10 must: Kαλοκαιρινά ΤΡΑΠΕΖΙΑ

Σε μια χώρα που το μεγαλύτερο κομμάτι της διασκέδασης και της επικοινωνίας των ανθρώπων είναι ταυτισμένο με το φαγητό ενώ ταυτόχρονα ο χειμώνας διαρκεί ελάχιστα, φυσιολογικό κι επόμενο είναι οι συνθήκες του ελληνικού καλοκαιριού να ευνοούν ακόμα περισσότερο αυτές τις συνευρέσεις κι ακόμα πιο λογικό,  όσο στενεύουν τα οικονομικά μας περιθώρια, τα "γλέντια" μας γύρω από ένα τραπέζι να ...μετακομίζουν από τις ταβέρνες και τα εστιατόρια, όλο και πιο πολύ, στα  σπίτια μας.
Και η αλήθεια είναι πως πραγματικά σ΄ένα τέτοιο τραπέζι στρωμένο σ΄ένα μπαλκόνι, μια αυλή, έναν μεγαλύτερο κήπο ή και μέσα στο σπίτι μπροστά από την ανοιχτή μπαλκονόπορτα, ένα καυτό μεσημέρι ή μια ζεστή καλοκαιρινή βραδιά μπορεί να μας ...ενώσει,  να μας προσφέρει αληθινή χαρά και απόλαυση και να ...χορτάσει πολύ περισσότερες ανάγκες μας από εκείνη του φαγητού και μόνο, που πολλές, πάρα πολλές φορές δεν είναι παρά η αφορμή για να ...βρεθούμε. 
Χαρίστε λοιπόν σε όσους το δικό σας σπίτι θα φιλοξενήσει  πραγματικά καλοκαιρινή ατμόσφαιρα και ασχοληθείτε λιγάκι παραπάνω και με το "φαίνεσθε" και με το αληθινό "είναι" αυτών των στιγμών, που ακόμα κι αν την ώρα που συμβαίνουν δεν το συνειδητοποιούμε,  κάτι παραπάνω σημαίνουν ή θα έπρεπε να σημαίνουν για όλες μας τις αισθήσεις κι όχι αποκλειστικά για εκείνη της γεύσης.


1.   που; 
Σε όποιο σημείο πιστεύετε ότι χωρούν όλοι άνετα και χωρίς να νοιάζεστε για το πόσο "πολυτελή" θα είναι τα καθίσματα ή το τραπέζι,  υπάρχουν τόσες άλλες λεπτομέρειες ικανές να σας βοηθήσουν να κάνετε το περιβάλλον μαγικό.

Το πιο σημαντικό στην επιλογή του σωστού σημείου, είναι να υπάρχει η απαραίτητη δροσιά και κυρίως σκιά, αν δεν είναι βράδυ, σε όλα τα υπόλοιπα μην σταθείτε πολύ ένα οποιοδήποτε τραπέζι και μερικά καθίσματα που θα μεταφέρετε στο μπαλκόνι ή στην αυλή αρκούν, στο χέρι και την φαντασία σας είναι να μεταμορφώσετε την συνολική τους όψη ή και να κινηθείτε σε εντελώς διαφορετικούς από τους κλασσικούς ...δρόμους, αν πιστεύετε π.χ ότι η παρέα σας θα εντυπωσιαστεί, θα χαρεί και θα βολευτεί καλύτερα με μερικούς κορμούς δέντρων κι ένα παρόμοιο αυτοσχέδιο τραπέζι στημένα σ΄ένα σημείο του κήπου, απ΄ότι στην άνετη τραπεζαρία σας.  

2.   πάνω από το τραπέζι

Μια ομπρέλα ή μια τέντα οποιασδήποτε μορφής, ακόμα κι αυτής που με τέσσερα απλά στηρίγματα κι ένα πανί θα φτιάξετε μόνοι σας, αρκούν για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη σκιά, όμως ο χώρος πάνω από το τραπέζι είναι το ιδανικό σημείο για να διακοσμήσετε το σύνολο και να προσφέρετε μια παραπάνω αίσθηση ζεστασιάς και θαλπωρής.

Για το βράδυ, το μόνο που έχετε να κάνετε να γεμίσετε το σημείο πάνω από το τραπέζι με φαναράκια  κάθε μορφής που θα κρεμάσετε απ΄όπου είναι δυνατό.
Όμως και μια σειρά από φωτιστικά μπάλες, που μπορούν να έχουν και καθαρά διακοσμητικό ρόλο, μπουκάλια με λουλούδια που θα δέσετε από απλό σπάγγο, γιρλάντες από κοχύλια, διαφανείς χριστουγεννιάτικες μπάλες που θα τους αλλάξετε εντελώς μορφή αν τις γεμίσετε με νερό και λουλούδια ή οτιδήποτε άλλο σας αρέσει και μπορεί να κρεμαστεί πάνω ακριβώς από το στρωμένο τραπέζι θα δημιουργήσουν μια πραγματικά ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.


Κι αν το συγκεκριμένο σημείο δεν σας βοηθά για να κρεμάσετε από εκεί τα φαναράκια ή τα κάθε είδους διακοσμητικά, μεταφέρετε αυτού του τύπου την διακόσμηση σ΄ένα πλαϊνό του τραπεζιού σημείο, σ΄έναν τοίχο ή φράχτη απ΄όπου μπορείτε, με ασφάλεια, να κρεμάσετε οτιδήποτε.
Πάντως σε κάθε περίπτωση, εξαντλείστε τις δυνατότητες του χώρου, ώστε είτε ακριβώς πάνω από τα ...κεφάλια των καλεσμένων σας, είτε κάπου δίπλα τους να υπάρχει έντονη η ...απόδειξη ότι, εκτός από το να ικανοποιήσετε τα γαστρονομικά τους γούστα, ενδιαφερθήκατε και για την ...οπτική τους απόλαυση.


Γι΄αυτό και επιλέγοντας το σημείο που θα στρώσετε το τραπέζι σας προτιμήστε, αν υπάρχει φυσικά η δυνατότητα, εκείνο που θα προσφέρεται γι΄αυτού του είδους το ντεκόρ ή απλά αφήστε ανοιχτή μια ομπρέλα ή μια τέντα πάνω από το τραπέζι, ακόμα και το βράδυ, που από εκεί μπορείτε να κρεμάσετε οτιδήποτε, αρκεί να βρίσκονται σε τέτοιο ύψος που να μην δημιουργούν συνθήκες "ασφυξίας" ειδικά αν πρόκειται για μια ιδιαίτερα ζεστή καλοκαιρινή βραδυά.  


3.   να το ..στρώσω ή όχι;
Σε "αξιοπρεπή" ξύλινα, μεταλλικά ή πέτρινα τραπέζια απλά καθαρίστε πολύ καλά την επιφάνειά τους και μην χρησιμοποιήσετε καθόλου τραπεζομάντηλο ή τουλάχιστον όχι με την κλασσική του έννοια.

Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ένα οποιοδήποτε ύφασμα ριγμένο απλά σ΄ένα σημείο του τραπεζιού χωρίς να το καλύπτει όλοκληρο, μ΄ένα ράνερ, ατομικά μικρά σουπλά ή ένα μεγάλο στο κέντρο και κατά μήκος του τραπεζιού που θα φτιάξετε με πολλά μικρότερα.

Ο στόχος δεν είναι να ...εντυπωσιάσετε τα πλήθη με τα ακριβά και ...πλουμιστά σας τραπεζομάντηλα, αλλά να δημιουργήσετε ένα σύνολο  ανάλαφρο, όπως ταιριάζει στην καλοκαιρινή ατμόσφαιρα και ταυτόχρονα όσο πιο κομψό και ιδιαίτερο.

Γι΄αυτό και αν το τραπέζι πρέπει για λόγους πρακτικούς οπωσδήποτε να "κρυφτεί" ή δεν σας αρέσουν τα άστρωτα τραπέζια και θέλετε να χρησιμοποιήσετε τραπεζομάντηλο, κάντε το με φαντασία. 
Ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί που θα βρείτε στα καταστήματα με είδη συσκευασίας και που πάνω του θα ...σχεδιάσετε το σημείο που θα καθήσει ο καθένας ή ένα ρολό από λεπτό καλάμι που θα βρείτε σε όλα τα πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού και κήπου, θα δημιουργήσουν μια πολύ πιο ...ξένοιαστη και καλοκαιρινή αίσθηση.

Πολύ καλοκαιρινό επίσης ύφος θα δώσετε και με ένα κομμάτι από λινάτσα.
Χρησιμοποιείστε το σαν ράνερ ή σαν ένα μακρύ κανονικό τραπεζομάντηλο, θα δώσει ξεχωριστό "εξοχικό" στυλ ακόμα και σ΄ένα στρωμένο τραπέζι σ΄ένα μπαλκόνι στο κέντρο της πόλης. 


Κι αν για τον οποιονδήποτε λόγο θέλετε και για τα καθίσματα ...καλύμματα, δημιουργήστε τα με απλά καλοκαιρινά ρετάλια και κάθε τύπου υφάσματα που απλά θα ρίξετε πάνω τους ή χρησιμοποιείστε τα πολύ φθηνά παρεό για την θάλασσα που το καλοκαίρι θα τα βρείτε ακόμα και σε παζάρια και λαϊκές αγορές και συνδυάστε ένα παρόμοιου στυλ τραπεζομάντηλο.
Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά γι΄αυτήν την χρήση και χωρίς φυσικά όλα αυτά να σημαίνουν ότι και με ένα οποιοδήποτε κλασσικό τραπεζομάντηλο δεν θα ...κάνετε την δουλειά σας, ειδικά αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο στοιχείο σαν βασικό  της συνολικής όψης και ατμόσφαιρας του τραπεζιού.


4.   φρούτα-λαχανικά

Με μία λέξη ...καλοκαίρι.


Χρησιμοποιείστε τα λοιπόν όχι μόνο σαν συστατικά για τις συνταγές σας αλλά και σαν αναντικατάστατα φυσικά και όμορφα διακοσμητικά στοιχεία για το τραπέζι σας.

Το εσωτερικό από ένα καρπούζι, ένα πεπόνι ή μια κολοκύθα μπορεί θαυμάσια να κάνει χρέη ...πιατέλας σερβιρίσματος για το οτιδήποτε -και όχι μόνο για φρουτοσαλάτες- αν το αδειάσετε προσεκτικά, το αφήσετε να στραγγίξει απ΄όλα τα υγρά του και το ντύσετε με διαφανή μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο, εκτός κι αν προτιμήσετε να το χρησιμοποιήσετε σαν ...κασπώ για να τοποθετήσετε μια γλάστρα. 

Τοποθετώντας απλά στην σειρά φράουλες, κεράσια ή βύσσινα θα δημιουργήσετε εξαιρετικής αισθητικής αλλά και ...νοστιμιάς γιρλάντες για το τραπέζι σας, αλλά  και καρότα, ραπανάκια και κάθε είδους πολύχρωμα ή πράσινα λαχανικά τοποθετημένα στην σειρά μέσα σε οποιοδήποτε σκεύος στο κέντρο ενός καλοκαιρινού τραπεζιού είναι ασύγκριτα πιο ταιριαστά και όμορφα από οποιοδήποτε άλλο κεντρικό διακοσμητικό κομμάτι.5.   φυσικά καλοκαιρινά υλικά
Η διακόσμηση ενός τραπεζιού, στην γενική φιλοσοφία της, δεν διαφέρει σε τίποτα από την καλοκαιρινή διακόσμηση, γενικά, σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού.

Χρησιμοποιείστε λοιπόν χρηστικά αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα φτιαγμένα από ψάθα ή κοχύλια, άμμο και βότσαλα, τίποτα παραπάνω δεν χρειάζεστε για να μυρίσει στο τραπέζι σας -εκτός απ΄όλα τα εδέσματα- και ...καλοκαίρι.


Βρείτε τις πιο ...βολικές σε σχέση με τον διαθέσιμο χρόνο σας και κατάλληλες για την περίσταση ...εκδοχές, για να μεταφέρετε στο τραπέζι ...αύρα θαλασσινή ή γενικά την αίσθηση της εξοχής, χρησιμοποιώντας ψάθινα καλάθια και αντικείμενα, κοχύλια για να φτιάξετε κρίκους για τις πετσέτες, βότσαλα που θα τοποθετήσετε μέσα στο κάθε πιάτο με το όνομα του κάθε καλεσμένου σας ή για να κρατήσετε στη θέση τους τις χαρτοπετσέτες κλπ. κλπ.


Άμμος,  κοχύλια, λουλούδια ή κεριά από τα πιο απλά και εύκολα στον συνδυασμό τους υλικά για να δημιουργήσετε συνθέσεις ή να τα χρησιμοποιήσετε μεμονωμένα, ειδικά τα λουλούδια, μέσα σε γυάλες, ποτήρια ή μπουκάλια  για να προσθέσετε στο τραπέζι σας πραγματικά ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Συνδυάστε τα υλικά και τα χρώματα κάθε τέτοιου στοιχείου που θα χρησιμοποιήσετε με εκείνα των υφασμάτων και των σερβίτσιων και θυμηθείτε πως πολλές φορές το απλό είναι και το πιο όμορφο γι΄αυτό και μην το ...παρακάνετε. 
Ο πιο ασφαλής "κανόνας" για να είστε σίγουροι ότι δεν θα φτάσετε στην υπερβολή είναι να χρησιμοποιήσετε πολύχρωμες "πινελιές" σε κάποια απ΄όλα τα στοιχεία -υφάσματα,σερβίτσια, λουλούδια κλπ-   μαζί με αρκετές δόσεις λευκού. Το πως θα "μοιράσετε" μεταξύ τους τις αποχρώσεις, είναι καθαρά θέμα γούστου.6.   πάνω στο τραπέζι
Από τα πιο απαραίτητα σ΄ένα στρωμένο τραπέζι αλλά και από τα στοιχεία εκείνα που εκτός από χρηστικά μπορούν να αναδειχθούν και από άκρως διακοσμητικά έως και οι απόλυτοι ...πρωταγωνιστές του, τα σερβίτσια που θα χρησιμοποιήσετε.  

Στην αγορά θα βρείτε πλήθος από καλοκαιρινά σετ πιάτων αλλά και ποτηριών, είτε αυτό το "καλοκαιρινό" αφορά τα μοτίβα και τα σχέδιά τους είτε αποκλειστικά τα ζωηρά και έντονα χρώματα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα πραγματικά καλαίσθητα τέτοια κομμάτια δεν είναι ιδιαίτερα οικονομικά, γι΄αυτό και αν τα σερβίτσια που ήδη διαθέτετε δεν σας ικανοποιούν, αν δεν θέλετε να καταφύγετε στην επίσης βολική λύση των απλών άσπρων πιάτων, που σε κάθε είδους και περίστασης τραπέζι σας επιτρέπουν την "ελευθερία" να παίξετε με το χρώμα και τα σχέδια όλων των υπόλοιπων στοιχείων, ε τότε απλά τολμήστε κάτι πραγματικά διαφορετικό και αντί να προμηθευτείτε τα σερβίτσια σας από ένα κατάστημα με τέτοια είδη, κάντε το από ένα με είδη ...κήπου.

Χρησιμοποιείστε πιάτα για ...γλάστρες σαν πιατέλες, μικρά και μεγαλύτερα γλαστράκια σαν ...καλαθάκια για το ψωμί, τα μαχαιροπήρουνα κλπ. κλπ. 
Το μόνο που θα χρειαστεί, να τα πλύνετε πολύ καλά με ζεστό νερό και σαπούνι και να τα "ντύσετε" εσωτερικά και ανάλογα με το τι θα τοποθετηθεί μέσα στο κάθε ένα με υφασμάτινες πετσέτες, χαρτοπετσέτες ή φύλλα λαχανικών αλλά και κάθε είδους ...πρασινάδα, που επίσης θα έχετε πλύνει πολύ καλά με νερό και σαπούνι.

Τα πιάτα αυτά είναι τόσο φθηνά που αξίζει πραγματικά, αν έχετε τον χρόνο, να δημιουργήσετε ένα τέτοιο πλήρες ...σερβίτσιο, έστω κι αν θα το χρησιμοποιήσετε για μία και μοναδική φορά, φτιάχνοντας από ένα τέτοιο πιάτο φαγητού, γλυκού ή φρούτου ειδικά για κάθε καλεσμένο σας.

Αγοράστε όσα τέτοια πιάτα για γλάστρες σας χρειάζονται σε διαφορετικά μεγέθη, πλύντε τα πολύ καλά με ζεστό νερό και σαπούνι κι αφού στεγνώσουν, γράψτε στο κέντρο τους με μπογιά ή μαρκαδόρο το όνομα κάθε καλεσμένου σας και στην συνέχεια περάστε τα μ΄ένα διαφανές βερνίκι ειδικό για πέτρινα αντικείμενα, όχι ματ, αλλά από εκείνα που δημιουργούν μια γυαλάδα και μια "κρούστα" πάνω στην επιφάνεια που θα περαστούν, ώστε αυτά τα πήλινα πιάτα για ...γλάστρες να μοιάζουν πραγματικά με πιάτα φαγητού. Φυσικά, ανάλογα με τις ...καλλιτεχνικές σας ικανότητες, μπορείτε να ζωγραφίσετε κάθε είδους σχέδιο πάνω σ΄αυτά τα πιάτα κάνοντας τα να μην έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα αντίστοιχα κεραμικά σερβίτσια φαγητού, απλά τα δικά σας δεν θα ...αντέξουν την χρήση και το πλύσιμο παραπάνω από ελάχιστες φορές, το χρώμα αλλά και το βερνίκι πάνω στον πηλό που δεν έχει ψηθεί, θα καταστραφεί πολύ σύντομα.  Όμως ακόμα και τα εντελώς σκέτα τέτοια πήλινα πιάτα και σκεύη για σερβίρισμα, είναι μια εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα, ταιριαστή απόλυτα για καλοκαιρινά τραπέζια σε εξοχικά σπίτια και ο πήλος από τα υλικά που "δένει" τέλεια με κάθε άλλο γυάλινο, ξύλινο, ψάθινο ή μεταλλικό αντικείμενο  που θα υπάρχει πάνω ή γύρω από το τραπέζι.


7.   κάτι προσωπικό για τον καθένα
Εκτός από το να μαγειρέψετε, στο μέτρο του δυνατού κι αν φυσικά πρόκειται για μικρή και ...ομοιογενή στα γούστα παρέα, σύμφωνα με όσα αρέσουν σ΄εκείνη και όχι μόνο σε εσάς, προσθέστε μια λεπτομέρεια περισσότερο προσωπική για τον κάθε ένα από τους καλεσμένους σας. 


Το αγαπημένο τους φαγητό σίγουρα το τρώνε και σπίτι τους ή σε μια ταβέρνα, δεν είναι αυτό καθεαυτό το ζητούμενο, το θέμα είναι να νοιώσουν πραγματικά όλοι σαν στο σπίτι τους και ότι γι΄αυτούς και μόνο γι΄αυτούς προσωπικά τα κάνατε όλα κι όχι όπως θα κάνατε για τον ...όποιον θα βρισκόταν στην θέση τους.


Aν θα το κάνετε μ΄ένα μικρό δώρο, όπως μια ξεχωριστή για τον καθένα καλοκαιρινή καρτ ποστάλ πάνω στην πετσέτα του, με διαφορετικά ψάθινα καπέλα ή βεντάλιες ακουμπισμένα πάνω στην θέση του καθενός, ειδικά αν πρόκειται για μια ιδιαίτερα ζεστή ημέρα, με το να υπάρχει το ονομά τους πάνω στην θέση, στο πιάτο ή την πετσέτα τους  ή με όποιον άλλο τρόπο εσείς επιλέξετε είναι θέμα γούστου και εξαρτάται κυρίως από τι πιστεύετε πως θα τους άρεσε πιο πολύ.


Το σίγουρο είναι πως αυτού του τύπου οι λεπτομέρειες κάνουν την ουσιαστική διαφορά σε σχέση μ΄ένα απρόσωπο γεύμα ή δείπνο σε οποιονδήποτε εκτός σπιτιού χώρο και ότι ακόμα και οι πιο αδιάφοροι σ΄αυτού του τύπου τις ..."λεζάντες", ακόμα κι αυτοί που πιστεύετε πως νοιάζονται μόνο για το "φαγητό να ΄ναι και όπου και όπως να ΄ναι" θα εντυπωσιαστούν και θα τους ευχαριστήσει πολύ αυτή η αίσθηση της πιο προσωπικής ζεστασιάς,  ακόμα κι αν πρόκειται για πρόσωπα πολύ οικεία και κοντινά σας, τα συναισθήματα βλέπετε δεν αρκεί να υπάρχουν και να τα θεωρούμε ...δεδομένα, καλό είναι και να τα δείχνουμε με κάθε είδους σημαντική αλλά και ασήμαντη αφορμή.8.   όχι όλο τα ίδια
Τέτοιου είδους μικρές ή μεγαλύτερες "μαζώξεις" γύρω από ένα τραπέζι, για φαγητό αλλά και μόνο για ένα ποτό, έναν καφέ κι ένα γλυκό, δεν θα κάνετε ούτε μία φορά μέσα στο καλοκαίρι, ούτε και ένα μόνο καλοκαίρι, ειδικά αν διαθέτετε ένα εξοχικό σπίτι, μια μεγάλη αυλή ή μια ευρύχωρη βεράντα που, γενικά, φίλοι και συγγενείς που δεν τα διαθέτουν, τα βρίσκουν σαν διέξοδο από την ...λάβα ενός διαμερίσματος στο κέντρο της πόλης

Μην εξαντλείτε λοιπόν τις ιδέες σας αλλά ούτε και τις ...αντοχές σας, στον ίδιο κάθε φορά βαθμό. 

Κάποιες φορές οργανώστε το τραπέζι σας μεσημέρι κάποιες άλλες βράδυ, αυτή η αλλαγή και μόνο αρκεί για να δημιουργείτε κάθε φορά ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό, άλλες φορές ρίξτε το βάρος στην μαγειρική σας, κάποιες άλλες ....παραγγείλτε απ΄έξω αλλά φτιάξτε ένα πραγματικά ονειρεμένο περιβάλλον ακόμα κι αν φάτε ...σουβλάκια, δώστε πραγματικά τα ...διακοσμητικά σας "ρέστα" όταν πρόκειται για μια γιορτή, μια ιδιαίτερη επέτειο,  κλπ.κλπ. με τρόπο που κανένας κάθε φορά που θα βρεθεί στο σπίτι σας να μην μπορεί να προβλέψει τι ακριβώς τον ...περιμένει.
9.   πόσο θα μου κοστίσει;
Όσο εσείς αποφασίσετε, ούτε euro παραπάνω απ΄όσο αντέχει η τσέπη σας.

Ούτε για όσα θα σερβίρετε, ούτε και για τον τρόπο που θα τα παρουσιάσετε και γενικά θα στρώσετε το τραπέζι και θα διαμορφώσετε συνολικά τον χώρο, δεν έχει καμιά ουσιαστική σημασία το ...πόσα θα ξοδέψετε και για όλα υπάρχουν λύσεις και επιλογές και πραγματικά ιδιαίτερες και προσαρμοσμένες σε όλες τις ανάγκες και τις δυνατότητες.

Π.χ μερικά γεράνια ή κλωνάρια βασιλικού μέσα σε γυάλινα ποτήρια και βάζα είναι αρκετά για να κάνουν το τραπέζι σας πραγματικά ιδιαίτερο, δεν είναι ανάγκη τα λουλούδια να τα έχετε ...χρυσοπληρώσει σε οποιοδήποτε ανθοπωλείο, το χαρτόνι για να φτιάξετε καρτελάκια με τα ονόματα των καλεσμένων σας ή ένα πακέτο ιδιαίτερες χαρτοπετσέτες είναι ...πολυτέλειες ευτελούς αξίας και με δυο μέτρα ύφασμα που θα αγοράσετε στην λαϊκή, δίνοντας όσα για δυο φραντζόλες ψωμί, μπορείτε να φτιάξετε τραπεζομάντηλα και πετσέτες πραγματικά όμορφα και ξεχωριστά.

Δεν είναι ανάγκη να έχετε να προσφέρετε ...αστακό και ...σαμπάνια ή οτιδήποτε άλλο  ακριβό και "μουράτο", για να μαζέψετε γύρω από ένα πραγματικά όμορφο και ιδιαίτερο τραπέζι τους ...ανθρώπους σας.  Κάντε το και σερβίρετε ό,τι ακριβώς θα τρώγατε ή θα πίνατε κι εσείς. Ό,τι κι όσο ...λίγο κι αν σας φαίνεται αυτό η συντροφιά μόνον είναι που κάνει το πολύ.

Ακόμα και τον χυμό από  ένα ...παγωμένο καρπούζι και μόνο αν έχετε να σερβίρετε, ακόμα κι έναν σκέτο καφέ και ένα ...ποτήρι νερό, μπορείτε να το κάνετε με τρόπο που να δείχνει πραγματικά πως αυτό το ...ό,τι  το προσφέρετε με αγάπη  και αληθινό ενδιαφέρον κι όσοι γίνονται αποδέκτες του δεν  υπάρχει περίπτωση να μην νοιώσουν αυτό ακριβώς το ενδιαφέρον,  αδιαφορώντας παντελώς για την υλική και οικονομική αξία αυτού του ...ό,τι,  της όποιας αφορμής για να μοιραστείτε ένα χαμόγελο και δυό κουβέντες. 


10.  το πιο σημαντικό
Κι αν δεν μπορείτε αυτό να κάνετε, μην κάνετε τίποτα απ΄όλα τα προηγούμενα.
Μην κάνετε τίποτα απ΄όλα αυτά αγχωμένοι, τρελλαμένοι από την κούραση των προετοιμασιών και το άγχος αν "όλα θα είναι τέλεια", μην κάνετε τίποτα απ΄όλα αυτά ...βρίζοντας, μην διοργανώνετε στο σπίτι σας "πανηγύρια" για να ...εντυπωσιάσετε, για να επιδείξετε είτε το ίδιο το σπίτι είτε τις ...ικανότητές σας σαν οικοδεσπότες,  για να ...βγάλετε την υποχρέωση σε πιθανούς και ...απίθανους απλά γνωστούς και συναδέλφους που πρέπει να τραπεζώσετε, αυτό κάντε το σε ένα εστιατόριο, γενικά, μην κάνετε τίποτα απ΄όλα αυτά επειδή έτσι ...πρέπει.
Κάντε τα μόνο όταν και αν πρόκειται να τα κάνετε με αληθινή ευχαρίστηση, αν πρόκειται πρώτοι εσείς να ευχαριστηθείτε για όσα θα προσφέρετε και κυρίως κάντε τα για τους αληθινά δικούς σας ανθρώπους, τους ανθρώπους της οικογένειάς σας και τους λιγοστούς αληθινούς φίλους, αυτούς που σε κάτι τέτοια έχουμε την τάση να τους παραμελούμε και να θεωρούμε περιττό το όμορφο "περιτύλιγμα" των δεδομένων συναισθημάτων μας.

Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

: ,