Κατασκευές με ΚΟΥΜΠΙΑ

Η τάση να αξιοποιείται πλέον  οποιοδήποτε υλικό ή αντικείμενο για χάρη των διακοσμητικών μας ...ανησυχιών, κάνει το γενικό κεφάλαιο "κατασκευές για το σπίτι" πραγματικά ατέλειωτο κι αν ασχοληθείτε μ΄αυτές για να περάσετε τον χρόνο σας, είναι σίγουρο ότι δεν σας φτάσει ...μια ζωή για να εξαντλήσετε τις ιδέες ειδικών και μη για το πως από "κάτι" θα δημιουργήσετε "κάτι εντελώς διαφορετικό" για να διακοσμήσετε "οτιδήποτε".

Αφού ούτε λοιπόν και τα ...κουμπιά ξέφυγαν απ΄αυτόν τον κανόνα, δείτε μερικές ιδέες για το πως θα τα χρησιμοποιήσετε εκτός από τα ρούχα σας και στο σπίτι, θυμηθείτε απλά ότι και οι συγκεκριμένες αλλά και όλες αυτές οι "ιδιαίτερες" χειροποίητες κατασκευές κάθε είδους, καλό είναι να υπάρχουν σ΄έναν χώρο σε μικρές και διακριτικές δόσεις, χωρίς υπερβολές που θα τον κάνουν να μοιάζει με ....εργαστήρι χειροτεχνίας.

1. Η ταπετσαρία ή το κάλυμμα ενός επίπλου, που έχει φθαρεί ή σας έχουν "κουράσει" μπορούν να αλλάξουν όψη αν ντύσετε κάποια σημεία τους με ...εκατοντάδες κουμπάκια.

Είτε το κάνετε με πολύχρωμα είτε με μονόχρωμα κουμπιά, επειδή το όλο "ύφος" βασίζεται στο πολύ μικρό τους μέγεθος, είναι σίγουρο ότι θα σας σας χρειαστεί η υπομονή του ...ιώβ αλλά το αποτέλεσμα είναι σίγουρα, αν μη τι άλλο, πρωτότυπο.

2. Δώστε μοντέρνο ή ρομαντικό, πάντως σε κάθε περίπτωση έναν ...σουρεαλιστικό τόνο στην διακόσμηση ενός σημείου, τοποθετώντας διαφανείς γυάλες και βάζα σε διάφορα μεγέθη, γεμάτα με κουμπιά.
Το ύφος θα το καθορίσετε με το χρώμα τους, επιλέγοντας είτε να ανακατέψετε όλες τις αποχρώσεις του κόσμου, είτε για ένα πιο ...σοφιστικέ αποτέλεσμα άσπρα και ανοιχτόχρωμα, κοντικών αποχρώσεων κουμπιά.
Πολύ πιο ....σουρεαλιστικό και απλούστερο να γεμίσετε με κουμπιά τον πάτο ενός γεμάτου με νερό και λουλούδια βάζο.

3. Αν η αλληλογραφία σας δεν περιορίζεται, όπως των περισσοτέρων μας πλέον, σε emails και sms, χρησιμοποιείστε κουμπιά και κορδέλες για να δημιουργήσετε τους απόλυτα προσωπικούς σας, ρομαντικούς φακέλους.
Δεν θα χρειαστεί παρά να κολλήσετε δύο ξεχωριστά κομμάτια κορδέλας περιμετρικά γύρω από τον φάκελο και με τρόπο που αν τα κρατήσετε ενωμένα στο τέλος τους να συγκρατούν τον φάκελο κλειστό. Λίγο πριν το τέλος του ενός κομματιού της κορδέλας ράψτε το κουμπί, φροντίζοντας η κλωστή να περάσει και στο εσωτερικό του φακέλου ώστε το κουμπί να στερεωθεί σφιχτά. Δέστε τις δύο άκρες από τις κορδέλες σφιχτά γύρω από το κουμπί και ...ταχυδρομείστε τον.
Είναι μια όμορφη ιδέα και για να δημιουργήσετε εύκολα και οικονομικά, προσκλητήρια για γάμους, βαφτίσεις κλπ.
4. Ξεχάστε εκείνες τις παλιές κουρτίνες, στις πόρτες για να κρατούν έξω τα έντομα, φτιαγμένες από τις πλαστικές λουρίδες που οι γύφτοι έφτιαχναν καρέκλες όπως κι εκείνες από χάντρες ή λουρίδες μπαμπού.
Με μερικά ...κιλά κουμπιά και λίγα ...χιλιόμετρα μπετονιάς ως κλωστή, θα φτιάξετε μια τέτοια κουρτίνα που είναι σίγουρο ότι ακόμα κι αν δεν φοβίσει τα κουνούπια σίγουρα θα τα ....εντυπωσιάσει.:)
Φροντίστε να είναι καλά στερεωμένο/δεμένο κάθε κουμπί πάνω στην μπετονιά και προτιμήστε κουμπιά διαφορετικών χρωμάτων και μεγεθών, όχι τόσο για να κάνετε πιο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα, όσο για να μην ...πλήξει το μάτι σας, τις ατέλειωτες ώρες που θα σας χρειαστούν μέχρι να ολοκληρώσετε την κουρτίνα. :)

5. Aν δεν έχετε τόση υπομονή για να την φτιάξετε ολόκληρη από κουμπιά, αλλά θέλετε να ανανεώσετε μια οποιαδήποτε μονόχρωμη κουρτίνα που έχετε βαρεθεί, τα κουμπιά είναι ο ιδανικός τρόπος.
Επιλέξτε διαφορετικού αλλά σχετικά μικρού μεγέθους κουμπιά, σε χρώματα που να ταιριάζουν και με το ύφασμα της κουρτίνας αλλά και με τον χώρο συνολικά και ράψτε τα  στο ένα άκρο της κουρτίνας μέχρι ένα ορισμένο ύψος και περίπου μέχρι την μέση του φάρδους της ή και μέχρι κάτω αλλά σε μικρότερο πλάτος, φροντίζοντας το τελείωμα του συνολικού σχήματος να είναι ακαθόριστο και όχι συμμετρικό.

6. Κι αν δεν τα θέλετε ραμένα πάνω στην κουρτίνα ιδού ο τρόπος να τα χρησιμοποιήσετε με πολύ πιο χρηστικό τρόπο.
Με κορδέλα και κουμπιά, δημουργείστε ένα πραγματικά ασυνήθιστο και κομψό αμπράς.
Υπολογίστε αρχικά πόσο μήκος κορδέλας σας χρειάζεται, δένοντάς την περιμετρικά της κουρτίνας και σημαδέστε τα σωστά σημεία για να ράψετε πάνω της τα κουμπιά, φροντίζοντας να υπάρχει τουλάχιστον ένα στο τελείωμα της κορδέλας που θα κρέμεται αλλά και στο σημείο που θα πιάσετε το αμπράς στον τοίχο, από ένα απλό καρφάκι.

7. "Ντύστε" με κουμπιά το σκέπασμα χάρτινων ή και ξύλινων κουτιών που χρησιμοποιείτε για να αποθηκεύετε μικροαντίκειμενα.
Ιδανικό "ντεκόρ" για το κουτί με τα ραπτικά σας.
Απλώστε ένα παχύ στρώμα κόλλας πάνω στο σκέπασμα του κουτιού και κολλήστε την πρώτη στρώση από μεγάλα κουμπιά, καλύπτοντας όσο μεγαλύτερη επιφάνεια είναι δυνατόν.
Συνεχίστε κολλώντας πάνω σ΄αυτά μικρότερα κουμπιά, με θερμολλητικό πιστόλι και με τρόπο που κάθε επιπλέον σειρά να καλύπτει εντελώς τα κενά της προηγούμενης.
Αν το κουτί που θα χρησιμοποιήσετε είναι ένα απλό χαρτόκουτο εντελώς "άχρωμο", βάψτε το πριν με μπογιά σε σπρέυ σε όποιο σχέδιο ή χρώμα θέλετε.

8. Δεν θα χρειαστείτε παρά ένα μικρό ρελιασμένο περιμετρικά υφασμάτινο κομμάτι σε οποιοδήποτε ταιριαστό με τις πετσέτες σας ύφασμα, σχέδιο και χρώμα.
Ράψτε στο κέντρο του μερικές σειρές από πολύ μικρά κουμπάκια και στις δύο άκρες του 2-3 στενές κορδέλες, επίσης σε ταιριαστές με το σύνολο αποχρώσεις. Δέστε την κορδέλλα γύρω από την πετσέτα και έτοιμοι οι πραγματικά ιδιαίτεροι αυτοί ...κρίκοι για τις πετσέτες φαγητού.

9. Χρησιμοποιήστε μεγάλα και ιδιαίτερα κουμπιά για να αντικαταστήσετε τα νούμερα σ΄ένα ρολόι τοίχου.
Θα το μετατρέψει σ΄ένα πολύ "προσωπικό" διακοσμητικό στοιχείο κι όσο πιο "έξυπνα" το κάνετε τόσο πιο εντυπωσιακό το αποτέλεσμα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουμπιά που θα ξεκινούν από ένα μέγεθος και το οποίο θα φθίνει ή θα αυξάνει όσο ...κυλούν οι ώρες, να το κάνετε με όχι μεμονωμένα κουμπιά αλλά να κολλήσετε ένα μικρότερο μέσα σ΄ένα μεγαλύτερο ή και κάποια ντυμένα με ύφασμα κλπ.
Σ΄ένα μονόχρωμο φόντο η όλη σύνθεση θα δείχνει πολύ πιο εντυπωσιακά και ξεκάθαρα την ...τάση σας για δημουργία, για αυτό και πριν κολλήσετε τα κουμπιά χρησιμοποιείστε μπογιά σε σπρέυ για να βάψετε την επιφάνεια του ρολογιού, προστατεύοντας με αλουμινόχαρτο μόνο τους δείκτες.
10. Αν κανένα απ΄αυτά τα χριστουγεννιάτικα στεφάνια δεν σας συγκίνησε, φτιάξτε ένα από ...κουμπιά.
Θα χρειαστείτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα σε μέγεθος κουμπιά σε 2-3 κοντινές αποχρώσεις του πράσινου ή πράσινου και κόκκινου μαζί που θα τα περάσετε μέσα σε μπετονιά ή χοντρή κλωστή δίνοντάς τους σχήμα κυκλικό και θα τα κρεμάσετε από οποιοδήποτε σημείο με μια εντυπωσιακή κορδέλα και τον απαραίτητο ...φιόγκο.
Μικρές σε μέγεθος τέτοιες κατασκευές, με έντονου χρώματος κουμπιά και φιόγκους, μπορούν θαυμάσια να χρησιμοποιηθούν σαν στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:(με κλικ μεγενθύνονται)Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

: ,