ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΚΡΕΜΑΣΤΡΕΣ τοίχου


Το κρέμασμα  ρούχων  αλλά και άλλων αντικειμένων σε επιτοίχιες κρεμάστρες, είναι ένας από τους τρόπους που μπορεί να σας εξασφαλίσει σημαντικούς επιπλέον χώρους στη προσπάθειά σας να διατηρήσετε τα πάντα σε τάξη σε όλους τους χώρους του σπιτιού. 
Δώστε λοιπόν σ΄αυτού του τύπου τις κρεμάστρες ιδιαίτερη όψη ώστε στα σημεία που θα τις τοποθετήσετε να λειτουργούν όχι μόνο χρηστικά αλλά και άκρως διακοσμητικά


1.  Ντύστε με ύφασμα ή αυτοκόλλητη ταπετσαρία σε αποχρώσεις ταιριαστές με το σημείο που θα το τοποθετήσετε ένα κομμάτι από χοντρό κόντρα πλακέ ή οποιοδήποτε άλλο κομμάτι ξύλου ή απλώς "ξεχωρίστε" ένα κομμάτι στον τοίχο επενδυοντάς το επίσης με ύφασμα ή ταπετσαρία και προσαρμόστε πάνω στην επιφάνειά του  μικρούς ή μεγαλύτερους γάντζους ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος των αντικειμένων που θέλετε να κρεμάτε. 

Αν δεν το κάνετε απευθείας επάνω στον τοίχο, το ξύλινο αυτό πάνελ θα πρέπει να στερεωθεί γερά στον τοίχο με βίδες, όπως και οι μεγάλοι γάντζοι και με τρόπο που το μήκος της κάθε βίδας να διαπερνά το πάχος του ξύλου  και να βιδώνεται στον τοίχο, ενώ μικρού μεγέθους γάντζοι για αντικείμενα με μικρό βάρος μπορούν να στερεωθούν μόνο πάνω στην επιφάνεια του ξύλου. Μια ιδιαίτερα όμορφη και πρακτική ιδέα είναι να δημιουργήσετε ένα τέτοιου είδους πάνελ μεγάλων διαστάσεων που θα τοποθετήσετε σε κάποιον τοίχο κοντά στην είσοδο του σπιτιού ή στην κρεβατοκάμαρα. Γεμίστε τον με όμορφα μεταλλικά ή ξύλινα κρεμαστάρια τοποθετημένα ασύμμετρα σε διαφορετικές μεταξύ τους αποστάσεις και χρησιμοποιήστε μια τέτοια σύνθεση  σαν έπιπλο εισόδου για να κρεμάτε παλτά, ομπρέλες, τσάντες, κλειδιά ή σαν μια ανοιχτή ...ντουλάπα στο υπνοδωμάτιο για τα καθημερινά σας ρούχα. 

2. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια έτοιμη κρεμάστρα σε ιδιαίτερο design που μοιάζει με σταγόνες χρώματος που έχουν τρέξει στον τοίχο,  όμως αυτό δεν σημαίνει ότι εσείς δεν μπορείτε να την δημιουργήσετε και μάλιστα σε ύφος πολύ περισσότερο  ....καλλιτεχνικό

Σχεδιάστε με μολύβι στον τοίχο το σχέδιο σε όποιο μέγεθος θέλετε και μ΄ένα λεπτό πινελάκι γεμίστε το με μπογιά όποιας απόχρωσης ταιριάζει στον χώρο σας.  Αφήστε να στεγνώσει εντελώς και βιδώστε πάνω σε κάθε ....σταγόνα μπογιάς από ένα μικρό μεταλλικό ή ξύλινο κρεμαστάρι, βαμμένο στην ίδια απόχρωση. 

3. Χρησιμοποιείστε χοντρό κόντρα πλακέ και περίτεχνα πομολάκια για ντουλάπια, για να φτιάξετε μια τέτοια σύνθεση από κρεμάστρες τοίχου, που ανάλογα με τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε μπορεί να ...σταθεί υπέροχα σε οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού από το μπάνιο και την κουζίνα, μέχρι το δωμάτιο παιδιών ή την δική σας κρεβατοκάμαρα. 

Ζητείστε από ένα κατάστημα με είδη ξυλείας να σας κόψουν τα κομμάτια ξύλου που χρειάζεστε, υπολογίζοντας πως για κάθε μία τέτοια επιτοίχια κρεμάστρα θα σας χρειαστούν δύο κομμάτια το ένα λίγο μικρότερο από το άλλο. Βάψτε τα ξύλα με μπογιά σε σπρέϋ σε όποιο χρώμα θέλετε. Με ειδική κόλλα για ξύλο κολλήστε το κάθε μικρότερο κομμάτι ξύλου πάνω στο αντίστοιχο μεγαλύτερό του και περιμετρικά στο κάθε κομμάτι κολλήστε μια λεπτή χρωματιστή υφασμάτινη κορδέλα. 

Βιδώστε πάνω στην επιφάνεια των ξύλων πόμολα για ντουλάπια και συρτάρια σε όποιο σχέδιο και στυλ ταιριάζει, ανάλογα με το σε ποιο δωμάτιο θα τοποθετήσετε την κατασκευή και βιδώστε τις κρεμάστρες στον τοίχο κάποιες σε οριζόντια και κάποιες σε κάθετη διάταξη και σε κοντινές μεταξύ τους αποστάσεις. Χρησιμοποιώντας τα σωστά πομολάκια όπως π.χ σε σχέδια πηρουνιού, κουταλιού κλπ. για την κουζίνα, παιδικών ηρώων για τα δωμάτια των παιδιών κλπ. κλπ. είναι μια κατασκευή που πραγματικά θα στολίσει το σημείο που θα την τοποθετήσετε πέρα φυσικά από την χρηστική αξία της.

4. Κόψτε μ΄ένα πριονάκι λίγο κάτω από τη μέση μερικές απλές ξύλινες κρεμάστρες ρούχων. 
Βιδώστε στον τοίχο μια απλή ξύλινη βάση σε στενό παραλληλόγραμμο σχήμα και σε απόχρωση ίδια μ΄εκείνη  που έχουν οι κρεμάστρες. Με μια πολύ ισχυρή κόλλα δύο στοιχείων κολλήστε σε ίσες μεταξύ τους αποστάσεις τις κομμένες κρεμάστρες με τρόπο που ο γάντζος τους να βρίσκεται στο κάτω μέρος. 
Για περισσότερο μοντέρνους χώρους ή αν θέλετε περισσότερο χρώμα στο σημείο που θα την τοποθετήσετε περάστε  ελαφρά μ΄ένα λεπτό γυαλόχαρτο και την βάση και τις κρεμάστρες και στην συνέχεια βάψτε με μπογιά σε σπρέϋ σε όποια απόχρωση θέλετε. 
Αν δεν τα πολυκαταφέρνετε  με τα ...πριόνια, τις κόλλες κλπ. απλά ....πάρτε τις κρεμάστρες σας και εξηγείστε σ΄ένα κατάστημα με είδη ξυλείας τι ακριβώς θέλετε να κάνετε. Θα σας τις προσαρμόσουν σ΄ένα κομμάτι ξύλο σε ελάχιστο χρόνο  και το μόνο που εσείς πρέπει να κάνετε να βάψετε  αν θέλετε τα ξύλα και να βιδώσετε την βάση στον τοίχο σας. 

5. Σας βρίσκεται κάπου πεταμένη μια παλιά ξύλινη καρέκλα ή πήρε το μάτι σας μια τέτοια δίπλα στον κάδο σκουπιδιών της γειτονιά σας; Μετατρέψτε την σε μια απόλυτου ....design κρεμάστρα τοίχου.

Κόψτε ή ξεβιδώστε, ανάλογα με την κατασκευή, την πλάτη της καρέκλας και βάψτε την με μπογιά σε σπρέϋ σε όποιο χρώμα ταιριάζει στο σημείο που θα την τοποθετήσετε.  Βιδώστε την στον τοίχο από την ανάποδη πλευρά και με το πάνω κανονικά μέρος της προς τα κάτω,  πάνω σε μια στενή λουρίδα ξύλο ή κόντρα πλακέ που θα λειτουργήσει σαν ...συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον τοίχο και την πλάτη της καρέκλας.  Αν πιάνουν τα χέρια σας στις κατασκευές γενικά, στο πάνω μέρος της μπορείτε να δημιουργήσετε και  ένα ραφάκι, αν όχι και σ΄αυτήν την περίπτωση σ΄ένα κατάστημα με είδη ξυλείας πολύ εύκολα θα σας το φτιάξουν και με ελάχιστο κόστος θα σας παραδώσουν την ...κρεμάστρα-ραφιέρα σα έτοιμη για να ...κρεμαστεί στον τοίχο. 


6. Οποιοδήποτε αντικείμενο διαθέτει προεξοχές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν γάντζοι για κρέμασμα, μπορεί να μετατραπεί σε μια κρεμάστρα τοίχου. 

Από τα πιο ...έτοιμα για τέτοια χρήση αντικείμενα μια παλιά σιδεριά ή ένα κομμάτι από κάγκελα. Σε παλαιοπωλεία, αγορές με παλιά αντικείμενα κλπ.  θα βρείτε εύκολα τέτοια σιδερένια κομμάτια ή αν σας αρέσει η ιδέα απλά ζητείστε από ένα σιδεράδικο να σας κατασκευάσει ένα στις διαστάσεις που χρειάζεστε και σε όποιο σχέδιο θέλετε. 
Εξαιρετικά όμορφη ιδέα και για εξωτερικούς χώρους και μην δεσμεύετε την φαντασία σας, μια τέτοια κατασκευή στον κήπο ή το μπαλκόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κρεμάτε από τα εργαλεία της κηπουρικής σας μέχρι κρεμαστά καλάθια με λουλούδια.  
7. Σε όλα τα σπίτια κάπου υπάρχει καταχωνιασμένο ένα κουτάκι για τα κέρματα και σε όλα σχεδόν τα σπίτια ...κανείς δεν ξέρει που βρίσκεται αυτό το κουτάκι όταν μας χρειαστούν.  

Αν λοιπόν σας περισσεύει μια γωνιά σ΄έναν τοίχο της κουζίνας που θέλετε να την διακοσμήσετε μακριά από τις κλασσικές συνταγές του τύπου μ΄ένα κάδρο με φρούτα ή ένα ρολόι κλπ. κλπ. κάντε μια βόλτα σ΄ένα παλαιοπωλείο ή όπου αλλού πιστεύετε ότι μπορεί να βρείτε αντικείμενα για την κουζίνα φτιαγμένα από εμαγιέ.  
Βιδώστε μία ή και περισσότερες τέτοιες κουτάλες στον τοίχο και γεμίστε τες με κέρματα, λαστιχάκια ή κάθε είδους μικροαντικείμενα και συνδυάστε τες με ένα επίσης εμαγιέ πιάτο που κι αυτό θα το βιδώσετε στον τοίχο και με μαγνητάκια θα πιάνετε πάνω του συνταγές, σημειώσεις, κάρτες κλπ.  
Για κουζίνες με έντονο το inox στοιχείο ή γενικά σε μοντέρνο design που πιστεύετε πως το εμαγιέ δεν ταιριάζει κάντε ακριβώς το ίδιο χρησιμοποιώντας κανονικές ανοιξείδωτες κουτάλες κι έναν επίσης ανοξείδωτο δίσκο. Και φυσικά το υλικό αλλά και η χρήση μιας τέτοιας "κρεμάστρας" δεν είναι μονόδρομος, φαντασία να έχετε και ..κουτάλια αλλά και ..πηρούνια σιγουρα έχετε.  

8. Ποιός είπε ότι οι γάντζοι είναι απαραίτητοι για να τακτοποιήσετε το οτιδήποτε πάνω στον τοίχο; 
Βάψτε με σπρέϋ σε διαφορετικά χρώματα ή αφήστε τα στο φυσικό τους χρώμα αν σας αρέσει,  απλά κονσερβοκούτια ή ξύλινα στρογγυλά κουτιά σε διάφορα μεγέθη ή ντύστε τα με ύφασμα, αυτοκόλλητη ταπετσαρία ή διακοσμητικό χαρτί. 

Κολλήστε τα στον τοίχο με μια ισχυρή κόλλα δύο στοιχείων. Αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε για να αποθηκεύετε στο εσωτερικό τους κάθε είδους μικροαντικείμενα τοποθετήστε τα το ένα κολλητά στο άλλο,  αν θέλετε το κάθε ένα να λειτουργεί σαν γάντζος που πάνω του θα κρεμάτε ρούχα, τσάντες, ομπρέλες κλπ. αφήστε τις ανάλογες αποστάσεις
Μπορείτε και να συνδυάσετε τις χρήσεις, δημιουργώντας στο πάνω μέρος μια τέτοιας σύνθεσης 1-2 σειρές από κολλητά κουτιά σαν κουτάκια αποθήκευσης και λίγο χαμηλότερα μια ακόμα με τα κουτιά τοποθετημένα σε μεγαλύτερες αποστάσεις για ρούχα, τσάντες κλπ. ή και να κάνετε μια τρύπα στο μπροστινό μερικών κουτιών απ΄όπου θα κρεμάσετε κανονικές ξύλινες κρεμάστρες για τα ρούχα σας. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή πρόταση για μοντέρνους χώρους αλλά και για παιδικά δωμάτια που θα δώσει ένα ενδιαφέρον ...κίνητρο στα πιτσιρίκια να τακτοποιούν τα πράγματά τους. 

9. Σας αρέσει να χαζεύετε στους πάγκους και τα μαγαζιά  τα χρώματα και τα σχέδια στις ...πλουμιστές καλοκαιρινές σαγιονάρες αλλά ποτέ δεν θα τολμούσατε να κυκλοφορήσετε φορώντας κάτι τέτοιο; 
Ε τότε κάντε τες κρεμάστρες για να χαίρεστε τα χρώματα και την καλοκαιρινή τους ...αύρα χωρίς κανείς να μπορεί να πει κουβέντα για τα ...ενδυματολογικά σας γούστα και μόνο επαινετικά να  σχολιάζει τα ...διακοσμητικά
Αγοράστε μερικά ζευγάρια τέτοιες ....χαρούμενες σαγιονάρες που θα βρείτε στην αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές, σε ίδια σχέδια αλλά διαφορετικά χρώματα. Στερεώστε   με βίδες στον τοίχο από μια σαγιονάρα σε διαφορετικό χρώμα και στο κάτω μέρος της βιδώστε ένα γαντζάκι που θα κρατά στην θέση τους τις πετσέτες, τα μπουρνούζια ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο μπορεί να κρεμαστεί στον χώρο του μπάνιου

10. Η πιο απλή κρεμάστρα "τοίχου" δεν μπορεί παρά να είναι μια κανονική κρεμάστρα που απλά θα την κρεμάσετε από ένα οποιοδήποτε σημείο και όχι αποκλειστικά για να κρεμάτε ρούχα. 

Μια ξύλινη κρεμάστρα πιασμένη στο πόμολο ενός ντουλαπιού ή ενός συρταριού στο υπνοδωμάτιο ή στο μπάνιο είναι από τις καλύτερες λύσεις για να ...τακτοποιείτε περιοδικά και εφημερίδες και πολύ πιο εύκολα να θυμάστε να πετάξετε τα ...προϊστορικά τεύχη απ΄ότι σίγουρα θα συμβεί  αν τα στοιβάξετε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο. 
Μια μικρού τέτοιου μεγέθους κρεμάστρα ιδανική και για την κουζίνα αν τα σκορπισμένα παντού περιοδικά με συνταγές είναι από τα αγαπημένα σας ...χόμπυ.  


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: (με κλικ μεγενθύνονται)Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

: ,