Ψυγείο: ΑΚΑΤΑΣΤΑΣΙΑ στους -°C


Όποιος ισχυριστεί πως δεν του συμβαίνει αναζητώντας κάτι στο ψυγείο του να ανακαλύπτει που και που "ξεχασμένα" αλλοιωμένα τρόφιμα, ληγμένους χυμούς, γάλατα  και γενικά "σκουπίδια", είναι υποψήφιος για το βραβείο Γκίνες "οργάνωση-τάξη-οικονομία".

Από τότε δε που τα απλά ψυγεία αντικαταστάθηκαν κατά κόρον από μονόφυλλους, δίφυλλους και τρίφυλλους ψυγειοκαταψύκτες "ντουλάπες", πολύ συχνά συμβαίνει εκτός από όσα βρίσκονται μπροστά μπροστά, να μην ξέρουμε καν τι υπάρχει μέσα στο ψυγείο, μια δυο μέρες μετά από το τελευταίο καθάρισμα και την πιο πρόσφατη φορά που ορκιστήκαμε "τέλος, στο εξής δεν θα ξαναπετάξω τίποτα".
Κι όμως δεν είναι και τόσο δύσκολο να ...τηρηθεί ο όρκος, ειδικά αυτές τις εποχές που το να πετάει κανείς τρόφιμα όταν πλήθος συνανθρώπων μας καταφεύγουν στα συσσίτια για ένα πιάτο φαγητό είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο.


* Εκτός από την διαφορά θερμοκρασίας, δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα ντουλάπι/τροφοθήκη.
Κι όπως αν δεν ομαδοποιήσετε το περιεχόμενο των ντουλαπιών σε επιμέρους θήκες, κουτιά κλπ. ποτέ δεν θα είναι τακτοποιημένα, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το ψυγείο.
Εκτός λοιπόν από τα συρτάρια/χωρίσματα/θήκες που το ίδιο διαθέτει, χρησιμοποιήστε πρόσθετα μικρά και μεγαλύτερα δοχεία/κουτιά αποθήκευσης, καλάθια κλπ. και τακτοποιήστε τις προμήθειές σας. Στα πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού θα βρείτε πολύ μεγάλη ποικιλία ειδών για αυτήν την χρήση που θα σας βοηθήσουν να ξέρετε που είναι το κάθε τι.


*Μην τοποθετείτε στο ψυγείο τίποτα μη συσκευασμένο, χωρίς να το κλείσετε σε μπωλ ή σακούλα τροφίμων. Και πολύ πιο γρήγορα θα αλλοιωθεί και μόνιμα το ψυγείο θα έχει μια δυσάρεστη μυρωδιά.
Η πλαστική μεμβράνη κι ακόμη περισσότερα τα ειδικά κλιπς που κλείνουν πανεύκολα τις σακούλες τροφίμων, είναι πολύ πρακτικά και ιδανική λύση για οτιδήποτε δεν θέλετε να βάλετε σε κλειστό δοχείο.

*Στα περισσότερα σπίτια η διαδικασία "ψώνια-τακτοποίηση σε ψυγείο/ντουλάπια" γίνεται από έναν ή δύο εκ των συγκατοίκων, αλλά το άνοιξε κλείσε/ψάξε στο ψυγείο, συνήθως, αφορά περισσότερους, και μην περιμένετε από ...πεινασμένα παιδιά να ασχοληθούν με την τήρηση της τάξης και της οργάνωσης του ψυγείου. Διευκολύνετε την κατάσταση τοποθετώντας σε εμφανές σημείο και μέσα σ΄ένα κουτί/θήκη/δοχείο, εκείνα που γνωρίζετε πως συνήθως αναζητούν τα παιδιά πχ τα υλικά για τοστ, τυριά, αλλαντικά, βάλτε χυμούς, γάλατα κλπ. μπροστά από τις ...μπύρες και την ...πάστα ντομάτα και μην τα υποχρεώνετε να ψάχνουν μέχρι και στο συρτάρι με τα φρούτα για να βρουν ...τα αυγά.

Αν είναι ...ιστορικώς αποδεδειγμένο πως ουδέποτε φάγατε την μισή μερίδα φαγητό ή σαλάτα που περίσσεψε, παρά μόνον στο κάθε επόμενο καθάρισμα του ψυγείου πετάτε το περιεχόμενο από ένα σωρό μπωλ, μπωλάκια, πιατάκια, απλώς σταματήσετε την συνήθεια να τα κρατάτε δήθεν "για την άλλη μέρα", που ...δεν έρχεται ποτέ. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για ...το ένα κομματάκι ντομάτα, πιπεριά, κρυμμύδι, λεμόνι, σκόρπια εδώ κι εκεί στις θήκες του ψυγείου. Ή βάλτε τα όλα μαζί σε μια κλειστή σακούλα τροφίμων, αλλά θυμηθείτε να τα χρησιμοποιήστε στην αμέσως επόμενη σαλάτα, ή πετάξτε τα απευθείας δεν είναι ανάγκη να περιμένετε πρώτα να σαπίσουν.

Πολύ χρησιμότερο απ΄όσο στον θάλαμο της συντήρησης, είναι να γνωρίζετε τι ακριβώς βρίσκεται στην κατάψυξη. Χρησιμοποιήστε και εκεί κλειστές σακούλες τροφίμων για κρέατα, ψάρια, κιμά και γενικά οτιδήποτε μη συσκευασμένο και μ΄έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο απ΄αυτούς που γράφουμε πάνω στα cd, γράψτε απ΄έξω τι περιέχει η κάθε μία.

* Γάλατα, χυμούς, αυγά, γιαούρτια και γενικά ευπαθή τρόφιμα, τοποθετήστε τα με σειρά ημερομηνίας λήξης, ώστε πρώτα να καταναλώνετε τα πιο σύντομης. 

Ένα γρήγορο καθάρισμα κι ένα ξεκαθάρισμα  από τυχόν ληγμένες συσκευασίες, άχρηστα υπολείμματα φαγητού κλπ. κάθε φορά που επιστρέφετε από τα ψώνια σας και πριν τακτοποιήσετε τις νέες προμήθειες, θα σας βοηθήσει να έχετε μόνιμα καθαρό και τακτοποιημένο ψυγείο, πολύ περισσότερο από το να στοιβάζετε επί εβδομάδες το κάθε τι, περιμένοντας την μια φορά στο τόσο που θα αποφασίσετε να τα βγάλετε όλα έξω για να το καθαρίσετε.

Γενικά, αποφύγετε να "φορτώνετε" υπερβολικά το ψυγείο, σαν μια φισκαρισμένη ντουλάπα που μόνο όσα βλέπετε μπροστά σας χρησιμοποιείτε αφού για τα υπόλοιπα απαιτείται "ανασκαφή". Εκτός από μη λειτουργικό είναι κάτι που επιβαρύνει και την σωστή ψύξη και διατήρηση των τροφίμων. Στις προδιαγραφές κάθε συσκευής ορίζεται η μέγιστη χωρητικότητα τόσο της συντήρησης όσο της κατάψυξης, διαφορετικά τίποτα δεν θα διατηρεί την θερμοκρασία που πραγματικά χρειάζεται.

Και...

*Φρούτα και λαχανικά θα διατηρηθούν πολύ πιο φρέσκα για πολύ περισσότερες ημέρες, αν στρώσετε είτε τα ειδικά συρτάρια του ψυγείου είτε  οποιοδήποτε επιπρόσθετο κουτί αποθήκευσης που θα τα τοποθετήσετε, με μια εφημερίδα.

* Εκτός από τα παγάκια με χυμό λεμόνι που θα σας "σώσουν" τις φορές  που τελευταία στιγμή θα ανακαλύψετε πως σας τέλειωσαν τα φρέσκα, μπορείτε να έχετε στην κατάψυξη από όλα τα αρωματικά που χρησιμοποιείται στην μαγειρική σας. Ψιλοκόψτε μαϊντανό, άνηθο, μάραθο, πράσινα κρεμμυδάκια κλπ. ανακατέψτε το κάθε είδος με μικρή ποσότητα νερού και γεμίστε παγοθήκες. Αν αντί για νερό χρησιμοποιήσετε ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου, θα διαθέτετε μόνιμα τους δικούς σας αγνούς κύβους νοστιμιάς για κάθε συνταγή.

* Βάλτε ένα ξύλο κανέλας μέσα σ΄ένα ποτηράκι με βραστό νερό. Αφήστε να κρυώσει και τοποθετήστε το σ΄ένα ραφάκι στην πόρτα του ψυγείου. Θα απορροφήσει για έναν μήνα όλες τις άσχημες μυρωδιές.Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

: ,