «πατροπαράδοτο» έλατο, οφείλουν να είναι πράσινα, κόκκινα, λευικά  και λίγο ... χρυσά. Πάνινες, πλεχτές, μεταλλικές, γυάλινες και ξύλινες χριστουγεννιάτικες φιγούρες, που θα βρείτε σε πολύ χαμηλές τιμές και ατέλειωτη ποικιλία στα εποχιακά καταστήματα με χριστουγεννιάτικα, αστέρια, καμπανούλες, αγιο βασιλάκια κλπ. θα πλησιάσουν σιγά σιγά το δέντρο σας στην τελική του μορφή κι αν θέλετε τα πάντα να εκπέμπουν αληθινά «καλό γούστο», αποφύγετε οτιδήποτε πλαστικό.
Σε «περίοπτη» αλλά και ασφαλή από ...ατυχήματα θέση, φροντίστε να μπουν κάποιες ιδιαίτερες μπάλες ή και κάποια στολίδια «αντίκες» από πολύ παλιά σας χριστούγεννα.....


Δείτε και ξαναδείτε τα στολίδια και τις μπάλες, μετακινήστε ότι δεν σας αρέσει και αποφύγετε εκείνη τη «μανία» που θέλει το πίσω μέρος του δέντρου κενό. Όσο κι αν νομίζετε ότι επειδή το έχετε τοποθετήσει στη γωνία των τοίχων δεν φαίνεται, κάνετε λάθος. Και βέβαια φαίνεται ότι έχετε στριμώξει τα πάντα μπροστά ή ότι δεν σας έφτασαν τα στολίδια και πίσω είναι άδειο. Ο χειρότερος τρόπος που μπορείτε να ...συμπεριφερθείτε  σ΄ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, να αφήσετε το μισό αστόλιστο....
Αφού τελειώσετε με όλα τα κρεμαστά στολίδια, διαλέξτε μια υφασμάτινη γιρλάντα σε χρώμα που να ταιριάζει με το σύνολο και περάστε την "κυματιστά" περιμετρικά του δέντρου, δημιουργώντας  3-4 σειρές. Σκοπός της είναι να «προσθέσει» απλά κάτι, στην όλη σύνθεση κι όχι να κρύψει όλα τα υπόλοιπα στολίδια σας. 


Τυλίξτε την βάση του δέντρου μ΄ένα ταιριαστό στο σύνολο ύφασμα, ειδικό γι΄αυτήν την χρήση, που επίσης θα βρείτε  σε όλα τα εποχιακά καταστήματα και που θα το απλώσετε σε όλο το φάρδος που φτάνουν τα κλαδιά του και τοποθετήσετε γεμάτα με δώρα ή και άδεια, διακοσμητικά πακέτα, που θα τυλίξετε με  χαρτιά περιτυλίγματος και κορδέλες σε γιορτινά σχέδια. 

Αν σας αρέσουν οι φάτνες τοποθετήστε μια ακριβώς στη βάση του και βεβαιωθείτε ότι τα φωτάκια του δέντρου φτάνουν μέχρι αυτό το σημείο και δεν «σκοτεινιάζει» ξαφνικά, εκεί που αρχίζει η φάτνη ή τα πακέτα σας.
Αν το εσωτερικό του δέντρου, εξακολουθεί να σας φαίνεται άδειο, ειδικά αν στολίζετε ένα φυσικό έλατο που τα κενά ανάμεσα στα κλαδιά του είναι ασύμμετρα κι όχι απολύτως "στοιχισμένα" όπως σ΄ένα τεχντηό, γεμίστε όσα σημεία πιστεύετε πως χρειαζετεαι το τοποθετώντας τόσο κατά μήκος του κορμού του όσο και σε όποια άλλα σημεία, κάποια «πλούσια» πράσινα διακοσμητικά όπως ψεύτικα ή φυσικά γκυ, γιρλάντα σε απομίμηση έλατου, ή μερικούς κατακόκκινους φιόγκους. 

Για το τέλος..... το αστέρι της κορυφής. Ανάλογο κι αυτό του μεγέθους του δέντρου και σε καμιά περίπτωση να μην ....γέρνει. :)
Υπάρχουν πάρα πολλά που η φαντασία σας σίγουρα μπορεί να «χωρέσει» σ΄ένα χριστουγεννιάτικο έλατο, ανάλογα με το χρόνο που έχετε για να ασχοληθείτε μαζί του αλλά και το γούστο σας. 

Παλιές χριστουγεννιάτικες κάρτες, φωτογραφίες από περασμένα χριστούγεννα, εντυπωσιακοί φιόγκοι που μ΄ αυτούς θα κρεμάσετε τις μπάλες σας, μπισκότα ή κουλουράκια βαμμένα και διακοσμημένα στα «χρώματα της γιορτής» κρεμασμένα επίσης από εντυπωσιακά δεσίματα, χάρτινα φαναράκια που μέσα στο καθένα θα λαμπυρίζει ένα από τα φωτάκια του δέντρου και τόσα και τόσα άλλα. Για όσους τολμούν το διαφορετικό, μπορεί κάτι απ΄όλα αυτά να είναι το μοναδικό στολίδι, να φτιάξετε δηλαδή ένα δέντρο στολισμένο μόνο με μπισκότα, ή μόνο με κάρτες κλπ.Kαι φυσικά επειδή δεν είστε υποχρεωμένοι να ανήκετε στους "παραδοσιακούς" και να θέλετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας "πατροπαράδοτο", ανεξάντλητες οι επιλογές σας για να διαλέξετε ύφος και χρώματα.

Άσπρο με ασημί, άσπρο με χρυσαφί, αποκλειστικά χρυσαφί ή ασημί ή σε συνδυασμό και τα δύο με έναν ακόμη οποιοδήποτε χρωματισμό, ασημί με μπλε, μπλε με άσπρο ...ελάχιστες μόνο από τις ατέλειωτες ιδέες και φυσικά αν θέλετε να είστε αληθινά πρωτοποριακοί δημιουργήστε πολυχρωμίες με φαντασία και αληθινά ιδιαίτερο στυλ. Αντί να "μοιράσετε" τα χρώματα τυχαία πάνω στο δέντρο, "χωρίστε" το σε επιμέρους "ζώνες" με διαφορετικό χρώμα ή χρησιμοποιήστε εκτός από μπάλες, πολύχρωμες κορδέλες  σαν γιρλάντες αλλά και στην κορυφή ή την βάση του δέντρου για ένα αληθινά ...πρωτότυπο δέντρο 


Το μέγεθος του δέντρου είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά το ...γούστο σας και τους διαθέσιμους χώρους σας και οποιουδήποτε στυλ στολισμός μπορεί να προσαρμοστεί ακόμα και στις πιο ...λιλιπούτειες διαστάσεις

Ακόμα κι αν πουθενά δεν χωρά ένα, έστω και μικρό χριστουγεννιάτικο δέντρο, ή σε χώρους που θέλετε ένα ακόμη έλατο εκτός από το κεντρικό του σπιτιού δημιουργείστε με την ίδια φαντασία ...."απομιμήσεις" δέντρων που απλά θα ...στέκονται πάνω στο τραπέζι με την μορφή μερικών φυσικών ή αποξηραμένων κλαδιών και που θα στολίσετε όπως ακριβώς θα κάνατε και με ένα κανονικό έλατο, με μπάλες, φωτάκια και κάθε είδους στολίδια. 


Κάτι που επίσης θα προσθέσει «πόντους» στο τελικό αποτέλεσμα, είναι να απομακρύνετε από τους τοίχους που πλαισιώνουν το δέντρο σας ή τα κοντινά του σημεία, οτιδήποτε δεν είναι χριστουγεννιάτικο.  Aφήστε τα σημεία αυτά στους τοίχους  εντελώς κενά ή αντικαταστήστε  πίνακες, κάδρα κλπ. με κάτι γιορταστικό π.χ με κάποιο υφασμάτινο ή και ξύλινο, μεγάλο σε μέγεθος ημερολόγιο που θα βρείτε στα εποχιακά καταστήματα, μια φιγούρα του αη βασίλη ακόμα και φωτιζόμενη, ένα χριστουγεννιάτικο στεφάνι κλπ. Μ΄αυτό τον τρόπο η γωνιά του δέντρου σας θα είναι «καθαρόαιμα» γιορτινή.
Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

: ,