ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΘΗΚΗ χέρι από ΓΥΨΟΈνας όμορφος, ιδιαίτερος και όχι δύσκολος τρόπος για να συγκεντρώσετε δαχτυλίδια, βραχιόλια, κολιέ σε μια κατασκευή που εκτός από χρηστική θα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο διακοσμητικό στοιχείο στην κρεβατοκάμαρα ή σε όποιο άλλο σημείο την τοποθετήσετε.

Η βασική διαδικασία είναι ίδια με όλες τις γύψινες κατασκευές με καλούπια μοναδική διαφοροποίηση πως για καλούπι, αντί για οποιοδήποτε σκεύος/αντικείμενο θα χρησιμοποιήσετε ένα πλαστικό γάντι κουζίνας. 
Φτιάχνετε το μείγμα γύψου,   γεμίζετε το πλαστικό γάντι κι όταν στερεοποιηθεί ο γύψος κόβετε το γάντι μ΄ένα ψαλίδι και το αφαιρείτε.

Η όλη επιτυχία ή ...αποτυχία της συγκεκριμένης κατασκευής είναι προφανές πως στηρίζεται στο σχήμα που θα έχει τελικώς η γύψινη παλάμη και που εξαρτάται και από το πόσο πολύ θα είναι γεμισμένο το γάντι με γύψο αλλά και που θα το τοποθετήσετε, αφού το γεμίσετε έως να σταθεροποιηθεί ο γύψος, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει μια πλαστικότητα και όσο πιο φυσική μορφή.

Ένας τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα βάζο κουζίνας με καπάκι. Με το ανοιχτήρι για κονσέρβες θα κόψετε περιμετρικά το εσωτερικό μέρος από το καπάκι, έτσι ώστε να μπορείτε και να στερεώσετε το γάντι στο χείλος του βάζου και να το γεμίσετε με γύψο.

Μπορείτε και απλώς να γεμίσετε το γάντι και αφού κλείσετε το τελείωμα με κολλητική ταινία, σελοτειπ ή σκοινί ώστε να μην χύνεται ο αρχικά παχύρευστος γύψος να το ακουμπήσετε πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια, αλλά το "κρεμασμένο" καλούπι δίνει φυσικότερο αποτέλεσμα γιατί μπορεί να σταθεί χωρίς να γεμίσετε ασφυκτικά το γάντι με μείγμα χαλώντας έτσι την τελική εικόνα της κατασκευής.

Όπου κι αν στηρίξετε το γάντι και στην φάση που ο γύψος δεν έχει στερεοποιηθεί εντελώς και είναι ακόμη εύπλαστος, μπορείτε να λυγίσετε ελαφρά κάποια από τα δάχτυλα και να γενικά να δώσετε στο σύνολο όποια κλίση και μορφή θέλετε, αλλά πολύ προσεκτικά ώστε σε όλα τα σημεία ο γύψος να εξακολουθεί να έχει το ίδιο πάχος.

Με καλούπι το ...χέρι σας


Μια επίσης εξαιρετική ιδέα για να δημιουργήσετε μια τέτοια κατασκευή όχι με οποιοδήποτε αλλά με το ...δικό σας χέρι είναι να δουλέψετε με γυψογάζα όπως ακριβώς αν φτιάχνατε μια μάσκα.

Αλείψτε το χέρι σας με βαζελίνη και καλύψτε το εντελώς με κομμάτια γυψογάζας. Όταν αρχίσετε να νοιώθετε τον γύψο να "τραβάει" αρκετά πάνω στο δέρμα σας, σημάδι πως έχει αρκετά στερεοποιηθεί, αφαιρέστε προσεκτικά το καλούπι τραβώντας ελαφρά από τον καρπό προς τα κάτω.

Αφήστε να στεγνώσει εντελώς ο γύψος, ακόμη και για μια ολόκληρη μέρα και στην συνέχεια φτιάξτε μείγμα γύψου σε σκόνη και γεμίστε το εσωτερικό του, ώστε η τελική κατασκευή να είναι συμπαγής και όσο βαριά χρειάζεται ώστε να μένει απολύτως σταθερή όσο κι αν την ...φορτώσετε.

Με όποιο τρόπο κι αν επιλέξετε να στηρίξετε το καλούπι, επίσης όσο ο γύψος είναι εύπλαστος, θα χρειαστεί να δώσετε στο κάτω μέρος του χεριού τέτοιο σχήμα ώστε να μπορεί να σταθεί όρθιο, να κάνετε δηλαδή ίσια και επίπεδη την βάση της κατασκευής. 
Αν χρησιμοποιήσετε γάντι θα το κατορθώσετε είτε πατώντας με τα χέρια τον γύψο και "πλάθοντας" στο σημείο που θέλετε να τελειώνει η κατασκευή, στην φάση που ακόμη ο γύψος είναι εύπλαστος αν δουλέψετε με γυψογάζα είναι απλούστερο, με το που θα αφαιρέσετε το καλούπι από το χέρι σας κόψτε την γυψογάζα με ένα ψαλίδι γύρω γύρω και ίσια στο σημείο του καρπού, ώστε ίσια και επίπεδη να παραμείνει η βάση της κατασκευή και όταν γεμίσετε με τον ρευστό γύψο.

Αφού στεγνώσει εντελώς, φυσικά μπορείτε να τρίψετε με ψιλό γυαλόχαρτο λειαίνοντας και διορθώνοντας ατέλειες όπως και να βάψετε το γύψινο χέρι με χρώματα ακρυλικά ή ζωγραφικής ή και να το επεξεργαστείτε/επενδύσετε με ύφασμα, διακοσμητικό χαρτί κλπ. ανάλογα με το ύφος που θέλετε να του δώσετε και τι ταιριάζει στο σημείο που θα το τοποθετήσετε.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:  (με κλικ μεγενθύνονται)
sashe.sk/ pinterest.com

Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

: ,