DIY: Φτιάξτε τα δικά σας ΣΟΥΠΛΑ


Ε κτός της χρηστικής αξίας τους, για την προστασία των τραπεζιών από φθορές που προκαλεί η θερμότητα ειδικά σε ξύλινα τραπέζια, είναι και ένας από τους απλούστερους τρόπους για την διακόσμηση του τραπεζιού είτε πρόκειται για τα καθημερινά σας γεύματα είτε για μια πιο ...ιδιαίτερη περίσταση. 

Σε καθημερινή βάση μερικά σουπλά που καθαρίζονται - πλένονται εύκολα μπορούν ακόμη και να αντικαταστήσουν το τραπεζομάντηλο κατά την διάρκεια του φαγητού ή τα ράνερ, σεμέν κλπ. όλες τις άλλες ώρες, στα καταστήματα ειδών σπιτιού θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από ψάθινα, πλαστικά, από φελλό ή και από πλαστικοποιημένο ύφασμα σουπλά σε όχι ιδιαίτερα ακριβές τιμές. 

Για τραπέζια περισσότερων ατόμων, σε γιορτές κλπ. 
δύο είναι οι βασικές κατηγορίες τους και επιλογές σας. Τα σουπλά ...μιας χρήσης ή κάποια που θα φτιάξετε-συνθέσετε από διάφορα υλικά και που σε αντίθεση με τα χάρτινα μπορούν να καθαριστούν και να επαναχρησιμοποιηθούν


Για να κατασκευάσετε χάρτινα σουπλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε είδος χαρτιού. Λεπτό χαρτόνι, χοντρό χαρτί περιτυλίγματος, εκτυπώσεις οποιουδήποτε σχεδίου-μοτίβου-εικόνας σε απλό εκτυπωτικό χαρτί χάρτινα πετσετάκια, κλπ ανάλογα με το ύφος και το στυλ που θέλετε να έχουν.
Στα βασικά τους πλεονεκτήματα ότι δεν θα χρειαστεί παρά να κόψετε το χαρτί σε όποιο σχήμα-μέγεθος θέλετε και ότι η επιπρόσθετη διακόσμηση χρησιμοποιώντας απλό μολύβι, μαρκαδόρους, στάμπες κλπ. είναι μια εύκολη διαδικασία που σας δίνει επιπλέον την δυνατότητα πολύ απλά να "προσωποποιήσετε" το κάθε κομμάτι γράφοντας π.χ το όνομα κάθε καλεσμένου, ευχές κλπ. ανάλογα με την περίσταση. Σε κάθε περίπτωση αυτού του τύπου τα σουπλά είναι η απλούστερη και πιο οικονομική λύση όταν χρειάζεστε πολλά κομμάτια. Οι επιλογές-συνδυασμοί για να φτιάξετε υφασμάτινα σουπλά είναι περίπου τόσο πολλές όσες και για αντίστοιχες κατασκευές σε τραπεζομάντηλα-ράνερ, αφού ...θεωρητικά κάθε κομμάτι υφάσματος κομμένο στο κατάλληλο μέγεθος και σχήμα μπορεί να μετατραπεί σε σουπλά. 

Το χοντρό λινό και η λινάτσα είναι από τις πιο ...σικάτες αλλά και εύκολες στην κατασκευή τους λύσεις, ειδικά αν δεν έχετε δυνατότητα χρήσης ραπτομηχανής.  
Με ειδική κόλλα για ύφασμα ή και μια απλή ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης μπορείτε περιμετρικά να ...κολλήσετε μια υφασμάτινη φάσα-τρέσα, επίσης με κόλλα θα στερεώσετε το "ξέφτισμα" του υφάσματος σε σουπλά από λινάτσα, με στάμπες ή stencils και μπογιά για ύφασμα μπορείτε να αποτυπώσετε πάνω σε τέτοια σουπλά όποιο είδους σχεδίου θέλετε, να ράψετε-κολλήσετε πάνω την επιφάνειά τους ...τσεπάκια για τα μαχαιροπήρουνα κλπ.  

Όλες αυτές οι επιλογές φυσικά μπορούν να εφαρμοστούν πάνω σε κάθε τύπο υφάσματος απλώς όσο λεπτότερο ύφασμα χρησιμοποιήσετε τόσο πιο απαραίτητο είναι το ...γάζωμα

Το αυτοκόλλητο μαυροπίνακα, είναι επίσης μια ιδιαίτερη και πρακτική επιλογή. Θα το κολλήσετε πάνω σε πολύ φτηνά πλαστικά μονόχρωμα σουπλά, με κιμωλία μπορείτε να γράψετε - ζωγραφίσετε στην επιφάνειά τους ό,τι θέλετε και καθαρίζονται πανεύκολα με ένα βρεγμένο σφουγγαράκι. 

Τα πολύ φτηνά αυτά πλαστικά σουπλά που θα βρείτε ακόμη και σε super markets είναι ο πρακτικότερος τρόπος, γενικά, για να φτιάξετε τα ...δικά σας, αφού χρησιμοποιώντας τα ως βάση που στην επιφάνειά τους μπορεί να κολληθεί σκοινί, φελλός, ύφασμα ή χαρτί με την τεχνική του decoupage ή όποιο άλλο υλικό εσείς θέλετε θα αλλάξουν εντελώς όψη και θα προσαρμοστούν απόλυτα στην συνολική εμφάνιση του τραπεζιού, ενώ φυσικά όλα τα οικονομικά κομμάτια από οποιοδήποτε υλικό που θα βρείτε έτοιμα στην αγορά μπορείτε να τα ...μεταμορφώσετε με την χρήση πρόσθετων διακοσμητικών στοιχείων όπως π.χ υφασμάτινες φάσες-τρέσες, χάντρες που θα κολλήσετε αφού τις περάσετε σε πετονιά ή κλωστή, με stencils και μπογιά κλπ. ενώ μια πολύ ιδιαίτερη και καλαίσθητη ιδέα για χειμωνιάτικα κυρίως αλλά και χριστουγεννιάτικα τραπέζια είναι τα ξύλινα σουπλά που θα φτιάξετε από ...φέτες ενός μικρού κορμού που απλώς θα περάσετε με βερνίκι ξύλου, αφού πριν βεβαίως ζητήσετε από ένα ξυλουργείο να σας κόψουν τον κορμό σε κομμάτια ανάλογου πάχους, είναι μια εργασία που δεν μπορεί να γίνει σωστά με απλό πριόνι μην το επιχειρήσετε

Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

: ,