ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ KAΤΑΣΚΕΥΕΣ: Διακοσμητικά ΑΥΓΑ-ΚΑΛΑΘΙΑ από ΣΠΑΓΓΟΑ


νάλογα με το μέγεθος που θα επιλέξετε να έχουν είναι κατάλληλα και για την πασχαλινή διακόσμηση του σπιτιού αλλά και για να προσφερθούν ως γιορτινά "καλάθια" γεμισμένα με σοκολατένια, αυγά, κουλουράκια κλπ. ή γενικά ως"συσκευασία" για κάθε είδους δώρο.  Μια, εκτός των άλλων, ιδιαίτερα οικονομική κατασκευή και για την οποία θα χρειαστείτε μόνο μπαλόνια, σπάγγο ή κλωστή και κόλλα χειροτεχνίας (ατλακόλ ελαφρά αραιωμένη με νερό, αν χρειάζεται ανάλογα με την ποιότητά της).
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε είδος λεπτού σπάγγου ή και χοντρής κλωστής, όπως νήμα για πλέξιμο, κλωστές για κέντημα κλπ. για να φτιάξετε τέτοια χρωματιστά αυγά-καλάθια σε όποιο χρώμα θέλετε ή και στο τελικό στάδιο της κατασκευής να τα βάψετε με μπογιά σε σπρέϋ σε όποια απόχρωση θέλετε. 

1. Φουσκώστε ένα μπαλόνι σε μακρουλό σχήμα και σε μέγεθος τέτοιο όσο θέλετε να έχει το αυγό.  
Ρίξτε πάνω στο κουβάρι του σπάγγου ή της κλωστής κόλλα και απλώστε την ώστε να καλυφθεί σε όλες τις πλευρές, ώστε ξεκινώντας να ξετυλίγετε ο σπάγγος ή η κλωστή να είναι ήδη εμποτισμένα με κόλλα και να σταθεροποιούνται ευκολότερα πάνω στο μπαλόνι
Δέστε την άκρη του σπάγγου σε κόμπο γύρω από το δέσιμο του μπαλονιού και ξεκινήστε να τον τυλίγετε γύρω γύρω από το μπαλόνι, αρχικά κάθετα και στην συνέχεια οριζόντια, διαγώνια, κρατώντας τον σπάγγο όσο γίνεται πιο τεντωμένο και απλώς στερεώνοντας που και που περνώντας τον γύρω από το δέσιμο του μπαλονιού. Ενδιάμεσα και όπου νομίζετε ότι χρειάζεται περάστε μικρή ποσότητα κόλλας μ΄ένα πινέλο πάνω στο μπαλόνι ή "ξαναβρέξτε" με κόλλα τον σπάγγο.

Η ποσότητα της κόλλας πάνω στο μπαλόνι δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη, δεν θα σας βοηθήσει αντίθετα θα δυσκολέψει την κατασκευή, αρκεί τόση κόλλα όσο να στέκεται-σταθεροποιείται ο σπάγγος τεντωμένος πάνω στο μπαλόνι. Ο τρόπος που θα χρησιμοποιήσετε σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση του σπάγγου σε κάθε κίνηση, είναι θέμα επιλογής ανάλογα με το πόσο συμμετρικό, πιο ασύμμετρο ή πιο πυκνό ή αραιό θέλετε το τελικό αποτέλεσμα

2. Αφού καλυφθεί η επιφάνεια του μπαλονιού, στερεώστε και την άλλη άκρη του σπάγγου στο δέσιμο του μπαλονιού και αφήστε να στεγνώσει εντελώς για μια ολόκληρη μέρα ή και παραπάνω αν έχετε χρησιμοποιήσει μεγαλύτερη ποσότητα κόλλας απ΄όσο χρειάζεται. Όταν σταθεροποιηθεί εντελώς η κατασκευή, σπάστε το μπαλόνι με μια καρφίτσα και με ψαλίδι ή κοπίδι κόψτε ένα κομμάτι στην μια πλευρά του αυγού-καλαθιού δημιουργώντας ένα άνοιγμα σε όποιο σχήμα θέλετε. Όταν ο σπάγγος έχει στερεοποιηθεί εντελώς και σκληρύνει μπορείτε άφοβα να τον κόψετε χωρίς να χαλάσει το σχήμα της όλης κατασκευής.


Στο σημείο του ανοίγματος μπορείτε να κολλήσετε μια υφασμάτινη κορδέλα ή όποιο άλλο ύφασμα θέλετε, το ίδιο φυσικά μπορείτε να κάνετε και σε όποιο άλλο σημείο σας αρέσει ή  να καλύψετε ολόκληρο το αυτό-καλάθι με ύφασμα, δαντέλα κλπ. όπως και να το βάψετε με μπογιά σε σπρέϋ,  πριν το γεμίσετε με διακοσμητικό χόρτο που πάνω θα τοποθετήσετε πασχαλινά αυγά, γλυκίσματα, σοκολατένια κλπ. 


Είναι πολύ εντυπωσιακά, πρωτότυπη ιδέα για δώρα αντί για ένα κανονικό πλεχτό καλαθάκι και ανάλογα με το πως θα τα διακοσμήσετε, τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε κλπ. αποκτούν και εντελώς διαφορετική όψη.  

Προσθήκη λεζάντας
Και φυσικά με την ίδια ακριβώς διαδικασία και μικρότερα μπαλόνια και λίγο πιο χοντρό σπάγγο-σκοινί, μπορείτε να φτιάξετε τέτοια αυγά-καλαθάκια από σπάγγο ή κλωστή, χωρίς στο τέλος να δημιουργήσετε κάποιο άνοιγμα στην επιφάνειά τους, για να τα χρησιμοποιήσετε σε κάθε τύπου πασχαλινή διακόσμηση, σε επιτραπέζιες συνθέσεις, στεφάνια, γιρλάντες κλπ. 

Ένας 2ος εναλλακτικός τρόπος για να κατασκευάσετε τέτοια καλάθια από σπάγγο είναι αυτός κατά τον οποίο δεν θα χρησιμοποιήσετε κόλλα αλλά ...ζάχαρη


1. Αναμίξτε 3 φλυτζάνια ζάχαρη με 1 φλυτζάνι νερό, ώστε να προκύψει ένα σχετικό πηχτό μείγμα "σιροπιού". 

2. Τυλίξτε τον σπάγγο οριζόντια, διαγώνια και κάθετα ώστε να καλύψετε το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του μπαλονιού, φροντίζοντας να είναι σε όλα τα σημεία όσο γίνεται πιο τεντωμένος και τοποθετήστε το μπαλόνι μέσα σε ένα σκεύος και πάνω σε οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί στηριχτεί όρθιο ή κρεμάστε το κάπου και τοποθετήστε ακριβώς από κάτω ένα ταψί, δοχείο κλπ.  


3. Ρίξτε το μείγμα της ζάχαρης πάνω στο μπαλόνι και απλώστε το ώστε να πάει σε όλη την επιφάνεια ή βουτήξτε κάθε πλευρά του μπαλονιού μέσα στο μείγμα και καλύψτε την επιφάνεια με σπάγγο ή κλωστή.
Αφήστε τουλάχιστον 24 ώρες να στερεοποιηθεί εντελώς και στην συνέχεια μπορείτε να κόψετε την κατασκευή σε όποιο σημείο θέλετε ακριβώς και όπως αν είχατε χρησιμοποιήσει κόλλα. 


Ο τρόπος αυτός διαφοροποιεί ελαφρά την εμφάνιση των καλαθιών καθώς η στερεοποιημένη ζάχαρη διακρίνεται ανά σημεία πάνω στον σπάγγο, σαν λευκό γλάσο, δίνοντας μια πολύ ιδιαίτερη όψη, ενώ μέσα στο μείγμα ζάχαρης και νερού μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε και μια ποσότητα από χρώμα ζαχαροπλαστικής που θα δώσει μια ελαφριά ανάλογη απόχρωση και στον σπάγγο ή φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρωματιστό σπάγγο/χοντρή κλωστή. 
Και φυσικά εκτός από το κλασσικό σχήμα του αυγού, μπορείτε διαφοροποιώντας ανάλογα το σχήμα-μέγεθος του μπαλονιού και το μέρος της επιφάνειας του που θα καλύψετε με σπάγγο, να φτιάξετε καλάθια από σπάγγο-κλωστή σε όποιο σχήμα/μορφή θέλετε όπως και να τα διακοσμήσετε περαιτέρω με στοιχεία από ύφασμα, χαρτί κλπ. αλλά και χρώμα δημιουργώντας τα δικά σας πραγματικά πολύ όμορφα, οικονομικά και ιδιαίτερα πασχαλινά καλάθια τόσο για δώρα όσο και για την γιορτινή διακόσμηση του σπιτιού.   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto


Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

: ,