Γιορτινά, λαμπερά και ...ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ

Η περίοδος των χριστουγεννιάτικων γιορτών, ακόμα και σ΄αυτές τις κρίσιμες εποχές, δεν παύει να είναι  από τις περισσότερο καταναλωτικές γενικώς και παγκοσμίως που μοιραία σημαίνει πολύ  περισσότερα σκουπίδια και αυξημένη κατανάλωση ενέργειας

Κι όμως χωρίς να στερηθούμε  τίποτα από τις συνήθειες και την χαρά αυτών των ημερών, είναι πολύ εύκολο και σε πολλές περιπτώσεις ασύγκριτα οικονομικότερο να φερθούμε οικολογικά και στην διάρκεια των χριστουγέννων. 
1. Φτιάξτε μόνοι σας τα χριστουγεννιάτικα στεφάνια και τις γιρλάντες με φυσικό ....πράσινο. Κλαριά από έλατο ή πεύκο,  πλαισιωμένα από κουκουνάρια, γκυ, ποϊνσέτιες αλλά και ξύλινα ή χάρτινα διακοσμητικά θα κάνουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού εξίσου όμορφη όπως και αν χρησιμοποιούσατε την κλασσική τεχνητή  γιρλάντα ενώ επιπλέον θα προσφέρουν στον χώρο την αίσθηση και την  μυρωδιά της φύσης και όταν ξεραθούν δεν θα επιβαρύνουν το ήδη ασφυκτικά γεμάτο σκουπίδια περιβάλλον περισσότερο απ΄όσο μια ....ανθοδέσμη.
Εδώ αλλά και εδώ θα βρείτε ιδέες για στεφάνια και γιρλάντες αλλά και οδηγίες για να τα δημιουργήσετε με όσο το δυνατόν περισσότερα οικολογικά υλικά. 
2. Επιλέγοντας στολίδια για το δέντρο και τις γιορτινές διακοσμήσεις σας περιορίστε την χρήση του πλαστικού όσο γίνεται περισσότερο και σε κομμάτια που τουλάχιστον θα διατηρηθούν για πολλά πολλά χρόνια. 
Έτσι κι αλλιώς τα γυάλινα, ξύλινα και υφασμάτινα στολίδια είναι πολύ πιο όμορφα και κομψά όπως και όλα εκείνα που είναι πανεύκολο με πολύ απλά υλικά να φτιάξετε μόνοι σας ή με την ...βοήθεια των παιδιών ώστε να αφυπνιστεί από πολύ νωρίς και η δική τους οικολογική συνείδηση και μάλιστα με τρόπο ιδιαίτερα ευχάριστο και δημιουργικό.  
3. Όπου χρειάζεστε κάτι για να γεμίσετε γυάλες και βάζα που θα χρησιμοποιήσετε στην γιορτινή σας διακόσμηση, αναζητήστε λύσεις περισσότερο πρωτότυπες αλλά και οικολογικές σε σχέση με οτιδήποτε  πλαστικό. 
Κόκκινα και πράσινα ζαχαρωτά, καραμέλες αλλά και καρύδια, αμύγδαλα  βελανίδια και  μικρά κουκουνάρια ιδανικά για αυτήν την χρήση. 4. Ουκ εν τω πολλώ όχι μόνο το ευ αλλά και το ...κομψό. 
Φυσικά κλαριά από έλατο ή πεύκο μαζί με μερικά κεριά είναι αρκετά για να δώσετε χριστουγεννιάτικο τόνο σε οποιοδήποτε σημείο τα τοποθετήσετε, όπως και ένα  βάζο με μερικά ίδια κλαριά μαζί με οποιοδήποτε κόκκινης απόχρωσης λουλούδι. 
Αντί να αναζητάτε μανιωδώς σε περιοδικά, στο internet και στις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες  πρωτότυπες διακοσμητικές προτάσεις, ψάξτε τες ...στον κήπο, στο ...πεζοδρόμιο έξω από την πόρτα σας ή στον ...μανάβη
5. Στο κέντρο του γιορτινού σας τραπεζιού καμιά ψεύτικη  γιρλάντα και κανένα άλλου είδους διακοσμητικό, δεν θα προσφέρει περισσότερη λάμψη και μυρωδιά από μια φτιαγμένη από φυσικά κλαδιά έλατου ή πεύκου πλαισιωμένη από κουκουνάρια, πορτοκάλια και μερικά κεριά, όπως και κανένα κρεμαστό διακοσμητικό του εμπορίου δεν θα ...κλέψει τόσο  την παράσταση όσο μερικά πορτοκάλια ή νεράντζια που θα "διακοσμήσετε" με γαρύφαλλα και θα τα κρεμάσετε από πολύχρωμες υφασμάτινες κορδέλες.   

Στους εξωτερικούς χώρους μια   σύνθεση φυτεμένη σε μια γλάστρα ή ζαρντινιέρα και φωτισμένη από μια σειρά led μπαταρίας ή μερικές γλάστρες ποϊνσέτιας θα στολίσουν οποιοδήποτε σημείο τα τοποθετήσετε πολύ πιο όμορφα και φυσικά από μια πλαστική φωτιζόμενη   φιγούρα που όσα χρόνια κι αν αντέξει, κάποια στιγμή μοιραία  θα καταλήξει και αυτή στα σκουπίδια μαζί με τις εκατομμύρια παρόμοιες που τέτοιες μέρες χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο τον πλανήτη.  
  

6. Σε οποιοδήποτε σημείο χρειάζεστε ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι και πριν καταλήξετε σ΄ένα έτοιμο του εμπορίου, βεβαιωθείτε ότι μια μικρή ή μεγαλύτερη σύνθεση φτιαγμένη από υλικά της φύσης δεν θα ήταν πολύ όμορφη. 
Μπορείτε να το κάνετε στα πάντα και παντού, αρκεί να καθοδηγήσετε και την φαντασία σας σε δρόμους ...οικολογικούς. 
7. Μπορεί τελικά ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο το οποίο απαιτεί κάμποσα κιλά συνθετικών και πλαστικών υλικών τόσο για να δημιουργηθεί όσο και για  να συσκευαστεί και να μεταφερθεί από το εργοστάσιο κατασκευής στο κατάστημα που θα το αγοράσετε και που κάποια μέρα θα καταλήξει και αυτό στον κάδο των σκουπιδιών να θεωρείται περισσότερο οικολογικό από ένα φυσικό έλατο; Δείτε εδώ την απάντηση. 


8. Οι κάθε είδους συσκευασίες μαζί με αποτελούν τον μεγαλύτερο όγκο πρόσθετων σκουπιδιών τις ημέρες των γιορτών.   Χρησιμοποιείστε κουτιά αντί για πλαστικές σακούλες, υφασμάτινες κορδέλες και χαρτιά περιτυλίγματος από ανακυκλωμένο χαρτί, αν και ειδικά στην χώρα μας είναι ακόμα αρκετά πιο ακριβά   και σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε συσκευασία μπορεί να ανακυκλωθεί μην την πετάτε στα κοινά σκουπίδια αλλά στον αντίστοιχο για το υλικό της κάδο.  

9. Τα φωτάκια τύπου led καταναλώνουν την μικρότερη ποσότητα ενέργειας σε σχέση με οποιουδήποτε άλλου τύπου χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια. Προτιμήστε τα και όπου είναι δυνατόν επιλέξτε εκείνα που λειτουργούν με μπαταρίες, έχοντας στο μυαλό σας το αποτέλεσμα έρευνας του υπουργείου ενέργειας των ΗΠΑ και σύμφωνα με την οποία αν όλοι άλλαζαν τα συμβατικά γιορταστικά φώτα με led η εξοικονόμηση ενέργειας θα έφτανε τα ...δύο δισεκατομμύρια κιλοβατώρες τον μήνα. 


10. Περάστε το οικολογικό σας μήνυμα και στα δώρα που θα χαρίσετε αυτές τις μέρες επιλέγοντας αντικείμενα φτιαγμένα από φυσικά υλικά, χειροποίητα αντικείμενα, υφασμάτινα και ξύλινα χριστουγεννιάτικα στολίδια, φυτά και χριστουγεννιάτικες συνθέσεις με λουλούδια, χειροποίητα γλυκά, ξύλινα και υφασμάτινα κι όχι πλαστικά παιδικά παιχνίδια.
Πιθανόν κάποια απ΄αυτά να κοστίζουν λίγο παραπάνω όχι μόνο σε χρήμα αλλά κυρίως σε χρόνο για να τα φτιάξετε,  όμως στην αντίθετη περίπτωση το κέρδος σας είναι απελπιστικά μικρό και κυρίως πρόσκαιρο, ενώ η ζημιά από το να φορτώνουμε όλο και περισσότερο το ήδη υπερβολικά επιβαρυμένο περιβάλλον με απόβλητα που θα χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για να διασπαστούν και να σταματήσουν να το ρυπαίνουν ασύγκριτα μεγαλύτερη για όλους μας. 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: (με κλικ μεγενθύνονται)


Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

: ,